Vijf ideeën voor een wijntrip naar Freiburg

Voor een wijnliefhebber geht das natürlich eigentlich gar nicht, maar tot voor kort kon ik niet echt meepraten over wat  in het tweede couplet van het Duitse volkslied gezongen wordt:

Deutsche Frauen, deutsche Treue, deutscher Wein und deutscher Sang
sollen in der Welt behalten ihren alten schönen Klang,
uns zu edler Tat begeistern unser ganzes Leben lang.

Ik houd wel gepassioneerd van de Grauburgunder en van Riesling word ik doorgaans niet zo heel wild. Daar hield mijn kennis van de Duitse wijn zo ongeveer op.

En als het land, waarin ik nota bene woon, in het volkslied zijn vrouwen en zijn wijn bezingt, dan moet dat toch betekenen dat we met iets bijzonders van doen hebben (over die zang heb ik zo mijn twijfels). Hoogste tijd dus voor een wijntrip tussen de wijnvelden: hierbij daarom vijf ideeën voor een wijntrip naar Freiburg en omgeving.

standort-hamburg_wijntrip-naar-freiburg_07

1. Weinfest Freiburg

Ieder jaar in juli kun je rond de Münster van Freiburg zes dagen lang wijnproeven op het Weinfest Freiburg. De Münsterplatz is bovendien een goed vertrekpunt voor een wandeling door het historische centrum van Freiburg. Het staat vol Fachwerkhäuser: zelfs de Macdonalds is gevestigd in een Fachwerkhaus.

De toren van de Münster kun je beklimmen en schijnt een prachtig uitzicht op de stad te garanderen – wellicht niet zo’n goede combinatie met een wijnproeverij. Voor degenen met hoogtevrees onder ons (ik!), niet getreurd, ook met beide benen op de grond is er genoeg moois te zien, bijvoorbeeld de Wochenmarkt.

standort-hamburg_wijntrip-naar-freiburg_08

2. Wochenmarkt

De Wochenmarkt vind je ook rondom de Münster. Je kunt hier natuurlijk zelf rondstruinen en shoppen, maar je kunt ook met een culitour meeggaan om met Freiburg Erleben het Kulinarisches Freiburg te leren kennen. In zo’n tweeënhalf uur maak je kennis met lokale producten op de markt. Onder ‘kennis maken met’ wordt natuurlijk verstaan: proeven! Daarom de tip om in het (na-)oogstseizoen te gaan, als er nieuwe wijnen gepresenteerd worden en er dus ook wijn op het proeverijmenu staat.

Aardbeien op de Wochenmarkt Standort Hamburg

3. Wijnproeverij Alte Wache

Voor nog meer wijnproeverijen in Freiburg  is Alte Wache, eveneens aan de Münsterplatz, je proeflokaal. Het hele jaar door kun je hier terecht voor proeverijen, maar ook voor WeinerlebnisseDenk hierbij je moet aan thema-avonden als ‘Wein & Schokolade’ of ‘Wein & Sushi’ (ik zou daar niet op gekomen zijn…), en presentaties waarin wijnmakers zichzelf en hun nieuwe wijnen voorstellen. Ook een idee is een soort verrassingsexpeditie door de wijnkelder. Daarbij mag je zelf de wijnen kiezen waar je meer over wilt weten en die je wilt proeven.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Die_alte_Wache_in_Freiburg.jpg

(Zie hoe ik het wijnglas – heel verkeerd, natuurlijk – vastgegrepen heb alsof mijn leven ervan af hangt…)

4. Freiburg ondergronds

‘Ondergrondse tour’, dat betekent in Hamburg meestal een tour door een ‘Tiefbunker’ uit de Tweede Wereldoorlog. Het ondergrondse Freiburg heeft (wat mij betreft) een heel wat gezelliger karakter: hier wandel je door grote wijnkelders en hoor je alles over de lokale wijnproductie. Net als in een bunker kan het hier aan de frisse kant zijn, maar gelukkig laat je gids je tijdens een wandeling door een wijnkelder niet omkomen van de dorst. Een proeverij hoort gelukkig ook bij de tour.

Wijnvaten

5. Winecaching

Winecaching lijkt mij de ultieme vorm van geocaching: met een GPS op pad om de wijn te vinden. Ik zou erg gemotiveerd zijn voor zo’n speurtocht! De volgende keer dat ik in de regio ben wil ik dit dus ook zéker doen. Meer info over winecaching en andere anders-dan-anders wijnervaringen vind je bij Schwarzwald Tourismus. (Ik heb bijvoorbeeld ook wel interesse in een ‘rollende Weinprobe’…)

Hoe kom je in Freiburg, en waar slaap je?

Met de trein ben je vanuit Amsterdam in zo’n 5 á 6 uur in Freiburg. Sparangebote ben ik tegengekomen voor € 80 –  € 130. Goed zoeken en vergelijken is de moeite waard, want de prijzen willen nogal eens schommelen afhankelijk van het tijdstip waarop je boekt en het tijdstip waarop je wilt reizen.

(Tip: schaf een Bahn Card 25 of 50 aan als je regelmatig in Duitsland treint, dat scheelt je per boeking 25% of 50%.)

Je kunt ook met Easyjet naar Basel vliegen en van daaruit met de AirportBus naar Freiburg rijden. Een retourvlucht Amsterdam-Basel kost tussen de € 100 en € 130, een retourticket Basel-Freiburg met de bus kost zo’n € 43. Met de trein vanuit Amsterdam is dus waarschijnlijk goedkoper dan vliegen, maar als je ook nog in Basel rond wilt kijken, is het een prima (en comfortabele optie).

Freiburg Kathedraal

Ik ga er even van uit dat je na een dag sight seeing en wijnlurken geen zin meer hebt om nog een lange Spaziergang te moeten maken voor je op een bed neer kunt ploffen. Hotel Oberkirch is dan erg verleidelijk, want direct gelegen aan de Münsterplatz. Bovendien is het een historisch pand waar al sinds 1738 een Weinstube is. Die Weinstube is er nog steeds, dus ook hier kun je het wijnfestijn nog voortzetten. Supergoedkoop is het niet (tweepersoonsstandaardkamer voor € 139 per nacht), fraai wel. Een goedkoper alternatief, iets verder van het centrum, maar wel dichtbij het station is het fris en kleurig ingerichte StayInn hostel (tweepersoonskamer voor € 55 per nacht).

Also, ik zou zeggen: Proost!

Freiburg Altstadt

6 gedachten over “Vijf ideeën voor een wijntrip naar Freiburg

  1. Ja, Freiburg was geweldig. Alweer veel te lang geleden dat ik er was en dus ook niet zo uitgebreid wijn geproefd (mopper). Wij logeerden in Hotel Paradies, vlakbij het station. Was echt een ontzettend goede budgetoptie en je kon er ‘s avonds heel goed eten. De zondag-brunch was er gu-wel-dug!

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.