A Most Wanted Man – Dit is geen recensie

Ergens op een blog las ik dat iemand op het punt stond een ticket naar Hamburg te boeken na het zien van A Most Wanted Man, de nieuwste film van Anton Corbijn.

Je begrijpt dat ik de film dus onmiddellijk ook wilde zien!

Zo gedacht, zo gedaan, en nu zou ik willen dat ik die 30 minuten van mijn leven terug kon krijgen. Dertig minuten, inderdaad, want langer heb ik niet volgehouden.

Toch jammer, maar ik vond A Most Wanted Man dus een rukfilm

Waar gaat het om in A Most Wanted Man

A Most Wanted Man gaat over een half-Russische, half-Tsjetsjeense meneer die aankomt in de islamitische gemeenschap van Hamburg. Hij zou geld van zijn vader geërfd hebben en probeert dat te bemachtigen met behulp van een advocate. Veiligheidsdiensten in zowel Duitsland als de VS houden hem in te gaten, want vermoeden dat hij een extremistische engerd is.

Waarom het toch een prutfilm is

Na, dat klinkt toch best interessant.

Maar hoe A Most Wanted Man kan leiden tot inspiratie om Hamburg een keer te bezoeken, is me niet helder. In de eerste 30 minuten zie je in elk geval alleen maar donkere steegjes, ongure buurten en donkere kamertjes. Ik werd er niet wild van.

A most wanted man

Het grootste punt van ergernis (type Opkrullende Tenen) is echter dat iedereen in deze film Engels spreekt, met als dieptepunt Philip Seymour Hoffman als hork met de naam Günter Bachmann.

Duitsers, Amerikanen, op kantoor, in de kroeg, iedereen en overal: Engels. Dat slaat als een voorbips op Dirk wat mij betreft en is net zo ergerlijk als het kromme Engelse accent van Kate Winslet in The Reader.

Dit is waarschijnlijk een van die zeldzame gevallen waarin het beter is een film in Duits nagesynchroniseerde versie te zien… Misschien moet ik dat alsnog proberen…

Hoe het afloopt kan ik je niet zeggen, maar hier is de trailer

Ja goed, ik heb dus mijn grenzen en ga zo’n slechte film niet uitzitten. Heb ik dus ook niet gedaan.

Auf jeden Fall: het is een film die zich afspeelt in Hamburg, en hij schijnt, naar men zegt, retespannend te zijn. Ik kan het je niet vertellen, maar goed, hier heb je de trailer en hier de dvd.

Doet u mij deze films maar

Er zijn alternatieven, als het aankomt op films die zich (deels) afspelen in Hamburg:

Gegen die Wand

Over Gegen die Wand heb ik destijds (2004) ook even gedaan: ik had hem op dvd en vond het een dusdanig deprimerende film dat ik hem niet in een keer uit kon kijken:

De Turkse Cahit en eveneens Turkse Sibel ontmoeten elkaar in een psychiatrisch ziekenhuis in Hamburg, waar ze allebei opgenomen zijn na een zelfmoordpoging. Sibel ziet in Cahit een ticket naar vrijheid (weg van haar traditionele ouders) en overtuigt hem ervan te trouwen.

Twee mensen met een heleboel issues die elkaar aanvankelijk helemaal niet eens mogen samen zetten is natuurlijk niet hét recept voor een goed huwelijk, en soepel verloopt het dan ook niet. Ik vond het nogal een rauw-op-je-dak-film, deprimerend en hard, maar vond het verhaal en acteerwerk uiteindelijk wel erg sterk. Sterk genoeg in ieder geval om erdoor geraakt te worden en de film uit te willen zitten, wat toch al 100% meer is dan het geval was bij A Most Wanted Man.

Kommt Mausi Raus?

Aangeprezen als ‘de comingoutfilm van de jaren ’90’ is Kommt Mausi Raus?  een Duitse komedie over een meisje uit de provincie dat naar Hamburg komt om aan haar beklemmende Heimat te ontsnappen en vervolgens probeert tegenover haar ouders uit te kast te komen.

Niet meteen afhaken bij het gebruik van de woordcombinatie ‘Duitse komedie’! Deze film is best vermakelijk te noemen en bovendien interessant voor liefhebbers van het Duits – in Mausi zijn namelijk verschillende Duitse accenten te horen. (Mijn buren waren hierdoor bang dat ik de film niet zou begrijpen. En bedankt.)

Soul Kitchen

Soul Kitchen, ook een Duitse komedie, speelt zich af in de buitenwijken van Elbinsel Wilhelmsburg en is voor mij daarom al interessanter dan gedoe in donkere steegjes van St. Pauli.

En echt, hij is zeker niet ongeestig, als je het mij vraagt! (En dat doe je niet, maar ik geef nu eenmaal graag ongevraagd mijn mening…)

Bekijk zeker ook deze films eens:

7x Duitse films die je gezien moet hebben

2 gedachten over “A Most Wanted Man – Dit is geen recensie

  1. Stukjes Hamburg, in de buurt van de Elbe, zijn ook zichtbaar in de film Der Amerikanischer Freund (1977), van Wim Wenders, ontleend aan het boek Ripley’s Game van Patricia Highsmith. Door de zeer kalmerende regie van Wenders (Im Lauf der Zeit) ontgaat het je bijna dat het toch een soort Tatort is.

Plaats een reactie