Ehe für alle: gaat Duitsland eindelijk de middeleeuwen achter zich laten?

*update! update!* Op 30 juni 2017 heeft de Bundestag gestemd over het openstellen van het huwelijk voor LGBT-koppels en is met grote meerderheid voor gestemd. Ehe für alle wordt nu eindelijk ook in Duitsland werkelijkheid! Champoepel!!

 

 

Nu Ierland uit de middeleeuwen getrokken is en nota beide benen zelfs de VS het licht gezien hebben, lijkt het me hoogste tijd dat Duitsland zich ook gaat realiseren dat het intussen 2015 is.

Ik kwam er pas vorig jaar achter dat dat de 21e eeuw Duitsland tot nu toe nog niet echt bereikt heeft. (Zie Hier ben ik geloof ik toch te Nederlands voor.) Trouwen, dat kan hier alleen als je een paar bent dat bestaat uit een mannetje en een vrouwtje. Whut, echt jetzt? Ja. (Ik woon in Duitsland, niet in de binnenlanden van Joost-mag-weten-waar, toch?) Ik schrok hier dusdanig van dat ik het tot op heden niet heb aangedurfd om uit te zoeken hoe het in Duitsland met abortus- en euthanasiewetgeving gesteld is.

Ehe fuer alle

Maar goed, dat terzijde. Gelijke behandeling, marriage equality, Ehe für alle, hoe je het ook wilt noemen, daar wilde ik het dus even met je over hebben. Duitsland is er nog niet:

Begin juni 2015 (!) zei CDU’s Annegret Kramp-Karrenbauer nog tegen de Saarbrücker Zeitung dat ze huiverig was voor een aanpassing van de definitie van het huwelijk, want ja, voor je het weet willen mensen dan ook met hun broer trouwen, of met meer dan één mensen tegelijk en dan is het hek van de dam…

Het is OK, ik wacht wel even tot je klaar bent met in een papieren zakje blazen.

Ik kan niet eens beginnen te proberen te begrijpen waar zo’n primitieve gedachtenkronkel vandaan komt, maar ik ben gelukkig niet de enige. De SPD en FDP reageerden fel en probeerden naar aanleiding van het Ierse referendum een meerderheid van in de Bundesrat te genereren voor openstelling van het huwelijk voor iedereen.

En dat is gelukt.

Rainbowbottles Edeka - Standort Hamburg

Ondertussen vind je deze mooie wijnflessen gewoon bij de Edeka 🙂

Ehe für alle – in zicht?

De Bundesrat stelt nu dat de ‘discriminatie van gleichgeschlechtige koppels niet meer compatibel is met een democratisch systeem’. Er werd nog niet voor een conceptwet gestemd, maar het nieuwe standpunt van de Bundesrat voert de druk op de Bundestag – waar nog veel weerstand is tegen openstelling van het huwelijk – danig op.

Hoewel het natuurlijk buitengewoon ‘geil’ is dat we hier in Duitsland een Bundeskanslerin hebben ipv een Bundeskansler (ik vind feministen eng, maar geef toe, dat is toch best kick-ass) is het wel een beetje jammer dat het er eentje is die met droge ogen dit soort lariekoek uitkraamt:

(klik op foto voor het verhaal op Huffington Post)

No goal for this government

Hoe het nu nog is

Eingetragene Lebenspartnerschaft bestaat sinds augustus 2001. Zeg maar wat we in Nederland vroeger ook hadden, voor in 2001 het huwelijk ook werd opengesteld voor man-man en vrouw-vrouw paren. Met dat verschil dat in Duitsland een eingetragene Lebenspartnerschaft uitsluitend voor de heaumeaus en de lesbeaus is en niet voor hetereaus, en in feite dus gar nix met Gleichberechtigung van doen heeft. Want stel je voor. Los daarvan is er pas sinds 2013 (!!) gelijke behandeling voor geregistreerde partners wat belastingtaken betreft, en adoptie … laten we daar niet eens over beginnen.

I didnt gay park my car

Gewoon een beetje raar

Mutti Merkel, natuurlijk het hoofd van de partij die de grootste blokkade vormt voor Gleichberechtigung, heeft allerlei bezwaren tegen adoptie door homo’s, trouwende homo’s en zelfs tegen homo’s voor de klas (?!), maar moedigt aan de andere kant prof-voetballers dan wel aan uit de kast te komen.

Tegelijkertijd slingert ze dit soort tenenkrommende teksten de wereld in:

“Ich sage Ihnen ganz ehrlich, dass ich mich schwertue mit der kompletten Gleichstellung (…) Ich bin unsicher, was das Kindeswohl anbelangt.” (En opnieuw: ik kan niet eens beginnen te begrijpen… wtf?)

Voor nog meer tenenkrommende uitspraken van Duitse Promis over homoseksualiteit, zie hier: 7 Prominente, die zeigen, wie homophob Deutschland ist. Leest en huivert.

Maar wie weet…

Nu zelfs in de VS het licht/de regenboog gezien is, kan Duitsland toch echt niet nog heel lang op zich laten wachten, toch?? (Ik bedoel als je nu nog heel lang zo middeleeuws blijft doen loop je wel een beetje het risico de risée van de aarde – dadelijk is bijvoorbeeld Iran nog eerder…)

America should be very proud

Overigens heeft Berlijn wel een …

… begraafplaats voor lesbiennes, in Prenzlauer Berg. Ik zie persoonlijk daar dan weer niet zoveel nut van in, maar goed, ik geef het je toch even mee. Spiegel vertelt je er hier alles over: Friedhof für Lesben in Berlin geöffnet.

Meer over Gleichberechtigung in Duitsland:

Gleichstellung von homosexuellen

Germany and Marriage Equality

Germany and gay marriage

LGBT Rights in Germany

Recognition of same sex unions in Germany

10 gedachten over “Ehe für alle: gaat Duitsland eindelijk de middeleeuwen achter zich laten?

 1. Ik hou van Duitsland maar twee dingen staan me nog behoorlijk tegen en dat is gebrek aan een huwelijk voor iedereen (en imo ook geregistreerd partnerschap voor iedereen), en een fatsoenlijke euthanasie-wet. Ik zal het nooit begrijpen hoe Angela Merkel (die ik normaliter heel hoog heb zitten) aan zulke Quatsch komt waar t homohuwelijk aangaat, want ‘t raakt werkelijk kant noch wal. Ik hoop echt dat ze hier wakker worden en maatregelen nemen. Duitsland kan echt niet achterlopen op Amerika want dan ga ik me toch echt ernstig zorgen maken.

  Overigens is abortus officieel verboden in Duitsland en maar worden ze wel uitgevoerd door artsen (niet alle artsen uiteraard). Je moet dan een papier tekenen waarin je toegeeft dat je een strafbaar feit begaat, waarvoor je niet vervolgd wordt. Voor een land als Duitsland, met zo’n grote hoeveelheid christenen, vind ik dat nog best een nette oplossing. (Los van het feit dat ik gewoon vind dat zoiets legaal moet zijn, maar soit).

  Beantwoorden
  • Ik bedoel maar. Ik heb het niet voor niets heel bewust niet op willen zoeken, ich red’ mich ja schon genug auf wegen der Ehe… Ik vind overigens het hele instituut ‘partnerschap’ bullshit, maar inderdaad, áls er een partnerschap moet zijn, dan ook voor alle.

   Beantwoorden
 2. Het verbaast me wel, wist niet dat Duitsland zo conservatief was. Een strafbaar feit bij abortus..wow… Maar goed, ‘mutti Merkel’ zal er toch aan moeten geloven binnenkort lijkt me.

  Beantwoorden
  • Je zou het denken, hè, ik was ook echt geschokt. Ik heb inmiddels ook al gehoord dat mijn ‘Iranvergelijking’ scheef loopt (duh, Beispiel, jongens, scherts en luim…), want in Duitsland “zijn gelijkgeslachtelijke relaties tenminste niet strafbaar en in Iran wel”. Oh manno, is dat niet het hele punt, mensen: Duitsland claimt een moderne maatschappij te zijn, deel van de Westerse wereld. Koekoek…

   Beantwoorden
 3. Toen ik je update op facebook in je timeline zag vroeg ik me al enigszins af wat je precies met de Middeleeuwen bedoelde. Dit blogje geeft uitleg. Uitleg die me verbaasde, want ik had verwacht dat iedereen in Duitsland gewoon zou mogen trouwen!
  Om over de abortusregeling die ze hebben nog maar te zwijgen….

  Hier in China gaat een aanpassing van de weg echt niet zomaar gebeuren. Vrees dat daar nog heel wat jaartjes overheen gaan.

  Beantwoorden
  • Bizar, he. Ik moet ook zeggen dat ik de Duitse politiek nog niet goed genoeg ken om in te schatten wat er hier nu gaat gebeuren. De druk wordt verder opgevoerd, maar de tegenwerking uit invloedrijke Bundesländer (Bayern bijvoorbeeld) is groot, en CDU en consorten hebben het zelf ook het liefst niet.

   Beantwoorden
 4. Pff jeetje, nooit geweten dat Merkel zo conservatief was… Wat een teleurstelling dat Duitsland met dit soort dingen nog zo achterloopt!

  Beantwoorden
 5. Ja, best bizar, dat die “Ehe für alle” er nog niet is. Maar de tegenstelling progressief – conservatief is in Duitsland ook erg groot. Vooral de CSU is oerconservatief, maar oud-burgemeester van Berlijn Woworeit (SPD) en oud-minister Westerwelle (FDP) zijn dan weer openlijk homoseksueel. Overigens heb ik de indruk dat Westerwelle en de FDP beslist niet populair waren in homoseksuele kringen, juist omdat ze eigenlijk niks deden om een gelijke behandeling te bevorderen. Over Volker Beck (in Bondsdag voor Die Grünen en zelf openlijk homoseksueel, ik heb hem in 2003 een keer ontmoet bij een activiteit van Jugendnetzwerk Lambda) en Joschka Fischer was er dan wel weer veel enthousiasme.

  Beantwoorden
  • Dat vraag ik me ook af; er zijn best wat openlijk schwule/lesbische politici in Duitsland, en ook in Hamburg (o.a. de Oberbürgemeister), die schijnbaar niet al teveel doen. Ik heb online van veel Duitsers wel reacties gelezen, maar in Hamburg hoor ik er eigenlijk zelden iets over. Soms zijn er van die thema’s waarover iedereen zich lijkt op te winden (Olympische Spelen, Bahnstreik, vermeende slechte arbeidsomstandigheden bij Vapiano, ik noem maar wat), en hierover hoor ik weinig. (Kan aan mijn omgeving liggen, misschien eens breder peilen.)

   Beantwoorden

Plaats een reactie