Op de fiets naar het Altonaer Volkspark

Ken je dat, zo’n prachtige zomerdag, met de geur van zonnebrandcrème, mensen die op terrassen een ijsje zitten te peuzelen en kinderen die loom in een fontein spartelen? En dat jij dan alleen maar iedereen voor rotte vis uit wilt maken voor de (Steuer)formulierenlawine die je aan je bureau geketend houdt?

Zo’n dag was het dus.

Het gebeurt soms, zo’n Oscar Mopperkontmodus. Maar dit keer leverde het wel een paar mooie plaatjes op. Zoals deze penis-op-omgehakte-boom:

Bos hout voor de deur - Standort Hamburg

Ik dacht namelijk, kom, ik fiets naar het Altonaer Volkspark, dat zal me afleiden. Even een frische Nase schnappen.

Vanaf Bahnhof Altona (we doen voor het gemak alsof ik daar woon) is het een stukje Max-Brauer-Allee, een stukje Holstenstraße en dan een heel lang stuk Stresemannstraße die uiteindelijk overgaat in de Bahrenfelder Chaussee, die op een gegeven moment weer overgaat in de Luruper Chaussee. Appeltje-eitje, en volgens Google Maps in 17 minuten per fiets te bedwingen, deze route.

Door ongeveer 1.000 wegopbrekingen en daardoor een ongeplande Abstecher naar Diebsteich waren dat 17 tamelijk lange minuten. Het leek ook vrij ver allemaal, maar goed, dat is alles als je de route niet precies kent.

Op zich zag het er allemaal nog wel pittoresk uit.

Bahrenfeld - Standort Hamburg

Hee, een oude fabriek.

Alte Fabrik - Standort Hamburg

Tegenwoordig een woonerf!

Alte Fabrik 2- Standort Hamburg

Als je een snelweg moet oversteken weet je dat het menens is en je Heel Ver Weg gaat. Vind ik dan. Ik had geen brood mee voor onderweg.

Ik moest een snelweg oversteken - Standort Hamburg

Ik reed inmiddels door Bahrenfeld, richting Lurup. Deze Stadtteile horen allebei nog bij Bezirk Altona, al bekruipt je toch een beetje het gevoel dat je van de wereld valt.

Altbau

Delen van met name de Stresemannstraße worden bevolkt door tamelijk gedrochtelijke gebouwen. Gelukkig is er op de route naar het Volkspark ook genoeg Altbau en Backsteinbau te vinden.

Bahrenfeld Altbau- Standort Hamburg

Zo’n balkonnetje had ik ook nog graag aan mijn huis.

Balkonnetjes Standort Hamburg

Altonaer Volkspark

Oh ja, het Volkspark, daar was ik naar op weg. Ik ben er ook aangeland, uiteindelijk. Van een andere kant dan de vorige keer, dus ik was een beetje gedesorienteerd.

Volkspark Altona - Standort Hamburg
Macht ja nix, daarvoor zijn er plattegronden.

Volkspark Altona plattegrond - Standort Hamburg

Het Altonaer Volkspark heet wel een park, maar is eigenlijk meer een Altonaer Volksbos. Met heuvels erin en hout waarop een penis getekend was (zie foto boven). Ik slaagde er ondanks de toch vrij duidelijke bewegwijzering in om een weinig verdwaald te raken.

Groen waren de blaadjes - Standort Hamburg

Dat was het moment waarop ik bedacht dat ik niet in de stemming was om verdwaald te zijn in het groen, en dat alle heuvels me ook een beetje te Alpe-D’huez-achtig waren voor bij 28 C°. Ik besloot dus rechtsomkeert te maken.

Dat bleek nog gemakkelijker gedacht dan gedaan…

Bewegwijzering Altonaer Volkspark Standort Hamburg

Trabrennbahn

Aan het Altonaer Volkspark ligt de Trabrennbahn Bahrenfeld, waar niet alleen regelmatig party’s worden gegeven, maar waar ook nog werkelijk geracet wordt.

Trabrennbahn Standort Hamburg

Ik heb nooit echt interesse gehad in paardenraces (vreemd eigenlijk, want ik houd wel van gekke hoeden…), maar nu ik hier zo langs fietste, besloot ik ter plekke dat ik deze zomer een race zou gaan bijwonen. Even zoeken naar de eerstvolgende mogelijkheid:

A day at the races - Standort Hamburg

(Er was overigens náást de renbaan inderdaad een Flohmarkt, gaande.)

Elektromotorenfabrik

Backsteinspiegeling Standort Hamburg

Op de terugweg kon ik het ondanks mijn moppermodus niet laten om het terrein van de voormalige Elektromotorenfabrik van Trapp & Sohn op te rijden.

Bahrenfeld Elektromotoren Standort Hamburg

Een Backsteinjuweel, en een met diverse oude letters erop.

Fiets bij Elektromotorenfabrik - Standort Hamburg

Nog meer Backsteinbau op de route

Backstein Standort Hamburg

Backstein Detail Standort Hamburg

Met mooie details. (Toch een glimlach op mijn gezicht, wachtend bij het stoplicht.)

Backstein Detail 2 Standort Hamburg

Weinoutlet

Vlak bij de kruising waar de Bahrenfelder Chaussee overgaat in de Stresemannstraße (of andersom, afhankelijk van de richting waarin je rijdt) bevindt zich aan je linkerhand (als je de bewoonde wereld, dus Altona, weer in rijdt) Weinoutlet. Een wijnwalhalla, waar je ook kunt proeven en je wijnkennis kunt opkrikken.

Weinoutlet, Stresemannstraße 375.

Terug in Altona (-Nord, grens -Altstadt)

Tegenover het Finanzamt (oh, ironie) staat dit prachthuis:

Altbau und St Pauli Standort Hamburg

Also, was bij thuiskomst mijn humeur beter? Neuh, niet echt, maar verbeterd genoeg om mijzelf zusammenzureißen en de dame op te bellen die hopelijk vanaf zeer binnenkort bij nieuwe Steuerberaterin is. Gewoon in Hamburg, in plaats van in Hannover. Gaan we het ook nog over hebben binnenkort. Mocht het niks worden, dan wordt dat pas écht een mopperblog…

Fietsen in Hamburg

4 gedachten over “Op de fiets naar het Altonaer Volkspark

  1. ver weg van de door jou bewoonde wereld, na alle internetperikelen in. nederland, ben ik blij nu weer je blog te kunnen lezen an de murliweg thuis. en ook al moppert oscar vaak, hij blijft lief.

Plaats een reactie