Borrelen in voormalige wc-huisjes

Als ik ergens binnenkom is zo goed als het eerste wat ik doe het lokaliseren van de wc. Het is een van de talenten die een blaas ter grootte van een kikkererwt met zich brengt. Cafeetjes die zich in oude pleegebouwtjes bevinden liggen dan ook helemaal in mijn straatje.

Vandaag gaan we dus borrelen in voormalige KlohÀuschen!

7x borrelen in voormalige wc-huisjes en 1x kunst kijken

Een beetje als aan een Amsterdamse gracht: Little Amsterdam

Een klein stukje Amsterdam aan het Osterbekkanal, net alsof je aan een Amsterdamse gracht een biertje drinkt. Dat is in elk geval het idee van eigenaar Bruno Kilzer. Of het helemaal aanvoelt als Amsterdam, moet je zelf maar beoordelen. 😉 Little Amsterdam is in elk geval een kleine oase (ik vind vooral leuk dat er veel groen omheen is) midden in Eppendorf. Ben je in de buurt, dan moet je op dinsdag en vrijdag ook even gaan kijken bij de Isemarkt. En dan daarna koffielurken of een Aperol Sprizze drinken in Amsterdam. 

Little Amsterdam (fb), Klosterallee 69

Koffie in de Speicherstadt: Fleetschlöschen

Over het Fleetschlösschen moet ik even wat meer vertellen. Het kleine huisje aan de St. Annen BrĂŒcke, tegenover het Internationales Maritimes Museum, begon zijn carriĂšre eind 19e eeuw als tolhuisje. Hamburg was net begonnen aan de bouw van de Speicherstadt en het tolhuisje was het tweede gebouw(tje) dat in de nieuwe pakhuizenwijk werd neergezet. Het kapelletje dat voordien op die plek stond werd afgebroken.

In latere jaren, toen de Speicherstadt explosief groeide en het epicentrum van tolactiviteiten verschoof naar de andere kant van de wijk, werd het gebouwtje door de brandweer gebruikt. In de oorlog raakte het beschadigd (aan de lichtere stenen in het metselwerk kun je zien waar de gaten gevallen zijn destijds), maar het bleef overeind staan.

Naderhand werd het al dan niet een openbaar toiletgebouwtje… of niet – helemaal duidelijk is dat niet; sommigen zeggen van wel, sommigen zeggen van niet.

Voor het onderwerp van deze blogpost is dat natuurlijk een beetje jammer, maar laten we het erop houden dat je het Fleetschlösschen het beste zelf kunt bezoeken om navraag te doen.

Sinds 2004 is het in elk geval een klein café/bistro, waar je vanaf het ontbijt tot in de late avond terecht kunt. Verwacht geen hoogstandjes, maar wel gezelligheid, nautische tuttigheid en een mooi uitzicht over het water, de pakhuizen en het maritiem museum.

Fleetschlösschen, Brooktorkai 17

Instant vakantie: Alsterperle

De Alsterperle is als je het mij vraagt Ă©cht een pareltje dat bij zal dragen aan een instant vakantiegevoel aan de Alster. Het toiletgebouwtje zelf herbergt de keuken, en, jawel, de toiletten (helaas enkel te bezoeken in ruil voor € 0,50, maar goed), met je drankje zit je buiten: in de winter zit je met je erwtensoep (!) onder de terrasverwarming, in de zomer neem je je Aperol Sprizze of wijntje mee naar de waterkant, waar je je voeten over de rand laat bungelen en een goed gesprek aan gaat met een van de zwanen.

Tip: loop ook de wijk Uhlenhorst even in!

Alsterperle, Eduard-Rhein-Ufer 1

Kultkneipe aan de Alster: Red Dog Bar

Loop of fiets je verder langs de Außenalster, dan kom je aan de noordkant, naast de KrugkoppelbrĂŒcke, Red Dog tegen. Overdag een gemĂŒtlich cafĂ©, ’s avonds een cocktailbar. Een leuke plek halverwege om even uit te rusten.

Red Dog, Krugkoppel 1

Kuchen eten bij Café Cloudette

In het Stadtpark zitten maar liefst twee cafeetjes in oude wc-huisjes. Een ervan is Café Cloudette, niet ver van het Planetarium. Zelf gebakken Kuchen en later op de dag stevige Kausmannskost stillen de honger. Doen na de koffie: het Planetarium in duiken voor een film én het uitzicht over het Stadtpark, en wandelen door het Stadtpark. Misschien waag je een plons in de Stadtparksee? 

Café Cloudette (fb), Linnering 5

Boek niet verplicht: Lesecafé am Rosengarten

Besluit je te gaan zwemmen in de Stadtparksee en krijg je onderweg hoge nood, of dorst, dan vind je aan de andere kant van het Stadtpark het Lesecafé am Rosengarten, midden in het groen. Ben je nog niet uitgekeken in het Stadtpark, dan kun je hier nog wat inspiratie opdoen voor de rest van de middag.

LesecafĂ© am Rosengarten, Saarlandstraße 67a

 

Sekt en voetbal aan de Goldbekufer: Marktcafé

Langs de Goldbekufer zit nog zo’n voormalige oase voor mensen met hoge nood: het Marktkaffee. Behalve naar de wc gaan kun je hier tegenwoordig taartjes eten, een sektje drinken en – voor de fans – belangrijke voetbalwedstrijden kijken (proppen geblazen in het kleine huisje!). Niet-voetbalfans ploffen gewoon op het terras neer, natuurlijk.

Marktkaffee, Goldbekplatz. 5

Kunst kijken in Die BedĂŒrfnisanstalt

De laatste in het rijtje is geen cafĂ©, maar een minigalerie. Het is een beetje een verwarrend wc-huisje, want het wekt eigenlijk nog een beetje de indruk nog steeds een KlohĂ€uschen te zijn. Waar min of meer toevallig ook schilderijen staan. Ik ben er in elk geval een paar jaar voorbij gefietst zonder te begrijpen wat het precies was. 😉

Die BedĂŒrfnisanstalt, Bleickenallee 26a

Zo zie je maar, wanneer de nood het hoogst is, is de redding nabij… 😉 Proost!

2 gedachten over “Borrelen in voormalige wc-huisjes

Plaats een reactie