Ik blijf dus in Hamburg

Ik verhuisde in 2013 van St. Pauli naar het Hauptbahnhof en streek uiteindelijk neer in Altona-Altstadt. Duizenden formulieren vulde ik in, ik leerde allerhande nuttige woorden, slaagde er helemaal zelf in de renovatie van mijn huis te doorstaan (incl. bezopen buurman met rare hobby’s voor de deur en muurschimmel) en was buitengewoon in mijn nopjes toen ik Betty mijn DDR-wasmachine kon verruilen voor een normale wasmachine.

Jawel, lieve mensen, Hamburg en ik vierden deze week ons eenjarig jubileum. Op naar het volgende, want 1. Hamburg is thuis voor mij geworden en 2. er valt hier nog heel veel te ontdekken.

Een kleine bloemlezing van mijn ontdekkingen van afgelopen jaar:

 • Feestje en je kent niemand? Roep bij binnenkomst gewoon “Heee, Sven!” en je zit altijd goed. Alle mannen in Hamburg heten namelijk Sven.
 • Kijk- en luistergeld bestaat hier nog. Je moet er 1.000 formulieren voor invullen en vervolgens wordt er dan van jouw belastingcenten baggerprut als Tatort gefinancierd. Misdadig vind ik het, maar ik betaal uiteraard braaf die € 18 per maand voor de tv en radio die ik niet heb. Formulieren invullen is overigens een Duitse volkshobby.
 • Ik ontdekte al snel dat ik aan mijn bijspijkercursus Duits helemaal niets had. Vervolgens dacht ik korte tijd dat ik wel Krimi’s kon gaan kijken, maar dat was voor ik concludeerde dat ik ze allemaal van Tatort-kwaliteit vind. Een betere optie is gewoon Duitse Krimis te lezen, want daarvan bestaan er heel veel steengoede.
  De beste methode om je Duits op te kalefateren blijkt echter gewoon: hier wonen. Vrienden maken helpt, verhuizen helpt zeker ook. Hierbij dus mijn dank aan vrienden, buren, de huisbaas en alle honderdduizend ambtenaren met wie ik te maken heb gehad om dingen aan te vragen. 🙂
 • Mijn Duitse achternaam valt hier helemaal niet op en daarmee val ik zelf ook helemaal niet op. Hoewel de sportschool mij een keer gebeld heeft om mijn voornaam te verifiëren, omdat die zo exotisch was.
 • Altona-Altstadt: Behalve dat het hier mooi is, is ook alles op steenworp afstand van mijn huis. Park om te wandelen (of rennen…) sportschool, supermarkten, kroegjes, bioscopen, leuke winkeltjes, restaurantjes, zwembad, sauna, enzovoorts.
 • Festivals, straatfeesten, spontane concerten, er is altijd iets te doen. Ik ben niet iemand die altijd maar iets te doen moet hebben (want ook zeer verknocht aan bed en sofa), maar het is een geruststellend idee dát er altijd iets te doen is (ook al zijn de winkels hier op zondag dicht). Vorige week was ik bij een concertje in een propvolle Spaanse kroeg (helaas niet zo’n succes), volgende week ga ik naar het openingsfeestje van een nieuw maandelijks evenement met wijnproeven en kunst: Weinmomente / Geile Weine (dat is overigens nog steeds wennen, dat men hier alles altijd maar ‘geil’ vindt) (ik heb goede hoop voor dit evenement – de wijn, he ;)).

Vorig jaar kwam ik nog in de sneeuw aan, deze week begon gelukkig de lente in Hamburg al, inclusief zonder jas naar buiten en Aperol Sprizze. Also,  op naar een nieuw jaar in mijn nieuwe Heimatstadt!

doen in Hamburg

8 gedachten over “Ik blijf dus in Hamburg

 1. Klinkt goed!! Ik vond Altona ook héél leuk! (Die ene hele middag dat ik er was ;-)) En veel plezier dit weekend met de eh… wijn!
  Groetjes,
  Esther.

  Beantwoorden
 2. waar je thuis bent , dan ben je jezelf. De eerste naam is trouwens niet echt exotisch, ik ben wel blij verrast, je blijft mijn eerste kleine, vandaar de -ke op het einde. ik blijf je altijd volgen, vanuit Diemen, Florida en Suriname.

  Beantwoorden

Plaats een reactie