Gratis cultuursnuiven in Hamburg

Vandaag gaan we gratis cultureel doen in Hamburg, lieve mensen. Want linkse hobby’s, daar zijn we ook hier dol op.

Tresenlesen bij 3-Zimmerwohnung

Maar omdat je hier natuurlijk wel op mijn blog bent, beginnen we met een soort miskleun.
Iedere derde woensdag van de maand kun je vanaf 21 u terecht bij de bar 3-Zimmerwohnung Gatzenberg (St. Pauli) voor een dosis gratis literatuur en live muziek.

Het event zelf is zéker geen miskleun, maar dan moet het wel plaatsvinden, en dat was de laatste keer dat ik wilde gaan niet het geval. Eerdere sessies vond ik erg leuk, deels ook vanwege de aangenaam kitscherige inrichting van de bar (veel roze, rood, pluche enzo). In mijn enthousiasme om er weer eens heen te gaan – het was alweer een tijdje geleden – heb ik nagelaten te checken of het ook in februari door zou gaan. Bijgevolg stond ik voor een dichte deur.

Na gut, daar gaat het nu even niet om. Als je van tevoren even nagaat of er am Tresen noch gelesen wird, staat je een mooie avond te wachten. Doorgewinterde en nieuwe schrijvers kunnen hier hun nieuwste werk presenteren in een voordrachtje van maximaal 10 minuten Heb je zelf literaire ambities, dan kun je je opgeven en jouw tekst laten voorlezen (that’s right, dat hoef je niet zelf te doen, dus podiumvrees is geen excuus!).

Cultuursnuiven in Hamburg | foto door Craig Hull

Voor een avond met alleen maar voordrachten ben ik natuurlijk veel te ongeduldig, maar juist de afwisseling van muziek, voorgelezen worden en een drankje lurken maakt het mooi (met als bonus de kitscherige inrichting, werkelijk).

3-Zimmerwohnung Gatzenberg, Talstraße 22, St. Pauli.

Live muziek in Hummel&Quiddje

Na de dichtedeurervaring bij 3-Zimmerwohnung belandde ik bij toeval in Hummel und Quiddje, een kroegje aan de Bernstorffstraße dat al een tijdje op mijn bezoeklijstje stond.
Mijn balen over de mislukte literatuurexpeditie was al snel voorbij, want Hummel und Quiddje is leuk! Een niet al te groot kroegje met een geschiedenis (tot in de jaren ’50) en een wat ouderwetse inrichting, waar moderne doch verdraaglijke muziek gedraaid wordt.

Ook hier wordt regelmatig iets georganiseerd, wordt er bijvoorbeeld voetbal gekeken, of live muziek gespeeld. Je kunt er bovendien niet alleen fijn borrelen, maar ook prima eten (quiche, bijvoorbeeld) en in de zomer in de tuin zitten – daar ga ik dit jaar uiteraard goed gebruik van maken.

Cafe Hummel und Quidje - Standort Hamburg
Het enige nadeel aan H und Q is dat het pas om 18 u open gaat (dus geen ochtendkoffie…), en dat er vanaf 23 u gerookt mag worden.

Hummel und Quiddje, Bernstorffstraße 66, St. Pauli. Nieuwe events worden op de website aangekondigd.

Gratis Tatort kijken

Jaja, ich weiß, gratis Tatort kijken, denk je, mijn hoela!
Ik ben het met je eens: je zou geld toe moeten krijgen voor het uitzitten van een Tatortaflevering. Maar goed, zo is het nu eenmaal niet. In Hamburg zijn er verschillende kroegen waar je ganz gemütlich gezamenlijk Tatort kunt kijken en daarna de nare nasmaak kunt wegspoelen met een borrel.

>De Pony Bar, naast bioscoop Abaton, is bijvoorbeeld zo’n bar waar je voor zo’n Tatortsessie terecht kunt. De Pony Bar is een leuke kroeg, en als je Tatort saai vindt, ga je gewoon naar de bioscoop… Abaton is namelijk een van de weinige bioscopen in Hamburg waar films in Originalfassung vertoond worden, dus zonder nagesynchroniseerde Milkareclamestem. Een andere optie is de Grüner Jäger, een club in een soort blokhut/schuur Beim grünen Jäger (zie ook de post over vintage shoppen).

Ponybar

Tatort begint zondag om 20.15, maar wil je een goed plekje hebben, dan moet je toch zo om 19.30 wel zorgen dat je binnen bent, wordt mij verteld. Inderdaad, ik heb het nog niet aangedurfd. Hoewel ik weet dat iedereen hier zondagavond 20.15 ergens aan een buis vastgeplakt zit en dat ook de Tatortavonden in kroegen übergeliefd zijn, heb ik op de een of andere manier zo’n idee dat er allemaal bierhijsende mannen met bijpassende buiken op af komen.

Bij de Tatort-Kneipen vind je een overzichtje van alle kroegen waar je gratis moord- en doodslag kunt gadeslaan.

Lunchkonzert in der Handelskammer

In de Hamburger Handelskammer (mooi gebouw trouwens) kun je niet alleen voor handelszaken terecht, maar ook voor concerten. De lunchconcerten zijn meestal gratis te beluisteren en vinden elke maand op donderdag plaats. Aankondigingen en programma vind je op de website van de Hamburger Kammerkunstverein.

Ik doe dit te weinig, maar een van de redenen dat ik dit zo leuk vind is dat je er bij de Kammerkunstverein van op aan kunt dat je Profis te horen krijgt, die zich ook bij goede, echte componisten houden wat repertoire betreft. Ik zeg dit erbij omdat ik ook wel eens een gratis orgelconcert in de Iohanniskirche heb bijgewoond waar behalve Bach ook werk van moderne componisten gespeeld werd die – naar ik vermoed – enkel tot stand kan zijn gekomen door het gebruik van verschillende geestverruimende middelen. Ik ben geloof ik niet zo van het a-tonale en experimentele. Maar bij de Kammerkunstverein zit je goed.

Maandelijks op een donderdag, om 12:30 (30 minuten).
Börsensaal Hamburger Handelskammer Adolphsplatz 1.

En dan nog dit

Een stedentrip Hamburg hoeft helemaal niet duur te zijn. Bekijk hier hoe je een originele en comfortabele stedentrip Hamburg maakt zonder al te veel geld uit te geven:

Veel Hamburg voor weinig geld: budgettips voor een mooie trip naar Hamburg

P1070405_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Goede voornemens: 20 redenen om naar Hamburg te gaan in 2020

10 gedachten over “Gratis cultuursnuiven in Hamburg

  • Ik ken tot nu toe alleen de Hamburgse variant en wat zuidelijk spul dat ik niet eens onthouden heb. Ik ben binnenkort in Berlijn, misschien moet ik het daar aandurven een Tatortcafé in te gaan…

   Beantwoorden
 1. Oh wat cool van die voordrachten en muziek (en aan een drankje lurken)! Hamburg klinkt echt als een toffe stad 🙂

  Enne, ik heb één keer Tatort gekeken in een café en dat viel best mee! Ook qua medepubliek 😉

  Beantwoorden
  • OK, OK, ik gá al 😉 Ik ga het echt een keer proberen, dappere dodo die ik ben (moeha).Als experiment lijkt het me in een kroeg best geinig, maar tot nu toe heb ik nog nooit een volledige aflevering uit kunnen zitten…

   En Hamburg is inderdaad muy tof! 🙂

   Beantwoorden
 2. Elke zich respecterende stad in Duitsland heeft een eigen Tatort, maar de enige aardige is die van Münster, met de Hamburger Axel Prahl en de Dresdner Jan Josef Liefers in de hoofdrollen. Deze ARD-serie is, anders dan die uit de andere steden, humoristisch en niet stiekem belerend. Hij wordt al jaren geflankeerd door de ZDF-serie Wilsberg, die helaas is afgezakt tot een tweemaaljaarlijkse kermisattractie. Overigens wedijvert ZDF met Tatort dmv de Soko’s, van Wismar tot Wenen en bijna alles daartussen. Ook dom en voorspelbaar. De krimi is een volwaardige tv-industrie in Germany, waar de Engelse van nu nog maar heel bleek bij afsteekt. De Duitsers hebben de Engelsen niet alleen met auto’s en wapens overklast. Zo was het ook in de hoogtij van het Dritte Reich. Zelfs UFA in Berlijn bestaat nog steeds.

  Beantwoorden
  • Dan kan ik waarschijnlijk beter beginnen met de Tatort uit Münster, want de Hamburgse variant heb ik tot nu toe echt alleen nog maar geschikt bevonden als middel tegen slapeloosheid. (Hoewel er sinds afgelopen herfst een nieuwe serie gestart is met een acteur die hier schijnbaar een Ding is, dus misschien toch nog eens 5 minuten proberen…) Ik kan niet wennen aan de dunne verhaaltjes, zeker niet in vergelijking met Engelse of Scandinavische series…

   Beantwoorden
 3. Gratis Tatort kijken. Maar maar, op TV (ja, heél 80’s I know) is het toch ook gratis? Of is in Deutschland alles pay per view (zahlen zum gücken)?

  Beantwoorden
  • Nuja, met kijk-en luistergeld dat je hier nog apart betaalt á € 18 in de maand vind ik dat niet helemaal gratis… en dan zit je niet in de kroeg met allerlei onbekenden sociaal te doen 😉

   Beantwoorden

Plaats een reactie