Zoekt, en gij zult vinden, ook een woning in Hamburg

In deze blog vertel ik hoe ik in 2013 mijn eerste woning in Hamburg zocht, en vond. Ben je zelf op zoek naar een huisje in Hamburg? Dan vind je hier al mijn tips: Verhuizen naar Hamburg.

Een weinig optimistische klasgenote zei me twee weken geleden dat het onmogelijk was om woonruimte te vinden in Hamburg. Dat zou zeker zes (6!) maanden duren.

Bij mijn eerste woningbezichtiging, van een flatje in Eimsbüttel, kwamen inderdaad maar liefst 25 andere gegadigden opdraven. De moed zakte mij, van nature toch al niet vreselijk optimistisch ingesteld, in de schoenen.

Ik had nog maar een maand om iets te vinden. Dat zou nooit lukken. Ik werd waarschijnlijk dakloos. En zou hier nooit kunnen wonen. Terug moeten naar Leiden, en daar god-weet-wat moeten gaan doen.

Aan dit soort gedachten heb je dus niks. Het ontmoedigingsbeleid van mijn klasgenote irriteerde  me ook enorm. Ik intensiveerde mijn zoektocht.

En werd daarvoor beloond: begin mei 2013 krijg ik de sleutel van een (echt!) charmante Altbauwohnung, met veel zon, een bad, en een vaatwasser 🙂 precies in de wijk waar ik wilde wonen: Altona-Altstadt. De verhuurders zijn buitengwoon tolle Leute, die zo enthousiast waren dat ze mijn naam al op de brievenbus gezet hadden nog vóórdat we het contract getekend hadden:

Unbefristet” is mijn huurcontract niet, maar dat is niet erg. Ik heb nu weer een half jaar om uit te zoeken wat ik ga doen, en waar. (Oh ja, dat Bürogemeinschaft, dat komt omdat in hetzelfde pand ook een kantoorwoning is.)

Om te vieren dat ik mezelf niet meer hoef aan te prijzen als de allerleukste huurder uit de gegadigden dus: champoepel 🙂

Ook op zoek naar een woning in Hamburg?

Check dan hier al mijn tips: Verhuizen naar Hamburg, hoe doe je dat?

Tips voor je verhuizing naar Hamburg | Standort Hamburg

17 gedachten over “Zoekt, en gij zult vinden, ook een woning in Hamburg

 1. Hoi Fem,

  Wat een goed enthousiast verhaal!
  Ik ben op het moment op zoek naar een woning in Hamburg omdat ik daar ga werken.
  Maar dat doe ik dus vanuit Nederland, niet heel gemakkelijk dus en net als jij toen, heb ik nog een 5 weken a een maand.
  Heb je nog tips voor een gestresste woningzoekende?
  🙂

  Beantwoorden
  • Hoi Merel, leuk dat je naar Hamburg komt! Erg leuke stad! Wg-gesucht.de ken je vast al. Zwischenmiete.de is ook een aardige site. Ik ben zelf ook lid geworden van Internations, een netwerk voor expats dat regelmatig events organiseert, en een forum heeft. Toytowngermany ken je misschien ook al? Ook een forum waar voornamelijk expats komen. Het is makkelijker om iets te vinden als je hier bent en wat mensen kent, dus als je iets tijdelijks zou kunnen vinden, is dat een goede basis om van daaruit verder te zoeken.

   Beantwoorden
  • Ken je al collega’s op je werkplek? Ik zou hen ook vragen of ze iets weten, of hun oren&ogen open kunnen houden.
   Zal verder nog even voor je rondvragen of bekenden van mij nog iemand kennen die z’n huis al dan niet tijdelijk uit gaat!

   Beantwoorden
   • Deze tips zijn al heel fijn.
    Ik heb pas vorige week gehoord dat ik dus naar Hamburg ga verhuizen, maar ben dus al volop gestresst.
    Ik ken helaas nog niemand op mijn nieuwe werkplek, maar ik zal inderdaad die forums gaan afzoeken.
    Dankjewel!!

    Beantwoorden
 2. Hi Fem! Ik lees ook mee want ben op zoek naar een woning vanwege een nieuwe job in Hamburg! Spannend! Meer tips zijn uiteraard altijd welkom

  Beantwoorden

Plaats een reactie