Hoej! Een heel nieuw jaar ligt aan onze voeten! En hoewel je misschien nog niet helemaal bekomen bent van alle decemberfeestelijkheden, is er ook in januari weer genoeg te doen. Snel door dus met de kleine-maar-fijne agenda voor januari 2016.

Theater en lezingen

Lessingtage

23 januari – 7 februari | Lessingtage Thalia Theater

Vluchtelingen, emigraties, het is aan de orde van de dag. Dat brengt soms problemen met zich mee, maar vaak ontstaat er ook ruimte voor uitwisseling, interactie. Tijdens de Lessingtage staan dit soort thema’s centraal in verschillende internationale theatervoorstellingen. Das ‘Neue Wir’, het nieuwe wij, wat is dat, hoe vullen we dat in?

“Von Anfang an war der Kerngedanke der Lessingtage an die entscheidende Aufgabe des 21. Jahrhundert geknüpft: Die utopische Arbeit an einer kosmopolitischen Kultur und an einer weltoffenen Gesellschaft.”

Het programmaboekje vind je hier (check de tekeningen!), verder meer info op de site van het Thalia Theater.
Thalia Theater, Alstertor, U/Sbahn Jungfernstieg
Thalia Theater Gaußstraße, Gaußstraße 190, bus 2 vanaf Bahnhof Altona, halte Gaußstraße.

Hamburger Politiker als DDR-Spione im Kalten Krieg | Helmut Schmidt Universität

Ook in Hamburg werd in de koude oorlog volop gespioneerd: negen politici in wat genoemd werd ‘Spionage-Hochburg Hamburg’ voorzagen het Oost-Berlijnse Mielke-Ministerium en de Nationale Volksarmee tussen 1947-1990 dagelijks van details over andere Hamburgse politici, politiemensen, linkse studenten en ‘Republikflüchtlinge’. Deze politici staan centraal in de tentoonstelling over Hamburgse politici als koudeoorlogspionnen. Naast de tentoonstelling worden gespreksavonden en lezingen georganiseerd.

HH-DDR Spione

Tot 31 maart. Lezingen in januari vind je in de Veranstaltungskalender.
Helmut-Schmidt-Universität, Holstenhofweg 85, in Horn, dus een kleine wereldreis (24 minuten) vanaf het Hauptbahnhof met regionaal treintje RB81 en bus 263.

Musea en tentoonstellingen

40.714268,-74.005974 – New York Impressions | Lilienhof

Fototentoonstellingen blijf ik toch eigenlijk het allerleukst vinden. 40.714268,-74.005974 – New York Impressions is een serie over (je raadt het al) New York van Jens Tiefenstädter.

Jens Tiefenstaedter - Ausstellung New York

Nog te zien tot 26 januari.Lilienhof, Lilienstraße 1, 5 minuten lopen vanaf het Hauptbahnhof.

Christoph Niemann. Unterm Strich | Museum für Kunst und Gewerbe

Naar deze tentoonstelling ben ik zelf erg benieuwd (want toffe illustrator + een van mijn favoriete musea). Unterm Strich toont meer dan 200 werken van Niemann, door hemzelf geselecteerd.

20 januari – 10 april 2016

MKG Christoph Niemann - Unterm Strich

„Geniale Dilletanten“ – Subkultur der 1980er-Jahre in Deutschland | Museum für Kunst und Gewerbe

Als kind van de jaren ’80 moet ik hier natuurlijk heen, al was ik in die jaren nog net iets te jong om deel te nemen aan een subcultuur, laat staan in Duitsland… Kniesoor die daarop let… Geniale Dilletanten brengt de jaren ’80 terug, in West- én Oost-Duitsland. Bin gespannt!

23 januari – 1 mei 2016
MKG, Steintorplatz. Het dichtstbijzijnde station is het Hauptbahnhof, direct tegenover het museum. Als je langsgaat, vergeet dan niet ook de buitenkant van het museum goed te bekijken!

4-8 januari | Schatten, Licht, Spiegelungen, Kulturladen St. Georg

Meer fotografie, ja, bitte! In de Kulturladen kunnen we zien hoe de fotografiegroep Kopfknipser speelt met licht, spiegeling en schaduwen.

Kulturladen St. Georg  Alexanderstraße 16, bereikbaar met de U1, halte Lohmühlenstraße

Schatten, Licht, Spiegelungen

Muziek

22 januari 2016 | “Tango meets Balkan”, Kulturladen St. Georg

Nog eentje uit de Kulturladen St. Georg: Duo Ziguano (Erica Hullemann en Katharina Köppen) speelt een combinatie van tango- en zigeunermuziek uit Rusland, Argentinië, Hongarije en, jawel, Nederland (?).

Kulturladen St. Georg  Alexanderstraße 16, bereikbaar met de U1, halte Lohmühlenstraße, ticket € 9.

Blue Monday auf dem Feuerschiff

Hoe beter weerstand te bieden aan Blue Monday dan met muziek? Ja, je kunt je afvragen of dat dan per se jazz moet zijn, maar als dat je ding is, dan is de Open Jam Session in de machinekamer (!) van het Feuerschiff the place to be. Niet alleen op Blue Monday, maar elke maandag.

Feuerschiff Jazz Ralph Ackermann

Bron foto/cc Flickr

Open Jam Session auf dem Feuerschiff elke maandag om 20.30, gratis. City Sporthafen, bereikbaar met U3, halte Baumwall

13-16 januari | Klub Katarakt, Kampnagel

Heb je je muziek liever wat experimenteler, dan is de 11e editie van Klub Katarakt bij Kampnagel het festival waar je naartoe moet: alle muziekdisciplines kom je tegen, en alle muziek wordt met video-installaties ondersteund.

Kampnagel, Jarrestraße 20, bereikbaar met bus 6, halte Semperstraße.

Markt

Food Truck Market Hamburg - Standort Hamburg

Food Lovers Market Überseequartier

Natuurlijk heeft Hamburg ook food truck markten voor de fijnproever. Vorige maand zagen we die in Altona, in januari gaan we gezellig nassen fijnproeven in het Überseequartier, ‘für eine extrem leckere Mittagspause’ – nu, daar zijn wij natuurlijk altijd voor in. Deelnemende trucks en andere nieuwtjes vind je op de site van de Food Lovers Market.

Food Lovers Market

Iedere dinsdag van 11.30-14.00 u, bereikbaar met U4, halte Überseequartier

En natuurlijk staan ook de Altonaer Food Truck Market en Marktzeit in de Fabrik in januari weer voor je klaar met dampende chocolademelk.

Ik wens je een sehr frohes Neues en ganz viel Spaß in januari!