Een rondje met de U3

Stel, je bent in Hamburg en je wordt getrakteerd op traditioneel Hamburgs Schietwetter.

Dat is prut, maar hoeft niet te betekenen dat je niets van de stad kunt zien.

Dit is het moment waarop ik de U3, de gele U-Bahnlijn kom introduceren. Deze lijn rijdt een royaal rondje om de Alster, en van de 26 stations op de route bevinden zich er 18 boven de grond. Je kunt dus veel zien, en toch droog zitten. Mocht het weer bovendien toch nog opklaren, dan zeg ik je waar je het beste uit kunt stappen.

U3 Baumwall uitzicht - Standort Hamburg

Baumwall

Station Baumwall is een mooi startpunt voor de reis. Vanuit dit station kun je direct de Speicherstadt binnenwandelen, of, als je de andere kant op loopt, het Portugiesenviertel, waar je goede Portugese restaurants vindt (en een verdwaalde Spanjaard, maar dat terzijde). Ook een bezoek aan de Elbphilharmonie organiseer je gemakkelijk vanaf halte Baumwall – de naam van de halte is onlangs zelfs voor aangepast.

Het gebied direct om Baumwall is niet onmiddellijk erg inspirerend, vooral met grijs weer. Toch zijn er ook hier wat aardigheden te zien, waaronder Portugees restaurant Galego in een voormalige Rundbunker, het Feuerschiff en (bij gebrek aan een beter woord) een ‘sluishuisje’ uit 1904. Dit koddige huisje was eigendom van de Hamburger Wasserwerke en de ingang tot een ondergronds sluiscomplex. De deur van het huisje schijnt open te zijn (nog niet zelf getest, maar hier iemand die er een kijkje genomen heeft).

Landungsbrücken

De Landungsbrücken zijn een beetje een tourist trap, maar je moet er toch een keer geweest zijn. De gebouwen zijn ergens ook wel weer fotogeniek (zie de foto bovenaan deze blogpost). Omzeil de dure havenrondvaarten en kitscherige souvenirwinkeltjes en ga iets leuks doen. Bijvoorbeeld zo:

Gratis bezienswaardigheden aan de Elbufer
9x Gratis bezienswaardigheden voor een eerste kennismaking met Hamburg

Feldstraße

De halte Feldstraße in St. Pauli ligt pal naast de St. Pauli Rindermarkthalle en de Flakbunker.

Dit is een van de haltes die onder de grond liggen, dus snel naar boven! Vanuit dit station loop je direct het Karoviertel in, waar je uitstekend kunt winkelen en streetart kunt bekijken.

Meer tips voor het Karolinenviertel: Wijken in Hamburg: Schanze en Karoviertel

 
 

Sternschanze

Ook dit station ligt onder de grond, maar de kleurrijke Schanze is een goede plek om uit te stappen: winkeltjes, kroegjes, een park, in de zomer de Schanzenkino en heel veel Altbau, je vindt het allemaal hier. Mijn beste tips vind je hier:

Tour de Schanze
Het beste van de Schanze

 
 

Hoheluftbrücke/Eppendorfer Baum

Vanaf Schlump rijden we weer bovengronds en komen we in Hoheluft en Eppendorf. Op dinsdagen en vrijdagen loont het om bij Hoheluft uit te stappen en dan 1,5 km onder de spoorbrug naar het volgende station te lopen, Eppendorfer Baum. Daar vind je namelijk de Isemarkt. Je kunt ook bij mijn Steuerberaterin op bezoek gaan, maar interessanter is het om je gewoon te vergapen aan Eppendorfs Altbau. Op de stoep van de Eppendorfer Altbau vind je vele Stolpersteine.

“Wenn Sie es schön haben wollen, steigen Sie hier aus”

 

Vanuit de U3 kun je de Altbau ook goed bewonderen, vooral op dit stukje van de route, omdat je hier hoog rijdt en goed zicht hebt.

Kellinghusenstraße

Bij de Kellinghusenstraße kruist de U3 de blauwe lijn, de U1. Je kunt hier overstappen, naar de Hallerstraße rijden en van daaruit naar het Museum für Völkerkunde lopen, of direct aan het station neerploffen bij Vapiano en een glas Shiraz en een death-in-chocolate chocoladetaart bestellen. Of je duikt het Holthusenbad in, dat direct naast het station ligt.

 
 
 

Sierichstraße

Dit is één van de mooiste stations van Hamburg, vind ik. Voor de omgeving hoef je niet per se uit te stappen (de mooie plekken bereik je hier makkelijker vanaf andere stations), maar je moet er toch even uit om het stationnetje te bekijken.

De Sierichstraße is ook een van Hamburgs oudste U-Bahn stations en werd in 1912 geopend. Het stationsgebouw raakte in de oorlog zwaar beschadigd. Het duurde tot oktober 1945 voor het station überhaupt weer in gebruik genomen kon worden.

Het huidige stationsgebouw, met de schitterende mozaiekjes, stamt uit 1954. (Ik heb iets met mozaiekjes, vooral als ze turkoois van kleur zijn…)

Voor meer bijzondere stations check je trouwens dit artikel: 5x fotogenieke stations in Hamburg.

Check de originele kasseitjes op het perron:

 

Borgweg

Voor een bezoek aan het Stadtpark en het Planetarium stap je hier uit.
Het Planetarium (in een oude watertoren) is een plek om naar het dak te klauteren om van het uitzicht te genieten of een film te kijken. Begin 2017 is het na verbouwing weer geopend.

In het Stadtpark is het echter goed rondbanjeren, grillen en borrelen in de Biergarten van Landhaus Walter. In de zomer kun je in het Stadtpark naar openluchtconcerten luisteren.

We slaan er ook een paar over

Vooral de haltes aan de westkant van de Alster zijn interessant om uit te stappen of om je heen te kijken. De haltes die boven de grond liggen, liggen ook aan deze kant van de route. Voor echte Hamburgers liggen Wandsbek en Barmbek al haast in Polen – dat begint namelijk bij al wat oostelijker dan deze twee Stadtteile ligt, net zoals Bayern begint bij alles wat zuidelijker dan de Elbe ligt…
Heb je er niet echt iets dringends te doen, is er geen reden om de U-Bahn te verlaten. Behalve dan bij de halte Mundsburg, omdat het een fraai station heeft. En bij Barmbek, voor het Museum der Arbeit.

Fotogenieke stations in Hamburg | foto door Maecius | Standort Hamburg

Hauptbahnhof

Het Hauptbahnhof is altijd een beetje chaotisch, en de directe omgeving ervan is niet fraai, maar het is wel een Katzensprung bij het prachtige Museum für Kunst und Gewerbe vandaan, en het Deutsche Schauspielhaus, de Deichtorhallen, St. Georg of de Kunsthalle.

Rathausmarkt/Jungfernstieg

Dit zijn twee haltes, waarop verschillende U- en S-lijnen op aangesloten, maar het is in feite één groot station (van het type dat je in Barcelona veel ziet, maar dan met een lager doolhofgehalte). De halte voor U3 is Rathausmarkt. Ook hier ben je weer een stukje onder de grond.

Je kunt hier bijvoorbeeld uitstappen om de fontein in de Binnenalster, de Alsterarkaden of het Rathaus te bekijken. Meer over de omgeving: Wijken in Hamburg: Altstadt en Neustadt

Download de HVV-audiotour

Voor nog meer weetjes over de haltes aan de U3 download je de gratis HVV-audiotour (in het Duits).

Praktisch

Zie voor een interactieve kaart: hier. Even opletten: stap niet in de U3 die zegt naar Wandsbek-Gartenstadt gaat. De gele lijn heeft een ‘staartje’ bij Wandsbek. Beland je in die Bahn, dan moet je even overstappen. Staat er géén Wandsbek-Gartenstadt op het bordje boven de U, dan kun je gewoon blijven zitten en het rondje afmaken.

Tijden, kaartjes en wat al dies meer zij: HVV Fahrauskunft.

Voor het hele rondje heb je een kaartje voor het Großbereich nodig. Handiger is een dagkaart of een Hamburg Card, zodat je kunt uitstappen onderweg en bovendien ook nog andere S-, U- en buslijnen kunt gebruiken op dezelfde dag.

Tips voor het plannen van je stedentrip naar Hamburg vind je hier: Plan een stedentrip naar Hamburg.
Voor andere vervoertips in en om Hamburg: Unterwegs in en om Hamburg en Met het ov door Hamburg.

Hamburger U3 gelbe Linie audiotour - Standort Hamburg

2 gedachten over “Een rondje met de U3

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.