Highlights in Hamburg die je ook in elke reisgids kunt vinden

Hm, is dat nodig? Highlights die je in elke reisgids al kunt vinden??

Is het idee van een blog niet dat het je te doen is om de toffe plekken die je niet zo snel in een boekje zult aantreffen?

Dat je niet komt aanzetten met de Brandenburger Tor of de Meir, of in het geval van Hamburg, de Reeperbahn?

Jawelzeker! Maar feit is natuurlijk dat je om sommige highlights in Hamburg – of welke stad dan ook – natuurlijk gewoon niet heen kunt. En dan kun je er maar gewoon het beste van maken en het nét even anders doen dan in het gidsje.

De Reeperbahn

De rosse buurt van Hamburg is niet gelegen in een voetgangerszone met karakteristieke panden, zoals de Amsterdamse Wallen. Het is een brede, drukke straat waar bussen en auto’s doorheen zoeven. Er zitten vooral seksclubs met schreeuwerige uithangborden. Seks hoeft schijnbaar ook niet duur te zijn, getuige uithangborden á la “Sex € 39”. (Och Mensch, voor dat bedrag zou ik nog niet eens je hand willen vasthouden. Maar goed.) Hoeren-achter-ramen vind je meer in de zijstraatjes, die helaas ook niet sfeervoller zijn… Restaurants als Herzblut doen het erg goed voor vrijgezellenfeesten en dergelijke. Afijn, je krijgt er een beeld bij.

Reeperbahn.de Reeperbahn in the old daysfoto reeperbahn.de

Wél doen!

Santa Pauli en de St. Pauli Nachtmarkt

Santa Pauli is toch een van de leukere kerstmarkten in Hamburg – en ik ben nadrukkelijk geen kerstmarktenfan, dus dat zegt best wel iets. Buiten de gebruikelijke Lebkuchen en kersttierelantijntjes kun je op deze kerstmarkt ook allerhande speeltjes voor grote mensen kopen, een intiempiercing laten zetten, borrelen op de Showbühne of kijken naar een strippende kerstman.

Ben je niet met kerst in Hamburg, maar houd je van markten die het net even anders doen, ga dan op woensdagavond naar de St. Pauli Nachtmarkt op de Spielbudenplatz.

St. Pauli Trilogie

Boekenwurmen kan ik de historische Krimis van Virginia Doyle (pseudoniem van Robert Brack) aanraden, bijvoorbeeld de St. Pauli-triologie, waarin St. Pauli/de Reeperbahn een hoofdrol heeft. Spannend én historisch interessant!

Virginia Doyle St. Pauli Trilogie

Tag des offenen Denkmals

Houd de Tag des offenen Denkmals (openmonumentenweekend) in de gaten. Onder veel panden aan de Reeperbahn, de Simon-van-Utrecht-Straße en de Paul-Roosen-Straße/Clemens-Schulz-Straße bevinden zich spannende kelders die via tunnels met elkaar verbonden zijn. Het gerucht gaat dat daar vroeger door de Chinese handelaren in opium werd gehandeld en dat de tunnels bedoeld waren om mensen snel te laten ontsnappen in het geval van een inval. In ieder geval doen bepaalde panden regelmatig mee aan het monumentenweekend en kun je er rondleidingen krijgen door ondergronds St. Pauli.

De Tag(e) des offenen Denkmals zijn in 2017 van 8-10 september.

Als je per se iets met porneau wilt doen, kun je beter naar de boekhandel op het Hauptbahnhof gaan. Dan doe je tenminste nog iets dat niet iedereen doet.
Meer over St. Pauli lezen? Bekijk: Wijken in Hamburg: St. Pauli

Landungsbrücken

Ik weet nog wel dat ik nogal teleurgesteld was toen ik voor het eerst uitstapte bij U/S-Bahn station Landungsbrücken. Beredruk, winkeltjes vol toeristische meuk, een paar te dure cafés en opdringerige verkopers van dure rondvaarten. De oude Elbtunnel durfde ik op dat moment nog niet in. Was dít het nou?

M20160410152956_Standorg Hamburg_Landungsbruecken

Wél doen!

Het gebied rond de Landungsbrücken is een van de meest toeristische plekken in Hamburg, maar als je net even wat verder kijkt, is het wel degelijk leuk daar (want aan de haven, hallo!).

Bootje varen

Varen door de haven, dat doe je niet met een dure boottocht, maar gewoon met het pontje. Als je een Hamburg Card koopt, kun je niet alleen met alle S- en U-Bahnen en bussen, maar ook met het pontje mee varen, bijvoorbeeld naar Museumshafen Övelgönne.

Hafenkino

Voor een drankje met fijn havenzicht plof je neer op het terras van Watergate, dat ook wel ‘Hafenkino’ genoemd wordt. Watergate ligt voorbij de Elbtunnel, aan de steiger (dus in het water). Druk is het er wel, maar de naam Hafenkino is zeker niet onterecht. Volgens vriendin M is de whiskey er goed (maar dat drink ik niet, dus kan ik je niet bevestigen. De wijnen daarentegen… :)) Ook het dakterras van Blockbräu is een prima plek voor een portie havencinema. (Wel toeristisch, en dus ook druk, maar het uitzicht is geweldig en verveelt niet snel.)

Watergate
Bei den Landungsbrücken 8

P1050928_Standort Hamburg_Hafenkino

Doorlopen!

De Elbtunnel moet je trouwens ook even in. Voor hoogtevrezigen – zoals ikzelf – is het even doorbijten, maar met de lift is het best te doen. Als je de tunnel helemaal doorloopt, kun je aan de overkant de Landungsbrücken vanuit een fraai ander perspectief zien.

Als je na de Elbtunnel nog iets verder loopt, in de richting van de Fischmarkt, kom je langs beach clubs Strand Pauli en Hamburg del Mar, waar het ‘s zomers goed toeven is. Strand Pauli is mijn favoriet (net iets alternatiever), maar deze beach clubs zijn allebei gezellig, allebei vaak erg druk als het goed weer is en hebben allebei een fijn havenuitzicht.

Meer moois langs de Elbufer lees je in de post Gratis bezienswaardigheden aan de Elbufer.

M201609135_Standort-Hamburg_ZOmertips

Binnenalster

De Binnenalster is eigenlijk wel mooi. Er staan ook wel wat mooie gebouwen omheen en in de buurt, en ook de Alsterarkaden zijn heus mooi. Met kerst is er een kerstmarkt, nieuwjaar kun je hier inluiden en je kunt er boottochtjes maken. Toch is dit een van de zogenoemde highlights in Hamburg die ik niet zo spannend vind. De Europapassage er direct naast is een weinig inspirerend winkelcentrum. Veel unieke, écht interessante winkeltjes vind je hier niet (afhankelijk van wat je zoekt, natuurlijk, maar toch).

DSC_1570_Standort-Hamburg_Mellin-Passage

Wél doen!

Shiawase Sushi & Tee

In het Alsterhaus kun je shoppen voor thee&toebehoren, maar kun je ook sushi smikkelen met uitzicht op de Binnenalster. Een van de weinige écht leuke winkels aan de Jungfernstieg.

Shiawase Sushi&Tee
Jungfernstieg 16 (Alsterhaus)

Mellin-Passage

De kleine Mellin-Passage tussen de Neuer Wall en de Alsterarkaden is een klein jugendstilplaatje. Het is de kleinste en oudste passage van Hamburg en het plafond is rijk versierd met jugendstilschilderingen. Er zit ook een fijne boekhandel!

M201706021152_Standort-Hamburg_Mellin-Passage

Außenalster

Maar het allerleukste is hier toch het andere deel van de Alster, de Außenalster. Je kunt om het Alstermeer heen joggen of fietsen (zo’n 7,5 km), een bootje huren, SUP-en of gewoon op een van de terrassen relaxen en kijken naar voorbij glijdende bootjes. Met een Alsterwasser, natuurlijk. 🙂

P1070215_Langs-de-Alster_Standort-Hamburg

En zo hebben we drie highlights in Hamburg gezien op een net iets andere manier!

Lees ook: 9x gratis bezienswaardigheden voor je eerste kennismaking met Hamburg

En voor nog meer originele tips voor je stedentrip naar Hamburg: Lees ook: Net even anders: een originele stedentrip naar Hamburg

Dobberen, dat kun je hier trouwens ook heel goed:

2 gedachten over “Highlights in Hamburg die je ook in elke reisgids kunt vinden

  1. Ik snapte die hele Landungsbrucke dus ook niet. Ik was er rond kerst, dus toen helaas niet bij Watergate kunnen borrelen. Qua Reeperbahn… ben het met je eens, al vond ik de verwijzingen naar The Beatles her en der nog best komisch. En nee, er is geen enkel excuus voor bloggers die De Meir als hotspot in Antwerpen aanraden.
    Fijn weekend.

    • Je moet even door de Landungsbrücken heen prikken inderdaad. Je zit toch aan de haven, een van de mooiste dingen die er zijn 🙂
      En inderdaad, voor de Meir hoef ik geen blogs te lezen…

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.