Home Ontdek Hamburg Wijken in Hamburg: Ottensen

Wijken in Hamburg: Ottensen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ottensen is een mijn favoriete wijken in Hamburg: een wijk waar de oude fabrieken hebben een nieuw leven gekregen als bioscopen, clubs, en galeries. Vele restaurantjes en lunchtentjes maken dat lekker eten altijd in de buurt is (belangrijk!).

De wijk is bovendien heel geschikt om flink te shoppen en zijn bewoners zijn alternatief en wars van ‘Gentrifizierung’.

Doen in Ottensen

Aan leuke uitgaansadressen geen gebrek in deze wijk! (Zie ook onderaan deze paragraaf.)

Marktzeit in der Fabrik
Shoppen en laat ontbijten doe je ’s winters elke eerste zaterdag van de maand in de Fabrik, tijdens Marktzei. Hier kun je lokale producten van kaas tot kunst kopen terwijl je naar live muziek luistert.

Winkelen
Veel van de leukste quirky winkels in Hamburg bevinden zich in Ottensen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de bij de Kaufmannsladen. En neem ook een kijkje bij Galerie Chaco (die hele mooie dingen heeft die net boven mijn budget zijn… windowshoppen kan echter ook ;))

Zeise Kinos
De Zeise Kinos is een hele fijne arthouse bioscoop (wel zijn de meeste films nagesynchroniseerd – maar de locatie in de oude scheepsschroevenfabriek maakt veel goed).

Een avondje uit in Ottensen
Lekker eten, mensen kijken op een terras, en daarna naar een concert in de Fabrik, naar de film of dansen: Ottensen is een gezellige wijk om uit te gaan.

Ottensen als industriestad: wandel door de geschiedenis
Nu is Ottensen charmant en hip, maar vroeger rookten de schoorstenen en pompten de machines. Ottensen was een industriestad waar vooral veel materiaal voor de scheepsbouw gemaakt werd. Het Stadtteilarchiv Ottensen heeft een leuke doe-het-zelf wandeling samengesteld door het industriële Ottensen.

Tip
Kijk verder dan de Ottenser Hauptstraße en de Alma-Wartenberg-Platz, en loop ook eens de Arnoldstraße en zijstraten in! Daar vind je nog veel meer leuke winkels en restaurants – bijvoorbeeld Café Olé (tevens wijnhandel) en Jools (ook leuk voor de brunch).

Altbau bekijken
In deze straten vind je ook prachtige Altbau! Ottensen staat niet alleen vol met oude fabrieken en Backsteinbau, maar ook met prachtige huizen uit de late 19e eeuw.

Restauranttips

Via Vai Pizza al Taglio (fb) moet hier als eerste genoemd worden: klein, gezellig, heel betaalbaar en échte pizza’s.

Das Knuth – een van dé hotspots van Ottensen, niet zonder reden. Gezellig voor de lunch, Kaffee & Kuchen of voor ’s avonds. Kaart wisselt steeds, maar ik leef altijd enorm op als er risotto op de kaart staat. 🙂

L’Orient – Libanees, elegant en modern en de perfecte plek voor eend met vijgencarpaccio en notenrijst.

ZweiPunktNull – Heerlijke pizza’s in een rustig binnenhofje. Na het eten nog geen zin om naar huis te gaan? ZweiPunktNull deelt het hofje met het Monsun Theater, en de Zeise Kinos zit aan de overkant van de straat!

Mercado is een overdekte markthal met een aantal leuke stands om lekker te eten (en kaas te kopen bij de kaasboer!).

Honger hoef je in Ottensen niet te hebben: meer restauranttips in mijn artikel over uitgaan in Ottensen!

Liever een stuk taart? Wat dacht je van Kaffee & Kuchen in Ottensen?

Hoteltips

Gastwerk Hotel
Gastwerk heb je misschien al vaker voorbij zien komen op Standort Hamburg. Dit hotel is een van mijn favorieten, gevestigd in de oude gasfabriek. Strikt genomen ligt het in Bahrenfeld en net niet in Ottensen, maar met de bus ben je zo in Ottensen.

Van A naar B in Ottensen

Bahnhof Altona is voor Ottensen je startpunt.
Meer ov-tips: Met het ov door Hamburg
Spring je liever op de fiets? Kan ook: Fietsen in Hamburg

Bekijk ook de andere wijken van Hamburg!

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Marktzeit in der Fabrik

Zeisehallen, waar een van Hamburgs gezelligste bioscopen zit (Zeisekinos), maar ook galeries en restaurants

3 dagen in Hamburg: uitgaan in Ottensen

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Cor Wilts 30 juli 2018 - 21:34

Hallo Fem,

Heb je het boek Het oude land van Dörte Hansen al gelezen?

Groet Cor Wilts

Antwoorden
Fem 30 juli 2018 - 22:11

Hallo Cor, ik heb het boek in mijn kast staan, maar moet eerlijk zeggen dat ik het nog niet heb gelezen – het speelt deels in Ottensen, toch?

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid