Ook andere dingen dan de Hema

Ik mis alleen de Hema – dat is een boek waarin emigranten vertellen over hun grote stap naar het buitenland. Vanuit een leeg huis in Leiden, aan de vooravond van mijn niet-emigratie-maar-voorlopige-verhuizing-waarna-opnieuw-geen-plan naar Hamburg: de voor mij typische dingen die me aan mijn stad / huis / land herinneren, en die ik ga missen. Waaronder, natuurlijk, de Hema.

Hema

Als je iets nodig hebt, denk je eerst aan de Hema.

… zei een vriendin van mij laatst. En inderdaad. Vol vreugd waren wij toen een paar jaar geleden een heuse Hema geopend werd op Leiden Centraal. Ik zou er erg voor zijn als Hamburg een Hema zou openen, compleet met rookworsten, gewoon voor het idee. Vooralsnog is de dichtstbijzijnde Hema voor mij vanaf nu in … Oldenburg

Koffie (en broodjes) van Lebkov

Na Nieuw-Zeeland, waar een echte koffiecultuur heerst, had ik moeite met de koffie in Nederland. Veel restaurants en cafés schenken toch echt een combinatie van drab en slootwater (en ja, ik vind Starbuckskoffie ook niet te hachelen). Maar gelukkig was er Lebkov, en daar is de koffie lekker! (en de muffins ook, en de BLT-sandwiches, en de tonijnsandwiches)

De Bruine Boon

Soms zegt mijn moeder als ze langs wil komen om bijvoorbeeld te lunchen “… maar we gaan niet wéér naar de Bruine Boon hoor.” Maar ik vind de Boon leuk: lekker simpel, praktisch gelegen, heel primadebima voor een snelle / makkelijke lunch, hapje of borrel, of als je weinig tijd hebt en snel door moet naar het station. Of naar een museum.

Mouse

Mouse was de buurpoes, en altijd in voor een gezellig bezoekje. Mijn balkon was haar favoriete hangout, en ze kwam ook graag binnen op de koffie (en op expeditie). Ze heeft me nooit helemaal vergeven dat ik een half jaar weggeweest ben. Ze woont inmiddels ergens anders, tot mijn verdriet, maar tot grote vreugde van de vogels in de buurt, die nu rond mijn balkon hangabouten. Op de foto zit Mouse in wat ooit mijn groentetuin was (en met ‘ooit’ bedoel ik ‘gedurende 1.5 dag’, want zo lang hadden voornoemde lokale hangvogels nodig alle zaadjes eruit te vissen).

Missen Mouse

(Helaas is dit de enige foto die ik nog van Mouse heb…)

Pettersson / de Waterlijn

‘t Is dat het weer het een beetje laat afweten wat de lente betreft, anders zou ik daar graag nog even een wijntje lurken en bootjes kijken… Voor mij heet dit tentje overigens nog altijd de Waterlijn, ook al is het inmiddels geloof ik drie keer van eigenaar en naam veranderd…

DSC_0203_Standort Hamburg mist Petterson

Tulipe

Gesproken over wijntjes lurken, de Tulipe mag natuurlijk niet ontbreken. Mijn (Braziliaanse en Japanse) klasgenoten dachten dat Ilja Gort zijn wijn maakte uit, jawel, tulpen, en het leek ze niet eens te verbazen (Hollanders hè, die doen altijd van die malle dingen). Ik wijt het aan mijn nog niet volmaakte Duits. Anyhow, de Rosé Tulipe blijft mijn onbetwiste favoriet.

Ik mis alleen de Hema (Marnon Sikkel en Marion Witter) is overigens best een vermakelijk en herkenbaar boek als je naar het buitenland verhuisd bent. Nog leuker is Emigreren voor beginners, van Henrico Prins, die naar Nieuw-Zeeland verhuisde.

2 gedachten over “Ook andere dingen dan de Hema

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.