Bezienswaardigheden in Stade die je moet zien ondanks mijn foto’s

Het leek zo’n goed idee: de parentes op bezoek en nieuwe lens op relatief nieuwe camera: dat vraagt om een tripje naar en rondje langs de bezienswaardigheden in Stade. Maar Google Maps stuurde ons voortdurend de verkeerde kant op en mijn nieuwe lens en ik moesten nog behoorlijk aan elkaar wennen.
Ik raakte daar tamelijk gefrustreerd van, maar dat maakt de bezienswaardigheden niet minder bezienswaardig. Op naar Stade dus! En kijk een beetje door de foto’s heen…

Hansehafen

De Hansehafen is een van de haventjes van Stade (er zijn er drie). Een binnenhaven aan de Schwinge om precies te zijn, tevens de fotohotspot van Stade. Overal rond de haven en de Fischmarkt vind je vakwerkhuizen, waarvan sommige (aan de westkant, hieronder op de foto) teruggaan tot de 15e eeuw. Het hafentje zelf werd nog veel eerder aangelegd, zo rond 1000.

DSC_0114_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_Holzhafen

M20160820170039_Standort Hamburg_bezienswaardigehden Stade_Holzhafen

Vakwerkliefhebbers kunnen een flinke shot scoren in Stade – het hele centrumpje staat er vol mee. Let ook vooral op de deuren, want daar zitten echt kunstwerkjes tussen.

P2008201613_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade Vakwerk DSC_0210_Standort Hamburg_Bzienswaardigheden Stade_Altbau

Aan de Hansehafen zit overigens ook Ron’s Pannekokenhus, met pannenkoeken naar ‘authentiek en geheim oud-hollandsch recept’. En zowaar, je kunt hier pannenkoeken eten zoals je ze op de Hollandsche pannenkoekenboten ook krijgt. Ze doen hier ook wel rare dingen op de pannenkoek, maar omdat Duitsers meestal denken dat een pannenkoek een crèpe is, zie ik dat door de vingers. Er was géén pannenkoek met kaas (waaaaat?!), maar het was gelukkig geen probleem mijn spekpannenkoek gewoon met kaas laten uitbreiden (pffiew).

P2008201612_Standort Hamburg_bezienswaardigheden Stade_pannekokenhus

Ik vind stroop vies, al helemaal op de pannenkoek, maar het was er wel.

Sculpturen

Stade staat niet alleen vol vakwerkhuizen, maar telt ook een flink aantal bronzen sculpturen, zowel in het centrum als op/rondom de stadswallen.

P2008201608_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden van Stade_Sculpturen

Een nieuwe camera + lens leidt niet onmiddellijk tot betere fotoi als je het gedrag van de lens nog niet helemaal kunt voorspellen… Focus, het is een ding, hè… (de onderste sculptuur op de foto hierboven, zo lekker out-of-focus, is overigens van een zekere Carsten Eggers) De Fischfrau en haar vis en kat heb ik wel 100 keer gekiekt, woest draaiend aan mijn diafragmawieltje en andere settings. Maar goed. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen.

P2008201615_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_Sculpturen

Zie ook: Achter de mislukte foto’s, voor meer fotografische miskleunen 😉

Bij eerder bezoek aan Stade slaagde ik ja wat meer in het schieten van sculptuurkiekjes:

Stade sculpturen - Standort Hamburg

Wijntoko’s

Stade zit goed in zijn wijnwinkels, wat ik als een goed teken beschouw. In de Hansehafen zit bijvoorbeeld Der Weinkeller Stade (Wasser West 5), waar je even de Pink Secco moet proeven (“Feel the pink lion in you”…). Voor de volgende keer staat een Weinerlebnistour op mijn lijst, om alle wijntokootjes een bezoek te brengen.

DSC_0131_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_wijntoko

Freilichtmuseum auf der Insel

Zoals Altona ooit in handen van Denemarken was hoorde Stade in de 17e eeuw een tijd lang bij Zweden (en ook nog even bij Denemarken, trouwens). Het Freilichtmuseum ligt op het terrein van de voormalige vesting van de Zweden. Het biedt een inkijkje in het leven van die tijd (check o.a. de ‘pronkpoort’ uit 1791). Heb je geen zin om nog cultureel te doen, dan parkeer je jezelf gewoon op het terras van het museumrestaurant en laat je je daarna door een gondelier door de grachten varen.

Freilichtmuseum auf der Insel, Auf der Insel 2

DSC_0232_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_Freilichtmuseum

M2008201602_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_Gondelaar

Och, de gondelmans was zo fotogeniek en ik kreeg hem maar niet goed op de kiek… (“Nee, wacht, nog heel even zo proberen…” – ik heb nooit beweerd dat het leuk is om met mij op stap te zijn…)

Oh, en het station

De tunnelhal van het station is versierd met street art. En gekleurde boutjes. Dat komt mooi uit, want zowel de S-Bahn als de Regionalbahn terug naar Hamburg rijdt gemiddeld maar één keer in het uur voorbij, dus je moet iets te doen hebben.

M2008201601_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_station Tripje naar Stade?

Het beste ga je zelf even naar Stade om alles met eigen ogen te zien en zelf betere plaatjes te schieten. (Hoewel ik hier graag nog even wil vermelden dat oefening zeker kunst baart en dat mijn nieuwe lens en ik inmiddels best wel goede matties zijn geworden.)

Vanuit Hamburg kun je met de S-Bahn (S3 of S31) of met de Regionalbahn (RE5) naar Stade. Je doet er ongeveer een uurtje over. (De S-Bahn stopt bij iedere scheet, dus ik zou zeggen: neem de Regionalbahn.) (Ik heb niet zoveel geduld.)

Losse tickets vanaf Hamburg Hbf kosten € 8,70 enkele reis. Je bent zeker als je met meerdere mensen reist voordeliger uit met een Niedersachsenticket: dat kost € 23 + € 4 extra voor iedere extra persoon (tot in totaal een groepje van 5 mensen). Met dit ticket kun je vervolgens de hele dag onbeperkt door Niedersachsen rijden. Je kunt ook je Hamburg Card uitbreiden met een regioticket.

DSC_0186_Standort Hamburg_bezienswaardigheden in Stade_Hafen

6 gedachten over “Bezienswaardigheden in Stade die je moet zien ondanks mijn foto’s

  1. Nog nooit van Stade gehoord. Erg hè?! Ziet eruit als een mooie plek om de nieuwe lens uit te proberen en ik vind het juist wel leuk om te zien hoe je ermee aan het experimenteren was.

  2. Heel eerlijk gezegd heb ik een beetje medelijden met je parentes….. (ik neem mezelf ook maar even in gedachte) maar leuke blog hoor! En mooi uitstapje voor een volgende keer in Hamburg!

    • Haha! Hierbij moet ik nog wel vermelden dat één van de parentes zelf fanatiek amateurfotograaf is en de boel nog meer opgehouden heeft dan ik met zijn gepiel met sluitertijden en diafragma’s… maar ik noem verder geen namen enzo 😉

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.