Home Duitse steden 10x Kerstmarkten in Lübeck

10x Kerstmarkten in Lübeck

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Lübeck, op zo’n 60 km ten noorden van Hamburg, wordt wel de ‘kerststad van het noorden’ genoemd. Goed, zo noemt elke Noord-Duitse stad, zich, maar de kerstmarkten in Lübeck doen echt een serieuze gooi naar de titel. Lübeck is namelijk niet bepaald groot, het centrum is zelfs in een kwartiertje te bewandelen, en toch vind je in Lübeck maar liefst tien kerstmarkten. Tien! Afijn, je begrijpt, het is bijna tijd om van klingklokjeklingelingeling te gaan en dus hoogste tijd om eens een kijkje te nemen op de Lübecker kerstmarkten. Mutsen op, los geht’s!

10x de gezelligste kerstmarkten in Lübeck

Traditionele kerstmarkten in Lübeck

We beginnen met Lübecks grotere en bekendere kerstmarkten:

Traditioneller Weihnachtsmarkt Lübeck

De Altstadt van Lübeck is UNESCO-werelderfgoed, en een betere plek voor een traditionele kerstmarkt lijkt me bijna onvindbaar. De plek dus om los te gaan op Lebkuchen, Glühwein, geroosterde amandelen en vrolijke lichtjes, want deze kerstmarkt is moeiteloos sprookjesachtig. (PS ook zonder de kerstmarkt is de Altstadt van Lübeck natuurlijk een must.)

Traditioneller Weihnachtsmarkt, Altstadt, rondom het Rathaus van Lübeck
27 november tot en met 30 december 2023
24 december tot 14 u, 25 december gesloten, 26 december 13-20 u.

Märchenwald an der Marienkirche

Kom je deze advent met je kinderen naar Lübeck, dan mag je het sprookjesbos bij de St. Marienkirche niet overslaan. Tussen de dennebomen vertellen 20 sprookjeshuisjes de sprookjes van de gebroeders Grimm. Een kindertreintje, een bezoek aan de kerstman en een lekkere zoete crèpe maken het kerstfeest compleet. Ook leuk om te zien als je niet tot de jeugdige doelgroep behoort, trouwens. 😉

Märchenwald an der Marienkirche, bij de Marienkirche (je raadt het niet!)
27 november tot en met 30 december 2023
24 december tot 14 u, 25 december gesloten, 26 december 13-20 u.

Historischer Weihnachtsmarkt

Dompel je je liever onder in middeleeuwse sferen, raak dan ben je op de Historischer Weihnachts­markt aan het Kirchhof St. Marien aan het juist adres. Hier vragen ambachtslieden, koper- en zilversmeden en  tingieters om je aandacht. Muzikanten die uiteraard in kostuum zijn verzorgen de middeleeuwse muziek en sla ook de jongleurs niet over.

Historischer Weihnachtsmarkt, Kirchhof St. Marien
27 november tot en met 30 december 2023
24 december tot 14 u, 25 december gesloten, 26 december 13-20 u.

Maritimer Weihnachtsmarkt

In een Hanzestad mag een maritieme kerstmarkt ook niet ontbreken, versteht sich. Lübeck maakt deze belofte al sinds 1648 waar met de maritieme kerstmarkt op de Koberg, bij het Schiffer-Gesellschaft (zeker even een blik naar binnen werpen). Hier woonden vroeger alle zeelui en kan je inner-Hyacinth de komende advent haar hart ophalen (zelfs zonder de QEII). Uiteraard compleet met Glühwein en Bratapfel, maar ook met draaimolen en reuzenrad.

Maritimer Weihnachtsmarkt, Koberg
27 november tot en met 30 december 2023
24 december tot 14 u, 25 december gesloten, 26 december 13-20 u.

Weihnachtswunderland bij het Hansemuseum

Om het Weihnachtswunderland bij het Europäische Hanse­museum kun je wat mij betreft gewoon niet heen. Het Hansemuseum is namelijk écht een aanrader, welk seizoen het ook is. Dus daar moet je sowieso heen. En er is dus ook een kerstmarkt bij, of liever, een Weihnachtswunderland, met muziek, voorstellingen en zelfs een Wichtelwald. Het kerstige wonderland is grotendeels overdekt, dus als het weer er geen zin in heeft, kun je hier alsnog gezellig kerstsfeer opsnuiven.

Weihnachtswunderland bij het Europäische Hansemuseum
27 november tot en met 30 december 2023
24 december tot 14 u, 25 december gesloten, 26 december 13-20 u.

Sternenwald auf dem Schrangen

Het centrum van Lübeck nodigt je uit voor een gezellige tussenstop op de 100 meter lange Schrangen met uitzicht op de Marienkirche. In dit kerstbos fonkelen feestelijke lichtjes tussen de kerstbomen en sterrenhutten. Regen? Geen probleem, je kunt hier ook overdekt aan je Glüh-drankje nippen.

Sternenwald Schrangen
27 november tot en met 30 december 2023
24-25 december gesloten, 26 december 13-20 u.

Ambachtelijke kerstmarkten in Lübeck

Dan gaan we nu verder met de Lübeckse kerstmarkten die je als bezoeker misschien niet zo snel op het spoor komt:

Ambachtelijke kerstmarkt in het Heiligen-Geist-Hospital

Een van de favorieten is de Kunst­handwerker­markt im Heiligen-Geist-Hospital. Ambachtslui uit Lübeck en de hele regio presenteren hier hun mooiste werk. Alleen al de historische, gewelfde locatie is trouwens een kijkje waard (zie video hieronder). Slecht weer is dus geen enkel probleem. (Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik houd er niet zo van om op een kerstmarkt te staan vernikkelen. Indoor kerstmarkten vind ik dus een bonus!)

Kunsthandwerkermarkt Heiligen-Geist-Hospital, Koberg 11
1-10 december 2023

Kunsthandwerkermarkt St. Petri-Kirche

Maar er is natuurlijk nog meer! De ambachtelijke kerstmarkt van de St. Petri heeft weer een heel ander aanbod (voor het geval dat je denkt dat alle kerstmarkten hetzelfde zijn: toch niet!) Fraai keramiek, sieraden, bijzondere sjaals, of toch liever houtwerk of iets van leer? Ook naar een hapje of drankje hoef je op deze kerstmarkt uiteraard niet lang te zoeken. Slecht weer? No worries, ook deze kerstmarkt vindt in de kerk plaats! 

Kunsthandwerkermarkt St. Petri-Kirche, Petrikirchof
 28 november tot en met 17 december 2023

Niederegger Weihnachtsbasar

Lübeck zonder marsepein, dat gaat eigenlijk ook niet, en toch zéker niet in de advent! Dat begrijpt Niederegger gelukkig ook en dus kun je ook de komende advent weer smullen van marseprein- en chocoladecreaties en andere kerstspecialiteiten. Heb je al eens Baumkuchen gesnoept? (Ik wel, niet mijn favoriet, maar toch: alles voor de wetenschap – in elk geval zijn de kerstmarsepeinen te lekker om te laten liggen.)

Niederegger Weihnachtsbasar, in Café Niederegger
27 november tot en met 24 december 2023

Lübsche Wiehnacht

In Schuppen 6 in de havenloods wacht een breed scala aan ambachtelijke producten erop door jou bewonderd te worden – van keramiek en houtsnijwerk tot sieraden, mode, aquarellen, drijfthoutkunst en nog veel meer. Niet zonder de nodige kerstversnaperigen, maar dat ben je inmiddels gewend. 

Lübsche Wiehnacht, Schuppen 6, An der Untertrave 47a
25-26 november en 2-3 december 2023

De gezelligste kerstmarkten in Lübeck

Bonuskerstmarkt in Lübeck: Hafenglühen am Drehbrückenplatz

En zo werden het stiekem 11 kerstmarkten in Lübeck, maar deze is voor havenfans en fans van alternatieve kerstmarkten te leuk om niet te noemen. Aan de Drehbrückenplatz kun je namelijk niet alleen in de zomer leuk flaneren. In de winter vind je hier, aan het water, een kerstmarkt met havenflair en een industrieel tintje. Naast de kerstklassiekers zoals glühwein en kastanjes kun je hier verse vis smikkelen. De producten komen van lokale start-up en er is ook een muziekprogramma. 

Hafenglühen am Drebrückenplatz
27 november tot en met 23 december 2023  

Fijne hotels voor je kerstreis Lübeck

Blijf je een paar dagen om alle kerstmarkten uit te proberen, dan is Hotel Ko 15 het ideale vertrekpunt: veel centraler kun je in Lübeck niet zitten.

Bij Motel One weet je wat je krijgt: een prima kamer voor een fijne prijs. Motel One Lübeck ligt zo ongeveer naast de Marienkirche en op spuugafstand van het marsepeinparadijs (Niederegger).

Hoef je niet per se in het centrum te zitten? Dan vind ik Hotel Vier Jahreszeiten een goede optie. Met de bus ben je zo in het centrum.

Kerst in de regio LübeckGezellige kerstmarkten in Lübeck

Ben je nog niet uitgekerst? Nou, dan heb ik nog wel meer voor je, hoor!

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 10 kerstmarkten in Noord-Duitsland?

En nu je toch in de buurt bent, kun je toch ook niet anders dan ook even aan te waaien in Hamburg – kerstmarkten, daar weten wij in Hamburg namelijk ook wel raad mee.

Meer tips voor een stedentrip Lübeck

Kerst of geen kerst, Lübeck is een ontzettend leuke stad voor een stedentrip. Of voor een dagtrip vanuit Hamburg, kan natuurlijk zeker ook!

  • Bekijk voor meer tips voor een tripje naar Lübeck: Dagtrip vanuit Hamburg: 20x doen in Lübeck
  • Met de trein doe je er vanuit Amsterdam zo’n 6,5 uur over om in Lübeck te komen. Boekje mee, gezellige podcast in je playlist en gaan, zou ik zeggen!
  • Wil je meer zien dan alleen Lübeck en bijvoorbeeld ook Wismar (aanrader: historisch centrum) en Hamburg bekijken (zie je hoe ik je toch naar Hamburg probeer te lokken? 😉 ) dan is een kerstreis Lübeck waarin alles geregeld is een handig idee.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid