In ruhiger Lage – Wortschatz voor woningzoekenden

Wil je je woordenschat vooruit helpen, ga dan op zoek naar een woning … uitermate leerzaam, kan ik je na een paar weken bijna fulltime zoeken melden. Een tipje van de sluier van het Hamburgs woningzoekendenjargon:

In ruhiger Lage

Dit betekent in feite “Je verlaat nu Hamburg en als je geen auto hebt, kom je hier waarschijnlijk nooit meer weg”. Zo lust ik er nog wel een paar.

Pauschalmiete

De ‘Pauschalmiete’, bijvoorbeeld, is in theorie “alles inclusief” huur, of tegenwoordig “flat rate”. Dus in theorie is dat warme huur, met alles d’rop en d’r an. Hamburgse verhuurders en ik zijn het vaak niet eens over de precieze betekenis van “alles d’r op en d’r an”. In die Pauschalmiete is doorgaans al een exorbitant bedrag aan Nebenkosten opgenomen. Toch staat er dan nog bij “zzgl. [zuzüglich] Strom, Wasser und Heizung”. Dat noem ik dus niet inclusief, en doet mij ernstig afvragen waar ik dan met die Nebenkosten voor zou betalen (wordt er soms een persoonlijke slaaf bij de woning geleverd?). (In de Nebenkosten zijn vaak dingen als schoonmaak van het trappenhuis, gemeentelijke belastingen, vuilniszakken, en het schoonvegen van de stoep als daar sneeuw op ligt opgenomen. Maar toch ‘alles inclusief’ noem ik dat zeker niet…)

Möbliert mit antiken Möbel

Daarbij moet je denken aan “Oma wilde die meuk niet meer hebben, zelfs Derrick zou zich voor deze inrichting schamen, en oh ja, ome Heinz had ook nog een compleet afgeragde bank uit 1703 staan”.

Takke-end uit het centrum natuurlijk....
Takke-end uit het centrum natuurlijk….

Stadsdelen en grenzen zijn rekbaar

Hamburg is groot, met vele stadswijken. Als je een woning zoekt, dan zoek je bv. op St. Pauli. Hamburg is echter ook weer niet zó groot dat je zou zoeken naar Hamburg-Neuengamme. Neugengamme ligt godbetert 18 km bij Hamburg vandaan!

Stadsdeelgrenzen kun je naar believen ook best wat oprekken. Als een advertentie beweert dat de woningn in beliebtem Stadteil Eimsbüttel ligt, dan is het toch raadzaam dat altijd even op de kaart te controleren. Het kan namelijk goed zijn dat men eigenlijk bedoelt ‘Bezirk Eimsbüttel’, en dáár vallen nog veel meer wijken onder, die veel verder weg liggen.

Woningnood en leegstand

De woningnood is groot hier in Hamburg. Tegelijkertijd staan er vele kantoorpanden leeg. 1 + 1 is kennelijk vaak nog geen 3 helaas. Als gevolg is het niet ongewoon om met 20-30 andere woningzoekenden op de stoep te staan voor een bezichtiging.

Prijzen liggen hoog, en om te vergelijken denkt men in € per vierkante meter (hetgeen mij als discalculist buitengemeen weinig zegt). Voor een kleine studio mag je gerust € 600 per maand neertellen.

De buitenwijken zijn vreemd genoeg nauwelijks goedkoper. Niendorf? Wandsbek? Fühlsbüttel? Harburg? Poppenbüttel? Ook daar kun je rustig € 450 vragen voor een kamer van 12 vierkante meter, of € 600 voor een iniminiestudio. Als ik dat soort bedragen ga neerleggen voor dat soort oppervlaktes, dan ga ik dat toch niet doen in de lokale variant van Heiloo.

Ik zie het woningjagen als sight seeing-maar-dan-anders, waarbij ik bovendien een hoop kleurrijke lui ontmoet. Desalniettemin ben ik heel verheugd te melden dat mijn zoektocht maar een paar weken geduurd heeft. 🙂

Ga je verhuizen naar Hamburg?

Hier vind je al mijn verhuistips: Verhuizen naar Hamburg

Tips voor je verhuizing naar Hamburg | Standort Hamburg

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.