Ik heb iets met havens. Vooral met die van Hamburg

Zo langzaamaan kom ik tot de conclusie dat er bij een fijne stad een haven hoort. Uitzonderingen als Bath en Kyoto daargelaten wordt het in een stad pas echt leuk als er water en bootjes aan te pas komen, zolang ik maar niet op de bootjes hoef (want dan word ik zeeziek en na twee weken zwalkend en groen in bed op een boot in Noorwegen ben ik van het hele concept ‘varen’ wel afgestapt).

De boeiendste haven is natuurlijk de haven van Hamburg… Bereid je voor op een stevige portie Hafenkino!

Haven van Hamburg

Hoewel het een industriehaven is, met grote hijskranen (die volgens mijn ouders nooit in beweging zijn) en zonder schattige plezierbootjes, vind ik de Hamburger haven steeds mooier worden. Er is altijd bedrijvigheid, er is altijd iets te zien. Niet voor niets wordt het uitzicht op de terrassen aan de haven van Hamburg ook wel ‘Hafenkino’ genoemd. Het is nooit hetzelfde en vervelen is geen optie.

Hamburg is na Rotterdam en Antwerpen de grootste haven van Europa en sowieso de grootste in Duitsland. De haven ligt op 110 km van de Noordzee, maar wordt het toch gezien als een zeehaven. Met die indrukwekkende (stilstaande) kranen worden dingen met Mineralöl gedaan, allerhande onderdelen in elkaar gezet (schepen en vliegtuigen, om een dwarsstraat te noemen), en er worden vooral ook heel veel goederen van over de hele wereld via Hamburg verscheept. Ook is Hamburg een belangrijke haven voor cruiseschepen, en een grote trekpleister voor toeristen.

Alle reden om de haven heel serieus te nemen dus. En dat doen we hier dan ook: de stad viert elk jaar de verjaardag van de haven, en de haven heeft een eigen Twitter-account waarop alle schepen die binnenvaren begroet en beschreven worden. En vervolgens ook weer uitgezwaaid. (Ik vind dit nog steeds hilarisch.)

Hafengeburtstag

Hamburg houdt van haar haven. Ik ook. En ik houd ook van Wikipedia, en wel om dit soort teksten, omdat het maar weer eens bewijst dat Duitsers helemaal zo pünktlich nog niet zijn:
“Op 7 mei 1189 werd door keizer Barbarossa een vrijbrief opgesteld voor tolvrije toegang van Hamburg tot de Noordzee. Daarom viert Hamburg sinds 1977 elk jaar op een weekend in mei de verjaardag van de haven, Hafengeburtstag, met een groot maritiem volksfeest waar veel schepen uit het hele wereld te gast zijn.”

Prachtig, toch?

Ik kijk graag naar (oude) schepen, maar de grote internationale parade met de Hafengeburtstag is me meestal wat te druk. Het is net een beetje als met 3 Oktober in Leiden: daar was ik ook nooit een groot fan fan, maar ik liep wel elk jaar een rondje over de kermis. Zo ook met de Hafengeburtstag. Ik ga toch wel even kijken.

We vieren de verjarie van de haven drie dagen lang en niet ‘een weekend in mei’, maar de donderdag, vrijdag en zaterdag die het dichtst bij de daadwerkelijke verjarie (de 7e) liggen. Naast de grote scheepsparade zijn er vlooienmarkten, bands, kermisachtige taferelen, speciale tentoonstellingen, ik geloof ook een speciale kerkdienst, en veel bier en hapjes. Van de 1,8 miljoen Hamburgers bevinden zich er deze dagen 1 miljoen in de haven + toeristen uit binnen- en buitenland. (Als je dus iets anders in Hamburg wilt zien zonder mensenmassa’s is dit je kans…)

Meer over de Hafenverjarie lees je in deze blogpost: Hiep hiep Hafengeburtstag

Hamburg Cruise Days

Elke twee jaar wordt er nog een groot feest gevierd in de haven, namelijk de Hamburg Cruise Days. Drie dagen lang kun je je jezelf Hyacinth op de QEII wanen: het doel van dit festival is namelijk de cruise-ervaring aan wal te brengen. Er zijn markten, concerten, infostands over cruisereizen, scheepsparades, en natuurlijk veel cruiseschepen die voor een paar dagen hun patrijspoorten opengooien voor bezoekers.

Meer lees je in deze blogposts:
Leinen Los voor de Hamburg Cruise Days!
Blue Port Hamburg

Bonushaven 1: Museumshafen Övelgönne

Naast alle bedrijvigheid in de haven vind ik de tastbare geschiedenis ervan fascinerend. Reusachtige, moderne kranen staan tegenover kleine, verroeste kranen die al decennialang niet meer gebruikt worden. Nieuwe opslagloodsen staan tegenover de historische bakstenen pakhuizen in de Speicherstadt. En naast de kolossen die de containers door de haven slepen hebben we ook oude bootjes. Deze liggen in de Museumshafen Övelgönne. Je kunt meevaren met de oude schepen, maar het hoeft gelukkig niet. Voor hen zonder zeebenen zijn er terrasjes met loungebanken en uitzicht op zowel de Museumshaven als de nieuwe haven.

Museumshafen Övelgönne

Een bezoek aan de Museumshafen is niet compleet zonder een wandeling over het Elbstrand. Na afloop loop je omhoog (jawel, berg) en wandel je door Övelgönne (in dit geval het straatje dat zo heet).
Toen ik voor het eerst in de  en het buurtje daarachter kwam, riep ik dat ik áls ik dan ooit Altona-Altstadt zou verlaten, ik het voor dit wijkje zou doen. Omdat ik voor deze verhuizing ook ‘ooit’ Heel Rijk zou moeten worden, lijkt het me niet heel waarschijnlijk dat het ervan komt, maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien is het wijkje een geliefde plek voor dagjesmensen (en terecht), waardoor je als bewoner op mooie dagen voortdurend kolonnes mensen voor je deur hebt…

Maar fraai is het. Er zijn hier geen auto’s. Er zijn hier wel prachtige oude panden, met veranda’s, grote ramen, balkons, groen, privébibliotheken waar je u tegen zegt en van gaat kwijlen (je moet ook naar binnen kijken waar je kunt, echt), en uitzicht op het water.

Bonushaven 2: Traditionsschiffhafen

En dan hebben we nog een bonushaven, midden in HafenCity, aan de Magellan-Terrassen. Eigenlijk is dit de Sandtorhafen, die in 1860 het eerste kunstmatige havenbekken van Hamburg was. Jarenlang was dit de plek waar het allemaal gebeurde in de haven van Hamburg. Maar met de komst van de containerschepen werd het havenbekken te klein – de containers konden er letterlijk hun kont niet keren en moesten uitwijken. Lange tijd bleef de Sandtorhafen leeg. Tot hij in 2008 nieuw leven ingeblazen kreeg als Traditionsschiffhafen. Nu vind je er traditionele zeilschepen. In de zomer zit je op de Magellan-Terrassen eerste rang voor een mooie zonsondergang. Met een ijsje in je hand.

Hafencity

Maritimes Museum

Het Maritimes Museum is een van mijn lievelingsmusea. Het is gevestigd in reusachtig en fraai pand (zo’n klassiek ding waar de Hamburgse Speicherstadt bekend om staat) en heeft eindeloos veel scheepsmodellen en scheepvaartschilderijen. En nog veel meer, maar ik word altijd het vrolijkst van oude scheepsmodellen en schilderijen met scheepjes erop, ook al houd ik niet meer van varen. 

Wil je echt van de hoed en de rand weten als het op de haven van Hamburg aankomt, bezoek dan ook:

En lees ook De highlights van maritiem Hamburg

2 gedachten over “Ik heb iets met havens. Vooral met die van Hamburg

  1. Als het om Hamburg en water gaat dan geef ik toch de voorkeur aan de Alster!

    Hoewel het ‘strand’ aan de haven ook leuk is… Het eerste wat ik hoorde toen ik daar voet op zette was een Duitser die heel enthousiast naar een vriend riep: “Wat heb je een mooie kuil gegraven!”

    *grijns*

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.