Vakantie in eigen stad: Blankenese

Blankenese is een van de sjieke Elbvororte, aan de Elbe, in het westen van Bezirk Altona… bla bla bla. Blankenese is een beetje het Bergen NH van Hamburg, met wat Bergen aan Zee erbij, een vleugje Engeland en zelfs een toefje Italië. Dan heb je een idee. We zullen zien dat stukjes van Blankenese ook nog een tamelijk hoog Heiloo-gehalte hebben, maar daar gaan we niet te lang over kniesoren.

Blankenese Treppenviertel vanaf de vuurtoren - Standort Hamburg

Als er een Stadtteil geschikt is voor een vakantie in eigen stad, dan is het Blankenese wel.

We pakken dus gauw onze slippers en zonnebrandcrèmes in en stappen in de S1, die ons in 13 minuten van station Altona op onze bestemming brengt.

Lühmann’s Teestube

Ik wil best toegeven dat de scones van Lühmann’s Teestube min of meer de hoofdreden vormden om weer eens naar Blankenese af te reizen. Die smaken namelijk zoals scones in Devon ook smaken. Naar scones, échte scones.

Did I mention the scones Standort Hamburg

Did I mention the scones already?? Ze waren broodnodig ook, die scones. Ik had namelijk een stevige klautertocht voor de boeg, bij 28 C°, want op de een of andere manier bedenk ik altijd dat het een goed idee om dit soort dingen te doen als buiten de mussen van het dak vallen (wat eigenlijk een stomme uitdrukking is, want binnen kunnen de mussen niet van het dak vallen.)

De scones waren heerlijk, maar op het terras werd ik belaagd door een wesp, die later, de Frechdachs, een hele kolonie familieleden optrommelde om mij te plagen. Bovendien was de man van het echtpaar aan het tafeltje naast mij begonnen aan een tamelijk narige moppermonoloog tegen zijn vrouw. Om te voorkomen dat ik hem een pot thee in zijn kruis zou gieten heb ik maar betaald en ben ik Altbau gaan spotten, waarvan hieronder akte (en hoe!).

Lühmann’s Teestube, Blankeneser Landstraße 29, elke dag geopend.
Als je je er thuis voelt, kun je blijven slapen, want Lühmann’s is ook een gezellige b&b.
Naast Lühmann’s zit overigens Weinhaus Röhr, ik geef het je maar even mee.

Doorkijkje met balkon standort hamburg

Treppenviertel

Oh ja, dit wordt zo’n post met heul veul foto’s, omdat het weer zo goed was, Blankenese zo fotogeniek is en ik niet kan kiezen.

Het Treppenviertel is waar Blankenese bekend om staat, niet geheel zonder reden:

Treppenviertel in de zomer Standort Hamburg

Misschien is dit ook waarom mensen Blankenese ‘een beetje Italië in Hamburg’ vinden? Omdat het misschien een beetje doet denken aan Cinque Terre, als je je ogen tot spleetjes trekt?

Elbgang Standort Hamburg

Mij doen de smalle straatjes, vele bloemetjes, schattige (maar onbetaalbare) cottages en stenen muurtjes eerder een beetje aan (zuid-)Engeland denken.

Treppenviertel gevel Standort Hamburg

Blankenese, niet alleen in het Treppenviertel, staat vol met magnifiek onderhouden Altbau, het ene huis nog mooier dan het andere. (Er staat overigens ook wel het een en ander waarbij je je afvraagt wat de architect geslikt had toen hij het ontwerp maakte, maar dat is materiaal voor een volgende post. Vandaag alleen mooie dingen. Op de baard van de meneer hieronder na dan.)

Wohnungsuche Standort Hamburg

Yeah, good luck with that… en loos die baard, dude, echt.

Naar de Elbe Standort Hamburg
Tegelmotief - Standort Hamburg

Een vleugje Spaans, misschien toch ook?

(Ik heb je gewaarschuwd dat er veel fotoi aan kwamen!)

Treppenviertel standort hamburg

Kijk, ik denk hierbij aan de Engelse zuidkust. Aan Torquay bijvoorbeeld. Niet lachen, ik houd heel erg van Torquay.

Elbe in zicht standort hamburg

Elbe in zicht!!

Italiaans doen op terras standort hamburg

Terras direct aan de Elbe, hoej!

Elbstrand

Tijd om het strand op te gaan!

Op het Elbstrand Standort Hamburg

Je zou verwachten dat het strand op zo’n dag afgeladen zou zijn en dat alle toegangswegen verstopt zitten zoals die naar Ikea Delft op zaterdagmiddag, maar dat viel – gelukkig – reuze mee. Er waren op zich wel veel mensen unterwegs, maar die verdeelden zich rap over alle terrassen.

Voor in de brochure Standort Hamburg

Een brochureplaatje. Merk hierbij op dat geen reling hier in Hamburg nog veilig is voor verliefden die overal slotjes willen ophangen!

Standort Hamburg uw reddingsboei

Eigenlijk vind ik vuurtorens gewoon heel erg leuk. En deze is ook erg fotogeniek, en je kunt hem beklimmen. En dat is dubbel leuk, want hij staat in de Elbe.

People leaving drinks Standort Hamburg

#peopleleavingdrinks – het is een hashtag van een van mijn Instagrammatties en hoewel niet mijn favoriet moet ik er toch aan denken als ik onbeheerd achtergelaten glazen of drankjes tegenkom…

Leuchtturm Blankenese Standort Hamburg

Lol Standort Hamburg
Heerlijk 🙂

De twee oudere heren op de achtergrond deden een soort sloepenrace tegen elkaar, en toeterden ook voortdurend om het hardst.

Ultieme Elbblick Standort Hamburg

Ik krijg geen genoeg van dit uitzicht…

Aan het Elbstrand Standort Hamburg

Ik liet ook nog even mijn witte voetjes (en wellicht de omgeving, maar er was geen hond) schrikken en deed mijn voeten in de Elbe.

Het avontuurlijke deel van de reis Standort Hamburg

Het avontuurlijke gedeelte van de reis…

Schilderachtig Elbstrand - Standort Hamburg

Palmen aan de Elbe Standort Hamburg

Wapperende palmbomen, wijntje erbij, uitzicht op de Elbe, wat heb je nog meer nodig voor een vakantiegevoel?

Praktisch

Vanuit Altona ben je met de S-Bahn in 13 minuten in Blankenese (S1 en S11). Als je op de terugweg nog meer zin hebt in frisse buitenlucht en groen stap je uit bij Klein-Flottbek en bezoek je de Botanischer Garten nog. Leuker is het echter om daar een aparte (mid)dag voor uit te trekken, want de botanische tuin is enorm.

Bezienswaardigheden worden met bordjes redelijk aangegeven. Een beetje jammer is wel dat aan beide kanten van de Oesterleystraße een bordje staat met ‘Treppenviertel, die kant op, zoveel meter’, maar dat er vervolgens geen bordje is dat aangeeft waar in de Oesterleystraße je af moet slaan.

Het beste sla je af bij Hessehaus en loop je door het Hessepark. (Dat is wat ik deed, nadat ik de Oesterleystraße intiem had leren kennen – eerder was ik met de auto naar Blankenese gereden, dus ik had geen idee… ) Vervolgens sta je bovenaan het Treppenviertel en kun je door alle kleine straatjes naar beneden lopen tot je bij de Strandweg bent.

Als veel trappenlopen geen optie voor je is kun je de bus naar de Strandweg nemen. Je komt dan wel niet door het Treppenviertel heen, maar je krijgt vanaf het strand toch een indruk van het buurtje.

Meer Hamburger zomertips vind je hier: Zomer in Hamburg.

En hoe zat het dan met Heiloo?

Oh ja, dat zit zo. Ik vond dit stationspleintje een beetje Heiloo-achtig aandoen:

Heiloo in blankenese - standort hamburg

Maar Blankenese heeft dan wel weer een heel fraai stationsgebouw, waar je, met een stevige shot fantasie, misschien iets van Bardolino of Garda in voelt. Of gewoon Blankenese, laten we het daar maar op houden:

Bahnhof Blankenese - Standort Hamburg

6 gedachten over “Vakantie in eigen stad: Blankenese

  1. Heerlijk Fem, wij vieren onze eerste vakantie in Hamburg nadat we er begin dit jaar zijn komen wonen. Dank voor deze fijne zomerse tips, we gaan ze morgen zelf uitvinden… Zonnige groet!

    • Ja he? Blankenese ligt niet onmiddellijk voor de hand als je maar een paar dagen in HH bent, maar als je net iets meer tijd hebt is dit zooo fijn. En als je nog meer tijd hebt, kun je ook naar de Elbinselchen aan de overkant, en naar das Alte Land, dat is helemaal rustiek en pittoresk ten top 🙂

Plaats een reactie