Rutschen wij het nieuwe jaar binnen: Silvester

Voor een goed Silvesterfeest heb je natuurlijk een paar sfeerverhogende ingrediënten nodig. In het noorden zijn dat:

Raclette

Kaas, lieve mensen, kaas is wat we eten met Silvester. Heel veel kaas. Dat kan traditioneel, met een doormidden gesneden ronde kaas, die je laat smelten en waar je vervolgens steeds iets van af schraapt, maar het kan ook prima met een gourmetstel en plakjes Raclettekäse. Moet je gewoon niet te krities over zijn. Ernaast een stuk Bergkäse om gewoon van te snoepen.

Alles wat je in een gourmetpannetje kunt mikken, daar kun je ook kaas overheen gieten, dus je kunt helemaal los gaan met groenten en vleesjes. Het maakt niet veel uit, want het gaat natuurlijk om de kaas. Je drinkt hierbij een goede rode wijn. Niet te veel, want:

Sekt en Berliner bollen

Niet zo’n onmisbaar item als de Nederlandse oliebol/appelflap, en zéker ook niet zo lekker, maar hij wordt wel gegeten op oudejaarsavond: de Berliner bol. Dat je daar eigenlijk niet van houdt en bovendien nog propjevol zit van de Raclette, dat maakt niet uit, want je kunt hem prima wegspoelen met een lekkere Sekt.

Kerst en oudjaar in Hamburg

Wunderkerzen

Vuurwerk vind ik eigenlijk eng en ik ben stiekem ook helemaal niet graag buiten als er vuurwerk wordt afgestoken.
Maar met sterretjes, of Wunderkerzen, zoals ze hier zo mooi heten, kan ik nog net overweg.

Als ik, uiteraard met ver uitgestrekte arm (altijd van je af!), op het balkon sta met mijn Wunderkerzen en ik heb nog één vrije hand, dan komt er in die hand overigens toch eerder een glas Sekt dan een Berliner bol. Maar dat terzijde. Wunderkerzen. Prachtwoord.

Bleigießen

Wie wird es wohl in meinem Leben weitergehen?

Zomaar een vraag die op kan borrelen boven de Raclette en een goed glas wijn, en gelukkig een die aan de hand van het Bleigießen beantwoord kan worden. Of niet.

Je kiest in ieder geval een Bleifiguurtje en verhit dat op een lepeltje boven een kaarsje, waardoor het smelt. Op de foto linksboven zie je dat dit uiterste concentratie vergt. Wanneer je figuurtje gesmolten is, smijt je het met lepeltje en al in een bak met koud water. Je gesmolten Bleifiguurtje zal nu een vorm aannemen die voorspelt wat het nieuwe jaar je gaat brengen.

Het Bleigießpakket dat je gekocht hebt komt met een handleiding (zie linksonder). Google wil ook nog wel eens uitkomst bieden als je Bleifiguurtje een wat onduidelijke vorm aangenomen heeft. In mijn geval was dat overigens niet zo: ik heb nog steeds niet ontdekt wat mijn figuurtje mij voor 2014 voorspelde (rechtsonder, interpretaties zijn nog steeds welkom…).

Dinner for one

Ook wel Der 90. Geburtstag en sinds 1963 vaste oudejaarsprik  op de Duitse tv. Het is een van de weinige programma’s die niet nagesynchroniseerd worden (it’s a miracle!). Gelukkig gaat er wel een Duitse inleiding aan vooraf, waarin de clou alvast weggegeven wordt, zodat je niet hoeft te kijken voor het geval je het slapstickachtige geheel niet helemaal kunt volgen…

Dinner for one heeft in Duitsland een cultstatus vergelijkbaar met die van de Rocky Horror Picture Show, maar is helaas lang niet zo leuk.

Of het een sfeerverhogend ingrediënt is hangt een beetje af van de hoeveelheid Sekt die je gedronken hebt. Laat ik het erop houden dat het hoog scoort op de Schaal van Tatort (en dat terwijl het Engels is!), en dat je het gewoon een keer gezien moet hebben. Eén keer is genoeg.

Hoe een Engelse sketch zo populair werd in Duitsland lees je hier. Je kunt hem meteen ook zelf kijken:

Elk jaar hetzelfde: Dinner for One

Vuurwerk aan de Alster of de haven

Bij mij in de straat gaat men al goed los op oudjaarsdag, en vanuit mijn hoekwoning heb ik op zich prima zicht op wat er zo de lucht in gaat. Maar véél mooier is natuurlijk het georganiseerde siervuurwerk boven de Alster, of aan de haven. In de haven begint om 00.00 niet alleen het vuurwerk, maar laten ook alle schepen hun scheepshoorn toeteren. Pèèèèp. (Dat blijft toch een van mijn favoriete geluiden…)

Waar je het beste uitzicht op het vuurwerk hebt lees je hier: Oud & Nieuw in Hamburg.

Silvester in Hamburg | foto door Peter Jakobs

Dansen

Wil je dansend het nieuwe jaar in gaan, dan ben je in Hamburg aan het goede adres. Er zijn grote all-inclusive gala’s, onder andere op cruiseschepen (in de haven dus!), maar ook elke zichzelf respecterende club heeft wel een nieuwjaarsfeest. Denk aan Schlager, Russisch, Classics, Musical, und so weiter, und so fort. Aan de grote feesten kan een stevig prijskaartje hangen (soms wel € 280, wat schijnbaar normaal is, maar wat ik toch echt een flinke bom duiten vind), en ze zijn ook snel uitverkocht.

Ik ben nog niet op een nieuwjaarsparty geweest (en dat zal er wellicht ook nooit van komen – ik ben een bejaarde in het diepst van mijn gedachten), maar zou Hadley’s tippen omdat het daar op andere dagen in het jaar erg leuk is. Hadley’s, nabij U-Bahn station Schlump, heeft op oudejaarsavond een 50-er/60-er Jahre Party (wel € 69, of € 99 incl. diner). Wil je echt uitpakken, dan kun je voor € 280 (au) een kaartje kopen voor het feest in het Empire Riverside hotel, waar je drie feesten in één hebt, waaronder een feest met spectaculair uitzicht in de 20Up rooftop bar.

Een Hamburger party-overzicht vind je hier: Silvester – Party’s in Hamburg

Zie ook: Oud & Nieuw in Hamburg

3 gedachten over “Rutschen wij het nieuwe jaar binnen: Silvester

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.