Oude fabrieken in een nieuw jasje: Ottensen

Slomo’s High, noemde ik het, toen ik het hardlopen weer op wilde pakken. Het enige wat namelijk hard holde, was mijn conditie en wel achteruit. Dat hele project is vervolgens jammerlijk gesneuveld, maar ik heb nu iets nieuws gevonden om mezelf in beweging te krijgen: ik ga op pad met mijn camera en loop naar stukken Hamburg die ik nog niet goed ken, of nog niet echt gefotografeerd heb.

Zo blijf ik in beweging, ben ik ‘lekker buiten’, zie ik mooie dingen en ben ik tegelijkertijd aan het werk. Dat noemen wij nou een win-win situatie.

Het tempo van deze hele onderneming is eerder stationair te noemen met al het gefotografeer, maar de high is er niet minder om. Zo liep ik door Ottensen:

Oude fabrieken in een nieuw jasje

Ottensen was in de 19e eeuw een belangrijk industriestadje en stond vol fabrieken. Er werden scheepsschroeven gebouwd (Zeisehallen), machines (de Fabrik), zeep gemaakt, suikerwaar en tabak verwerkt. Aan de Borselhof bevonden zich meerdere fabrieken, waaronder Seidler & Spielberg en Huckauf & Bülle, beide machinenfabrieken waar dingen met ijzeren constructies werden gedaan. Seidler & Spielberg bouwde o.a. bruggen.

De meeste fabrieken zijn gesneuveld, maar de gebouwen die er nog zijn staan inmiddels onder Denkmalschutz en huisvesten meestal creatieve bedrijven en/of culturele centra.

Borselhof

Ottensen Borselhof - Standort Hamburg

In de Borselhof vind je nu veel ateliers (en dure auto’s), en The Box, een galerie, event location en concept store. Hier zie je nog goed dat er vroeger een fabriekshal was.

The Box - Heritage 2- Ottensen

(Twee foto’s van The Box/Heritage)

The Box - Heritage - Ottensen

Borselstraße 16, Ottensen.

Ottensen Borselhof Eisenbahn - Standort Hamburg

De rails waarover materiaal vroeger per Eisenbahn aangeleverd werd liggen er nog.

Ottensen Borselhof 2- Standort Hamburg

Zeisehallen

De Zeisehallen blijven toch ook een plaatje. De Zeisekino is bovendien een van de leukste bioscopen van Hamburg, met gezellige Filmhauskneipe ernaast (hier hebben we inmiddels al een paar keer geborreld met de Dutchies, sehr schön).

Ottensen Zeisehalle - Standort Hamburg
Tot 1979 werden hier nog scheepsschroeven gebouwd, tot aan het faillissement van de firma Zeise.

Friedensallee 7, Ottensen.

Ottensen Zeisehalle 1 - Standort Hamburg

Backsteinbau

Backsteinbau is een van de dingen waar Hamburg om bekend staat. De Speicherstadt staat vol statige bakstenen pakhuizen. De Speicherstadt is echter niet de enige plek waar je bijzondere Backsteinbauten kunt vinden. Je ziet ze overal, ook in Ottensen. De fabrieken die nog overeind staan zijn grotendeels uit Backstein opgetrokken, maar er staan ook woonblokken in allerlei baksteenvarianten.

Hier bijvoorbeeld in de Borselstraße, tegenover de Borselhof:

Ottensen Borselstrasse - Standort Hamburg

Op de hoek van de Barnerstraße 12/Gaußstraße (tegenover de bunker – of wat daar nog van over is) staat het pand van de Molkenbuhr Stift, waar alleenstaande oudere dames tegen gunstige huren kunnen wonen. (Niet slecht! Ik weet echter niet of hier nog steeds oudere dames wonen… Zo ja, dan lijkt dit me een prachtig alternatief voor het Augustinum als ik bejaard raak.)

Ottensen Backsteinbau Molkenbuhr Stift - Standort Hamburg

Aan de Helmholtzstraße, Bunsenstraße en Ohmstraße zie je ‘Backstein mal anders’, van de architekt Gustav Oelsner.

Oelsner was een aanhanger van het Nieuwe Bouwen. In plaats van tierelantijntjes en andere versiersels probeerde hij accenten te leggen door bakstenen in verschillende kleuren te gebruiken.

Ottensen Helmholtzstrasse - Standort Hamburg

Na de Eerste Wereldoorlog, toen het Altona en Ottensen tamelijk slecht ging, kreeg Oelsner in het kader van sociale woningbouw de opdracht deze woonblokken te ontwerpen.

Ottensen Helmholtzstrasse a- Standort Hamburg

De combinatie van gekleurde baksteen, veel groen en veel licht was revolutionair voor sociale woningbouw. (Ik vind nog steeds de raampjes erg klein, maar de plaatsing van de huizen en groenstroken is op zich wel ruim opgezet.)Ottensen Backsteinbau Oelsner - Standort Hamburg

Aan de Friedensallee, min of meer schuin tegenover de Zeisehallen vinden we nog dit juweeltje:

Ottensen Friedensallee - Standort Hamburg

Schier onverwoestbare bunker

Op de hoek Gaußstraße/Barnerstraße 14 staat/stond een van Hamburgs Hochbunkers, met plaats voor ongeveer 620 mensen. Veel bunkers kregen een nieuwe bestemming (club, muziekstudio, kunstruimte, klimwand), maar van deze bunker is het de bedoeling dat hij het veld ruimt voor nieuwbouwwoningen.

De stad heeft geprobeerd de bunker op te blazen, maar de bunker was daarvan niet onder de indruk: de binnenkant lag weliswaar volledig in puin, maar de buitenwanden bleven fier overeind staan. (Toch geruststellend, ergens, dat de bunkers van Hamburg zo stabiel zijn…) Nu wordt de bunker ‘met de hand’ ontmanteld (d.w.z. met graaf- en sloopmachines, centimeter voor centimeter).

Van de half afgebroken bunker nam ik geen foto’s, ik vond de panden aan de overkant van de straat interessanter. Je weet natuurlijk niet wat er voor in de plaats komt, maar ik stel me zo voor dat de bewoners van de straat best wel in hun nopjes zijn met het vertrek van de Hochbunker.

* edit augustus 2017: de bunker heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een bouwput *

Ottenser Altbau 2- Standort Hamburg

Altbau met street art

Deze mural had ik vanuit de S-Bahn al een paar keer gezien, maar nog niet eerder van dicht bij bestudeerd. Ik heb er wat gemengde gevoelens over, moet ik zeggen. Ja, hij is fraai, en hij is niet vreselijk storend. Hij past in het rijtje van Altbaupanden dat ook Beim grünen Jäger angepinselt is, bijvoorbeeld mr. Kebap.
Aan de andere kant denk ik, hadden ze geen lelijk gebouw kunnen kiezen om op te leuken? Daar zijn er ook heus genoeg van. Tenslotte ga je de Nachtwacht toch ook niet versieren met een leuk golfje of een extra figuur…

Anyhow, dit huis-met-Japanse-golven staat aan de Scheel-Plessen-Straße. Je ziet het vanzelf als je met de S-Bahn tussen Altona en Holstenstraße rijdt. Meer fraaie murals bekijk je hier: Hamburgs mooiste murals

Ottensen Street Art op Altbau - Standort Hamburg

2 gedachten over “Oude fabrieken in een nieuw jasje: Ottensen

    • Ja, absoluut op het lijstje, is superleuk. De kroegjes, restaurantjes en alle andere mooie dingen komen nog een keer in aparte post!

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.