Geniale architectuur: de Sprinkenhof

Ik ging naar kantoor, zonder kantoorkoffie te hoeven lurken! Bonus!

Dat was niet zomaar een kantoor, of liever kantoren, maar ons eigenste kersverse werelderfgoed, het Kontorhausviertel.

En ik kan je zeggen dat het Kontorhausviertel dat hele voor-negenen-met-de-Bahn-unterwegs-met-de-rest-van-forenzend-Hamburg-gebeuren absoluut waard is. Misschien ook wel een kopje kantoordrab, maar in dat soort dingen moet je nooit overdrijven en het dus ook nooit proberen.

Anyhow. Ik was in het Kontorhausviertel en had de mogelijkheid eindelijk een aantal Kontorhäuser van binnen te bekijken en zelfs te beklimmen. Vandaag daarom de Sprinkenhof:

Sprinkenhof, noviteit uit de late jaren ’20

Aan het eind van de 19e eeuw was de haven behoorlijk groot geworden en was er grote behoefte aan kantoorgebouwen ontstaan. Tegelijkertijd was er ook ruimte in de stad ontstaan omdat een groot deel van de binnenstad na de cholera-epidemie van 1892 was platgegooid om te voorkomen dat een wirwar aan smalle straatjes ooit nog eens zo’n enorme uitbraak van narigheid zou veroorzaken.

Met de bouw van de Sprinkenhof werd in 1927 begonnen door de broers Hans en Oscar Gerson, in samenwerking met Fritz Höger. Het complex werd gebouwd als woon-, kantoor- en winkelcomplex, waarvan de meeste wooneenheden nooit gerealiseerd zijn. Het centrale gebouw stond in 1928.

De westvleugel werd daar tussen 1930 en 1932 aan toegevoegd door hetzelfde architektentrio.

Tot slot zette Fritz Höger tussen 1939 en 1943 de oostvleugel van de Sprinkenhof neer. (Hans Gerson was inmiddels overleden, zijn broer Oskar mocht onder nazibewind zijn beroep niet meer uitvoeren en Höger had zich in 1933 al aangesloten bij de nazi’s…)

De kantoren in het Kontorhausviertel waren van alle hippe en moderne snufjes voorzien: paternosterliften (in de Sprinkenhof is er nog steeds één in gebruik, zie het einde van deze blogpost), telefoonlijnen, centrale verwarming en elektrische verlichting.

Staalbeton met een bakstenen jas

De Sprinkenhof is een skelet van staalbeton met een Bausteinexpressionistisch jasje. In ruitvorm werden over de gehele gevel en aan de Innenhöfe allerlei motieven aangebracht uit handel en zeevaart, als reflectie van de bedrijven in het kantorencomplex.

Inspiratie voor deze geveldeco kwam van het Casa de las Conchas in Salamanca en het Venetiaanse Dogepaleis.

Afgewerkt werd het geheel met reliefs van Ludwig Kunstmann en vier plastieken van Hans Wagner. Twee van deze plastieken overleefden de bommenregen in juli 1943 niet en hebben het gebouw dus niet lang gesierd.

Het golvende gedeelte van het gebouw is de jongste vleugel, de oostvleugel.

Tegenwoordig houdt men zich in de Sprinkenhof vooral bezig met onroerend goed. Maar er worden zo te zien ook erg onduidelijke dingen gedaan:

Maar goed, check die fraaie steentjes op de achtergrond… Dat dan weer wel, ondanks dubieuze poster.

Wat er gebeurt als je mij daarop loslaat…

Terwijl ik als een malle met mijn camera door het trappenhuis rende – kijk dan!! – liepen vertwijfelde kantoormedewerkers achter me aan om te zien wat er in godsnaam zo interessant was dat het op de foto moest. Ik kreeg de indruk dat ze een beetje teleurgesteld waren toen ze merkten dat het me om het gebouw ging.

Teleurgesteld was ik zelf in ieder geval niet:

Pater Noster lift in de Sprinkenhof

De Sprinkenhof heeft een nog functionerende Pater Noster lift, hier met secret selfie. Bij wijze van uitzondering mocht ik (als niet-werkzaam iemand in het pand) ook een rondje meerijden.

Ondanks het bordje dat op de bovenste verdieping aan de binnenkant hangt – “Letztes Stockwerk. Weiterfahrt ungefährlich” – was het een ontspannen ritje. (Dat bordje is overigens werkelijk ter geruststelling bedoeld: er zijn ook Pater Nosters waarbij de liftcabine bij de bovenste en onderste verdieping over de kop gaat en je dus moet uitstappen.)

Je hoeft trouwens niet per se te gaan werken om een indruk te krijgen van de Sprinkenhof: je kunt er (natuurlijk) omheen lopen en over de binnenplaatsen kuieren en daarna Labskaus gaan eten bij Restaurant im Sprinkenhof (traditioneel Hamburgse keuken + lekker ouderwetse inrichting + werelderfgoed. Alsterwasser erbij en klaar!)

Meer Kontorhausviertel en werelderfgoed:

4 gedachten over “Geniale architectuur: de Sprinkenhof

  1. Wat een leuk stukje weer Fem. En wat een mooie gebouwen!

    Dat van die over de kop gaande paternosters geloof ik trouwens niet hoor. Maar er schijnen nogal wat ongelukken gebeurd te zijn met mensen die dat wel dachten en er daarom op het laatste moment uit probeerden te springen…

    Beantwoorden
    • Tnx 🙂 Op zich snap ik dat wel, van dat eruit willen springen, want het wordt daarboven wel heul donker opeens. En als er dan zo’n weinig geruststellend bordje hangt…

      Beantwoorden

Plaats een reactie