Home Ontdek Hamburg Een rondje over de Winterdom

Een rondje over de Winterdom

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Die-tijd-van-het jaar komt er weer aan: van vroeg donker, kerstmarkten, Glühwein en Lebkuchen. De Hamburger Winterdom trapt het seizoen af op het Heiligengeistfeld, met een reusachtige kermis die tegelijkertijd kerstmarkt is.

Kerstmarkt én kermis in Hamburg!

Als de bomen hun blaadjes hebben laten vallen, de temperaturen dalen en de dagen donker worden, dreigt het toch wat somber te worden allemaal. Maar niet getreurd, de eerste kerstlichtjes gaan op de Winterdom in Hamburg al in november aan. Deze feestelijke kermis en kerstmarkt in één heeft een lange geschiedenis, en met de charmante sfeer is het een prima plek om het seizoen te starten. Of je nu de schaatsen onderbindt, langs de kraampjes struint of nipt van een Glühweintje, er is voor elk wat wils op de Winterdom Hamburg. Zelfs als je eigenlijk niet van kermissen houdt. Dus trek je jas aan, zet je muts op en kom gezellig mee naar de Winterdom!

Winterdom Hamburg: kermis en kerstmarkt in één!

Geschiedenis van de Hamburger Winterdom: van kerk tot kermis

Voor we aan de Glühwein gaan, duiken we eerst even de geschiedenis in. Want ‘Dom’, suggereert dat niet ‘kerk’? Maar aan het Heiligengeistfeld is toch helemaal geen kerk te vinden? Ja, het Millerntor Stadion, dat voor St. Pauli fans inderdaad een soort kerk is, maar verder is het veld naast de Flakbunker en het stadion leeg.

De Hamburger Dom dankt zijn naam aan de Alter Mariendom, die vroeger in de Altstadt stond, niet ver van waar je nu het Rathaus vindt. Met ‘vroeger’ hebben we het in dit geval al over de 11e eeuw. Deze domkerk was geliefd bij handelaren, vaklieden en ook bij kwakzalvers, die bij slecht weer hun handel naar binnen verplaatsten, de Dom in.

De aartsbisschop van Bremen vond dit geen goede zaak en legde de marktlui in 1334 een huisverbod op. Dit viel uiteraard niet goed bij de marktlieden, maar ook niet bij de kerkgangers, waardoor het verbod enkele jaren later toch maar weer opgeheven werd en de markt bij Hamburger Schietwetter in de kerk kon plaatsvinden.

Dit bleef zo tot 1804. Toen werd de Mariendom afgebroken en zwierven de handelaren door Hamburg, tot ze in 1893 een vaste stek toegewezen kregen van de stad: het Heiligengeistfeld waar je de Dom ook nu nog vindt.

De Winterdom is ontstaan uit de winterse Dommarkt, die uitgroeide tot een jaarlijks terugkerend volksfeest. In 1947 kwam daar het Hummelfest bij, tegenwoordig de Sommerdom, en in 1948 de Frühlingsdom.

De Hamburger Dom is daarmee het langst durende  van Duitsland het grootste volksfeest van het noorden.

Zwieren over de Winterdom: kermis in Hamburg

Reuzenrad op de Winterdom in Hamburg

Activiteiten en attracties op de Winterdom in Hamburg

Ik geef onmiddellijk toe, mijn eigen hart gaat niet echt sneller kloppen van kermissen (ik ben ook een watje en durf nergens in). Maar in Leiden ging ik elk jaar met 3October toch even op de kermis kijken, en dat is in Hamburg niet anders. Niet in de laatste plaats omdat de Dom voor Hamburgers een evenement van Groot Belang is.

Dus vooruit, ik ga toch regelmatig even langs om foto’s te maken en mensen te kijken – het blijft toch fascinerend om te zien wie er zo gek is zich te laten opsluiten in een of ander eng bakje dat vervolgens gecentrifugeerd en over de kop gegooid wordt en wie er net als ik aan de kant blijft staan om zijn ogen uit te kijken of meteen aan de drank gaat…

Je mag er heel snel overheen rennen wat mij betreft, en daarna street art gaan bekijken in St. Pauli of het Karoviertel, of je verdriet wegslurpen met koffie of wijn in de Rindermarkthalle, maar je moet het toch even gezien hebben, die Dom.

Een paar highlights waar je geen held voor hoeft te zijn:

  • Een kleine ijsbaan
  • De kerststal waar kerstliedjes gezonden worden
  • Kraampjes waar je handgemaakte kerstversieringen kunt kopen – ja, die heb je op elke kerstmarkt, maar op de Winterdom wordt ook regelmatig gedemonstreerd hoe bijvoorbeeld kaarsen en houtsnijwerk gemaakt worden.
  • Elke vrijdagavond is er een vuurwerkshow.
  • En over shows gesproken: er komen regelmatig artiesten optreden, en ook voor karaoke zit je op de Winterdom goed.

De dare devils onder ons kunnen zich in allerhande bakjes laten opsluiten om de strijd met de zwaartekracht aan te gaan! 😉

Kermis Hamburg: de Winterdom

Kraampjes op de Winterdom: kerstmarkt en kermis in Hamburg

Eten en drinken op de Winterdom

De Winterdom is de grootste kermis van Hamburg, maar natuurlijk ook een kerstmarkt. Dus trek in een Bratwurst of Currywurst? Op naar de Dom. Glühweintje of warme chocolademelk erbij? Liever een wafel of een suikerspin? Of toch geroosterde kastanjes? Kortom, honger hoef je niet te krijgen, en het fijne is dat er overal ook overdekte terrassen gemaakt zijn, zodat je lekker warm en droog kunt zitten.

Hotels in de buurt van de Winterdom

Wil je na je bezoek aan de Winterdom Hamburg niet te ver meer hoeven reizen, dan zijn dit handige hotels om een kamer te boeken.

  • NH Collection – de straat oversteken en je kunt je bed in rollen.
  • Ibis Budget St. Pauli Messe – prima budgetoptie de Simon-von-Utrecht-Straße.
  • east hotel – hip designhotel in een voormalige ijzergieterij, met spa.

Tips voor je bezoek aan de Winterdom

De Hamburger Dom vindt drie keer per jaar plaats aan het Heiligengeistfeld, U3 halte Feldstraße of St. Pauli: Frühlingsdom, Sommerdom en Winterdom, elke editie duurt een volle maand.

Als je van plan bent om de Winterdom in Hamburg te bezoeken, houd er dan rekening mee dat het met name ’s avonds en in het weekend druk kan zijn. Het is handig om contant geld op zak te hebben, want bij veel kraampjes/attracties kun je niet pinnen.

Openingstijden Winterdom

De Winterdom is geopend op: ma-do 15.00-23.00 u, vr-za 15.00-00.00 u, zo 14.00-23.00 u.

Iedere woensdag is het familiedag en betaal je minder voor de attracties. Meer info over openingstijden vind je op hamburg.de.

Hieronder een plattegrondje waarop de stad de attracties in categorieën heeft ingedeeld maar vergeten is aan te geven waar er gegeten kan worden – vermoedelijk omdat je op de Dom zo ongeveer overál kan eten…

Plattegrond Winterdom Hamburg

Hoe kom je bij de Winterdom Hamburg?

De Dom is gemakkelijk te bereiken met het ov, halte Feldstraße of St. Pauli, zowel voor de U-Bahn als de bus. Als je met de auto komt, zijn er parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze kunnen snel vol raken tijdens drukke periodes.

Meer kerst- en winterpret in Hamburg!

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om je onder te dompelen in de winterse sferen van Hamburg, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je in een paar uur op het Heiligengeistfeld. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Winterdom Hamburg bij avond

Winterdom Hamburg: kerstmarkt en kermis in een

Winterdom Hamburg: kerstmarkt en kermis in een

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Esther 8 november 2015 - 20:27

Oh, fijne foto’s. Ik hou-ou van de Hamburgse kerstmarkten 🙂

Antwoorden
Fem 15 november 2015 - 10:09

🙂 Los geht’s!

Antwoorden
Ester 12 november 2015 - 19:06

Haha, moest even hard lachen om je kermis-beschrijving 🙂 Grappig genoeg probeerde ik Leiden met 3 oktober altijd te mijden, terwijl iedereen om mij heen dol enthousiast was.

Ohja, kerstmarkten = leberkuchen en gluhwijn zei je? Ik kom toch nog even terug op datgene wat ik over kerstmarkten zei.

Antwoorden
Fem 15 november 2015 - 10:09

Haha, ga voor de witte Glühwein, althans, dat ga ik doen 🙂

Antwoorden
Margot 22 november 2015 - 11:50

Oooh, een grotemensenzweefmolen! (Ik ben er dus zoeen die zich graag in een bakje laat opsluiten en centrifugeren.) Laat die kerstmarkten maar komen!

Antwoorden
Fem 22 november 2015 - 12:48

haha, echt jetzt? Nu denk ik bij de zweefmolen nog, ok, nuja, vielleicht tegen een geringe vergoeding, enzo, maar zo’n enge staaf met bakjes eraan die als een dolle rondjes draait… wah!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid