Home Emigratie 19 dingen om 2019 mee af te sluiten

19 dingen om 2019 mee af te sluiten

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

24 december alweer en ik speel nog steeds mee met Whamageddon! Ik ben best trots (en dankbaar, dat ook).

Anyhow, het is tijd voor lijstjes en hoogtepunten en ik dacht, ik doe ook eens mee. Hoewel 2019 helaas geen climaximaal jaar was, zijn er toch 19 dingen waarmee ik het jaar wil afsluiten. Het zijn dingen die me opvielen, in welke zin dan ook, en waar je misschien zelf ook nog wel wat aan hebt als je naar Hamburg komt. (En dat kom je in 2020, ja toch, niet dan.)

1. Truffelpasta bij Mangold in Gastwerk

De zomer van dit jaar was ik nogal geobsedeerd door truffels. Nog steeds, eigenlijk. Terwijl het buiten nog 36°C was en iedereen wachtte op een verlossende onweersbui, kwamen de parentes op bezoek en aten we weer eens bij Mangold, in Hotel Gastwerk. Ik peuzelde daar goddelijke truffelpasta op. (Daarvan dan weer geen foto, want 1) ik ben ja geen hipster en 2) jij dacht toch niet dat truffelpasta heel lang op mijn bord bleef liggen, oder wie?)

Hamburg in september: eten bij Mangold in de oude gaswerkfabriek

2. Historische architectuur

Dit is natuurlijk al mijn stokpaardje zolang ik in Hamburg woon, maar mijn verhuizing naar een nieuwe wijk heeft mijn liefde voor historische architectuur zeker nog meer leven ingeblazen.

Deze herfst maakte ik bijvoorbeeld eindelijk eens een paar foto’s van het Fernsprechamt in de Schlüterstraße in vol herfstornaat. Zeker in oktober ziet het vroegere Fernsprechamt (nu postkantoor) er toch een beetje uit als Hamburgs eigen Hogwarts:

3. De mooiste Duitse boeken die ik in 2019 las

Dit jaar las ik 94 boeken (tot nu toe, ik ben nog bezig) en daar zaten heerlijke boeken tussen. Ik las vooral heel veel Krimi-series (zie hier voor een reislustig overzichtje).

Kiezen is lastig, maar ik ga voor deze top-3 van Kommissare:

  • Inspektor Takeda, van Henrik Siebold, 4 boeken tot nu toe – Japanse Kommissar komt bij de Hamburgse KriPo werken. Spannende moordzaken en interessante cultuurverschillen.
  • Leander Lost, van Gil Ribeiro, 3 boeken tot nu toe – Duitse Kommissar met autistische trekjes gaat op uitwisseling in Portugal. Spannend, geestig en met mooie aandacht voor anderszijn.
  • Gereon Rath, van Volker Kutscher, 7 boeken tot nu toe – mijn jongste obsessie! De serie speelt zich af in een steeds grimmiger wordend Berlijn, tussen 1929 en (tot nu toe) 1935. Gereon is eigenlijk best een eigenwijze harkesteel, en zijn Fälle waaieren alle kanten op, maar ze zijn wél spannend, en historisch zitten deze romans heel goed in elkaar. Het eerste deel, Der nasse Fisch, is verfilmd als miniserie Berlin Babylon.

Het mooiste Engelstalige boek dat ik dit jaar las is overigens The Lovesong of Miss Queenie Hennesy dat ik nog veel mooier en ontroerender vond dan het eerste boek (The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry, dat ik ook dit jaar las.)

4. Een vers ontdekt weetje over Hamburg: het Hamburger Sie

In Duitsland kun je 20 jaar met een collega op één kamer werken en hem nog steeds aanspreken met “Herr Flick” en “Sie”. Duzen, dat is voor mensen met wie je geknikkerd hebt, of wilt knikkeren. (Zie ook: Hey, Sie daar!)

Er is echter een tussenvorm, die mijn huisbazin in Altona gebruikte: zij noemde me bij mijn voornaam, maar sprak me desondanks met “Sie” aan, bijvoorbeeld zo:

“Fem, wann werden Sie noch mal umziehen?”

Een handige tussenvorm voor als je elkaar wel iets beter kent, maar niet heel familiaar bent, of als de relatie enigszins scheef is, bijvoorbeeld tussen professor en student of huisbaas en huurder. In dat geval kan degene die hoger in rang is het Hamburger Sie ook eenzijdig gebruiken. Dan is het:

“Fem, wann werden Sie noch mal umziehen?”
“Ach, Frau Schießmichtot, das geht Sie nichts an.”

Dankzij buurtaal.de weet ik nu dat er voor deze Anrede een naam is, namelijk het Hamburger Sie. Of het typisch Hamburgs is en waar het precies vandaan komt heb ik nog niet ontdekt.

5. Loki Schmidt Garten en het Arboretum Ellerhoop-Thiensen

Sinds de verhuizing heb ik een (onverwachte) nieuwe hobby: planten. Ik heb niet alleen het huis en het balkon vol gezet met groen, ik heb dit jaar ook buitensporig veel tijd doorgebracht in de botanische tuin, de historische architectuur.

In de zomer ontdekte ik een nog grotere en interessantere tuin, Arboretum Ellerhoop-Thiensen, net buiten Hamburg. Niet gratis, wel een aanrader, en met bus 185 vanaf Pinneberg prima te bereiken.

6. Een paar dagen Friedrichstadt

Ik verliet Hamburg opnieuw voor het Holländerstädtchen Friedrichstadt dat de grootte van een postzegel heeft, maar desondanks erg de moeite waard is. De Nederlandse geschiedenis en de grachten zijn mooi om mee te pikken, je kunt er gemütlich wandelen en de omgeving leent zich buitengewoon goed voor mooie fietstochten.

Fietsen tijdens een dagtrip Friedrichstadt

7. Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen

Ik vind weinig leuker dan op onverwachte dingen stuiten in een wijk die ik eigenlijk best goed dacht te kennen. Tijdens een weekendwandeling door Othmarschen stuitte ik bijvoorbeeld bij de oude marsepeinfabriek op een wandelroute, het historische architectuur.

Op de website zag ik dat er ook nog andere routes zijn, bijvoorbeeld door Ottensen. Ook die wijk meen ik als mijn broekzak te kennen, dus ik ben toch wel nieuwsgierig. Een goed plan voor de kerstvakantie!

8. Rondleiding door het HSV-stadion

Misschien wel de verrassing van het jaar: de rondleiding door het HSV-stadion is dus hartstikke leuk, ook als je echt de ballen van voetbal weet, zoals ik. Ik overweeg nu zelfs een keer een wedstrijd bij te wonen! (Ik heb een plekje op de familietribune op het oog, want ik ben geen fan van grote mensenmassa’s – je moet ergens beginnen.)

Standort Hamburg bij de rondleiding in het HSV-stadion

9. “Dezenz ist Schwäche, merk dir des” Tante Poldi – ik sneak er nog een boekentip in

Ik weet dat ik het net al over mijn favoriete boeken van dit jaar had, maar de Tante Poldi-serie, en de auteur daarvan (Mario Giordano) wil ik toch nog even apart noemen. De boeken over Tante Poldi zijn namelijk gewoon echt heerlijk ontspannen en over the top Krimis. Gute Laune garantiert. En Mario Giordano is ook een interessante figuur – ik overweeg in maart een workshop van hem bij te wonen. 🙂

10. Watertorens

Ook over historische architectuur hebben we het al gehad, maar ook hier moet ik een zekere categorie apart noemen, namelijk watertorens. De watertoren in Bahrenfeld (die destijds te koop stond!) maakte me nieuwsgierig en zorgde voor een aantal fietstochten langs de watertorens van Hamburg.

We hebben er bijvoorbeeld een waarin je kunt logeren, eentje op een begraafplaats en meerdere watertorens waarin je kunt wonen. Een van de woontorens, en meteen mijn favoriet, is de watertoren van Lokstedt, die je ook op de foto ziet. Een blogpost is (nog steeds) in de maak!

Watertorens in Hamburg: Lokstedt

11. Goede voornemens: op Mikroabenteuer

Goede voornemens zijn er ook: deze zomer heb ik wel fietstochtjes gemaakt, maar ik heb vooral ook vel op het balkon gelanterfant – zeker geen straf! Maar in het kader van De (Her)Ontdekking van de Omgeving van Hamburg heb ik het boekje Outdoor Mikroabenteuer Hamburg aangeschaft en kijk ik naar wandeltochten en fietstochten die ik komend jaar kan gaan maken. (Laat de lente maar komen!)

12. Wat moeten we nou zonder Jeroen Pauw?

Pauw is voor mij een ontbijtprogramma, en ik ben er erg aan gehecht. De extreem lange kerstvakantie van Jeroen Pauw was daarom elk jaar dikke ellende. En toen ik eindelijk gewend was aan de afwisseling met Eva Jinek, kondigde zij aan de NPO te verlaten.

In de loop van deze maand begon ik hem, je begrijpt, alweer te knijpen voor Jeroens aanstaande kerstsabbatical, toen hij het allemaal nog erger maakte en aankondigde er helemaal mee te stoppen! (Ik moet opeens denken aan de moeder van Jan Smit – andere situatie, maar ik voel me wel een beetje beroofd. Het wordt een kale kerst…)

13. Elbphilharmonie bij zonsondergang

Bezoek uit Nederland is altijd een goede reden om dingen te doen die je zelf niet meer heel snel doet. Bijvoorbeeld een bezoek aan de Elbphilharmonie terwijl de zon bezig is onder te gaan (om 16.00, ja…). Het blijft toch een plaatje… (En de richel eromheen waar je op kunt lopen best hoog…)

14. Favoriete foto van 2019

Op zich heb ik dit jaar best een aantal mooie foto’s geschoten en gevonden in mijn foto-archief. De beste foto is dit ook zeker niet. Maar toch denk ik dat het geen kwaad kan als we dit advies van mijn lokale supermarkt ter harte nemen:

Wees als een ananas

  1. Sta rechtop
  2. Draag een kroontje
  3. Wees van binnen heel zoet

(Ik voeg er graag nog aan toe: 4. voer een zeer strikt beleid voor het negeren en blokkeren van rechtse engbekken op Twitter – serieus, het maakt het leven aangenamer!)

15. Een ergernis: e-Roller ofwel elektrische stepjes

Sinds deze zomer zie je ze ook in Hamburg overal, van die gare elektrische stepjes. (Im Ernst: waarom zou je je als volwassene op een stepje willen voortbewegen? Elektrisch ook nog?! Spring gewoon lekker op de fiets!)

Sinds deze zomer lees je dus ook elke week over ongelukken die ermee gebeuren, want niemand weet hoe hij ermee om moet gaan en automobilisten zien ze over het hoofd. Na gebruik worden ze overal neergepleurd, waardoor ze nog sneller stukgaan dan ze toch al doen, en hoe het gaat als het straks glad wordt op straat… Ik ben geen fan.

16. We gingen weer eens naar het Winterdorf in Lüneburg 🙂

De kerststemming in Lüneburg is hier elk jaar vaste prik. Lüneburg heeft meerdere gezellige kerstmarkten, maar de leukste is (vind ik) het Winterhof op de binnenplaats bij Krone. Klein, maar knus en gemütlich. Krone is bovendien ook gezellig om te gaan eten (mocht je geen zin hebben in een Bratwurst of crèpe op de kerstmarkt). Tip: witte Glühwein is een stuk beter te hachelen dan rode!

Dagtrip vanuit Hamburg: kerstmarkten in Lüneburg

17. Een kerstpakket!

Jaa! Kijk, ik ben sinds ik eigen baas ben elke maand medewerker van de maand, natuurlijk. Hartstikke fijn. Ik koop ook elk jaar wel een kerstcadeau voor mijn favoriete medewerker (dit jaar helaas een wasmachine, omdat de oude vorige week ineens de geest gaf…), maar een écht kerstpakket heb ik al sinds 2011 niet meer gehad.

Des te leuker dus dat een mede-zzp’er in Duitsland dit jaar voorstelde om elkaar een kerstpakket te sturen! Zo ging er medio deze maand een pakket van Hamburg naar Berlijn, en omgekeerd.

18. Hoezo eigenlijk 19 dingen, ik weet er wel 100!

Nu we toch bezig zijn met een lijstje met Hamburgse dingen zie ik eigenlijk niet waarom we het bij 19 stuks zouden houden. Ik weet er wel 100. Ik deelde ze op Twitter in de serie #100dingeninhamburg.

Er was natuurlijk zo veel te vertellen dat ik er uiteindelijk ook een blogpost van gemaakt heb: 100 dingen die je in Hamburg gedaan moet hebben. Zo, daar ben je wel even zoet mee.

19. Dinner for One, versteht sich

Maar wie das eben geht: de enige echte manier om het jaar uit te luiden is natuurlijk…  Dinner for One. De 90e verjarie van Miss Sophie is vaste prik op elke (Duitse) oudjaarsavond. Niet zo erg als er ook raclette en Sekt op het feestje aanwezig zijn, en dat is in Duitsland zeker het geval!

Ga je liever ergens de bloemetjes buiten zetten tijdens de jaarwisseling? Bekijk dan even mijn tips voor oud en nieuw in Hamburg.

Fijne feestdagen y’all!

Traditie met oud & nieuw: Dinner for One

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Ximaar 25 december 2019 - 10:08

Fem, ook de beste wensen aus Alkmaar:
https://ximaar.wordpress.com/nieuwjaar/

Antwoorden
Fem 25 december 2019 - 17:12

Dankjewel! 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid