Oud & nieuw in Hamburg

Voor de perfecte Silvesteravond in Hamburg wacht je het beste niet tot de kerstklokjes op alle kerstmarkten weer klingelen, maar maak je nu een plan: wat doen we met oud&nieuw in Hamburg dit jaar? Geen nood, ik help je op weg!

Lees om te beginnen nog even na welke sfeerverhogende ingrediënten onmisbaar zijn voor een geslaagde oudjaarsavond hier in het noorden. Als we o.a. de Raclette geregeld hebben kunnen we verder kijken of we de hort op gaan: met de mooiste plekken om vuurwerk te kijken en de feestjes, voor als je het nieuwe jaar dansend wilt verwelkomen:

Silvester in Hamburg | foto door Peter Jakobs

Vuurwerk kijken

Aan de Alster

Aan de Jungfernstieg loopt het snel vol met mensen en vuurwerk aan de Binnenalster. Voor het beste zicht op zowel Binnen- als Buitenalster ga je naar de Lombardsbrücke of Kennedybrücke, al wordt het daar ook druk.

Ook het gras bij Schwanenwik is een geliefde vuurwerkspot. Op een willekeurige plek aan de Buitenalster, met een fles Sekt, een pakje Wunderkerzen en een warme jas op zak heb je natuurlijk ook prima zicht op de feestelijkheden.

Aan de Elbe

Aan de haven heb je natuurlijk het spectaculairste zicht op het vuurwerk. Dat weten helaas heel veel mensen, waardoor het gebied tussen de Baumwall en Landungsbrücken zo barstensvol mensen raakt dat je het het beste gewoon vermijdt. (Echt. Beter van niet.)

Net iets rustiger is het aan de Fischmarkt, of nog iets meer naar het westen, bij het Altonaer Balkon (dichtst bijzijnde station: Bahnhof Altona). Een andere optie is de Museumshafen Övelgönne en het Elbstrand.

Leuk aan het vuurwerkspektakel aan de Elbe: om 00.00 u hoor je niet alleen vuurwerk, maar ook scheepstoeters. Blijft fijn!

Logeren met uitzicht

Wil je liever een privéfeestje vieren, dan kun je ook vanuit je (luxe) hotelkamer naar het vuurwerk kijken.

Bijvoorbeeld vanuit het Empire Riverside Hotel of het Hotel Hafen Hamburg.

Wil je echt flink uitpakken, boek dan een kamer in The Westin Hamburg in de Elbphilharmnie. Daar hangt een prijskaartje aan (…), maar het uitzicht is schitterend.

Uit eten op oudjaarsavond

Uitgebreid tafelen en het oude jaar nabespreken, dat is natuurlijk super gezellig. Het kan zeker in Hamburg, maar welke restaurants geopend zijn en waar nog plek is wisselt erg sterk. Het is lastig daar iets algemeens over te zeggen, behalve dat ik je aanraad om vroeg te reserveren als je iets gevonden hebt. Inspiratie kun je opdoen in de lijst met mijn favoriete restaurants in Hamburg. Zit er iets tussen wat je aanspreekt, check dan bij het restaurant zelf of het open is op 31 december.

Silvesterparty’s

Aan feesten met oud&nieuw in Hamburg geen gebrek: van grote (en prijzige) all-inclusive feesten tot kleinere party’s in gezellige kroegen, ze zijn er allemaal. Wil je naar een van de grote feesten dan is nu de tijd om te boeken, want kaarten zijn elk jaar weer snel uitverkocht. Een compleet overzicht is onmogelijk, er is heel veel keus; ik som hier een aantal populaire silvesterfeesten voor je op:

Silvesterparty Seeterrassen

Verwelkom het nieuwe jaar aan de Seeterrassen, aan het water in park Planten und Blomen. Vijf Hamburger clubs bundelen hier hun krachten en verzorgen een megaparty waarbij alle mogelijke muzieksoorten gedraaid worden. Ik moet toegeven dat ik zelf niet onmiddellijk wild word bij het idee, maar de locatie is ontzettend mooi…

Seeterrassen, Gorch-Fock Wall 4, bus 35, halte St. Petersburgerstraße, of S Dammtor.
Meer info: silvesterhamburg.de/seeterrassen

Galopper des Jahres & Jolly Jumper Silvesterparty

Het feest in Galopper des Jahres en Jolly Jumper in Haus73 in de Schanze begint om 00.00, dus de eerste dans van 2018 kun je hier meteen inzetten. Voordat het feest begint heb je in de Schanze meer dan genoeg mogelijkheden om lekker te eten en alvast wat voor te vieren. Vorfeiern. Is vast geen woord. Doet er niet toe.

Schulterblatt 73, S/U Sternschanze
Meer info: dreiundsiebzig.de/events 

oud en nieuw in Hamburg | foto door Karsten

Sankt Pauli Ballroom

Haal je boa maar vast uit de kast, want dit Silvesterfeest in geheel de stijl van de roaring twenties! Swingmuziek en een goed buffet.

Kukuun, Klubhaus Sankt Pauli, Spielbudenplatz 21-22, U St. Pauli
Meer info: www.kukuun.com

Dein bester Silvester

Dat belooft wat:

“Dein Bester Silvester! Das ist nicht nur ein Name. Das ist nicht nur ein Slogan. Das ist ein Versprechen! Und es ist noch mehr… Es ist eine Tatsache!”

Molotow belooft bovendien de beste muziek van de stad, op drie verdiepingen en dat er nergens anders zoveel vrolijkheid te vinden is in de nieuwjaarsnacht. Tip voor andere avonden: Molotow organiseert regelmatig poetry slams.

Molotow, Nobistor 14, S St. Pauli
Meer info: molotowclub.com 

Sylvestro

Bereid je voor op Drum ‘n’ Bass, Trap, Dubstep, HipHop en wilde basvariaties bij Sylvestro in Hafenklang. Twee dansvloeren, en een van de weinige feestjes waar je niet ver van tevoren een ticket moet aanschaffen.

Hafenklang, Große Elbstraße 84, bus 11, halte Sandberg
Meer info: hafenklang.org

wunderkerze-silvester-hamburg_standort-hamburg

Urknall

Vanaf 00.01 kun je dansen in Übel & Gefährlich, in de Hochbunker aan de Feldstraße. Voor house- en elektroliefhebbers.

Übel & Gefährlich, Feldstraße 66, U Feldstraße
Meer info: uebelundgefaehrlich.com

New Year’s Eve Fischauktionshalle

In de categorie ‘moet je misschien een keer meegemaakt hebben’ (ja, misschien ook ikzelf…ooit): New Year’s Eve Party in de Fischauktionshalle. Direct aan de Elbe, alleen voor het feest of ook voor het galadiner.

Fischauktionshalle, Große Elbstraße 9, bus 111, halte Fischauktionshalle
Meer info: fischauktionshalle.com

Meer clubs

Andere clubs om in de gaten te houden voor oud&nieuw zijn bijvoorbeeld Knust (had eerder eens een Köpfhörerparty, dus een silent disco waarbij je je eigen koptelefoon hebt), de Grüner Jäger (“Nur Sylvester Stallone feiert Silvester Alone”), Fundbureau (onder de Sternbrücke) en Mandalay (swing).

Feestjes met uitzicht

Prachtig zicht van bovenaf heb je in de 20Up bar, een van Hamburgs fijnste rooftop bars, maar dan moet je wel een whopping € 280 (!) neerleggen voor het feestje van het Empire Riverside hotel (dan wel met diner en toegang tot drie feestjes in het hotel, maar dan nog…).

Silvester im Clouds : Ook rooftop bar Clouds heeft een Silvesterparty met een uitgebreid diner, bubbels en een schitterend uitzicht over de stad en het vuurwerk. Tickets kosten € 250.

Ook op museumschip Cap San Diego kun je het nieuwe jaar in stijl begroeten, met een perfecte blik op de haven.

oud en nieuw in Hamburg | foto door Peter Jakobs

Nog meer feesten…

De grote (en prijzige) all-inclusive party’s, waaronder die in de Cruise Terminal Altona, vind je hier:
silvesterhamburg.de
silvester-all-inclusive.de/hamburg
hamburg.de/silvesterparty

(Al deze party’s vinden overigens dat zij het grootste feest hebben ;))

En niet te vergeten, thuis voor de buis (of elders, als je pech hebt): Dinner for One

Openbaar vervoer in de nieuwjaarsnacht

Ook handig om te weten: het openbaar vervoer houdt tussen 23.30 en 00.30 een pauze, maar rijdt daarna met aangepaste dienstregeling de hele nacht door. Gemiddeld rijden S- en U-Bahn elke 10-20 minuten. Houd voor de aangepaste dienstregeling hvv.de in de gaten. (De definitieve nieuwjaarsnachtdienstregeling is op het moment van schrijven nog niet online, directe link volgt zodra de dienstregeling er is.)

Houd er rekening mee dat de meeste winkels op oudjaarsdag al in de middag sluiten (15.00-16.00 u). Voor noodaankopen zijn winkels op de stations, in ieder geval op het Hauptbahnhof wat langer open (18.00 u).

Mijn alter ego is er alvast klaar voor:

Oud&Nieuw in Hamburg - Standort Hamburg is er klaar voor

Bekijk ook:

FAQ: alles dat je moet weten over kerst in Hamburg

8 gedachten over “Oud & nieuw in Hamburg

 1. Je bent wel heel goed op de hoogte van alle feestjes als je er zelf niet zo’n fan van bent! 280 euro voor een feestje, die is goed gek.

  Wat worden jouw plannen met Oud & Nieuw? Raclette en/of oliebollen eten met vrienden? 🙂

  • Je komt er ook niet echt onderuit hier, dit is hét moment om te plannen, dus er wordt overal flink reclame gemaakt voor de feestjes. Moet wel zeggen dat ik geen mensen ken die naar de grote, dure all-inclusives gaan (want inderdaad, 280 euri, koekoek). Ik ga waarschijnlijk inderdaad aan de raclette, evt. naar feestje bij de Sternbücke/Fundbüro 🙂

 2. In 2010 ging ik Oud & Nieuw in Hamburg vieren. Ik nam de trein naar Berlijn en zou rond 6 uur ‘s avonds in Hamburg aankomen. Een sneeuwstorm gooide echter roet in het eten: de trein ging niet verder, we moesten omrijden via Duisburg(!), vervolgens leek het alsof we daar zouden stranden, wat bij Hannover nog een keer gebeurde.

  Gelukkig was ik niet de enige blöde Holländer die iets te optimistisch was over geplande aankomsttijden en de diensten van de NS/Deutsche Bahn. Een groot deel van de reis reisde ik samen met een andere Holländer die in Hamburg woont en een paar Holländerinnen die Oud & Nieuw in Berlijn wilden gaan vieren. Eén had stroopwafels mee en ik een fles witte wijn. Je hebt niet veel nodig om er wat van proberen te maken in zo’n geval.

  Ik zag dat het 12 uur was geweest aan het vuurwerk buiten en ging het nieuwe jaar in door de in Hamburg woonachtige Holländer de hand te schudden. Uiteindelijk kwamen we om kwart over 12 aan. Tsja…

 3. Ben al een tijdje je blog aan het volgen. Erg interessant. Rond oud en nieuw verblijven wij met onze kampeerbus op camping Buchholz in Hamburg. Silvester willen we in het centrum gaan vieren. Hopelijk is dit qua afstand te doen.
  Vorig jaar zijn we naar Berlijn geweest en stonden bij de Brandenburger tor. Heel indrukwekkend. Ben benieuwd wat Hamburg ons gaat brengen.
  Heb er zin in!

 4. Hay Fem!
  We zijn op dit moment in Hamburg en hebben vannacht met jouw tips een super oud&nieuw gehad! Vuurwerk gekeken op het Altonear Balkon en daarna cocktails gedronken bij Bolero Ottensen! Dus heel erg bedankt voor je goede tips. Vandaag gaan we eens richting Hafen.
  Groetjes Nienke en Marius

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.