Home Ontdek Hamburg 10 jaar Standort Hamburg

10 jaar Standort Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Leude! Volgende maand woon ik alweer 10 jaar in Hamburg. Tien jaar! Dat wil ik natuurlijk op z’n Harry Mulisch gedenken. Nu heb ik de schurft aan Harry Mulisch, maar de manier waarop zijn 80e verjarie destijds een heel jaar lang gevierd werd en hij niet van de buis te rammen was, daar zie ik wel wat in voor Standort Hamburg. En aangezien ik de gelegenheid aan me voorbij heb laten gaan in het jaar dat ik zelf veertig werd, gaan we nu dit jubileum lekker uitmelken. Want zo ben ik dan ook wel weer.

Frohes Neues, trouwens! Dat het maar een mooi 2023 mag worden!

We gaan het dit jaar hebben over emigreren, want naar het schijnt ben je na tien jaar écht ingeburgerd. (Am I, though?) We gaan het hebben over dingen waar ik niet aan kan wennen en over dingen die ik in Duitsland beter geregeld vind dan in Nederland. Over Duitse en Nederlandse gewoonten, over thuis, en natuurlijk over kaas. En natuurlijk ook gewoon over heel veel fijne Hamburg-tips, versteht sich.

Maar eerst blikken we even terug…

Kijk, dit was bijvoorbeeld een van de eerste foto’s die ik maakte op weg naar Hamburg, op het besneeuwde station van Osnabrück. Good times hoor!

10x best gelezen artikelen op Standort Hamburg

In tien jaar tijd heeft Standort Hamburg natuurlijk de nodige metamorfoses ondergaan – daar hebben we vijf jaar geleden al eens naar gekeken, mocht je nieuwsgierig zijn. Al doende leert men, zeggen we maar 😉

De afgelopen jaren kwamen jullie deze kant op voor de mooiste bezienswaardigheden van Hamburg, tips over fietsen in de stad, openbaar vervoer en niet te vergeten voor restauranttips. Deze tien artikelen blijven het elk jaar weer goed doen:

 • Duitse scheldwoorden – met stip op #1 en waarschijnlijk toch een teleurstelling, omdat veel gezocht wordt op ‘ergste Duitse scheldwoorden’ (ik maak inmiddels serieus zorgen om jullie) en ik meer van de ‘creatieve Duitse scheldwoorden’ ben. Maar goed, als je creatief wilt schelden in het Duits, dan moet je dus bij mij wezen.
 • Kerstmarkten in Hamburg – der Klassiker, zullen we maar zeggen. Maar goed, wat wil je ook met meer dan 25 kerstmarkten, elk jaar weer!
 • Parkeren in Hamburg – natuurlijk handig en belangrijk als je met de auto naar Hamburg tuft, maar wist je dat je er met de trein ongeveer net zo lang over doet (en dan ook de tijd hebt voor een fijne podcast of een goed boek)? Just sayin’!
 • Dagtrip Lübeck – zeker een van de leukste dagtrips die je vanuit Hamburg kunt maken!
 • Winkelen in Hamburg – als je je in Hamburg wilt scheiden van je geld en met een koffer vol moois naar huis wilt gaan, dan ziet je hier zeker goed.
 • Favoriete restaurants in Hamburg – eten! Na, dáár weet ik zeker e.e.a. van!
 • 20+ gave Duitse podcasts – podcasts, ook daar weet ik wel wat van! Ik heb niet alleen meer dan 20
 • Oud en nieuw vieren in Hamburg – reuze grappig voor iemand die het liefst gewoon thuis is met oudjaar en dat de laatste jaren ook is. Maar hej, ik houd heus bij wat je hier kunt doen als je de blommetjes buiten wilt zetten.
 • Urbex hotspots in Duitsland – jullie zijn een avontuurlijke Bande, so zu sagen, altijd op zoek naar de spookiest verlaten gebouwen. Hamburg heeft er niet heel veel, maar urbexers hoeven in Duitsland zeker niet teleurgesteld te zijn!
 • Weekendje Hamburg – en gelukkig willen velen van jullie ook gewoon gezellig een weekendje naar Hamburg komen en weten wat je in drie dagen zoal kunt doen in de stad – spoiler: echt wel heel veel. 🙂

10x mijn eigen favoriete artikelen op Standort Hamburg

Mijn eigen favorietenlijstje ziet er net even wat anders uit. 😉 In willekeurige volgorde:

 • Safari langs de mooiste trappenhuizen van Hamburg – gebeurt in Hamburg vanzelf: naar de dokter of de Steuerberaterin in een fancy jugendstil-kantoorpand waar je gewoon de trap op móet omdat het trappenhuis zo adembenemend is, ook als je op de begane grond moet zijn.
 • Hauptfriedhof Altona en het Altonaer Volkspark – van al dat geklauter (ik heb sowieso de schurft aan liften) word je moe, waar dan te ontspannen? In het groen, en daar heeft Hamburg veel van. Het Volkspark en het Altonaer Friedhof zijn plekken waar ik elke week wel te vinden ben.
 • Sculpturen – I’ve said it before and I’ll say it again: Hamburg is één groot openluchtmuseum.
 • Die keer dat ik niet in de DDR was, want ik ontdekte niet zo lang geleden dat ik mijn eerste reisblog al meer dan 30 jaar geleden schreef.
 • Over de DDR gesproken, Betty, mijn kleine ‘campingwasmachine’ die ik in 2013 kocht omdat ik goedkoop uit wilde zijn. Spoiler: dat was ik niet. Maar ik moet nog steeds lachen als ik denk aan hoe ik over mijn wasmachine hing terwijl die door de keuken huppelde. Ik weet niet meer waarom ik haar Betty heb genoemd, maar de meeste dingen hebben hier een naam.
 • Kultur- und Geschichtspfad Othmarschen – Othmarschen is geen wijk waarvan je bij je eerste trip naar Hamburg zegt, kom, daar moet ik zijn. Maar als je de stad wat beter kent, oi, wat is Othmarschen dan ook een fijne wijk om in je vakantie naartoe te gaan.
 • Mellin-passage – mijn favorietste Geheimtipp, deze kleine passage midden in de Altstadt. Je zou er zomaar aan voorbij lopen, maar dat moet je niet doen, want dan mis je prachtige jugendstil, een schitterende boekhandel en een verrukkelijk Syrisch restaurant.
 • Weet je wat, laat ik het makkelijk maken: ik houd van alles met het labeltje #architectuur, want dat zijn de artikelen die ik het liefste schrijf.
 • Hamburger Trümmermorde – omdat ik stiekem hoop dat iemand dit raadsel ooit nog oplost (stiekem hoop ik natuurlijk dat ík diegene ben…) en omdat Trümmerkind van Mechtild Borrmann een van mijn absolute lievelingsboeken is.
 • Joodse begraafplaats Altona – een heel bijzondere plek, midden in Altona, pal naast een weg waar de auto’s om je heen razen en toch een oase van rust. Een van de oudste en grootste bewaard gebleven Joodse begraafplaatsen ter wereld!

En 5x dingen die komend jaar op de planning staan

 • Gezinsuitbreiding, waarschijnlijk.
 • Veel meer architectuur en geschiedenis, bijvoorbeeld de oude Oberpostdirektion am Stephansplatz.
 • Voetbalwedstrijd – maar don’t get your hopes up, want ik ben van plan een wedstrijd van een ‘klein team’ te bezoeken.
 • Paardenrennen – naast het Volkspark ligt namelijk de renbaan van Bahrenfeld. En omdat ik toch graag in het Volkspark kom, ben ik (of vooral ook mijn inner-Hyacinth, hoezo heb jij er geen) ook wel eens benieuwd naar de paardenrennen.
 • Een nieuw project dat me vaker buiten de grenzen van Hamburg zou kunnen brengen.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om zélf eens naar Hamburg te gaan, dan begrijp ik dat natuurlijk volkomen! Deze pagina helpt je op weg om je reis te plannen. Met de trein sta je in een paar uur al in Hamburg. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid