Naar de Isemarkt

Markten hebben vaak de eigenschap buiten plaats te vinden en met subideale weersomstandigheden – lees Hamburger Schietwetter – toch net wat minder leuk te zijn.

Van regen en andere weersongemakken heb je op de Isemarkt echter geen last, deze markt vind je namelijk onder de spoorbrug tussen U3 haltes Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum. Hij is ook meer dan een kilometer lang, dus zelfs als het uren achtereen regent kun je je hier prima vermaken terwijl je de regen ontwijkt.

Ik verkende de Isemarkt met mijn matties C. en O., tevens Isemarktkenners van het eerste uur.

Groente met Fiets Standort Hamburg

De Isemarkt is een Wochenmarkt, wat betekent dat je je er natuurlijk je wekelijkse boodschappen – vers van het land – kunt halen. Er zijn echter ook boeken, hebbedingen voor in huis en zelfs een stand met artikelen voor linkshandigen, waarover later meer, hoewel ik er glorieus in slaagde deze stand te missen.

Op de Isemarkt - Standort Hamburg

De Buchretter

We beginnen met de boekenredder, want wie zegt dat boeken niet tot de wekelijkse boodschappen behoren?? De Buchretter, dat is Frank Claude Niehaus, die zijn zaak erfde en met liefde de traditie in ere houdt. Welke traditie? Die van boeken en tijdschriften ruilen:

Isemarkt Frank de Boekenredder - Standort Hamburg

De beste Arztromane, Heimatglocken en wat al dies meer zij kun je hier mee naar huis nemen om in rust te verslinden. Vervolgens zet je een eigen symbooltje in of op het boekje, zodat je de volgende keer dat je naar nieuw leesvoer gaat grazen weet dat je dit exemplaar al uit hebt.

Isemarkt Boekenredder - Standort Hamburg

Kijk, daar hebben we Frank, en, uh, de lokale dorpsgek (godzijdank inmiddels alweer enkele kilo’s geleden, just sayin’). Je ziet meteen dat we hier spannende lectuur te pakken hebben! (Frank kijkt er een beetje bij alsof ik hem heimelijk in de bips knijp, wat echt niet zo is.)Isemarkt op bezoek bij de boekenredder - Standort Hamburg

Er worden niet alleen boeken en tijdschriften gered, je kunt er natuurlijk ook wat nieuws kopen. Check vooral ook de hoek met Hamburg-items; kaarten, kaartspelen en onderzetters van Hamburgse kunstenaars – niet goedkoop, maar wel erg leuk. Ik heb mijn eethoek met deze kaarten gedecoreerd.

Koffie lurken, natas eten

Van al dat boeken redden krijg je honger. Gelukkig is daar Café Pazzo. Natas. ‘Nuff said.

Natas Isemarkt Standort Hamburg

Koffietje met natas - Standort Hamburg

Kräuterhexe

De kruidenheks is tegenwoordig Gerrit Sommer, die samen met zijn twee broers de winkel van zijn helaas overleden moeder overnam. In de stand brandt nog een kaarsje voor haar. Naast vers groen en reusachtige citroenen (ik bedoel, schaut doch mal!) koop je hier zowel verse als gedroogde kruiden. De kruidenheks is beroemd om zijn eigen, unieke kruidensamenstellingen en kan je advies geven over elk denkbaar obscuur kruid.

Krauterhexe Isemarkt Standort Hamburg

Kruidenwalhalla Isemarkt - Standort Hamburg

C. en ik kregen van O. allebei een zonnebloem (want hij is een heer). Ik ben dol op zonnebloemen, maar ben helaas niet gezegend met groene vingers en sta in mijn omgeving bekend als de Plantendoder. Zeer in mijn nopjes was ik dan ook dat mijn zonnebloem een heus record vestigde door ruim 3 weken fier in mijn woonkamer te blijven staan.

Jajaja, ik werd er al fijntjes op gewezen dat de zonnebloem geen zonnebloem is, maar een gerbera. Ik zei toch dat ik geen groene vingers heb… hij is geel, dus een zonnebloem!

Zonnebloemen op de markt - Standort Hamburg

Bonbon Pingel

Bonbon Pingel is een begrip op deze markt. Hans-Jürgen Pingel staat samen met zijn Christa al bijna 60 jaar op de markt, de familie verkoopt echter al meer dan 100 jaar suikergoed.

BonBon Pingel Isemarkt 3 Standort Hamburg

Nu ben ik, hoewel ik tegen chocola geen nee zeg, geen groot snoepgoedeter. Toch word ook ik hebberig van de enorme selectie aan truffels bij Pingel.

BonBon Pingel Isemarkt Standort Hamburg

Pingel heeft een webshop, maar veel leuker is het natuurlijk gewoon live over de markt te struinen en daar ten prooi te vallen aan zoete verleiding. Het allerleukst aan Bonbon Pingel vind ik echter dat je elke maandag tussen 15.00 en 18.30 welkom bent in de fabriek in Bendorf en kunt zien hoe al die truffels gemaakt worden. (Insert Sjakie-en-de-Chocoladefabriek-tune!)

BonBon Pingel Isemarkt 4 Standort Hamburg

Bürsten-Litzki

Op zoek naar een ouderwetse borstel om de boel eens stevig onder handen te nemen of gewoon verlegen om een kletspraatje? Op naar Gerhard Litzki, die al 38 jaar hier op de markt staat – ook hij nam de zaak over van zijn ouders. (Dat is ook een van de dingen die zo leuk zijn aan de Isemarkt: traditie en bedrijven die al jarenlang elke week van de partij zijn.)Op de Isemarkt 2- Standort Hamburg

Ook nog even een kijkje nemen bij…

Van vilten kruiken tot magische stenen en van poppen tot gewoon een lekker stuk kaas, het is er allemaal op de Isemarkt.

Vilt Isemarkt Standort Hamburg Vilt Isemarkt2 Standort Hamburg

Philip Daniel

Nog meer kruiden, noten én thee:

Philips kruiden - Standort Hamburg

Tarik Baltaci

Paddestoelen, in alle soorten en maten, zover het oog reikt:

Paddestoelen zover het oog reikt - Standort Hamburg
Eppendorf Isemarkt Standort Hamburg

Niet alleen onder de brug blijven hangen, ook om je heen kijken: Eppendorf is sjiek en mooi en niet alleen vol met designmoeders met bijpassende designbaby’s, maar ook met prachtig onderhouden Altbau.

Lieb-Links

De stand Lieb-Links heb ik tot mijn schrik gemist, ondanks de prachtige naam en ondanks het feit dat deze winkel artikelen verkoopt speciaal voor linkshandigen – denk aan keukengerei, scharen, vulpennen, etc. (Ik herinner me nu trouwens dat ik als kind een speciale linkshandige schaar had en vervolgens alsnog de schaar van mijn rechtshandige zusje achterover drukte omdat ik daar beter mee uit de voeten kon… maar toch.)

En verder…

Honing, kaas, nog meer kaas, Italiaanse specialiteiten, bloemen…

Honing Isemarkt Standort Hamburg

Wie, wat waar en van die dingen

De Isemarkt vindt elke dinsdag en vrijdag plaats van 08.30 – 14.30, onder de spoorbrug tussen Harvestehude en Eppendorfer Baum (haltes aan de U3). Ook als het regent kun je dus gewoon naar de markt.

Wil je precies weten hoe het eraan toe gaat op de Isemarkt en de verkopers leren kennen, dan kun je via Isemarkt.com een gids boeken.

Wat ik gekocht heb op de markt?

Kaas natuurlijk.

Zei iemand kaas - Standort Hamburg

7 gedachten over “Naar de Isemarkt

  1. Tof!!!We moeten gewoon nog een keer, dat lijkt me duidelijk! Ook naar de chocoladefabriek, yeah!! Oh en de zonnebloem is trouwens een gerbera… En die doen het idd een week of 3.. 😉

Plaats een reactie