Hamburger agenda voor december 2015

Nog even en de laatste maand van 2015 dient zich alweer aan. Hoogste tijd om op de kalender te kijken wat we dit jaar nog uit onze stedentrip naar Hamburg kunnen halen. Hierbij daarom weer een persoonlijk samengestelde agenda voor december:

Feest en Festival

6 november t/m 6 december | Winterdom

Zwieren in de zweefmolen kan nog tot 6 december op de Winterdom, kerstmarkt en kermis in één. Je leest er hier meer over: Een rondje over de Winterdom.

Winterdom - agenda voor december - Standort Hamburg

9 t/m 12 december 2015 | Abgedreht | Metropolis Kino< h4>
Films horen op het grote doek thuis – dat is het motto van het festival Abgedreht. Grootse films hebben grootse schermen nodig, en daarna ook grootse discussies. Daarom zijn de (vaak jonge) filmmakers zelf aanwezig bij de vertoning van hun films en gaan ze na de film met het publiek in gesprek.

Programma
Metropolis Kino bereik je met U2, halte Gänsemarkt.

Abgedreht Festival - Standort Hamburg

Kerstmarkten

Vanaf 30 november is het weer zover, dan schieten de kerstmarkten als paddestoelen uit de grond. (Sommige zelfs al eerder!) Hier een aantal ideeën voor het kerstshoppen en Glühweinlurken voor dit jaar:

vanaf 20 november | Wintermarkt St. Pauli

Vanaf 20 november is de Rindermarkthalle en het terrein daarvoor elke dag van 12-22 u in winterse sferen. Een kerst-en-kunst-markt net-even-anders, vanuit (verwarmde!) containers, met muziek en kunstenaars uit St. Pauli, en natuurlijk Glühwein, Currywurst en boerenkool.Rindermarkthalle Wintergarten Standort HamburgDe Rindermarkthalle ligt direct naast U-Bahn halte Feldstraße (U3).Rindermarkthalle Wintergarten art - Standort Hamburg

5, 12, en 19 december | Weihnachtsparade

Kerstmannen, rendieren, elfjes, je ziet ze allemaal voorbij komen op de kerstparade in de binnenstad op de adventzaterdagen (dus ook op 28 november). De parade loopt drie keer langs, om 11.30, 14 u en 17 u – om vijf uur is hij natuurlijk het mooist, omdat het dan al donker is en de lichtjes mooi uitkomen. Je Glühwein haal je na afloop op de kerstmarkt in de Spitalerstraße, aan de Rathausmarkt, de Waldmarkt bij het Thalia Theater, of aan de Jungfernstieg.
U-Bahn haltes: Hauptbahnhof, Junfernstieg/Rathausmarkt, Mönckebergstraße.

Weihnachtsmarkt 2015 Standort Hamburg

Schaatsen

Tot nu toe* was het eigenlijk nog een beetje te warm om te schaatsen (zie de foto hieronder), maar het kan al wel: de Eisarena St. Pauli is vanaf half november geopend en staat de hele winter voor je klaar. Het is Hamburgs grootste open air ijsbaan (3 ijshockeyvelden groot) en ligt midden in het park Planten und Blomen.

Indoo Eisarena St. Pauli, in Planten und Blomen, Holstenwall 30.
Het best te bereiken via U3, halte St. Pauli, of U2, halte Messehallen.
Volwassenen betalen € 5,50 voor 2,5 uur schaatsen.
* Terwijl ik dit schrijf sneeuwt het opeens heel wild… de winter is toch maar vast begonnen.

Eisarena St. Pauli - Standort Hamburg

De Eisarena heeft ook een hipsterig filmpje:

Musea

Imagine John Lennon | Ernst Barlach Museum

„Imagine John Lennon“ laat ja nader kennis maken met de man achter het ook vandaag nog veelvuldig te horen lied Imagine. De tentoonstelling combineert Lennons muzikale en poëtische talent met zijn politieke betrokkenheid en neemt je aan de hand van muziek, foto’s, tekeningen en video mee in zijn biografie.
Dat je deze tentoonstelling juist in Hamburg kunt bezoeken is natuurlijk geen toeval: Hamburg is de plek waar het voor The Beatles allemaal écht begon (hoe, dat kun je hier nog even teruglezen.)

Ernst Barlach Museum Wedel, Mühlenstraße 1, Wedel – oost-Hamburg, 20 minuten met U1 vanaf het Hauptbahnhof. De tentoonstelling is te zien t/m 28 februari 2016.

Agenda voor december

Sarah Moon – Now & Then | Deichtorhallen

De eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van fotografe Sarah Moon is t/m 21 februari 2016 te bewonderen in de Deichtorhallen. Er is niet alleen aandacht voor haar modewerk, maar ook voor de verontrustende portretten en onbekende landschappen.

Deichtorhallen/Haus der Fotografie, Deichtorstraße 1. Het dichtstbijzijnde station is het Hauptbahnhof.

MKG_Website_Hamburg_in_1920ern_Triptychon

Max Gerntke, Sketch for a Monument, around 1920, © MKG | Georg Hempel, Arch of a Bridge, around 1930, © MKG | Max Gerntke, Metropolis of the Future, around 1925, © MKG

Hamburg in the Twenties | Museum für Kunst und Gewerbe

Hoewel ik niet per se prettige herinneringen heb aan de geschiedenislessen over ‘Nederland in het Interbellum’ (die vreemd genoeg vooral over zuigelingenzorg leken te gaan…) ben ik zeer benieuwd naar deze tentoonstelling over Hamburg en de kunst in de jaren tussen de twee wereldoorlogen in. Te zien tot half oktober 2016.

MKG, Steintorplatz. Het dichtstbijzijnde station is het Hauptbahnhof, direct tegenover het museum. Als je langsgaat, vergeet dan niet ook de buitenkant van het museum goed te bekijken!

Zwangsartbeit | Museum der Arbeit

De Duitsers, de dwangarbeiders en de oorlog, om deze relaties draait het om in deze tentoonstelling in het Museum der Arbeit. Een lastig onderwerp, en daarom een heel spannende tentoonstelling! Nog te zien tot begin april 2016.

Museum der Arbeit, Wiesendamm 3, te bereiken via U3, S1 en S11, halte Barmbek. Het gebouw is een voormalige rubberfabriek – uiteraard kun je daar in het museum ook meer over te weten komen.

Tentoonstelling dwangarbeid Museum der Arbeit

Markt

In de categorie markten deze maand maar één markt. Eentje die met eten te maken heeft, natuurlijk:

Food truck market Altona

Altona Food Truck Market

Een beetje stad heeft tegenwoordig een food truck market, dus natuurlijk hebben wij er ook een. Op de parkeerplaats van de Metro-groothandel vindt vanaf begin november iedere zondag een kleine, maar best fijne food truck market plaats. Er staan steeds wisselende trucks, de line-up wordt iedere week op de website en Facebook bekend gemaakt. Er is veel aandacht voor lokale producten, de Kiez-Küche is bijvoorbeeld present en je kunt er burgers uit Schleswig Holstein eten, maar Mexicaanse taco’s, crèpes en Oosterse gerechten horen ook tot de mogelijkheden.

Hieronder de Beefi Burger uit Schleswig-Holstein met Twister Pommes die ik at.

Altona Food Truck Market Beefi Burger - Standort Hamburg

Hoewel het er vrij duidelijk bij staat (zie onder) schrok ik er toch een beetje van dat er zuurkool op mijn burger zat. Maar ik schrik sowieso als er zuurkool op mijn bord ligt die de intentie heeft mijn maag in te gaan…

Altona Food Truck Market Beefi Burger met Baconkraut- Standort Hamburg

Wie in Kopenhagen was en hoopt op een street food market als Papirøen… dat is de food truck market helaas (nog) niet. Lekker eten kun je er wel. Het parkeerterrein is weliswaar overdekt, maar niet beschut tegen de wind. Het is dus zaak je goed in te pakken en dampende drankjes al dan niet mit Schuss te nuttigen.

Je vindt de Altona Food Truck Market elke zondag op het parkeerterrein van Metro. Dat ligt een beetje op een plek waar verder niet heel veel gebeurt, maar S-Bahn station Diebsteich ligt op een steenworp afstand.

Altona Food Truck Market Big Ben Burger Truck - Standort Hamburg

Tip: wil je op de hoogte blijven van de laatste festivals en evenementen die ik in Hamburg tegenkom, houd dan de Evenementenkalender in de gaten.

Eerste hulp bij het plannen van je Hamburgtrip nodig? Check Plan een stedentrip naar Hamburg!

Viel Spaß!

Altijd ff checken…
Data en locaties willen nog wel eens veranderen, helaas. Check voor vertrek dus altijd nog even de site van de organisatie van het festival/markt/event/enz. waar je naartoe wilt gaan.

4 gedachten over “Hamburger agenda voor december 2015

  1. Duitse hamburgers met zuurkool! Dat klinkt wel een beetje onverwacht, maar wel heel Duits 😉 (Past dat wel bij elkaar?) Fijn overzicht, helaas ben ik bang dat ik geen tripje meer naar Hamburg kan boeken dit jaar, maar misschien het jaar erop.

  2. Ik heb je net ontdekt via Berlijnblog. Wat schrijf je ontzettend leuk! Wij zitten met oud en nieuw in Hamburg en ons hotel geeft een feest de 31ste maar dat is nogal aan de prijs. Wij hebben twee dochters mee -14 en 16, waar kunnen wij heen om ook het vuurwerk niet te missen?

    • Hoi Monique, dank, en: leuk dat jullie naar Hamburg komen! Waar is jullie hotel? Stuur anders even een mailtje (fem at standorthamburg.eu), dan kan ik wat gerichter tippen.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.