Home Ontdek Hamburg Oud en nieuw in Hamburg vieren

Oud en nieuw in Hamburg vieren

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Voor de perfecte oud en nieuw in Hamburg wacht je het beste niet tot de kerstklokjes op alle kerstmarkten weer klingelen, maar maak je nu een plan: wat doen we met Silvester in Hamburg dit jaar? Geen nood, ik help je op weg!

Regel dus de raclette en zet de Sekt vast koud, dan kunnen we verder kijken of we de hort op gaan: met de mooiste plekken om vuurwerk te kijken en natuurlijk de feestjes, voor als je het nieuwe jaar dansend wilt verwelkomen.

Oud en nieuw in Hamburg vieren

Vuurwerk kijken tijdens de jaarwisseling in Hamburg

Vuurwerk kijken aan de Elbe

Aan de haven heb je natuurlijk het spectaculairste zicht op het vuurwerk. Dat weten helaas heel veel mensen, waardoor het gebied tussen de Baumwall en Landungsbrücken zo barstensvol mensen raakt dat je het het beste gewoon vermijdt. (Echt. Beter van niet.)

  • Tussen Landungsbrücken en Baumwall: geweldig zicht, maar barstensvol, beter vermijden.
  • Stintfang: boven U Landungsbrücken, bij de jeugdherberg en Hamburgs enige Weinberg.
  • Bei der Erholung: smal straatje iets verderop, tegenover Landungsbrücken. Goed zicht, kan druk worden.
  • Antoni Park / Park Fiction: op zich goed uitzicht, wel erg druk.
  • Fischmarkt: wat rustiger, maar nog steeds goed zicht op het spektakel.
  • Nog iets meerer naar het westen, bij het Altonaer Balkon (dichtst bijzijnde station: Bahnhof Altona) kun je ook mooi over de haven en het vuurwerk uitkijken. Wordt de laatste jaren wel steeds drukker.
  • Een andere optie is de Museumshafen Övelgönne en het Elbstrand.
  • Of een Barkassenfahrt door de haven, zodat je tussen 23 en 01 u tussen het vuurwerk vaart. Bij rederij Rainer Abicht kun je terecht voor  Feuerwerkfahrte om het vuurwerk vanaf het water te zien.

Leuk aan het vuurwerkspektakel aan de Elbe: om 00.00 u hoor je niet alleen vuurwerk, maar ook scheepstoeters. Blijft fijn!

Vuurwerk kijken aan de Außenalster

Aan de Binnenalster wordt geen vuurwerk meer afgestoken, maar aan de Außenalster kun je wel vuurwerk kijken, bijvoorbeeld vanaf de Kennedybrücke. Ook hier kan het druk worden.

Het gras bij Schwanenwik is ook een geliefde vuurwerkspot. Op een willekeurige plek aan de Buitenalster, met een fles Sekt, een pakje Wunderkerzen en een warme jas op zak heb je natuurlijk ook prima zicht op de feestelijkheden.

Vuurwerk kijken vanuit je hotel

Wil je liever een privéfeestje vieren, dan kun je ook vanuit je (luxe) hotelkamer naar het vuurwerk kijken.

oud en nieuw in Hamburg

Oudjaar in Hamburg: vuurwerk kijken

Uit eten in Hamburg op oudjaarsavond

Uitgebreid tafelen en het oude jaar nabespreken, dat is natuurlijk super gezellig. Het kan zeker in Hamburg, maar welke restaurants geopend zijn en waar nog plek is wisselt erg sterk.

Het is lastig daar iets algemeens over te zeggen, behalve dat ik je aanraad om vroeg te reserveren als je iets gevonden hebt.

Hamburg.de verzamelt elk jaar een lijstje met restaurants die een speciaal Silvestermenu aanbieden.

Meer inspiratie kun je opdoen in de lijst met mijn favoriete restaurants in Hamburg. Zit daar iets tussen wat je aanspreekt, dan kun je het beste direct bij het restaurant zelf checken of het open is op 31 december.

Silvesterparty’s in Hamburg

Aan feesten met oud en nieuw in Hamburg geen gebrek: van grote (en prijzige) all-inclusive feesten tot kleinere party’s in gezellige kroegen, ze zijn er allemaal.

Wil je naar een van de grote feesten dan is het handig om vroeg te boeken, want kaarten zijn elk jaar weer snel uitverkocht. Een compleet overzicht is onmogelijk, er is echt heel veel keus! Ik som hier een aantal populaire silvesterfeesten voor je op:

Silvester in der Fabrik

Fabrik Silvesterparty 2023/24, Ü30/Ü40 Silvesterparty: de grote Ü30/Ü40 Silvesterparty begint om 21 u en gaat door tot de kleine uurtjes. Dans de hele avond op een partymix van de afgelopen decennia en luid het nieuwe jaar in met Rock ‘n’ Roll.

Neon-Silvesterparty in HALO

Die Neon-Silvesterparty 2023/24, zeg hallo tegen het nieuwe jaar op de Reeperbahn! Club HALO verandert deze oudjaarsavond in een groot neonlichtfestijn met als thema Glow In The Dark en relaxte clubmuziek en Silvester-klassiekers. Een hiphop floor is er ook.

oud en nieuw in Hamburg | foto door Karsten

Oud en nieuw in Hamburg: Silvester-party's

Dein bester Silvester in Molotow

“Dein Bester Silvester! Das ist nicht nur ein Name. Das ist nicht nur ein Slogan. Das ist ein Versprechen! Und es ist noch mehr… Es ist eine Tatsache!” Molotow belooft bovendien de beste muziek van de stad, op drie verdiepingen en dat er nergens anders zoveel vrolijkheid te vinden is in de nieuwjaarsnacht. Tip voor andere avonden: Molotow organiseert regelmatig poetry slams. Meer info: molotowclub.com
(Let op, Molotow heeft op dit moment eind nov 2023 nog niets bekend gemaakt, maar heeft elk jaar een feest.)

Sylvestro im Hafenklang

Bereid je voor op Drum ‘n’ Bass, Trap, Dubstep, HipHop en wilde basvariaties bij Sylvestro in Hafenklang. Twee dansvloeren, en een van de weinige feestjes waar je niet ver van tevoren een ticket moet aanschaffen. 

Irgendwas mit Sekt

Vanaf 00.15 kun je dansen in Übel & Gefährlich, in de Hochbunker aan de Feldstraße. Voor house- en elektroliefhebbers, dit jaar onder de naam ‘Irgendwas mit Sekt’. Plop!

Silvester in Hamburg: vuurwerk bekijken

New Year’s Eve Fischauktionshalle

In de categorie ‘moet je misschien een keer meegemaakt hebben’ (ja, misschien ook ikzelf… ooit): New Year’s Eve Party in de Fischauktionshalle. Direct aan de Elbe, alleen voor het feest of ook voor het galadiner. 

Silvesterparty’s met uitzicht

Uiteraard zijn er ook feesten waar je kunt dansen met een blik op de haven of de stad.

  • Prachtig zicht van bovenaf heb je in de 20Up bar, een van Hamburgs mooiste rooftop bars. Er hangt een stevig prijskaartje aan het feest van het  Empire Riverside hotel, maar dan heb je ook een mooi diner en toegang tot drie feesten in het hotel.
  • Silvester im Clouds: Ook rooftop bar Clouds heeft een Silvesterparty met een uitgebreid diner, bubbels en een schitterend uitzicht over de stad en het vuurwerk.
  • Ook op museumschip Cap San Diego kun je het nieuwe jaar in stijl begroeten, met een perfecte blik op de haven.

Meer clubs waar je in Hamburg oud en nieuw kunt vieren

Nog geen geschikt feest gevonden? Andere clubs om in de gaten te houden voor oud en nieuw in Hamburg zijn bijvoorbeeld:

  • Knust in St. Pauli, min of meer tegenover Übel & Gefährlich;
  • de Grüner Jäger (“Nur Sylvester Stallone feiert Silvester Alone”), in St. Pauli aan de rand van de Schanze;
  • Noho, aan de Reeperbahn in St. Pauli;
  • Goldbekhaus in Winterhude, aan het water.

 ➤  Bekijk voor meer uitgaanstips mijn pagina uitgaan in Hamburg.

oud en nieuw in Hamburg | foto door Peter Jakobs

Raclette hoort bij Silvester in Hamburg

All-inclusive Silvesterparty’s in Hamburg

De grote (en prijzige) all-inclusive party’s, waaronder die in de Cruise Terminal Altona, vind je hier:

Al deze party’s vinden overigens dat zij het grootste feest hebben 😉

En niet te vergeten, thuis voor de buis (of elders, als je pech hebt): Dinner for One

Wil je eens heel iets anders? Wat dacht je van Silvester op het strand, aan de Duitse kust?

Praktische tips voor oud en nieuw in Hamburg

Openbaar vervoer in de nieuwjaarsnacht

Ook handig om te weten: het openbaar vervoer houdt tussen 23.30 en 00.30 een pauze, maar rijdt daarna met aangepaste dienstregeling de hele nacht door. Gemiddeld rijden S- en U-Bahn elke 10-20 minuten.

Houd voor de aangepaste dienstregeling hvv.de in de gaten.

Openingstijden winkels op oudjaarsdag

Houd er rekening mee dat de meeste winkels op oudjaarsdag al in de middag sluiten (15.00-16.00 u). Voor noodaankopen zijn winkels op de stations, in ieder geval op het Hauptbahnhof, wat langer open (18.00 u).

➤ Bekijk hier al mijn tips voor de kerstvakantie in Hamburg

♥ Guten Rutsch allemaal! ♥

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om het nieuwe jaar in Hamburg in te luiden? Snap ik! Deze pagina helpt je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je in een paar uur aan de haven met een glaasje.

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Mijn alter ego is er alvast klaar voor:

Oud en Nieuw in Hamburg - Standort Hamburg is er klaar voor

Silvester in Hamburg: tips voor oud en nieuw in Hamburg

Silvester in Hamburg: tips voor oud en nieuw in Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

9 reacties

Ester 3 december 2015 - 13:52

Je bent wel heel goed op de hoogte van alle feestjes als je er zelf niet zo’n fan van bent! 280 euro voor een feestje, die is goed gek.

Wat worden jouw plannen met Oud & Nieuw? Raclette en/of oliebollen eten met vrienden? 🙂

Antwoorden
Fem 3 december 2015 - 14:11

Je komt er ook niet echt onderuit hier, dit is hét moment om te plannen, dus er wordt overal flink reclame gemaakt voor de feestjes. Moet wel zeggen dat ik geen mensen ken die naar de grote, dure all-inclusives gaan (want inderdaad, 280 euri, koekoek). Ik ga waarschijnlijk inderdaad aan de raclette, evt. naar feestje bij de Sternbücke/Fundbüro 🙂

Antwoorden
Judith 8 december 2015 - 09:10

In 2010 ging ik Oud & Nieuw in Hamburg vieren. Ik nam de trein naar Berlijn en zou rond 6 uur ’s avonds in Hamburg aankomen. Een sneeuwstorm gooide echter roet in het eten: de trein ging niet verder, we moesten omrijden via Duisburg(!), vervolgens leek het alsof we daar zouden stranden, wat bij Hannover nog een keer gebeurde.

Gelukkig was ik niet de enige blöde Holländer die iets te optimistisch was over geplande aankomsttijden en de diensten van de NS/Deutsche Bahn. Een groot deel van de reis reisde ik samen met een andere Holländer die in Hamburg woont en een paar Holländerinnen die Oud & Nieuw in Berlijn wilden gaan vieren. Eén had stroopwafels mee en ik een fles witte wijn. Je hebt niet veel nodig om er wat van proberen te maken in zo’n geval.

Ik zag dat het 12 uur was geweest aan het vuurwerk buiten en ging het nieuwe jaar in door de in Hamburg woonachtige Holländer de hand te schudden. Uiteindelijk kwamen we om kwart over 12 aan. Tsja…

Antwoorden
Fem 9 december 2015 - 16:08

“Silvester mal anders”… Maar, een prachtig verhaal!

Antwoorden
Janny Bastiaansen 17 december 2015 - 21:02

Ben al een tijdje je blog aan het volgen. Erg interessant. Rond oud en nieuw verblijven wij met onze kampeerbus op camping Buchholz in Hamburg. Silvester willen we in het centrum gaan vieren. Hopelijk is dit qua afstand te doen.
Vorig jaar zijn we naar Berlijn geweest en stonden bij de Brandenburger tor. Heel indrukwekkend. Ben benieuwd wat Hamburg ons gaat brengen.
Heb er zin in!

Antwoorden
Fem 20 december 2015 - 08:13

Wat leuk! Ben benieuwd wat jullie van Hamburg vinden!

Antwoorden
Nienke 1 januari 2017 - 12:21

Hay Fem!
We zijn op dit moment in Hamburg en hebben vannacht met jouw tips een super oud&nieuw gehad! Vuurwerk gekeken op het Altonear Balkon en daarna cocktails gedronken bij Bolero Ottensen! Dus heel erg bedankt voor je goede tips. Vandaag gaan we eens richting Hafen.
Groetjes Nienke en Marius

Antwoorden
Fem 9 januari 2017 - 12:13

Ha Nienke en Marius, frohes Neues! Super om te horen dat jullie een gave jaarwisseling in Hamburg hadden!

Antwoorden
Hans HP 16 december 2022 - 14:00

Bij toeval ontdekte ik je blog tijdens mijn zoektocht naar info over Hamburg.
Wij zijn er met de kerstdagen, naar na lezing van dit verhaal lokt de Sylvesterfeier in Hamburg ook wel, maar dan een volgend jaar.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid