3x borrelen in voormalige wc-huisjes

Als ik ergens binnenkom is zo goed als het eerste wat ik doe het lokaliseren van de wc. Het is een van de talenten die een blaas ter grootte van een kikkererwt met zich brengt. Cafeetjes die zich in oude pleegebouwtjes bevinden liggen dan ook helemaal in mijn straatje. Vandaag gaan we dus:

3x borrelen in voormalige wc-huisjes

Fleetschlösschen

Het kleine huisje aan de St. Annen Brücke, tegenover het Internationales Maritimes Museum, begon zijn carrière eind 19e eeuw als tolhuisje. Hamburg was net begonnen aan de bouw van de Speicherstadt en het tolhuisje was het tweede gebouw(tje) dat in de nieuwe pakhuizenwijk werd neergezet. Het kapelletje dat voordien op die plek stond werd afgebroken. In latere jaren, toen de Speicherstadt explosief groeide en het epicentrum van tolactiviteiten verschoof naar de andere kant van de wijk, werd het gebouwtje door de brandweer gebruikt. In de oorlog raakte het beschadigd (aan de lichtere stenen in het metselwerk kun je zien waar de gaten gevallen zijn destijds), maar het bleef overeind staan. Naderhand werd het al dan niet een openbaar toiletgebouwtje – helemaal duidelijk is dat niet; sommigen zeggen van wel, sommigen zeggen van niet. Voor het onderwerp van deze blogpost is dat natuurlijk een beetje jammer, maar laten we het erop houden dat je het Fleetschlösschen het beste zelf kunt bezoeken om navraag te doen. Sinds 2004 is het in elk geval een klein café/bistro, waar je vanaf het ontbijt tot in de late avond terecht kunt. Verwacht geen hoogstandjes, maar wel gezelligheid, nautische tuttigheid en een mooi uitzicht over het water, de pakhuizen en het maritiem museum.

Fleetschlösschen, Brooktorkai 17, U1, halte Meßberg

3x borrelen in voormalige wc-huisjes - Fleetschlösschen - Standort Hamburg

Fleetschlösschen

Alsterperle

De Alsterperle is als je het mij vraagt écht een pareltje dat bij zal dragen aan een instant vakantiegevoel aan de Alster. Het toiletgebouwtje zelf herbergt de keuken, en, jawel, de toiletten (helaas enkel te bezoeken in ruil voor € 0,50, maar goed), met je drankje zit je buiten: in de winter zit je met je erwtensoep (!) onder de terrasverwarming, in de zomer neem je je Aperol Sprizze of wijntje mee naar de waterkant, waar je je voeten over de rand laat bungelen en een goed gesprek aan gaat met een van de zwanen.

Ik bedoel maar: wordt het veel beter dan dit?

Hamburg after work

M20150410141028_Standort Hamburg_3x borrelen in voormalige wc-huisjes_Alsterperle

M20150410155807_Standort Hamburg_3x borrelen in voormalige wc-huisjes_Alsterperle

Alsterperle

Alsterperle, Eduard-Rhein-Ufer 1, bus 6, halte Averhoffstraße, of gewoon te voet langs de Alster!

Iets noordelijker aan de Alster ligt overigens nóg een pleecafé, Red Dog – het bonuscafé voor vandaag, want ik ken het zelf nog niet. Dat zal niet lang meer duren, want op de website zie ik een mooi terras en een cocktailkaart.

Red Dog, Krugkoppel 1, bij de Krugkoppelbrücke aan de noordkant van de Außenalster.

P1050679_Standort Hamburg_3x borrelen in voormalige wc-huisjes_Red Dog

Marktkaffee

Langs de Goldbekufer zit nog zo’n voormalige oase voor mensen met hoge nood: het Marktkaffee. Behalve naar de wc gaan kun je hier tegenwoordig taartjes eten, een sektje drinken en – voor de fans – belangrijke voetbalwedstrijden kijken (proppen geblazen in het kleine huisje!). Niet-voetbalfans ploffen gewoon op het terras neer, natuurlijk.

Marktkaffee, Goldbekplatz. 5, bus 6, halte Goldbekplatz

3x Borrelen in voormalige wc-huisjes - Standort Hamburg - Winterhude

Zo zie je maar, wanneer de nood het hoogst is, is de redding nabij… 😉 Proost!

2 gedachten over “3x borrelen in voormalige wc-huisjes

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.