We doen nog een rondje gave Hamburger street art

Valentijnsdag valt dit jaar in een weekend. Dat is handig, want dan kun je bijvoorbeeld allerlei leuke dingen doen met berenvellen en open haarden enzo, zonder dat je rekening hoeft te houden met een wekker die de volgende morgen weer luidkeels om aandacht schreeuwt.

Hamburg is daar reuze geschikt voor, we hebben zelfs verschillende bruggen waar je zo’n keiromanties slotje aan kunt hangen. (Netjes op een rijtje!)

Maar je kunt ook gewoon naar Hamburg komen als je geen zin in allerlei romantisch gedoe hebt en lekker rondbanjeren en Hamburger street art bekijken. Ik maakte vast een rondje en verzamelde weer een paar mooie kunstwerken voor je.

Oh ja, maar eerst die netjes geordende slotjes. En nog een waarschuwing: aan het einde van deze post komen hipsterbaarden voor. Dan ben je vast voorbereid.

Eeuwige-liefde-bij-de-Landungsbruecken-Standort-Hamburg

Chemnitzstraße, Altona

Als je vanaf de Holstenstraße de Chemnitzstraße in loopt, kom je in de eerste helft van de straat een paar aparte beelden tegen, onderdeel van een kunstproject waarover ik vooralsnog geen letter uitleg heb kunnen vinden.

rondje-hamburger-street-art_2_standort-hamburg

De gekleurde huizen aan de rechterkant van de straat (als je vanaf de Holstenstraße komt) worden/werden bewoond door een krakersbeweging. Het spandoek dat je hierboven een beetje verfrummeld tegen de gevel geplakt ziet zitten zegt dat kraken “kein Verbrechen” is. Misschien moet ik tijdens het volgende Chemnitzstraßenfest eens een babbeltje gaan maken…

rondje-hamburger-street-art_3_standort-hamburg
Toen ik een van de beelden op de kiek wilde zetten, werd ik aangesproken door een meneer die langdurig en heel diep in verschillende glaasjes gekeken had. Hij vroeg zich af of het beeld een man of een vrouw voorstelde. Geen van beide, zei ik, waarop hij concludeerde dat het een monster moest zijn. “Wie du [?!]. Wollen wir uns mal ein wenig kennen lernen?” Uh, nah, ik geloof dat deze kennismaking wat mij betreft wel voldoende was. Hierop stelde hij voor naar de bunker te gaan en daar gezellig saampjes in te trekken. “Dann können wir in jedem Zimmer ein Baby machen.”

Ik moest me natuurlijk enorm bedwingen om niet in te gaan op dit heerlijke voorstel, maar heb toch maar bedankt. Ik wist namelijk al van de hipsterbaarden in St. Pauli…

Kleine Bergstraße, Altona

Als je op de Große Bergstraße bij de Bergspitze (waar op het moment een Vapiano gebouwd wordt, hoera) rechtsaf slaat, de Goethestraße in, en je dan meteen omdraait en de straat parallel aan de Große Bergstraße in loopt, dan tref je direct op de hoek deze kunstwerkjes.

rondje-hamburger-street-art_7_standort-hamburg

dsc_1036_rondje-hamburger-street-art_standort-hamburg

Beim Grünen Jäger, St. Pauli

Dit lijkt een trend te worden in Altona, Ottensen en St. Pauli: georganiseerde street art. Over het algemeen is het fraai gedaan, en hier bij de groene jager zou ik het ook zeker een verbetering willen noemen op alle lelijke graffiti die er eerst was (en deels nog is):

rondje-hamburger-street-art_6_standort-hamburg

en deze waarop zelfs een soort groene jager te zien is:

rondje-hamburger-street-art_5_standort-hamburg

Maar ik heb er toch een beetje mijn twijfels bij als de Altbaupanden waar ik zo dol op ben beschilderd worden. De gehele onderste helft van een statig en klassiek pand in Ottensen zag ik pas tot mijn schrik voorzien van een enorme schildering van Japanse golven. Nee, lelijk was het op zich niet. Maar kan het niet op een pand dat van zichzelf lelijk is, zodat het mooier wordt, in plaats van op een huis dat van zichzelf al een juweel is?

Ook bij Mr. Kebab heb ik een beetje mijn twijfels over de gekke grijze blokjes:

rondje-hamburger-street-art_4_standort-hamburg

Als je er een plekje kunt vinden, is Mr. Kebab overigens een goede plek om te eten. Je vindt het hippe Turkse restaurant Beim grünen Jäger 1, op de hoek met de Thadenstraße. Met name rond lunchtijd is het hier vaak Heel Erg Druk, maar dat is niet voor niets. Ik zei overigens ‘hip’, ja. Ik houd niet zo van dat woord en meestal ook niet van wat het inhoudt, maar geloof me dat dit gewoon een leuke tent is waar heel veel verschillende mensen komen. En daar houd ik dan wel weer van.

Goed, ik denk dat je nu klaar bent voor:

Enge hipsterbaarden in St. Pauli

Het afschuwelijke verschijnsel hipsterbaard blijft ons helaas ook in Hamburg niet bespaard. Zelfs op een pop staat zo’n gezichtstaugé gewoon niet. Maar goed. Godzijdank hebben deze hipsterbaarden niet ook nog een menerenskinnyjeans aan…

Verder overigens wel een fraaie ouderwetse kapperszaak, deze Beim grünen Jäger. Maar die baarden… brrr.

Check ook even de kapsels die onder de baardmans op de foto rechts worden aangeprezen…

Hipsterbaarden in St. Pauli - Standort Hamburg

Meer street art vind je hier: Street art spotten in Hamburg en El Bocho in Hamburg.

En meer gratis dingen die je in Hamburg kunt doen:  Gratis bezienswaardigheden aan de Elbufer, en ook: 9x Gratis bezienswaardigheden voor een eerste kennismaking met Hamburg.

10 gedachten over “We doen nog een rondje gave Hamburger street art

  1. Jaaa, weer nieuwe street art plaatjes! Leuk! Die bunker/klimmuur is gaaf zeg. Kun je daar toevallig ook nog in of staat hij er verlaten mooi te zijn? Ik kijk nu al uit naar het volgende deel.

    • Tnx! Ik vind steeds meer 🙂 Deze bunker is geloof ik leeg. Er staan in deze buurt vier Hochbunkers heel dicht bij elkaar; een is een club tegenwoordig, een wordt door de mensen van het urban gardening project voorbereid op een bestemming als Kulturbunker en volgens mij zijn de andere twee op het moment leeg. (ze stonden trouwens allemaal nog tot ver in de 20e eeuw ‘standby’ voor als er nog eens een ramp plaats zou vinden)

    • Maar hij is wel mooi gedaan, toch? Die baarden zijn eng, ja. Die rechter houdt wat mij betreft het midden tussen een hipster- en een terroristenbaard…

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.