Vroeg uit de veren voor de St. Pauli Fischmarkt

De Hamburgers vormen een bont gezelschap van vreemde (en vroege) vogels en dat kun je vooral goed zien als je op zondagmorgen naar de St. Pauli Fischmarkt gaat.

Je treft er locals die hun weekboodschappen doen, feestende jongeren en feestende wat oudere jongeren. Maar ook toeristen, Hamburgers die gewoon een rondje willen lopen, en vele meeuwen die op de vis af komen.

Bezoek de St. Pauli Fischmarkt

St. Pauli Fischmarkt bij zonsopgang

Timing is everything: de beste tijd om de Fischmarkt te bezoeken

Op de Fischmarkt gaan van april tot en met oktober op zondagmorgen de lijnen los om een uur of 5 en kun je tot 09.30 shoppen. Van november tot en met maart is de Fischmarkt er van 07.00 tot 09.30.

Je wilt niet té vroeg gaan, om de grootste groep benevelde feestgangers te ontlopen (zie verderop), maar je wilt ook niet pas arriveren als alle touri’s ontwaakt zijn en veel van de beste vis al weg is.

Tussen 07.30 en 08.00 is in het najaar een goede tijd, zeker nu, omdat de zon dan zo mooi opkomt bij de haven. In de zomer ga je het beste rond 06.30. Rond negenen vind je de beste Schnäppchen, dan gooien de marktlui hun laatste waren in de aanbieding.

Winkelen op de St. Pauli Fischmarkt

Wochenmarkt aan de Fischmarkt

“Gerüchte besagen, die Marktschreier auf dem Fischmarkt, die ihre Produkte lauthals anpreisen, werden noch auf der unweit gelegenen Reeperbahn gehört.”

Fischauktionshalle: van visverkoop tot partyparadijs

In de Fischauktionshalle werd van 1894 tot 1950 vis geveild, met onderbrekingen in de oorlog, waarin het gebouw zwaar beschadigd raakte. Tot de jaren ’70 waren er visstands en kantoren, daarna kwam het gebouw leeg te staan en dreigde sloop. Daar werd gelukkig een stokje voor gestoken: het gebouw werd gerestaureerd en de Fischauktionshalle werd een van de grootste en drukste evenementhallen in Hamburg.

Elke zondag tijdens de St. Pauli Fischmarkt kun je er ontbijten en je opkomende kater wegspoelen met bier.

Hamburg Fischmarkt, Fischauktionshalle, foto door Olaf Wondraczek

Het feest gaat hier gewoon door tijdens het ontbijt

Je hoeft niet per se je wekker te zetten op zondagmorgen, je kunt ook na een nacht feesten op de Kiez rechtstreeks naar de Fischmarkt komen. Het feest gaat hier namelijk gewoon door. Naast de vele koffiestands zijn er namelijk ook veel bierstandjes, en in de Fischauktionshalle kun je de nacht afsluiten met een vette vis en Schlagermuziek.

Ik bespaar je de fotoi die ik bij Eier Carl (serieus, zo heet het), naast de Fischauktionshalle, binnen gemaakt heb. Stel je een groep beschonken zestigers voor die met een klotsend glas bier in de hand heen en weer host op zeemansschlagers en wees blij dat je van mij slechts dit te zien gekregen hebt op de vroege morgen:

Of je gaat gewoon ergens anders ontbijten

Als de Fischauktionshalle je te gortig is, en een paar wat oudere jongeren je in de Eier Carl probeerden een rare tijgerlegging aan te smeren en/of je te verleiden tot een wilde hoempapadans, dan ga je gewoon ergens anders ontbijten. (Het is me al twee keer gebeurd, ik weet niet waarom ik het daar nog probeer.)

Bij Strand Pauli, bijvoorbeeld. Dat is eigenlijk een beachclub, maar op zondagmorgen kun je er het hele jaar door ook ontbijten/brunchen. Het is er gezellig, er wordt niet gehoempapaat, en je kunt uitkijken over de Elbe.

Bekijk ook: de leukste plekken om in Hamburg te ontbijten

Borrelen of ontbijten bij Strand Pauli

Wat je verder nog moet weten over de St. Pauli Fischmarkt…

Vervoer naar de Fischmarkt

Je bereikt de Fischmarkt via U3-halte Landungsbrücken of met bus 112, halte Fischmarkt. Voor een stevige zondagmorgenwandeling kun je natuurlijk langs de hele Elbufer (of een deel daarvan) lopen. Camera mee, mooie havenzichten gegarandeerd, en zelfs street art! (Bekijk zeker de murals die de FrauenFreiluftGalerie vormen!)

Geen zorgen als je niet van vis houdt!

Vroeger was de St. Pauli Fischmarkt inderdaad alleen een vismarkt. Tegenwoordig is het gewoon een Wochenmarkt en vind je er dus alles van groente en fruit tot pasteis de natas. 🙂

Pas op bij hoog water

Het marktgebied, aan de Gorße Elbstraße, is sturmflutgefährdet, hetgeen betekent dat het in de winter nog wel eens onder water lopen wil als de Elbe buiten haar oevers treedt (maar als Nederlanders zijn jullie daar allemaal aan gewend, ja toch – de Hamburgers ook). Geen zorgen: hiervoor hebben we Hochwasserschutz. Mocht de Fischmarkt onder water staan, dan dus geen markt. Er wordt bij slecht weer vooraf gewaarschuwd (radio, toeristenburo, enz.)

Logeren aan de Fischmarkt

Krijg je buikpijn van het idee én vroeg op te staan én dan nog naar de Fischmarkt te moeten reizen, dan kun je ook logeren om gewoon min of meer op de Fischmarkt te logeren in het GINN Hotel Hamburg Elbspeicher, een prachtig en comfi hotel in een voormalig pakhuis.

Vismarkt St. Pauli op zondag

Voor je naar huis gaat…

Voor je naar huis gaat moet je nog even naar de vogels kijken die hopen de allerlaatste Schnäppchen te scoren, en nog een blik werpen op de haven….

Meeuw bij zonsopgang aan de St. Pauli Fischmarkt

Meeuwen op de Fischmarkt

2 gedachten over “Vroeg uit de veren voor de St. Pauli Fischmarkt

Plaats een reactie