Fem verdiept zich in de Bundestagswahl

Ik ben niet echt een politiek dier. En ik heb geen tv.

Maar ik woon toch in Duitsland, dus vond ik dat ik in het kader van de integratie enzo me toch eens moest verdiepen in de Bundestagswahl van vandaag, 22 september, volgens Tegenlicht de Belangrijkste Dag van 2013 (hierover later meer, ik voelde me namelijk een tikkeltje bekocht na het kijken van die uitzending).

www.presseurop.eu
www.presseurop.eu

Dit wist ik al over de verkiezingen:

1. Men stemt hier op zondag. Stembureaus zijn vanaf 7 uur open. Ik dacht dat de vroege openingen waren voor mensen met een baan, maar kennelijk zijn er genoeg Duitsers op zondag ook heel erg druk, waardoor ze genoodzaakt zijn zich zondagmorgen 7 uur naar de stembus te begeven.

2. Als je op de dag zelf niet stemmen kunt, kun je per Briefwahl stemmen. Dat betekent dat je in feite een week van tevoren je stem al kunt uitbrengen.

3. Je kunt niet iemand machtigen om voor jou te stemmen zoals in NL, tenzij je handelingsonbekwaam bent of anderszins niet voldoende sound of mind geacht wordt om te kunnen stemmen (bv omdat je in coma ligt ofzo).

4. Bundeskanslerkandidaat Peer Steinbrück stak zijn middelvinger op naar de mensen die hem “Peerlusconi” noemden.

5. Voornoemde Peer is de grootste concurrent van Angela Merkel als Bundeskanslerkandidaat. Dit artikel vergelijkt de twee aan de hand van hun handgebaren: Merkel-ruit versus Middelvinger. (zie ook bovenstaande afbeelding)

6. Er zijn nog veel zwevende kiezers. Kiezers die eigenlijk alle partijen compleet pet vinden en verwachten dat ze in het stemhokje spontaan een ingeving krijgen (aldus discussie in de dameskleedkamer van mijn sportschool). Partijen stonden de 21e nog druk te flyeren op straat.

Op zoek naar meer info

Er is een Wiki over de Bundestagswahl en het kiesstelsel, maar dat is echt een hele lange en ontmoedigende lap tekst. Dus ik dacht, ik kijk eerst de aflevering Het Duitse alternatief, van Tegenlicht. Want daarin werd gezegd dat 22 september voor Europa/de wereld/ons de belangrijkste dag van 2013 is, vanwege mogelijke gevolgen voor de euri na deze verkiezingen.

Voornoemde uitzending bleek helaas voornamelijk, of eigenlijk alleen maar, over de euri te gaan, en of Duitsland er wel of niet aan mee moet blijven doen. Ja, hallo, so sind wir nicht verheiratet, dacht ik, ik kom hier voor een heldere uiteenzetting over de Bundestagswahl. Toch maar terug naar Wikipedia dan… Gelukkig blijkt er ook een weliswaar beknopter maar Nederlands, artikel te zijn. Daaruit heb ik enige wetenswaardigheden weten te destilleren.

Bondsdagverkiezing

Kiesstelsel

De alinea over het kiesstelsel wordt aldus ingeleid: “Het kiessysteem voor de Duitse Bondsdag is in basis een systeem van evenredige vertegenwoordiging met een kiesdrempel van vijf procent, echter met elementen van een districtenstelsel toegevoegd.” Ik moet mijn best doen om niet hier al af te haken, omdat het voor mij (Alfa met hoofdletter A) al snel naar wiskundigheid begint te ruiken.

Als ik het goed begrijp, zijn dit de eerste Bonsdagverkiezingen onder een nieuwe kieswet. Deze werd namelijk tot tweemaal toe ongrondwettelijk verklaard. Dit heeft dan weer iets van doen met “negatief stemgewicht” en “overhangmandaten” waardoor “het basisprincipe van evenredige vertegenwoordiging” teniet gedaan werd. (je ziet, ik probeer hier vakkundig over het feit dat ik er weinig tot geen kaas van gegeten heb heen te lullen)

Partijen

In Nederland hadden we in 2012 partijen als Partij voor Mens en Spirit en de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland met ronduit fascinerende verkiezingsprogramma’s (daar heb ik mij nog een avond goed mee vermaakt, samen met een vriendin en een fles wijn). Ook in Duitsland zijn er partijen die op wonderlijke wijze (denk ik dan) de kiesdrempel hebben gehaald, zoals de Partei der Nichtwähler (ik bedoel maar…), Nein!-Idee (zou m.i. op typografische gronden reeds verboden moeten worden), de Bergpartei, die zich “die Überpartei” noemt (de naam klinkt ronduit eng, als je het mij vraagt – navraag leert dat de partij wordt omschreven als “radikal ökologisch und sozialrevolutionär“). De prijs voor partij met de langste naam (en minst creatieve afkorting) gaat dit jaar naar de Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative (Die PARTEI).

Bondsdagverkiezing

Bild

Bild bracht een speciale krant uit, waar nog even haarfijn in uitgelegd werd waarom het belangrijk is om te gaan stemmen. Ook kreeg ik via deze krant eindelijk antwoord op belangrijke vragen aan de Bundeskanslerin, zoals “Mist u de after shave van Sarkozy?” (nee, maar Angie heeft wel graag met hem samengewerkt), “Als u echt honger heeft, waar denkt u dan aan?” (spaghetti bolognese) en “Wanneer neemt u eindelijk een nieuwe kleermaker in dienst?” (als ze ervan overtuigd is dat dat nodig is).

Angie

Dus…

Ik heb de Wiki’s gelezen en was vast voornemens hier een belezen en doordacht diepgravend stuk over de Bundestagswahl te schrijven. Dat was wellicht wat optimistisch. Ik werd niet onmiddellijk gegrepen door grote passie bij het lezen over de Bundestagswahl. Daarom voor de liefhebber hier de links: Nederlands en Duits.

Wie wil weten hoe het met Europa en de euri verder moet, kan kijken naar Angela Merkel bij Heel Holland Bakt met Koefnoen. (of kijkt naar Tegenlicht, maar wie gesagt ik werd ook hier niet door gegrepen)

Wat ik ga doen? Waarschijnlijk met de buren naar een kroeg, en dan maandag gewoon Pauw&Witteman kijken via Uitzendinggemist…

5 gedachten over “Fem verdiept zich in de Bundestagswahl

    • Dank 🙂 ik moet zeggen dat het als buitenlander, zonder tv, hier ook heel goed mogelijk is om je aan alle stemmingsvreugd te onttrekken. Maar de integratie he,,, 🙂 Heb overigens net ontdekt dat ik als Europeaan wonend in Duitsland bij bepaalde lokale verkiezingen wél zou mogen stemmen.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.