Hannover voor architectuurliefhebbers

Hannoveranen zelf vinden vaak dat hun stad niet erg goed in de bijzondere architectuur zit. Daar kan ik het toch niet echt mee eens zijn.

Je hoeft niet eens heel hard je best te doen om fraaie gebouwen te zien, gewoon omhoog kijken. Kom je er zelf niet uit, dan zijn er verschillende architectuurroutes op te halen bij de lokale vvv.

Hoogste tijd dus om je mee te nemen langs mijn favoriete architectuur in Hannover.

p110820165_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

Vakwerk

Het zal je opvallen dat de binnenstad van Hannover vol met vakwerkhuizen staat. Het is wel een beetje een, excusez le mot, bij elkaar geraapt zooitje. Letterlijk, eigenlijk: na de oorlog lag het grootste deel van het centrum aan gruis.

De stad heeft toen besloten de vakwerkhuizen die in heel Hannover nog overeind stonden uit elkaar te halen en in het centrum weer op te bouwen. Het resultaat is een Altstadt vol vakwerkhuizen die niet bij elkaar passen.

Buiten de Altstadt vind je vervolgens helemaal geen vakwerk meer.

Vakwerkhuizen in de Altstadt van Hannover

p876315_standort-hamburg_architectuur-hannover

p1070958_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

Krasse constructie: Norddeutsche Landesbank

Van het oude spul gaan we naar het hypermoderne complex van de Norddeutsche Landesbank. Het Stuttgarter architectenbureau Behnisch, Behnisch & Partner zette de staal-met-glas-constructie tussen 1998 en 2002 neer en won er verschillende architectuurprijzen mee – waaronder de Niedersächsischer Staatspreis für Architektur in 2002. Verschillende moderne kunstenaars kregen de opdracht de binnenkant van het gebouw van opsmuk te voorzien.

Op de begane grond vind je o.a. een sushirestaurant (Ichi-Ban) en een galerie.

Nord-Deutsche Landesbank, Schiffgraben 30

p1070900_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

p1070902_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

Jugendstil

Van de strakke Landesbank gaan we verder met de sierlijke tierelantijntjes van de Jugendstil. Waar echte Jugendstil in Hamburg weinig voorkomt (mengvormen en wannabe des te meer) voorziet Hannover de jugendstil liefhebber ruimschoots in jugendstilporneau.

De wijken Linden en List lopen voorop, maar daar blijft het niet bij. De site Kuks-Hannover heeft een uitgebreid overzicht aan jugendstilgebouwen in heel Hannover.

Architectuur in Hannover: Jugendstil

p1080205_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

p1080207_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

p1080184_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

p1080206_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

Backsteinexpressionismus en Backsteingotik

Twee uitersten in baksteen: de Anzeiger, waar o.a. de Hannoversche Algemeine Zeitung huist, en de Marktkirche. De Anzeiger werd kort na het Hamburgse Chilehaus gebouwd, in dezelfde stijl (gelukkig hoefde ik hier het dak niet op…). Het is ook door dezelfde architect ontworpen als het Chilehaus, Fritz Höger. Het stalen skelet van het gebouw zorgde er in de oorlog voor dat het relatief onbeschadigd bleef, ondanks het grote aantal luchtaanvallen op Hannover.

De Marktkirche St. Jacobi & Georgii is de oudste van drie middeleeuwse kerken in Hannover (1342-44, gebouwd op de fundamenten van een ouder kerkgebouw uit 1125). Het is tevens het zuidelijkste voorbeeld van de Noord-Duitse baksteengotiek.

p1070945_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

Mendini-Haus

Het Mendini-Haus is een huis dat een facelift ondergaan is. Het oorspronkelijke gebouw werd in de oorlog verwoest, na de oorlog werd er een ‘Zweckbau’ neergezet. Pure noodzaak: er was een gebouw nodig, en het moest snel. Ondanks de haast werd wel een poging gedaan het pand in de stijl van de Anzeiger te houden, zodat het nog een beetje een geheel bleef.

Toch kreeg het Mendini-Haus uiteindelijk een nieuw gezicht, ontworpen door de Milanese broers Alessandro en Francesco Mendini. De turkoois-met-gele glasfacade is nu een absolute ‘Farbtupfer’.  

De Mendini-broers ontwierpen overigens ook de zwart-geel geblokte bushalte voor de deur.

Lange Laube/Stiftstraße

Mozaïekjes onder het Kröpcke plein

Boven de grond is een groot plein vol winkels, genoemd naar een café uit 1870: Kröpcke. Het Kröpcke Uhr is een van de trefpunten van Hannover (“Zie je om 14 u bij de Kröpcke Klok!”), maar wij gaan onder de grond. Ik heb namelijk een zwak voor mozaïeken, helemaal als ze groen/turkoois zijn. Het belangrijkste tramstation van de stad, ónder het plein, vind ik dus een bezienswaardigheid op zich.

Architectuur Hannover | foto Bert Ungerer

Architectuur Hannover | foto Amir Nurgaliyev

Architectuur Hannover Kröpcke| foto Jitter Buffer

En de eervolle vermeldingen…

Deze blokkendoosparkeergarage is toch van lelijkheid weer fascinerend, oder?

p1070921_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

De blokkendoos staat overigens naast de Aegidienkirche, of wat daarvan over is. De ruïne is vandaag de dag een monument dat de bom op Hiroshima herdenkt. Naast de kerkresten staat een bijzonder kunstwerk waarvoor je (behoorlijk wat) geduld moet hebben om het te kunnen zien als het ‘af’ is.

p1070913_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

Het Hauptbahnhof van Hannover mag er best wezen…

p1080048_standort-hamburg_architectuur-in-hannover

Architectuurpad Hannover

Krijg je geen genoeg van al die fraaie architectuur, loop dan het architectuurpad, dwars door Hannover. Voor architectuur met een industrieel tintje zijn de industrieroutes een aanrader.

Tips voor je stedentrip naar Hannover

Originele stedentrip Hannover: Jugendstil

2 gedachten over “Hannover voor architectuurliefhebbers

 1. Great minds. Het Anzeiger was echt mijn grote liefde 🙂
  En die elektriciteitscentrale die roze kleurt ‘s avonds (in Linden), hoort ook wel in dit rijtje volgens mij?
  Jammer dat het zulk rotweer was tijdens mijn stedentrip Hannover, want veel Jugendstil heb ik niet meegekregen (da mopper).

  Beantwoorden
  • Jaa, die centrale is een van de tofste industriejuweeltjes 🙂 Ik heb ook veel minder Jugendstil meegekregen dan had gekund, ik heb die site pas achteraf ontdekt, helaas… Maar altijd goed te weten voor de volgende keer, dat wel.

   Beantwoorden

Plaats een reactie