Home Ontdek Hamburg Het beste van de Schanze

Het beste van de Schanze

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In het Schanzenviertel heb je ondanks het formaat van het wijkje (inieminie) toch meer dan genoeg mogelijkheden om lekker te eten, een mooie fles wijn te ploppen, cultureel te doen of je geld uit te geven aan fijne hebbedingen. In dit tweede deel van het Schanzetweeluik bekijken we het beste van de Schanze. Los geht’s!

Restaurants in de Schanze

Laten we eerst zorgen dat we inwendig goed verzorgd zijn voor we op pad gaan. Dat doen we hier:

Südhang

Südhang is het restaurant annex wijnbar boven Scarpovino, een interessante shop waar je (tamelijk prijzige) schoenen kunt kopen, én wijn. Wat mij betreft bonuspunten voor het businessidee, maar we gaan nu eerst even wat eten en drinken, en dat kan hier uitstekend. Kan in het weekend erg druk worden. (Heel groot is het restaurant niet.) Schoenen en wijn = bonus.
Susannenstraße 29.

P2442015_Standort Hamburg_Het beste van de Schanze

Moraba

Moraba is mijn favoriete restaurant in de Schanze, en het eerste dat ik in Hamburg ontdekte: het is er gezellig, de kaart is goed, of je nu voor ontbijt, lunch of diner komt, en er zijn wisselende daggerechten.
Susannenstraße 6, op zo’n  5 minuten lopen vanaf S/U-Bahn station Sternschanze.

Café Kostbar

Als Moraba vol zit, wat vooral ’s avonds niet ondenkbaar is, is Café Kostbar schuin tegenover Moraba een goed en gezellig alternatief op de hoek van de Susannenstraße/Rosenhofstraße. Susannenstraße 36

Elbgold

Elbgold is nauwelijks een Geheimtipp te noemen en daarom ook altijd bommetje vol, maar het is tóch een fijne plek waar je alle mogelijke koffiesoorten kunt proberen. Elbgold ligt aan het voormalig Schlachthof, waar je in de fraaie bakstenen gebouwen meer restaurants vindt. Alternatieven voor als Elbgold te vol is zijn Gastbrauhaus Altes Mädchen (Lagerstraße 28b) en de Bullerei (Lagerstraße 34b). Beide restaurants zijn aan de dure kant voor het diner, maar heel geschikt voor de lunch of de koffie. Lagerstraße 34c

Herr Max

Herr Max is een van de populairste cafés van Hamburg, gevestigd in een oude slagerij (check nog de originele tegeltjes!).
Schulterblatt 12

Het beste van de Schanze| foto Rosa G.

P872015_Standort Hamburg_Het beste van de Schanze

Currywurst bij SCHMITT Foxy Food

“Wir geben der Wurst die Würde zurück” is het motto van deze currytent op de hoek van de Susannenstraße/Schulterblatt. Foxy is zo goed als altijd open en verkoopt uitsluitend bio-curryworsten zonder overbodige kleur- en smaakstoffen. “De smaak is simpelweg echt”, zegt Foxy zelf. Ik zeg gewoon: prima Currywurst voor de snelle honger. 🙂
Susannenstraße 1.

Falafelstern

Om even bij de snelle hap te blijven: voor een snelle falafel zonder poespas haast je je naar Falafelstern, vlak naast het U/S-Bahn station Sternschanze, ook wel de beste falafeltent van Hamburg genoemd. Falafelstern serveert én vegetarische gerechten, én vegan gerechten, maar ook vleesgerechten. Je struikelt er haast over als je het station uitloopt.
Schanzenstraße 111.

P002015_Het beste van de Schanze_Standort Hamburg

Cultuursnuiven in het Schanzenviertel

Cultuursnuiven, dat kan natuurlijk ook in de Schanze. Of gewoon een feestje bouwen.

Haus 70&III

In Haus 70&III, Schulterblatt 73, naast de Rote Flora, hebben we keuze uit Chief Brody (nieuw sinds herfst 2019), Galopper des Jahres (voor de liefhebbers van aparte biertjes), Jolly Jumper (een kroeg waar regelmatig dj’s komen, maar niet als er voetbal uitgezonden wordt en ook niet op zondagavond, want dan kijk je hier Tatort) en Schmidtchen (voor Kaffee&Kuchen). Houd het Veranstaltungsprogramm in de gaten, want dat is net zo bont als het publiek dat in Haus 70&III komt.

P1060922_Het beste van de Schanze_Standort Hamburg

3001 Kino

3001 is een van de Kinos die wel eens een film OmU vertoont, dus niet nagesynchroniseerd. Dat alleen al is natuurlijk een dikke plus. Blockbusters kun je er niet kijken, maar wel veel internationale films. Klein (91 zitplaatsen) en knus, en met een prima pizzeria (Jills) ernaast waar je na de film nog een drankje kunt halen.

P802915_Standort Hamburg_Schanzenviertel

Shoppen en Feinkost

Aan ‘Szeneläden’ in de Schanze geen gebrek: als je houdt van kleine, unieke en aparte winkeltjes, zit je hier goed. Als je gewoon een lekker stuk kaas mee naar huis wilt nemen trouwens ook.

Kauf dich glücklich + outlet

Ook Kauf dich glücklich is zeer bekend en niet echt een Geheimtipp te noemen. Je vindt deze woon-en-hebbedingen-winkel in de Susannenstraße op nr. 4. Maar… in de Bartelstraße, verstopt aan een hofje op nr. 55, is nóg meer te vinden, namelijk de outlet van Kauf dich Glücklich.

Lokaldesign

Als je op zoek bent naar bijzondere meubels en woonaccesoires, dan zou je wel eens goed bij Lokaldesign kunnen slagen. De meubels worden gemaakt door jonge ontwerpers en zijn bijna allemaal uniek. Lokaldesign werkt o.a. samen met kunsthogescholen. Je vindt de winkel aan Schulterblatt 85.

P1070347_Het beste van de Schanze_Standort Hamburg

P72013_Standort Hamburg_Het beste van de Schanze

Wie es euch gefällt

Bij Wie es euch gefällt, Juliusstraße 16, vind je kleding, accessoires in alle prijsklassen, en soms kun je in deze winkel ook kunstwerken bekijken. Ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf S-Bahn station Sternschanze.

Hanseplatte

In een gebouw dat vroeger bij het Hamburger Schlachthof hoorde, zit nu o.a. een platenzaak die gespecialiseerd is in Hamburgse bands. Hanseplatte verkoopt naast platen, dvd’s en boeken ook shirts en andere merchandise. Neuer Kamp 32, tegenover de Rindermarkthalle, net op de grens tussen St. Pauli en de Schanze.

P1070319_Het beste van de Schanze_Standort Hamburg(1)

Addiwan

Addiwan importeert sjaals, sieraden en frutsels uit India. Je vindt het waarschijnlijk of geweldig om in het winkeltje rond te struinen, of verschrikkelijke kitsch. Toch zou ik ook in het laatste geval even naar binnen wippen onder het mom van je-weet-maar-nooit. Dit winkeltje zit al ruim 24 jaar aan de Susannenstraße 15, en heeft dus al heel wat voorbij zien komen.

Flohschanze

Het hele jaar door kun je elke zaterdag bij Neuer Kamp 30 terecht voor een van de populairste Flohmärkte van Hamburg, Flohschanze.

P72015_Standort Hamburg_Het beste van de Schanze

Bruno’s Käseladen

Een kaaswinkel mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht, want hallo, KAAS! En soms ook wijn (met proeven), dus een winkeltje dat je niet zomaar voorbij moet lopen. Schulterblatt 60.

Vasco Nuevo

Bio-inkopen (of moet ik zeggen: nog meer Bio-inkopen) doe je bij Vasco Nuevo, Schulterblatt 98.

Chicks ‘n’ Dicks en Danish Daughters

Naast Moraba zit het boetiekje Chicks ‘n’ Dicks (niet with dicks) waar je je te buiten kunt gaan aan kleren van (voornamelijk) Scandinavische designers. Susannenstraße 4. Meer Scandinavische designlabels, of in dit geval Deense designlabels vind je bij Danish Daughters, Schulterblatt 31.

Slapen in de Schanze

Het Schanzenviertel mag dan niet groot zijn, je hebt er zeker keus uit een paar fijne hotels. Mijn favorieten zijn Fritz im Pyjama en zijn broertje Pyjama Park Schanzenviertel. Dit zijn prachtige design hotels. Pyjama Park heeft ook een hostelgedeelte. Een derde broertje is Pyjama Park St. Pauli. Wil je op een bijzondere locatie logeren, kijk dan even bij Mövenpick in de oude watertoren, direct aan het Schanzenpark.

Stedentrip Hamburg |Fritz im Pyjama Schanze - Design Hotels in Hamburg

En nog Heel Veel Meer

Er zijn nog veel meer plekken in de Schanze waar je kunt scheiden van je geld. Hoewel het Stadtteil eigenlijk maar een paar straten bevat is de winkeltjes- en restaurant/kroegdichtheid bijzonder hoog. Als je de Susannenstraße, Schanzenstraße en het Schulterblatt hebt uitgekamd ben je waarschijnlijk een hele dag verder en toe aan een voetmassage…

Of je duikt nog een beetje de geschiedenis van de Schanze in en bekijkt nog wat mooie Altbau. Lees daartoe deel 1 van dit tweeluik nog even terug: Tour de Schanze.

Op naar Hamburg!

Zin om de Schanze in te duiken? Logisch! Begin hier met je planning.

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Esther 13 juni 2015 - 21:20

Mijn verjaardagscadeau kwam dit jaar van kauf dich glücklich, maar dan in Prenzlauerberg en zo waar… I got what they sold 🙂

Antwoorden
Fem 15 juni 2015 - 10:43

Schön, schön 🙂 Dan nu graag de foto’s ,)

Antwoorden
Lisette 22 oktober 2018 - 21:00

We hebben vanavond heerlijk gegeten bij Moraba en het was ook niet duur. Echt een aanrader. Bedankt voor de goede tip.

Antwoorden
Fem 24 oktober 2018 - 19:23

Leuk om te horen! Ik kom er ook nog steeds heel graag! 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid