Kunst voor Stadtteil-neurotici

Voor de Hamburger is alles ten oosten van Stadtteil Wandsbek reeds Polen en alles ten zuiden van de Elbe reeds Bayern. Persoonlijk zou ik Wandsbek ook graag al tot Polen rekenen… Ook aan vooroordelen over eigen Stadtteile ontbreekt het Hamburgers niet.

Büro Bald verzamelde deze vooroordelen in een aantal kunstwerkjes voor Stadtteil-neurotici. En omdat ik wel in de categorie Stadtteil-neurotica val, wijd ik dit blogje aan een paar van deze Stadtteil-vooroordelen en laat ik je meteen weten waarom je bepaalde Stadtteile nog meer zou moeten kennen en op je Hamburger to-do-list moet zetten.

Kunst voor Stadtteilneurotici Standort Hamburg

Altona

Ja, kijk, daar heb je het al, Altona ontbreekt vooralsnog in deze kunstserie!

Ik ben echter best bereid om een voorzetje voor mijn Stadtteil te geven.

Om te beginnen wordt altijd overal genoemd dat Altona vroeger Deens was (wat waar is) en dat Hamburgs eerste stads-Ikea bij ons in de Große Bergstraße zit (wat ook waar is). Dat Altona vroeger Deens was en dat Ikea uit Zweden komt, doet hier schijnbaar niet terzake: Altona is – vooroordeelsgewijs – een ‘Scandinavisch’ Stadtteil.

Verder worden Altona/Ottensen gezien als ‘wat alternatief’ waar tegelijkertijd ‘yuppenvolk in opkomst’ is en is de Bergspitze in de buurt van het station een rommelig allegaartje annex doorn in het oog waar een hoop opgeknapt kan worden (wat ook gebeurt, er wordt o.a. een Vapiano gebouwd, hoej).

Een poster met Ikea en een rommelige Bergspitze erop zou echter stom zijn.

Bovendien is er veel meer te zien en te doen in Altona, waaronder de Altonale, het STAMP Festival, de Fabrik, heel veel mooie Altbau, heel veel geschiedenis, een van de grootste bewaard gebleven Joodse begraafplaatsen van Europa, gezellige barretjes en restaurantjes in Ottensen…

Meer lezen:
Wijken in Hamburg: Altona
Wijken in Hamburg: Ottensen

Eppendorf

Dan Eppendorf, arbeidsoord van mijn nieuwe Steuerberaterin, tevens woonoord van mijn matties C & O. Staat bekend als fancy-schmancy, vergelijkbaar met Charlottenburg in Berlijn, Blankenese en Rotherbaum in Hamburg, Bergen NH en een beetje P.C. Hoofdstaat. Oh, en het Gooi, wellicht.

Maar…

Aan de tannisclubs, parelkettingen en sjieke hoedjes zou ik nog graag toevoegen mijn Steuerberaterin-met-Chanel5-op-het-toilet, schitterende Altbau letterlijk overal en natuurlijk de Isemarkt. (En uiteraard mijn matties C & O, maar ik wil niet zomaar iedereen op hun dak sturen – en dat bedoel ik niet naar, want ik weet best dat jullie allemaal toffe peren zijn.)(Dag mam!)

Eppendorf Buero Bald

Blankenese

“‘Blanke’ kommt von ‘Blan’ oder ‘Blancke’, was so viel heißt wie ‘weiß’ oder ‘glänzend’. ‘Nese’ kommt von ‘Neeß, nes’ oder ‘ness’ und bedeutet Nase.”

Die witglanzende neus is geen verwijzing naar overmatig coke-gebruik, maar naar een landtong in de Elbe, neusvormig, waarvan het zand wit in de zon glinstert. Tegenwoordig doet de blanke neus mensen eerder denken aan een snobbig neusje in de lucht (zie ook Eppendorf), maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Goedkoop zijn de huizen er niet, maar Blankenese is een ganz gemütlich Stadtteilchen en uiterst geschikt als zomerbestemming met strand, scones, een vuurtoren, fijne parken en wijnbarretjes (zie Vakantie in eigen stad – Blankenese).

Het jachtelement dat Büro Bald hier optekent heb ik nog niet zo waargenomen, misschien moet ik in de winter eens teruggaan om ribbroeken te spotten…

Blankenese Buero Bald

St. Pauli

Over St. Pauli kunnen de meeste mensen kort zijn: seks en feesten en massa’s toeristen. En daarvoor kun je in St. Pauli inderdaad heel goed terecht. Maar je kunt bekende highlights (of lowlights, zo je wilt) ook op een andere manier bezoeken, of gewoon helemaal links laten liggen en lekker street art gaan bekijken of shoppen (en eten) in de Rindermarkthalle, bijvoorbeeld. Wil je je juist wél helemaal onderdompelen in het feestgedruis, doe het dan meteen helemaal goed, trek je fluorescerende Afropruik en plateauzolen uit de kast, studeer wat Schlagers in en dans mee in de Schlagermove. (Het is ook erg vermakelijk om gewoon naar alle feestgangers te kijken, mocht je pruik niet meer zo goed passen…)

Meer lezen:
Wijken in Hamburg: St. Pauli

St Pauli Buero Bald

Sternschanze

Hipsters en relletjes bij de Rote Flora op 1 mei worden op deze poster eigenlijk niet genoemd (hoewel, ‘Basar unter den Stadtteilen’ kan hipsterig worden opgevat). En dat is eigenlijk ook niet zo erg: rellen kun je overal wel en hipsterbaarden zijn tegenwoordig ook overal. Ga dus gewoon maar iets leuks doen, bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de oude pianofabriek, de klimwand aan de bunker of lekker borrelen bij Moraba. Of shoppen, natuurlijk.

Tour de Schanze
Het beste van de Schanze

Sternschanze Buero Bald

Wilhelmsburg

Heel eerlijk gezegd herken ik de vooroordelen op deze poster niet eens echt. (Ik bedoel maar, wat doet die racewagen daar? Nader onderzoek is hier nodig.) In mijn hoofd was Wilhelmsburg haven, industrie, lelijke flatgebouwen. Dat het eilandje in de Elbe ook heel landelijke trekjes heeft en zelfs een beetje op de Nedrlandse bollenstreek lijkt, ontdekte ik pas deze zomer. Daarnaast blijkt Wilhelmsburg heel groen, historisch interessant én moet je hier zijn voor het beste uitzicht over de haven, vanaf de Flakbunker. Bovendien vindt ieder jaar het Dockville Festival hier plaats – een van dé grote festivals in Hamburg.

Auf nach Wilhelmsburg dus!

Meer lezen:
Wijken in Hamburg: Wilhelmsburg en Harburg

Wilhelmsburg Buero Bald

Büro Bald

Voor € 19,90 plus ongetwijfeld een shitload aan verzendkosten kun je je eigen Stadtteilposter op A2-formaat bestellen in de shop van Büro Bald. Beschikbaar zijn op het moment St. Pauli, Eppendorf, Sternschanze, HafenCity, Eimsbüttel, Blankenese.

Büro Bald sponsort mij overigens niet voor deze blog, dat je het weet.

Hoe zit het met jouw vooroordelen over Hamburg?

Denk je bijvoorbeeld nog steeds dat Hamburg minder leuk is dan Berlijn?!

(Dan moeten we toch eens ernstig praten, vrees ik.)

4 gedachten over “Kunst voor Stadtteil-neurotici

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.