Hoe ik bij de Kebap Gießdienst terechtkwam

En hoe ik daar eigenlijk weer van af wil omdat ik me zorgen maak over het voortbestaan van de Kebap-tuin…

Bloemen en planten houden van mensen, maar niet van mij. Hoe ik mijn best ook doe, al wat groen is sterft in mijn handen een gewisse en voortijdige dood. Toch deed ik  in Nieuw-Zeeland een poging te doen de Nieuw-Zeelandse oerbossen te redden door flax en karamu te potten, en bleek ik daar niet eens geheel onsuccesvol in. Wat ik gepot en geplant heb leeft nog steeds en het hele gebeuren bleek ook enorm meditatief te zijn.

Dus toen mijn buurvrouw me vroeg of ik meeging naar Kebap, het urban gardening project in de buurt van een van de Hochbunkers hier in de buurt, keek haar vriendin me bezorgd aan (het is gek hoe snel je een reputatie als plantmoordenaar kunt opbouwen), maar dacht ik, na, das kriegen wir hin, een beetje tomaatjes planten. En dus ging ik mee.

(Ich weiß, dit bord zou je op kunnen vatten als een waarschuwing… ;))

De Hochbunker stond tot voor kort nog stand-by, mocht er nog iets gebeuren waarvoor je een Hochbunker nodig zou hebben. Nu dat niet meer het geval is, is er een strijd gaande over de bestemming van de bunker (een beetje zoals de Meelfabriek in Leiden, die ook al tig jaar staat te verpieteren). Kebap wil de bunker van de stad overnemen en er een cultureel centrum van maken.

KEBAP möchte in Hinblick auf zukunftsfähige Kultur- und Energiekonzepte im städtischen Raum einen Beitrag leisten: Wir planen eine Basisversorgung der Menschen bei den Grundbedürfnissen Kultur & Energie, die lokale Ökonomie und Ökologie miteinander verbindet.

De discussie over het bestemmingsplan woedt nog wel even voort, maar ondertussen is naast de bunker het urban gardening project al ontstaan.

Kebab-Hamburg-Altona-Standort Hamburg

Een paar dagen geleden was ik dus met mijn buurvrouw mee naar Kebap, en op de een of andere manier lijkt het er nu op dat ik ben ingedeeld voor de Gießdienst. En dat, lieve dames en heren, baart mij toch enige zorgen. Want een beetje tomaatjes potten en radijsjes plukken, dat kan ik wel. Maar een dag in de week de verantwoordelijkheid voor het begieten en in leven houden van de gehele tuin, dat is toch andere koek.

P14391601538_Standort Hamburg_Kebap

Tomaten potten. Dit kan ik ook.

P14555138876_Standort Hamburg_Kebap Urban Garden

Radijsjes oogsten (al dan niet aangevreten door slakken), dat kan ik ook.

Sure, een beetje met een gieter over allerlei groen spritzen, dat lukt mij wel. Maar dan moet er eerst water in die gieterd zitten, en het hele ingewikkelde verhaal over het pompsysteem met regenwater dat van het dak van de bunker komt met een ingewikkelde slang die op een bepaalde manier opgeknoopt moet worden, dat beangstigt me een beetje. (Ik heb ook niet heel goed opgelet, want op dat moment wist ik nog niet dat ik pardoes op de gietlijst beland was – ik dacht gewoon toeschouwer te zijn)

P14578227515_Standort Hamburg_Kebap Urban Gardening

Hier groeit nog niet heel veel, dat gaat nog.

P4391805217Standort Hamburg_Urban Gardening

Maar hier is bijvoorbeeld de kruidentuin met allemaal tere frutsels erin…

P14391808117_Standort Hamburg Kebap Urban Gardening

En hier groeien aardappels en die zien er zo schattig uit. Die wil ik niet om zeep helpen.

P14391612159_Standort Hamburg_Urban Gardening

Volgens de dame die me met enige argwaan instructies gaf heeft deze pompoen ook al een bijna-dood-ervaring gehad. Nee, geruststellend…

Standort Hamburg Urban Gardening

Hier groeit ook van alles, maar ik heb niet zo goed opgelet wat. Het ziet er wel gezellig uit en het ziet er ook niet al te kwetsbaar uit.

P14391798197_Standort hamburg_Kebap Urban Gardening

Bovenop de rails groeit ook van alles. Om dat te begieten moet ik op een laddertje klauteren. Met een volle gieter. Ook dit baart me best wel zorgen.

Also, bottom line: een mooi initiatief, dat Kebap, waar ik succesvol tomaatjes heb gepot en radijsjes heb geoogst. Op de een of andere manier ben ik op de gietlijst terecht gekomen, maar om te voorkomen dat alle kebappers mij dadelijk met grilspiesen heel Altona door jagen, geloof ik dat het toch beter is om me op de lijst voor potten&planten te laten zetten…
Mijn oogst, in mijn geval 1 hele radijs, heb ik overigens gisteren opgegeten. Van de rest was dankzij slakkengeteisem niet veel meer voor mij over.

Ben je op zoek naar andere urban gardening projecten in Hamburg, duurzame winkels, vega restaurants en andere groene tips? Bekijk dan mijn duurzame reistips!

(Update, trouwens, ik zit inmiddels 2020 niet meer bij Kebap, omdat ik verhuisd ben naar een andere wijk, maar ik heb nu wél een grote balkontuin en zowaar, ik heb groene vingers gekweekt! Dat je het even weet. 😉 )

10 gedachten over “Hoe ik bij de Kebap Gießdienst terechtkwam

 1. LOL! Wel weer typisch Duits dat je op lijst A of B moet staan, want wee je gebeente als je eens een tomaat zou plukken terwijl je eigenlijk had moeten gieten!! 😉

  Beantwoorden
 2. Haha! Giessen und geniessen… Wel heel inspirerende foto’s, het ziet er allemaal reuze hip uit. Ik heb dat ook met planten. Toch, ik ben op het moment vaak thuis, komt de klik er langzamerhand.

  Beantwoorden
  • “Giessen und geniessen”, dat is een mooie 🙂 Ik wacht nog op die klik en ben niet heel hoopvol gestemd. Blijf dapper proberen; op een dag zal ik toch een plant in leven weten te houden!

   Beantwoorden
  • Misschien moet ik ook gewoon een kat. Dan heb je namelijk wel een prachtige reden voor het overleden groen in huis! (plus katten zijn soooo niedlich… Misschien toch de huisbaas eens lief aankijken)

   Beantwoorden
 3. Ziet er gaaf uit en planten gaan ook weer niet zo maar dood hoor. Wij hebben van de winter onze zorgplantje (bijna uitgestorven NL plantje via Natuurmonumenten) bijna laten doodvriezen (of eigenlijk zo goed als laten doodvriezen): er was alleen nog maar 1 heel dapper ieniemienie stukje groen steeltje, maar na een verpotting en bergen water is het inmiddels toch echt al weer een plantje. Van bijna-dood-ervaringen krijgt een plantje karkater zou ik zeggen.

  Beantwoorden
  • Ich weiß en ik zie je punt. Maar. Tot nu toe heeft niet één plant het in mijn nabijheid overleefd. Iets in mijn aanwezigheid tart ze tot het uiterste waardoor ze vroeg of laat toch allemaal suïcidaal worden… Ook de speciale plant voor mensen die niet met planten om kunnen gaan die Yvonne voor me kocht, de speciale zogenaamde “makkelijke” plant die oma mijn huis binnendroeg en de cactus. Om te zwijgen van empfindliche types als cyclamen enzo.

   Beantwoorden

Plaats een reactie