Bonte street art in het Karoviertel

Als je behoefte hebt aan een stevige shot street art, ga dan naar het Karolinenviertel, door de Hamburgers ook gewoon Karoviertel genoemd. Hier hoef je namelijk niet heel hard je best te doen om de kleurrijkste street art te vinden. Sterker nog, je struikelt erover en hebt waarschijnlijk ná deze wijk een korte street art pauze nodig. Een korte pauze maar, want het blijft natuurlijk een fraai  kleurenfestijn:

Kleurrijke street art in het Karoviertel Hofje Laeiszstrasse Standort Hamburg

Het Karoviertel ligt op een Katzensprung van het U-Bahn station Feldstraße en dankt zijn naam aan de in de wijk gelegen Karolinenstraße. Je hoeft eigenlijk alleen maar de Marktstraße in te lopen om je te verliezen in de wildste muurschilderingen. Ook de Turnerstraße en de Mathildenstraße zijn bont versierd.

Dit is één van mijn favorieten (want turkooisblauw én met een scheepje erop – al vind ik de octopus een beetje eng en doet hij een beetje denken aan die ranzige kapitein uit een van de Pirates of the Caribbean films… maar ik dwaal af):

Streetart Karoviertel - Standort Hamburg

In vroeger tijden was het een armeluisviertel aan de rand van de stad waar de vele slachtoffers van de pestepidemie begraven werden. De vele huizen uit de Gründerzeit waren er in de jaren ’80 beroerd aan toe – sommige zijn dat nog steeds. Het merendeel is echter opgeknapt en nu is het Karoviertel een gezellige, kleine wijk vol tweedehandswinkeltjes, cafeetjes, buurtprojecten (het blijft deel van St. Pauli, natuurlijk ;)) en heel veel street art.

Kleurrijke street art in het Karoviertel Marktstrasse Mathildenstrasse Standort Hamburg

Sla vooral de hofjes en half verscholen doorgangen niet over, want daar vind je vele stencils, graffiti, tags, sticker, pasteups en styroplastieken. Je ziet, ik probeer me een beetje te verdiepen in de verschillende technieken, maar moet eerlijk zeggen dat ik er nog de ballen verstand van heb. Ik kan dan zelf ook voor geen meter tekenen, maar weet wel wat ik mooi en niet mooi vind. Dat dan weer wel. Schedels en narige sombere toestanden, daar houd ik niet van, dus die heb ik ook niet op de foto gezet (ze zijn er wel, je komt ze vanzelf tegen). Kleurige vrolijkheid vind ik veel gezelliger:

Colour splash street art Karoviertel Standort Hamburg

Waar moet je zijn?

Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit waar je begint met de street art in het Karoviertel. Om te beginnen is er zó veel, dat je er toch niet omheen kunt. Bovendien verandert de kunst ook voortdurend. Ik heb een hele serie foto’s street art in deze wijk gezien van een vriend en herkende niet één kunstwerk.

Het beste is dus uitstappen bij de Feldstraße (U3, gele lijn) en gewoon maar ergens te beginnen. Als je toe bent aan een pauze plof je neer op een terrasje, of sluit je je aan bij een buurtbarbecue in het miniparkje aan het begin van de Marktstraße. Hier vind je ook community garden Keimzelle en een Büchertauschbox, voor als je nog zaden of leesvoer nodig hebt (je weet maar nooit!).

Streetart Karoviertel bewegwijzering - Standort Hamburg

Kleurrijke street art in het Karoviertel Marktstrasse Standort Hamburg

Meer street art in andere wijken van Hamburg vind je hier:

Dus. Kunst is er genoeg op straat, hier in Hamburg. Dat er hier geen street art te vinden zou zijn wil ik niet meer horen, dankeschön. Wij zijn net zo hip als Berlijn, hoor. 🙂

Kleurrijke street art in het Karoviertel Laeiszstrasse Standort Hamburg

4 gedachten over “Bonte street art in het Karoviertel

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.