Vroeg uit de veren voor de Hamburger Fischmarkt

De Hamburgers vormen een bont gezelschap van vreemde (en vroege) vogels en dat kun je vooral goed zien als je op zondagmorgen naar de Hamburger Fischmarkt gaat. Je treft er locals die hun weekboodschappen doen, feestende jongeren, feestende wat oudere jongeren, toeristen, Hamburgers die gewoon een rondje willen lopen, en vele meeuwen die op de vis af komen.

Timing is everything

Op de Fischmarkt gaan van april tot en met oktober op zondagmorgen de lijnen los om een uur of 5 en kun je tot 09.30 shoppen. Van november tot en met maart is de Fischmarkt er van 07.00 tot 09.30. Je wilt niet té vroeg gaan, om de grootste groep benevelde feestgangers te ontlopen (zie volgende kopje), maar je wilt ook niet pas arriveren als alle touri’s wakker geworden zijn en veel van de beste vis al weg is.  Tussen 07.30 en 08.00 is een goede tijd, zeker nu, omdat de zon dan zo mooi opkomt bij de haven. Rond negenen vind je de beste Schnäppchen, dan gooien de marktlui hun laatste waren in de aanbieding.

“Gerüchte besagen, die Marktschreier auf dem Fischmarkt, die ihre Produkte lauthals anpreisen, werden noch auf der unweit gelegenen Reeperbahn gehört.”

Fischauktionshalle

In de Fischauktionshalle werd van 1894 tot 1950 vis geveild, met onderbrekingen in de oorlog, waarin het gebouw zwaar beschadigd raakte. Tot de jaren ’70 waren er visstands en kantoren, daarna kwam het gebouw leeg te staan en dreigde sloop. Daar werd gelukkig een stokje voor gestoken: het gebouw werd gerestaureerd en de Fischauktionshalle werd een van de grootste en drukste evenementhallen in Hamburg.

Elke zondag tijdens de Fischmarkt kun je er ontbijten en je opkomende kater wegspoelen met bier.

Hamburg Fischmarkt, Fischauktionshalle, foto door Olaf Wondraczek

Het feest gaat namelijk gewoon door

Je hoeft niet per se je wekker te zetten op zondagmorgen, je kunt ook na een nacht feesten op de Kiez rechtstreeks naar de Fischmarkt komen. Het feest gaat hier gewoon door. Naast de vele koffiestands zijn er namelijk ook veel bierstandjes, en in de Fischauktionshalle kun je de nacht afsluiten met een vette vis en Schlagermuziek.

Ik bespaar je de fotoi die ik bij Eier Carl (serieus, zo heet het), naast de Fischauktionshalle, binnen gemaakt heb. Stel je een groep beschonken zestigers voor die met een klotsend glas bier in de hand heen en weer host op zeemansschlagers en wees blij dat je van mij slechts dit te zien gekregen hebt op de vroege morgen:

Of je gaat gewoon ergens anders ontbijten

Als de Fischauktionshalle je te gortig is, en een paar wat oudere jongeren je in de Eier Carl probeerden een rare tijgerlegging aan te smeren en/of je te verleiden tot een wilde hoempapadans (het is me al twee keer gebeurd, ik weet niet waarom ik het daar nog probeer), dan ga je gewoon ergens anders ontbijten.

Bij Strand Pauli, bijvoorbeeld. Dat is eigenlijk een beachclub, maar op zondagmorgen kun je er het hele jaar door ook ontbijten/brunchen. Het is er gezellig, er wordt niet gehoempapaat, en je kunt uitkijken over de Elbe.

Borrelen of ontbijten bij Strand Pauli

En vogels kijken

Voor je naar huis gaat moet je nog even naar de vogels kijken die hopen de allerlaatste Schnäppchen te scoren, en nog een blik werpen op de haven….

Wat je verder nog moet weten…

Je bereikt de Fischmarkt via U3 haalte Landungsbrücken of met bus 112, halte Fischmarkt. Voor een stevige zondagmorgenwandeling kun je natuurlijk langs de hele Elbufer (of een deel daarvan) lopen. Camera mee, mooie havenzichten gegarandeerd!
Het marktgebied, aan de Gorße Elbstraße, is sturmflutgefährdet, hetgeen betekent dat het in de winter nog wel eens onder water lopen wil als de Elbe buiten haar oevers treedt (maar als Nederlanders zijn jullie daar allemaal aan gewend, ja toch – de Hamburgers ook). Geen zorgen: hiervoor hebben we Hochwasserschutz. Mocht de Fischmarkt onder water staan, dan dus geen markt. Er wordt bij slecht weer vooraf gewaarschuwd (radio, toeristenburo, enz.)

2 gedachten over “Vroeg uit de veren voor de Hamburger Fischmarkt

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.