Home Ontdek Hamburg 5 redenen om van Hamburg te houden

5 redenen om van Hamburg te houden

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Of eigenlijk honderdduizend redenen waarom ik van Hamburg houd en jij dat ook zou moeten doen, maar dat leek me wat veel van het goede voor een blogtitel en blogpost.

Laten we dus maar beginnen met 5 redenen om van Hamburg te houden: de haven, het bonte karakter van Hamburg en zijn inwoners, de geschiedenis van Hamburg, de verschillende eigenzinnige Stadtteile en niet te vergeten het feit dat er in Hamburg wijn werd verbouwd:

1. Haven

Een no-brainer. De Alster is heerlijk, maar ik ben absoluut een Elb- en Hafenfan. Ik word in Altona-Altstadt wakker met het toeteren van binnenvarende schepen. Heerlijk! Zo’n scheepshoorn is verrassend geruststellend op de een of andere manier. Ik ben dol op dingen die varen, zolang ik er maar niet op hoef tijdens het varen.

Zin in een goede portie Hafenkino? Check: de highlights van de haven van Hamburg

Een ferry, een enorme cruiser, een vrachtschip: er vaart altijd wel iets voorbij. Veel Hamburgers gaan een kijkje nemen als cruiseschip Aida thuis is, of als er een kolossaal vrachtschip op bezoek komt, zoals in januari 2015 het grootste containerschip ter wereld, de CSCL Globe.

Met 400 meter lengte en plaats voor meer dan 19.000 containers trok dit schip behoorlijk wat aandacht. Wie het niet lukt om naar de haven toe te gaan, kan vanuit huis naar de Hafen Live Cam kijken. (Dat is hier een Ding, echt!)

Naast scheepjes kijken houd ik van de Fischmarkt (ook vanwege zonsopgang aan het water), Hafen City, Speicherstadt, de vele restaurantjes en cafeetjes, de FrauenFreiluftGalerie, en het feit dat je je echt nooit hoeft te vervelen in de haven en je je ook zonder dikke portemonnee prima kunt vermaken.

Je kunt er eindeloos wandelen, fietsen, ploppen (dat wil zeggen: wijn ontkurken), naar het strand gaan bij Oevelgönne, of je in Italië wanen in het Blankeneser Treppenviertel.

2. Hamburg ist bunt

In het openbaar dansen en zingen tijdens het paasweekend is in Duitsland weliswaar bij wet verboden (jawel), maar Hamburg trekt zich daar gelukkig niets van aan. In Hamburg is altijd iets te doen, of je nu van Flohmärkte houdt, van feestjes, kermis, festivals, bioscopen, borrelen, groene oasen of musea: het kan allemaal. Zelfs dansen met Pasen.

Inside out, Einblicke in Mode in het Museum für Kunst und Gewerbe liet me zien waarom ik nooit hip zal zijn. Ik begrijp gewoon niks van mode…

En niet alleen het aanbod is bunt, ook de Hamburgers zijn dat. Punk is hier bijvoorbeeld niet dood (of dat een goede zaak is weet ik niet, maar in elk geval kun je hier nog rustig over straat met een mohawk op je hoofd en veiligheidsspeld in je neus). In Hamburg kunnen twee papa’s gewoon hand in hand met hun kroost op stap gaan.

Van de bijna 2 miljoen inwoners heeft maar liefst 27,5% buitenlandse wortels, en komt in totaal ongeveer de helft ‘van buiten’ (als in Quiddjes en Möchtegernhamburger, geen Urhamburger). Ook deze diversiteit zie je terug in het uitgaansaanbod, de restaurants en de winkels, te beginnen met de Turkse deli bij mij om te hoek. 🙂

Tweedehandswinkeltjes zie je hier overal, en ook urban gardening projecten kom je op steeds meer plekken tegen, zoals Kebap:

3. Geschiedenis: een groot openluchtmuseum

Ooit las ik op een blog dat het jammer was dat Hamburg ‘helemaal geen historische gebouwen’ heeft, doordat het in de Tweede Wereldoorlog zo platgegooid is.

Dat Hamburg in de oorlog zwaar beschadigd geraakt is, dat klopt. Maar dat er geen historische gebouwen zouden zijn is zo’n lariekoek dat ik niet weet of ik erom moet lachen of huilen.

Want hoewel de gaten die de oorlog geslagen heeft duidelijk zichtbaar zijn, staat Hamburg tóch nog vol oude panden. Van de 19e-eeuwse Altbaujuwelen in Altona, Eimsbüttel, St. Pauli (en waar eigenlijk ook niet) waar ik zo verliefd op geworden ben, tot de Backsteinbauten van de oude Speicherstadt en het Kontorhausviertel: je struikelt hier over de huizen met een verhaal. En van die verhalen kan ik geen genoeg krijgen.

Bekijk ook: De mooiste historische architectuur in Hamburg.

Je struikelt hier overigens vrij letterlijk over de geschiedenis, want Hamburg is één van de steden waar je Stolpertonsteine vindt. Dit zijn kleine herinneringen aan slachtoffers van het Naziregime, in de vorm van gegraveerde steentjes (letterlijk: struikelsteentjes) voor de huizen waar deze slachtoffers woonden voordat ze gedeporteerd werden.

De Stolpersteine zijn het levenswerk van Günther Demnig, die in 1996 de eerste steen legde. Inmiddels liggen er in heel Europa Stolpersteine, waarvan ruim 4000 in Hamburg. De Stolpersteine voor ‘de vier van de Altonaer Blutsonntag’ zag je eerder al hier voorbij komen.

Ik heb er inmiddels al heel wat gezien en vind het een prachtig project, dat me zeer nieuwsgierig maakt naar de levens van de mensen voor wie de steentjes gelegd zijn. Ik schreef hier meer over de Hamburger Stolpersteine: Verhalen op straat: Stolpertonsteine.

4. Alle stadsdelen hebben een eigen sfeer

Hamburg telt 104 Stadtteile, die eigenlijk dorpjes stadjes op zich zijn. Dicht bij elkaar, en toch heel anders.

Ben je op zoek naar alternatieve winkeltjes en kroegjes? Dan ga je naar het Schanzenviertel, het Karoviertel of St. Pauli.

Shoppen-op-stand? De winkels in de binnenstad wachten op je. Wonen op stand? Kan ook, ga naar Rotherbaum, Winterhude of Eppendorf.

Het Hamburg van de locals leren kennen? Altona-Altstadt/Ottensen/Altona-Nord staan voor je klaar.

Op zoek naar het eilandgevoel? Ga naar Wilhelmsburg, dat in de Elbe drijft.

Liever in de buurt van een groot park waar je kunt rondbanjeren en wild kunt spotten? Niendorf is met het Niendorfer Gehege je Stadtteil. (Check ook de andere bijzondere tuinen en parken van Hamburg, nu je toch bezig bent.)

Toe aan vakantie en luxe met een Italiaans tintje? Reis af naar het Treppenviertel in Blankenese.

Und so weiter, und so fort…. 

Wijken in Hamburg: Altona

5. Hamburg heeft Duitslands noordelijkste Weinberg

“Guter Wein blickt auf Wasser”

Eigenlijk heeft Hamburg sinds 2009 niet meer de noordelijkste Weinberg in Duitsland, omdat men op Sylt zo nodig ook een wijnrankenveldje aan moest leggen, maar toch: in Hamburg wordt wijn verbouwd, op de zuidhelling van de Stintfang, tegenover de Landungsbrücken in St. Pauli. Op 500 vierkante meter zorgen 75 wijnstokken jaarlijks voor 40-50 flessen Stintfang Cuvée, de zogenaamde Hanse Cuvée, ook wel Hanse Primeur.

Deze wijn schijnt zeer fruitig te zijn. Er zijn echter niet veel mensen die dat uit ervaring kunnen zeggen, want doordat er jaarlijks maar zo weinig flessen van de Hamburger Weinberg komen, wordt de wijn niet zomaar verkocht. De flessen worden door de Hamburger Senaat weggegeven aan selecte gezelschappen.

Je begrijpt dat het een van mijn levensdoelen is om ooit een Hanse Primeur te mogen ploppen.

Waar wacht je nog op? Kom naar Hamburg! 😉

5 redenen? Ik kan er wel 100 noemen!

Met de trein ben je zo in Hamburg, dus wat houdt je tegen?!

Als je nog wat inspiratie zoekt, raad ik je aan hier te beginnen:

En verder, ook niet onbelangrijk, kun je in Hamburg ook je rollator nog gewoon parkeren:

Heb je deze artikelen al gelezen?

10 reacties

augie 6 april 2015 - 19:25

de plek voor mijn rollator, tja dat lijkt me wel een goed idee. by the way, een verlaat vrolijk pasen nog

Antwoorden
Fem 6 april 2015 - 20:00

Haha, is het al zover? 😉 & dankeschön!

Antwoorden
Esther 6 april 2015 - 19:29

Mss wilde iemand die rolator terug gaan brengen, maar kwam erachter hoeveel formulieren daarvoor nodig waren en riep toen: ‘Ja, dan kan ik wel dood zijn!’ zoiets… Oooh, en Hamburgse plop… eens kijken hoe zo’n fles te bemachtigen is. Het moet toch mogelijk zijn me ergens binnen te kletsen met een perskaart!

Antwoorden
Fem 6 april 2015 - 20:01

Haha, ja, zo bekeken zou ik mijn rollator ook aan een boom binden. Al was het maar omdat het zo onhandig rollatoren is met een glas plop in je hand…

Antwoorden
Margot 7 april 2015 - 11:11

“Ik ben dol op dingen die varen, zolang ik er maar niet op hoef tijdens het varen.” Haha, herkenbaar! En dan die rollater, ik wilde bijna ‘only in Berlin’ zeggen, maar volgens mij is heel Duitsland een beetje alternatief als het op dit soort dingen aankomt 😉

Antwoorden
Fem 8 april 2015 - 08:52

Haha, ja, dat klopt wel. Ik zag gisteren trouwens een winkelwagentje met een slot bevestigd aan een hekje. Misschien is er materiaal voor een nieuwe serie…

Antwoorden
Raf 7 april 2015 - 15:11

Wijn?! In Hamburg wordt wijn gemaakt? Zo, dat had ik niet verwacht. Ik zou graag weten of die wijn te drinken is!

Antwoorden
Fem 8 april 2015 - 08:54

Als je het wijnheuveltje ziet verbaast het je nog veel meer! Het is vrij onooglijk… Maar ik ben dus ook heel benieuwd naar deze wijn. Vandaar mijn nieuwe levensdoel 🙂

Antwoorden
Eva 7 april 2015 - 20:22

Ik wil echt zo graag weer terug! Lekker in het zonnetje rondwandelen, jeah 🙂

Antwoorden
Fem 8 april 2015 - 09:00

Doen, doen! De lente doet best wel hard zijn best hier!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid