Schaatspret in Hamburg

Schaatspret ja, want ook al is het op het moment van schrijven eind november, het heeft al gesneeuwd en overal zijn kerstmarkten. Dat betekent dat het winter is, en dan moeten de schaatsen ondergebonden worden. (Ook al werd ik de laatste keer dat ik op schaatsen stond door zowel kleuters als bejaarden voorbij gezoefd.)
Vandaag doen we dus de beste plekken voor schaatspret in Hamburg.

Winterzauber Wandsbek-Markt

De Wandsbeker Winterzauber op het marktplein van Wandsbek is een kerstmarkt/speciaal opgetuigd Winterdorf (volledig uitgevoerd in hout) en heeft een snoezig ijsbaantje om pirouettes op te draaien.

Feestdagen in Hamburg | Standort Hamburg

Houd je zelf niet heel erg van schaatsen, dan ga je gewoon met een dampende mok van ‘t één of ‘t ander aan de kant zitten en bekijk je hoe de schaatsers het er vanaf brengen:

De beste stuurlui aan wal - Standort Hamburg

Wandsbeker Winterzauber – elke dag geopend tussen 6 november 2015 t/m 3 januari 2016. Schaatsen huur je voor € 4. Volwassenen betalen € 3 voor 90 minuten schaatsen, kinderen jonger dan 14 € 2. U-Bahn halte Wandsbek-Markt ligt direct onder het plein. Je rijdt er met U1 naartoe.
Misschien vast leuk voor volgend jaar: ieder jaar openen de Ice Girls van Hamburg Freezers de kerstmarkt en de ijsbaan. Dat ziet er dan zo uit (foto van Wandsbeker Winterzauber):

Winterzauber Freezer Girls

Eisarena Planten und Blomen

De Eisarena St. Pauli kwam al even aan bod in de decemberagenda. Dit is Hamburgs (en Duitslands) grootste buiten-ijsbaan ter grootte van drie hockeyvelden en hier kun je serieus aan de zwier. Elke vrijdag- en zaterdagavond komt een dj de Eisdisco van muziek voorzien.

De Eisarena als het nog niet koud genoeg is - Standort Hamburg

Indoo Eisarena St. Pauli, in park Planten und Blomen, Holstenwall 30. Elke dag geopend, gedurende de hele winter.
Het best te bereiken via U3, halte St. Pauli, of U2, halte Messehallen.
Volwassenen betalen € 5,50 voor 2,5 uur schaatsen. Schaatsen huur je voor € 5 voor 2,5 uur.

Ik weet het, bovenstaande foto is nog steeds een wat treurig waterballet, maar sinds het koud is zit ik na een OP aan mijn voet thuis mijn beste Manke Nelis-imitatie te doen en kan ik nog geen schoenen aan (OP is een hip Kurzwort voor ‘Operation’, wat een vrij groot woord is voor de ingreep die aan mijn voet plaatsgevonden heeft, maar die desondanks nogal wat hinder veroorzaakt). Blabla, heel zielig allemaal (waarom ben je me nog geen fruitmand komen brengen, nou?), slecht excuus, maar het heeft echt gesneeuwd hier, en het is dus tijd om de schaatsen uit het vet te halen. Kijk maar:

Holiday on Ice in HafenCity

De kerstmarkt van HafenCity (een van de charmantere kerstmarkten, waarover we het nog apart gaan hebben) heeft ook een ijsbaantje, waar je niet alleen kunt schaatsen, maar ook cursussen kunt volgen. Eén van die cursussen is ‘Eisstockschießen’, waarvan ik al helemaal enthousiast raakte omdat ik dacht aan groepjes mensen die in Victoriaanse kostuums met van die stokken over het ijs zwieren en zwaaien – hetgeen maar weer bewijst dat ik een hopeloze romantica ben, of gewoon blond, want Eisstockschießen is dus een soort jeu-de-boule op ijs, bijna net als curling. Nu, dat weten we dan ook weer…

Op 1 december 2015 kun je hier om 11 u een voorproefje van de nieuwe show van Holiday on Ice, ‘Believe’, zien op de ijsbaan.

Eisvergnügen für Engel & Bengel, Weihnachtsmarkt HafenCity, aan de Überseeboulevard. 23 November t/m 30 december, dagelijks tussen 12 u en 21 u. Eten en drinken kun je er tot ongeveer 23 uur. Gesloten op 24 en 25 december.
Met U4 reis je naar U-Bahn halte Überseequartier.
Tip vast voor volgend jaar: deze kerstmarkt wordt met een groot lichtspektakel op het ijs geopend.

Alstereisvergnügen

Ook wel: de Hamburger Elfstedentocht, omdat dit feest afhankelijk is van het dichtvriezen van de Außenalster en dus niet ieder jaar plaatsvindt (de laatste keer was februari 2012 – maar in 1829 schijnt de Alster 100 dagen achtereen dichtgevroren geweest ze zijn, dus je weet maar nooit). Tevens natuurlijk de aller- allergrootste openluchtijsbaan van Hamburg, en de aller- allermooiste. En dat zeg ik zonder het ooit live gezien te hebben (bevroren dan, hè, in vloeibare vorm natuurlijk wel).

Als de Alster dichtvriest en het ijs sterk genoeg is, kun je niet alleen om de Alster heen wandelen, maar heb je ook 1,6 vierkante kilometer Alster om overheen te wandelen. Of te schaatsen, natuurlijk. Aan de oevers vind je allerlei marktstandjes met koek&zopie.

Winter in Hamburg - Binnenalster_beim_Jungfernstieg_1830

Binnenalster in de winter, ca. 1930, litho van de gebroeders Stühr

Tijdens het laatste Alstereisvergnügen zag het er zo uit:

Alstereisvergnügen Hamburg 2012

Dit was een jaar voor ik aankwam in Hamburg (toen het trouwens ook poepiekoud was, maar dat terzijde).

En nog een enigszins Hollands aandoend plaatje:

Fietser op de Alster

7 gedachten over “Schaatspret in Hamburg

  1. Oh wat hoop ik deze winter op natuurijs. Dikke pret, veel leuker dan met 100 man op 50 vierkante meter rondjes draaien.

    En bij Eisstockschießen ging mijn fantasie ook de vrije loop, al dacht ik eigenlijk aan iets gevaarlijkers.

    • Ja, daar zeg je me wat, je zou ook nog aan enge dingen met kruisboogachtige constructies kunnen denken. Het is in werkelijkheid dus wat minder spectaculair, dat Eisstockschießen… Ik zou het wel een belevenis vinden, op de Alster schaatsen… Het is sowieso echt zo’n 100 jaar geleden dat ik op natuurijs stond!

  2. Hoi fem,
    Toevallig al een antwoord gekregen? Rijdt morgen naar hamburg en zou graag nog een paar rondjes schaatsen als dat mogelijk Is, maar dan wel op mijn eigen schaatsen 🙂

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.