Slomo’s High

Slomo’s High, kent u die uitdrukking? Nee? Dan wil ik hem hierbij even vastleggen. Slomo’s High, de endorfinenrush van de herintredende hardloper.

Dat zit zo, ik ben zo’n herintredende loper: ik ben weer begonnen met hardlopen. OK, joggen. OK, voorthobbelen (maar doet de terminologie werkelijk ter zake? Punt is: ik ren weer).

Joggen in het Wohlers Park 4 - Standort Hamburg

Er waren enige opstarthobbels. Om te beginnen was daar mijn mp3-speler. Het ding overleefde een zwemsessie in de wc op de sportschool twee jaar terug. Ik ben er meermaals overheen gefietst, geen enkel probleem. Maar met me meerennen, dat vond hij kennelijk een brug te ver. Morsdood, was al snel mijn conclusie. Terwijl ik Evy’s podcasts naar mijn oude telefoon kopieerde, zocht ik mijn sokken. Onvindbaar. Handig vestje voor het rennen: ergens in Nederland. En ohja, mijn overleden conditie vormde ook nog een klein obstakel.

Maar ik ging toch. Hoewel ik het na 7 minuten in de eerste les alleen maar met Evy eens kon zijn toen ze zei “Ik weet natuurlijk niet waarom je meedoet aan dit programma…”, ontstond er aan het einde van die les toch een heus Slomo’s High, zomaar, daar in het Wohlerspark, op de grens Altona / St. Pauli, Hamburg. Weinig blijkt toch fijner dan de sensatie van bewegen, inspanning, gecombineerd met frisse lucht en muziek en aanmoediging (van Evy). En andere renners die je voorbij zoeven. Dat deed me dan weer niks, ik kon alleen maar denken: “Ik doe het toch maar mooi.” En ook: “Yolo.” Ja, echt.

Joggen in het Wohlers Park - Standort Hamburg

Ja, Wohlerspark is een begraafplaatspark. Maar dat mag de pret niet drukken, want het is er groen, en er is geen verkeer waarop gelet moet worden (en dat is voor het type renner dat ik ben belangrijk). Er zijn wel andere renners, en spelende kinderen, maar die blijven netjes waar ze horen, of zoeven mij voorbij (ook de kinderen).

Normaal gesproken krijg ik vrij snel strotjeknijpneigingen als mij instructies worden gegeven als ik aan het lijden en strijden ben, of me op z’n minst erg aan het inspannen ben. Dan heb ik normaal gesproken liever dat je even je mond houdt (denk hierbij aan “De Bevalling” van SBS6, vrouw in barensnood en een verloskundige die op jolige wijze roept dat je “nog even flink door moet persen”, dat idee. Niet doen, mensen, gewoon niet doen). Maar Evy is anders, want Evy blaft niet. Evy zegt daadwerkelijk opbeurende dingen en keuvelt ondertussen ook een beetje. Af en toe moet ik zelfs grinniken tijdens het lopen. (kan altijd nog van pas komen als ik ga solliciteren als lokale dorpsgek)

Joggen in het Wohlers Park 3 - Standort Hamburg

Ik moest weer bij nul beginnen. Ik word ingehaald door bejaarden. Maar ik ren. En ik vind het geweldig, en hoop dat sneeuw en ijs nog lang van Hamburg weg blijven.

Ik zou Fem ook niet zijn als ik als niet naast het rennen zelf ook over rennen zou lezen. Dat doe ik dus ook, en wel Waar ik over praat als ik over hardlopen praat van Murakami. Aangezien er in zijn boek Kafka on the Shore een pratende kat voorkomt (niet mijn ding), had ik enige reserves waar het dit boek aangaat. Het blijkt echter reuze vermakelijk en fijn.

Hierover later meer. Ik moet me nu namelijk eerst gaan verdiepen in de Bundestagswahl van 22 september. Volgens VPRO Tegenlicht de belangrijkste dag van 2013…

8 gedachten over “Slomo’s High

  1. Goed bezig! Ja, What I talk about when I talk about running van Murakami is goed he? Als je niet zo van pratende katten houdt zou je Norwegian Wood kunnen lezen van hem, niet raar maar wel heel goed!

  2. Wat schrijf je leuk! De slomo’s high is heerlijk, dat kan ik beamen. Evy is zo’n lekker normale coach dat ik er ook nog naar kan luisteren zonder moordneigingen te krijgen. Rennen over een begraafplaats lijkt me trouwens best… vreemd. Hopelijk mag je binnenkort een Runner’s high ervaren, haha!

    • Hi Anne, dank! 🙂 Wohlerspark is gelukkig een heel oud kerkhof, niet meer in gebruik (http://bit.ly/16dIY88), wordt nu vooral gebruikt als jogger’s paradise, speelplaats en bbq-plaats. Met oude grafstenen hier en daar.(waar kinderen op klimmen enzo, vrij bizar, dat wel)

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.