Kerstmarkten omzeilen in Münster

Na gut, om je meteen uit de droom te helpen: kerstmarkten omzeilen in Münster, dat is dus niet mogelijk. Tenzij je in juli gaat.

Dus hoewel je hoe dan ook blootgesteld wordt aan Wham*, crèmekleurige kabeltruien, bejaarden, Nederlandse schoolklassen en heel veel kerstversiering, zijn er ook genoeg niet-kerstige dingen te doen in Münster. Dat gezegd hebbende zou ik je overigens aanraden om je “er maar in te storten” en je tegoed te doen aan de lokale Glühwein, currywurst, Flammkuchen (lekker!) en warme chocolademelk.

Zo werd ik wakker na de eerste nacht op onze 5-Bett damesdorm boven de Gay Kino:

Münster

Hoewel ik bij langer reizen zeker weer een eigen kamer in een hostel regel, was het prima toeven in het Sleep Station. Ik was er klaar voor. Daar gaan we dus, niet-kerstige dingen in kerstig Münster:

Wochenmarkt am Domplatz + Dom

De Wochenmarkt bij de Dom, op woensdag, staat vol met kraampjes vol echt goed brood, olijvensoorten, allerlei tapenades, biofruit, wijn, en ook (volgens mijn buren, die een beetje teleurgesteld waren dat ik niks had meegenomen) de beste Holland Lakritz die er in Duitsland verkrijgbaar is. Het was hier ook niet zo waanzinnig druk, en ik heb op mijn gemak stokbroodjes met olijven en tapenades uitgeprobeerd.

DSC08285.JPG

Standort Hamburg | 9 tips voor een stedentrip Münster

De Dom zelf is overigens ook een bezoekje waard. Dat bezoek moet je met enige zorgvuldigheid timen in verband met grote hordes schoolklassen, maar als je die weet te ontwijken, dan is het erg mooi.

Schloss en botanische tuin

Om echt even de rust op te zoeken ga je op een mistige ochtend naar het Schloss en de daarachter liggende botanische tuin.

Standort Hamburg | 9 tips voor een stedentrip Münster

Het was vroeger een bisschoppelijk paleis, tegenwoordig het hoofdgebouw van de Universiteit Münster, waar je dus ook een beetje doorheen kunt dwalen. (OK, wij bezochten er de wc, de studieruimte en de bistro, maar dat is ook belangrijk)

In de botanische tuin was helemaal niemand. Er bloeit nu natuurlijk weinig, maar met de mist die over de vijver hing, zag het er wel bijzonder uit.

We hebben ons hier buiten zo vermaakt, dat we er niet eens aan toe gekomen zijn de tropische planten binnen te bekijken.

Rondbanjeren

Helemaal kerstmarktomzeilproof is dit niet, maar Münster is echt een leuke en zeer bewandelbare stad. Er zijn statistisch onverantwoord veel lekkere bakkertjes, kunstgalerieën, kerken en musea. Wij bezochten bijvoorbeeld nog de Lambertuskerk, waar in de toren ijzeren kooien hangen, waar de lijken van anabaptistenleiders Jan van Leiden, Berend Knipperdolling (welk een naam!) en Berend Krechter (idem) werden opgehangen toen de anabaptisten uit Münster verdreven werd. (dit verhaal was extra interessant, omdat mijn reisgenote Mennoniet is).

Nordcup

Münsters eerste Cupcake Bakery was mijn Grote Favoriet, want kom op: daar is toch geen uitleg voor nodig, cupcakes! Die zijn ook welkom als je niet de hele morgen aan Wham bent blootgesteld! En deze cupcakes waren echt geweldig. Ik had er een (een grote, natuurlijk) met Bratapfelcompote.

Maar helaas… 🙁 Nordcup heeft het niet gered en heeft haar deuren gesloten… De FB-pagina bestaat nog wel. Stiekem hoop ik op een doorstart…

Waar we geen tijd meer voor hadden, maar waarvoor ik graag nog eens naar Münster terug zou gaan, is het LWL-Museum für Natürkunde, waar net de tentoonstelling “Sex und Evolution” geopend is. Deze werd door een van onze kamergenotes, die in dit museum stage loopt en in het kader daarvan zweetklieren van dode vogeltjes onderzoekt, aangeraden. Bovendien is er ook een tentoonstelling over walvissen, en heb ik sowieso een groot zwak voor natuurkundige musea.

Münster, dus. Zeker voor herhaling vatbaar. En ik wil best toegeven dat het met de kerstmarkten ook best nog wel meeviel. Al heb ik mijn tax wel bereikt.  De volgende keer ga ik toch maar in juli…

3 gedachten over “Kerstmarkten omzeilen in Münster

Plaats een reactie