Plan je stedentrip naar Hamburg

Hamburg is altijd een goed idee, dus ik snap heel goed dat je niet kunt wachten een stedentrip naar Hamburg te plannen
Met deze tips kom je al een heel eind. Naast de basics voor vervoer en overnachten geef ik je ook een paar tips voor bezienswaardigheden die je in Hamburg niet mag overslaan.

Hoe kom je in Hamburg?

Met de trein

Vanaf Amsterdam CS ben je met de trein in ongeveer 6 uur op het Hauptbahnhof, met een overstap op Osnabrück. Met een kortingskaart voor het Nederlandse traject of de aanschaf van een BAHN25 of BAHN50 kaart druk je de ticketprijs. Als je regelmatig naar Duitsland reist is een Bahncard een optie. Op al je treinreizen in Duitsland heb je dan 25% of 50% korting. Deze kaart heb je er snel uit als je regelmatig treint.
Tip Voordelige treintickets zoeken in heel Europa gaat trouwens erg makkelijk met The Trainline Europe. (De website is bovendien overzichtelijker dan die van de Deutsche Bahn.)

Met het vliegtuig

Vliegen is niet heel veel duurder dan met de trein gaan, maar gaat wel aanzienlijk sneller, en dat is fijn, vooral als je zo weinig geduld hebt als ik. De laatste keer dat ik naar Nederland ging, vloog ik daarom ook en dat is prima bevallen. KLM, German Wings en Easy Jet vliegen bijvoorbeeld van Amsterdam naar Hamburg. Het beste vergelijk je een aantal vliegopties.

Met de bus

Mijn favoriete Fernbusmaatschappij Flixbus Mein Fernbus heeft sinds najaar 2014 een nieuwe verbinding: Amsterdam-Hamburg voor € 22 enkele reis. Je doet er wel tussen de 6 en 8 uur over, maar de bussen zijn comfortabel en goedkoper kom je niet in Hamburg. Flixbus heeft bovendien regelmatig speciale aanbiedingen, dus als je echt budget wilt gaan, is Flixbus je maatschappij.

Vervoer in Hamburg

Openbaar vervoer

Bekijk voor al mijn tips over openbaar vervoer in Hamburg Met het ov door Hamburg.

Tip Met een Hamburg Card kun je je onbeperkt verplaatsen met al het vervoer in het Hamburger Großbereich: alle bussen behalve de snelbus, S-Bahn, U-Bahn, en, het allerleukste, de ferry over de Elbe. Je koopt hem voor 1 – 4 dagen, voor jezelf of voor een groepje van max. 5 mensen. Een groepskaart voor 3 dagen kost +/- € 44. (alle actuele prijzen vind je op de website van HVV).

Met de Hamburg Card krijg je bovendien korting op city tours, musea, theatervoorstellingen en restaurants. Actuele info over prijzen en deelnemende bezienswaardigheden vind je op de site van Hamburg Tourismus. NB: Deze kaart loont als je van plan bent en het ov veel te gebruiken, én de kortingen. Voor alleen het ov is een dagkaart/groepsdagkaart vaak voordeliger.

Stadtrad

Een Hollander hoort op de fiets, toch?
Het Stadtradprincipe is simpel: je maakt bij een van de vele Stadtradstations een account aan, en vervolgens kun je een fiets meenemen. De eerste 30 minuten zijn gratis. Daarna betaal je 8 cent per minuut of € 12 voor 24 uur. Als je uitgefietst bent drop je de fiets weer bij een willekeurig Stadtradstation. De fietsen zijn stevig, comfortabel en voorzien van goed licht.

Tip
Alles over fietsroutes in Hamburg, tours en andere fietsverhuur lees je hier: Hamburg op de fiets.

Slapen in Hamburg

Goed slapen tijdens je stedentrip is natuurlijk belangrijk. Ik zette mijn favorieten, waar ik ook regelmatig bezoek uit Nederland parkeer voor je op een rij. Meer hotels in Hamburg bekijken? Check overnachten in Hamburg.

Doen in Hamburg!

In Hamburg hoef je in elk geval niet bang te zijn voor verveling. Hieronder vind je een aantal suggesties om je op weg te helpen. Meer tips verzamelde ik onder Bezienswaardigheden en Leuke activiteiten om te doen. Check ook de events in Hamburg!

Eten en borrelen

Jimmy Elsass

Hier vind je de lekkerste Flammkuchen van Hamburg. Dit tentje is niet heel groot, maar wel erg geliefd: reserveren is dus aan te raden! Schäferstraße 26, Eimsbüttel.

Krögers Kleine Schwester 

De koffie is fijn, er is ook wijn, én je kunt hier ook ontbijten. De grote broer van het kleine zusje is Claus Kröger, de winkel ernaast, waar je koffie, wijn, thee en chocolade koopt. Broer en zus Kröger zitten overigens tegenover Altona’s IKEA, mocht je nog meubels nodig hebben…
Große Bergstraße 243, Altona-Altstadt

Café Koppel

Kunst, koffie en concerten, en dat in een fraai en licht Altbaupand… En bijzondere taarten, waaronder een Rotweinkuchen en Schoko-Rum-Kuchen. Alle gerechten bij Koppel zijn vegetarisch.
Meer over St. Georg: St. Georg, toch best een leuk Viertel. Lange Reihe 66, St. Georg

Koppel - Standort Hamburg

Café Gnosa

Gezellig café dat geliefd is in de gay scene en ver daarbuiten. Bij goed weer zit je op het terras en kijk je naar al wat zo aan je voorbij trekt aan de Lange Reihe.
Lange Reihe 93, St. Georg

Strand Pauli

Aan de Elbe heeft Hamburg verschillende beach clubs, waarvan Strand Pauli de leukste is. Schommelend in een hangmat, met je voeten in het zand en een drankje in je hand geniet je hier het hele jaar door van de zonsondergang aan de haven. Als het koud wordt gaat de vuurkorf aan.
St. Pauli Hafenstraße 89, St. Pauli

Central Park 

Maar de Hamburgers hebben niet per se water in de buurt nodig voor een fijne beach club. Central Park vind je gewoon op de grens tussen Altona en de Schanze. Zonder Elbzicht dus, maar wel met live muziek en af en toe een Flohmarkt.
Max-Brauer-Allee 277, Schanzeviertel/Altona-Nord

P2442015_Standort Hamburg_Het beste van de Schanze

Kaffee & Kuchen

Op zoek naar de beste plek voor Kaffee und Kuchen? Check het overzicht Kaffee und Kuchen in Hamburg, met meer dan 30 fijne K&K adressen om uit te kiezen.

Moraba

Die eerste dagen in Hamburg, toen ik in de St. Pauli Lodge sliep, ging ik ontbijten bij Moraba. En soms ook lunchen. En later ontdekte ik er de avondkaart en borreltijd. Gezellig restaurantje met wisselende mediterrane/orientaalse kaart. Ruim twee jaar later is dit nog steeds mijn favoriete restaurant in de Schanze. Als Moraba vol is, is Café Kostbar er schuin tegenover een leuk alternatief. Susannenstraße 6, Schanzeviertel

Falafelstern

Trek in een snelle falafel? Haast je naar Falafelstern, vlak naast het U/S-Bahn station Sternschanze, ook wel de beste falafeltent van Hamburg genoemd. Leuk aan Falafelstern is dat er vegetarisch, vegan én vlees geserveerd wordt. (Het loont dus om ook andere gerechten dan falafel te testen) Schanzenstraße 111, Sternschanze

 Wijken in Hamburg

Maak kennis met de leukste wijken in Hamburg: wat moet je zeker gaan bekijken, waar ga je eten en waar vind je de leukste souvenirs? Er zijn in totaal maar liefst 104 wijken, dus er is genoeg te ontdekken voor meerdere stedentrips 😉

 Reisgidsen 

100% Hamburg /Time to Momo Hamburg

Een handige gids met wandelingen en een app voor je telefoon, zodat je niets meer van de stad hoeft te missen. En, ook leuk: sinds begin dit jaar ben ik de Hamburg-auteur voor zowel de 100% Hamburg / Time to Momo Hamburg website, de app, als de nieuwe printeditie.

100-procent-hamburg_standort-hamburg

 

Krimi Reiseführer

Voor de Krimifans die Hamburg op een net wat andere manier willen ontdekken.