Laten we het over chocolade hebben: het Chocoversum in Hamburg

Al die schitterende kantoren in het Kontorhausviertel, dat is natuurlijk prachtig.

Maar misschien ben je daar inmiddels wel klaar mee, nadat je gelezen hebt over de Sprinkenhof, het Chilehaus en Hamburgs eerste vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst, of denk je sowieso alleen maar aan eten.

Dat is niet erg, dat snap ik best. (Dat laatste dan.)

Daarom gaan we vandaag chocola eten in het Kontorhausviertel, en wel in het Chocoversum.

CHOCOVERSUM in Hamburg: entree

foto: Hachez Chocoversum GmbH

Het Chocoversum in Hamburg: een chocolademuseum, mensen, een chocolademuseum!

Jaja, Hamburg heeft een museum dat geheel gewijd is aan chocola. En aan het eten ervan. Het Chocoversum gevestigd in de (zeer fraaie, ik moet het toch even vermeld hebben) Meßberghof. In dit museum wandel je van ergens rond de evenaar naar de cacaovrucht, via gedroogde cacaobonen naar het sorteer- en verwerkingsproces naar… juist, chocola eten.

Maar voor we chocola gaan eten, ga ik natuurlijk eerst even indruk op je maken met alle kennis die ik in het Chocoversum heb opgedaan.

Waar komt chocolade eigenlijk vandaan?

Chocola begint zijn leven in een wat curieuze en tamelijk reusachtige tropische vrucht die, als je hem openmaakt, bonen blijkt te hebben verpakt in een slijmerig, lichee-achtig jasje. Dit jasje smaakt vreemd genoeg een beetje mango-achtig – ik weet dat, want ik heb het geprobeerd in het museum, waar op de dag van mijn bezoek een verse cacaovrucht voorhanden was:

Cacaoboon Chocoversum

foto: Hachez Chocoversum GmbH

Mijn eigen foto’s van de cacaovruchtproefbelevenis vallen helaas in de categorie kak, wat me eraan herinnert dat ik de settings van mijn camera echt weer eens moet nalopen… Anyhow.

Chocoversum in Hamburg: ontdek de cacaovrucht

De nog slijmerige boontjes worden vervolgens gedroogd, gefermenteerd en zijn dan klaar voor het grote sorteerwerk om de bad beans eruit te halen.

Geschiedenis van chocola: Chocoversum

foto: Hachez Chocoversum GmbH

Hoe wordt van die rare vrucht dan chocola gemaakt?

Ik geef maar meteen toe dat het feit dat mij chocolade in het vooruitzicht gesteld was maakte dat ik er misschien niet helemaal met mijn volle aandacht bij was.

Maar ik weet nu wel dat als de bonen eenmaal gedroogd en gesorteerd zijn gemalen worden tot een crunchy massa, die dan verpulverd wordt, waarna er water bij komt kijken en er tot 72 uur lang gehusseld en gedraaid word in een machine die de Conche wordt genoemd:

Chocolade maken in Hamburg Standort Hamburg

In principe heb je al na 5 uur husselen in deze machine eetbare chocolade die je kunt laten stollen, maar pas na 72 uur heb je de allerbeste kwaliteit:

Chocoversum: chocolade in wording - Standort Hamburg

En dit zit erin… van links naar rechts: donkere chocolade, melkchocolade, witte chocolade en de bestanddelen van een cacaoboon:

Chocolademuseum in Hamburg Standort Hamburg

Mijn eerste reactie was: ik eet nooit meer chocolade. Bij Zeus, wat een enorme hoeveelheden suiker! In donkere chocolade zit net zoveel suiker en vet als in witte chocolade en melkchocola (ga maar na, dat hoge percentage pure cacaobonen zit ook weer vol met cacaoboter).

Maar omdat het zo massief is, is de kans dat je achter elkaar een hele reep oppeuzelt kleiner en is het daarom ‘gezonder’. Met andere woorden, een klein stukje niet-pure chocola kan ook best.

Dat interesseert me geen kont, wanneer gaan we chocola eten?

Nu. Nu gaan we chocolade eten. Maar eerst gaan we op de chocolade nog meer chocolade en andere dingetjes strooien. Dit doen we in het Aroma-Atelier:

Chocolade maken Standort Hamburg

Instructies… en een molen met vloeibare chocola…

Bring on the chocolate Standort Hamburg

Chili voor de avontuurlijken, kaneel voor de Fem:

Chocolade maken in het Chocoversum: de ingredienten - Standort Hamburg

Nadat de ingrediënten voor de topping zorgvuldig gekozen zijn, is het tijd voor het echte werk. Hier zie je enkele echte kunstenaars aan het werk:

Chocoversum hier wordt hard gewerkt Standort Hamburg

Ik ben ook best wel een choco-virtuoos, al zeg ik het zelf:

Fems Chocolate Standort Hamburg

Ik was heel OCD-erig begonnen met drie gelijke rijen witte chocolade, maar kwam zoals je ziet al vrij snel niet goed uit. Toen heb ik er maar kokos overheen gestrooid. Hij smaakte best goed!

Hamvraag: moeten we allemaal naar het Chocoversum?

De hamvraag is natuurlijk: is het Chocoversum de moeite waard? Het lijkt een no-brainer, want, chocola. Maar, je betaalt € 17 om binnen te komen en dat is toch best een smak centen waarvoor je toch behoorlijk wat chocola bij Bonbon Pingel op de Isemarkt kan kopen.

Nu rekent het Maritimes Museum Hamburg óók € 13 entree, maar daar heb je dan ook meteen 9 verdiepingen scheepvaartsgeschiedenis voor.

Het Chocoversum is aanzienlijk kleiner. Ik vind het museum zeker de moeite waard, maar zou zelf de volgende keer eerder voor een speciaal event gaan en meteen groots uitpakken met een pralinencursus, uitgebreide choco-proeverij of een wandeling door het Kontorhausviertel en de Speicherstadt met een afsluitend bezoek aan het museum. Hier vind je de Veranstaltungskalender.

Praktisch: een bezoek aan het Chocoversum

Een bezoek aan het Chocoversum doe je altijd met rondleiding en live demonstratie. Je kunt niet op eigen houtje door het museum wandelen.
Tickets voor de rondleiding kosten ongeveer € 17 en kun je vooraf boeken, zodat je bij het Chocoversum niet in de rij hoeft te staan.

Hachez Chocoversum
Meßberg 1, U Meßberg

4 gedachten over “Laten we het over chocolade hebben: het Chocoversum in Hamburg

  1. Nou, dat ziet er stukken grondiger (Duitser) uit dan de Belgische chocolademusea die ik heb mogen zien. En ik blijf het maar proberen. De musea waren niet veel soeps. Gelukkig heb ik wel chocolade mogen proeven.

    Beantwoorden
    • Krass, je zou van de Belgen toch meer verwachten, gelet op de chocoladetraditie… Maar ons Chocoversum is geen slechte keus. En een bezoek aan Hamburg natuurlijk sowieso niet 😉

      Beantwoorden

Plaats een reactie