Dagtrip vanuit Hamburg: 15x doen in Lübeck

Als je aan de Hanze denkt, dan denk je toch vooral aan Hamburg – of doe alleen ik dat? De Koningin van de Hanzesteden was echter eeuwenlang niet Hamburg, maar Lübeck: ooit een van de grootste en machtigste steden van Duitsland, nu een schattig stadje vol geschiedenis, op maar 60 km van Hamburg. Hoogste tijd dus voor een dagtrip naar Lübeck. Vandaag geef ik je mijn 15 tips voor deze Hanzestad.

15x doen tijdens een dagtrip Lübeck

1. Wandel de hofjes binnen

Het middeleeuwse centrum van Lübeck is zo bijzonder dat het in z’n geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het leukste aan het centrum vind ik de meer dan 50 ‘Gänge’, ofwel de wirwar aan hofjes.

In Nederland is het meestal niet de bedoeling dat je zomaar een hofje binnenwandelt, maar in Lübeck zijn de hofjes openbare weg. Als de deur open staat, mag je dus gewoon een kijkje nemen. Je kunt ook met een hofjestour meegaan.

Dagtrip Lübeck: 15x doen in een leuke Hanzestad

Dagtrip Lübeck: duik de hofjes in

2. Shop in de Hüxstraße

Ben je op zoek naar een nieuwe outfit, naar wijn, of leuke hebbedingen voor in huis, dan stelt Lübeck niet teleur. Alleen al in de Hüxstraße vind je veel leuke winkels, bijvoorbeeld Kontor 54, Herzstücke en de wijnshop van Miera.

Shoppen tijdens een dagtrip Lübeck

3. Vergaap je aan alle fraaie deuren

Liefhebbers van deuren (#doorporn…) hoeven maar één stap in het centrum te zetten om hun hart op te halen aan de fraaiste deuren. Voor meer architectuur ins&outs ga je mee met een architectuurtour.

Door porn in Lübeck: niet overslaan!

4. Beklim de St. Petri voor het uitzicht

Ik beken onmiddellijk dat ik dit zelf niet gedaan heb, want mega hoogtevrees, maar ik heb van horen zeggen dat het uitzicht vanaf de St. Petri wunderbar is…

St. Petri, Petrikirchhof

Dagtrip Lübeck: uitzicht over de stad

Jens Junge/Pixabay

5. Bezoek de Ratssaal in het Rathaus

Er is zo’n 100 jaar over gedaan om het Rathaus van Lübeck te bouwen, waardoor je verschillende stijlen terugvindt in het gebouw. Van de buitenkant is het Rathausbalkon misschien wel het opvallendste kenmerk. Nog veel mooier, vind ik, is de Ratssaal (Rococooooooo!), waar vroeger recht gesproken werd.

Rathaus Lübeck, Breite Straße 62, rondleidingen ma-vr om 11.00, 12.00 en 15.00, zaterdag om 13.30

Rathausbalkon_Luebeck-Peter Haas_CCBYSA3.0

Peter Haas/Wikimedia Commons cc-by-sa-3.0

P1060657_Standort Hamburg_Dagtrip naar Luebeck_Rathaus

6. Verdiep je in de Hanze in het Europäisches Hansemuseum

Het in 2015 geopende Hansemuseum neemt je mee door de geschiedenis van Lübeck en de Hanze – op een heel interactieve manier: je museumticket laat je bijvoorbeeld niet alleen binnen, maar activeert ook allerlei onderdelen van de tentoonstelling.

Een prachtig museum, wat mij betreft een van de mooiste Duitse musea überhaupt. Wat ik echter het fijnst vond was het klooster. Het Hansemuseum is namelijk deels gevestigd in het oude Lübecker Burgkloster. Dat gedeelte van het museum is een oase van rust!

Europäisches Hansemuseum, An der Untertrave 1

M20160520112823_Standort Hamburg_Dagtrip naar Luebeck_HanseMuseum

P1060591_Standort Hamburg_Dagtrip naar Luebeck_Burgkloster

7. Puf uit in het park bij de Mühlenbrücke

Even op adem komen en toch uitzicht houden op de stad (‘skyline’ is misschien wat overdreven) doe je in het park bij de Mühlenbrücke.

P1060044_Standort Hamburg - Dagtrip naar Luebeck - Park

8.  Ga marsepein eten

Marsepein vind je overal in Lübeck, en niet zonder reden: de Lübeckers hebben marsepein uitgevonden! Café Niederegger is dé marsepeinhotspot van de stad. Buiten dat alles er van marsepein gemaakt is, vind je er ook een museumpje (entree gratis).

Niederegger is echter geenszins de enige plek waar je aan marsepein kunt komen, en omdat het er vaak druk is, kun je ook uitwijken naar Das Café. Ik at hier Apfelstrudel met witte chocolade, marsepein en vannilleijs: een soort maaltijdapfelstrudel, maar een goede!

Café Niederegger, Breite Straße 89
Das Café, Würmstraße 4

M20160520135029_Standort Hamburg_dagtrip Luebeck_marsepein

9. Bezoek de duivel bij de Marienkirche

De Marienkirche is zeker een bezoek waard (groot, pracht, praal), maar het leukste detail aan deze kerk vind ik het duiveltje dat naast de kerk zit. Dat komt zo:

Toen de kerk gebouwd werd kwam de duivel langs en vroeg wat er gebouwd werd. Een herberg, zeiden de Lübeckers, om hem niet kwaad te maken. Dat leek hem wel wat, want daar wordt gedronken en gefeest. Toen het gebouw een kerk bleek, was hij natuurlijk woedend. De duivel wilde een grote steen naar de kerk gooien om hem te doen instorten.

Niet doen, riepen de Lübeckers, we willen náást de kerk nog een herberg bouwen! Daarop liet de duivel de steen vallen, dicht tegen de kerk aan, en zeeg op de steen neer. Daar zit hij nog steeds… Het beeldje (lijkt klein, maar is zo groot als een tienjarig kind) is gemaakt door Rolf Goerler.

Zie ook: Sagen aus der Marienkirche.

M20160401143901_Standort Hamburg_Dagtrip naar Luebeck

10. Aai een kat

In Hamburg zijn katten op straat een zeldzaamheid. In de afgelopen jaren ben ik er welgeteld misschien vijf op straat tegengekomen, waarvan één aangelijnd door zijn baasje werd uitgelaten (!) en twee op het platteland bij Moorwerder woonden. Magertjes dus, qua katten.

Hoe anders is dat in Lübeck! In een paar dagen ben ik zéker vijf katten tegengekomen. Daarom: aai een kat. Als geen kat mee wil werken, dan kun je altijd nog de kat-op-de-muur bekijken aan de achterkant van het Hanse Museum…

M20160521105943_Standort Hamburg_Dagtrip Luebeck

M20160521120354_Standort Hamburg_Dagtrip Luebeck street art

11. Laat je rondleiden door Lübeck

Ben je nieuwsgierig naar hoeveel Holland er in Lübeck terug te vinden is, of wil je je beeld van de stad verlevendigen met mooie anekdotes, duik dan de stad in met Jan Kruijswijk, die al 25 jaar in de stad woont. Hij weet alle hofjes te vinden (die je toch met een gids net wat makkelijker binnenloopt dan alleen, vind ik tenminste), en toevallig wist hij me ook daar te brengen waar katten waren (wat een bonus is, zie vorige tip).

Jan doet overigens ook rondleidingen in kostuum (ik geef het je maar even mee). Ook in burgerklof zijn zijn verhalen echter zeer vermakelijk en kom je dingen over Lübeck te weten die je anders gemist had. Hier kun je vast kennis met hem maken: Verliebt in Lübeck (de).

Bekijk voor rondleidingen: Lübecker Stadtführer e.V.

12. Ga naar het strand bij Travemünde

Heb je even behoefte om uit te waaien, dan ben je vanuit Lübeck in een half uurtje in Travemünde, waar het strand vol staat met deze kleurige strandstoelen die je voor een dag of een paar uur kunt huren.

Ook als het zand bijna van het strand waait zit je in zo’n hutje lekker beschut. Zoals je aan de vlaggetjes ziet, zijn ook de Hamburgers hier goed vertegenwoordigd 😉

P1060854_Standort Hamburg_Dagtrip Luebeck_stran

13. Wip even binnen bij het Schiffergesellschaft

In 1535 aangekocht als gildehuis van het Schiffergesellschaft Lübeck, tegenwoordig een toeristische trekpleister waar je niet alleen voor het eten komt, maar ook voor de scheepsmodellen aan de muur en het plafond.

Het moet een beetje je ding zijn, maar je kunt er prima eten, zij het niet goedkoop. Zorg dat je in de voorste zaal zit, die is het sfeervolst, met zwarte houten banken en scheepsmodellen. De Hansezimmer is ook beroemd, maar vond ik toch een beetje de B-zaal…

Schiffergesellschaft, Breite Straße 2, website restaurant: schiffergesellschaft.de

14. Ga Rotspon proeven bij Von Melle

Alles in Lübeck ademt geschiedenis, zo ook Weinhaus H.F. von Melle, al sinds 1853 in Lübeck. Hier bezoek je een Wein- und Käseseminar (behoeft geen verdere uitleg, toch?!) en proef je de Lübecker Rotspon: een rode wijn uit Bordeaux, die de Hanzesteden in de middeleeuwen in eikenhouten vaten naar Noord-Duitsland brachten en daar bottelden.

De zeelucht en het deinen op het water hadden een heel eigen effect op de smaak van de wijn. Bij Von Melle wordt de Rotspon op traditionele manier gebotteld.

H.F. von Melle, Fleischhauerstraße 33 en Beckergrübe 86

Dagtrip vanuit Hamburg: Lübeck | foto Stefan Störmer

15. Sla ook de Holstentor niet over

Lübeck heeft z’n eigen scheve torens: de Holstentor, ooit de derde van een set van vier verdedigingswerken bij de ingang van de stad. Je loopt er vrijwel direct tegenaan als je het station uit loopt.

M20160402111646_Standort Hamburg_Dagtrip naar Luebeck

Maak een dagtrip naar Lübeck

Vervoer: op naar Lübeck!

Klaar om naar Lübeck af te reizen? Je bent er in een poep ende scheet, so zu sagen: vanuit Hamburg ben je er met de Regionalbahn in 40 minuten.

Als je voor één dag gaat, en vanuit Hamburg of Schleswig Holstein, dan ben je het voordeligst uit met een Schleswig-Holstein Ticket: voor € 28 kun je een dag onbeperkt door de regio reizen. Reis je met iemand samen, dan betaalt diegene maar € 3 voor zijn ticket. (Je kunt tot maximaal 4 anderen meenemen op je ticket.)

Kom je vanuit Nederland, dan ben je vanaf Amsterdam met de trein zo’n 6,5 uur onderweg.

Lübeck is geen grote stad en in het centrum kun je alles goed te voet bekijken. Dat betekent niet dat je niets aan een Happy Day Card hebt! Met deze kaart kun je namelijk niet alleen met het ov reizen, je kunt er ook mee naar het strand van Travemünde, en je krijgt korting op musea, restaurants, theaters en rondleidingen (alle kortingen staan in dit overzicht). Er zijn kaarten voor 24 uur (€ 12), 48 uur (€ 14) of 72 uur (€ 17).

P1060799_Standort Hamburg_Dagtrip naar Luebeck

Lekker eten in Lübeck

Lübeck heeft veel leuke tentjes waar je een wijntje kunt ploppen of lekker kunt eten. Deze drie zijn mijn favorieten:

Das Café, Würmstraße 4 – op steenworp afstand van het station en de Holstentor. Hier at ik de boven genoemde marsepeinpfelstrudel…

Cafébar, Hüxstraße 94 – een fris en gezellig cafeetje met een kleine maar fijne kaart. Ik ben er nu een paar keer geweest en kom een volgende keer in Lübeck zeker terug. (Vreemd toch dat ik in Lübeck en Berlijn makkelijker een favoriet café vond dan in Hamburg zelf…)

Miera Lübeck, Hüxstraße 57 – Miera heeft ook een restaurant in Travemünde. In Lübeck zelf zit er tegenover het restaurant bovendien een Miera wijnshop. Tip: het kaasplankje!

M20160401_ Standort Hamburg - Dagtrip naar Luebeck - Cafe Bar

M201604024_Standort Hamburg - Dagtrip naar Luebeck - Cafe Bar

Een goed hotel in Lübeck

Vanuit Hotel Ko 15 rol je meteen vanuit je bed het centrum van Lübeck in. Bij wijze van spreken dan. Maar veel centraler kun je niet zitten. De kamers zijn fris en licht, en je ontbijt met uitzicht op de Koberg.

Nog meer Lübeck, de bonustips

 • Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het centrum van Lübeck ook een perfect decor is voor maar liefst zeven kerstmarkten.
 • Historische schilderijen en moderne kunst ontmoeten elkaar in het Museumsquartier St. Annen.
 • Direct daarnaast ligt de Carlebach-Synagoge.
 • Op zoek naar leesvoer voor in de trein? Ik ben een groot liefhebber van zgn. Regionalkrimis, Krimi’s die naast een spannend verhaal ook iets over de regio vertellen. Het tweede deel in de Pia Korittki-serie van Eva Almstädt, Engelsgrube, speelt zich af in de binnenstad van Lübeck.
 • Kom je in de adventstijd naar Lübeck? Bekijk dan ook deze gezellige kerstmarkten in Noord-Duitsland.

Viel Spaß!

11 gedachten over “Dagtrip vanuit Hamburg: 15x doen in Lübeck

 1. Ik wil zo’n strand dingetje voor op mijn balkon. Of misschien wel gewoon in de woonkamer, met een schrijftafel ervoor als ‘werkplek’. Oh, en dat met wijn. Dat ook. En een poes, of 2.

  Beantwoorden
  • Haha, dat klinkt best goed, eigenlijk. Een soort Writer’s Cave… Maar ze zijn best nog groot, dus het is wel een hap uit je woonkamer. (En als je balkon de grootte van een postzegel heeft gaat het feest ook niet echt door.)

   Beantwoorden
 2. Ja! Katten aaien! In een hofje misschien? Dat lijkt me leuk 🙂 Ik ben nog nooit in die streek geweest… Ook niet in hamburg. Leuk idee om twee steden te combineren!

  Beantwoorden
 3. Ik ben er een paar keer geweest en bij de 2de keer ging ik speciaal voor de zogenaamde durchgänge. Dwz je kunt een hele serie van die hofjes achter elkaar doorlopen, als je af en toe op tijd bukt. In Alkmaar hebben we ook hofjes, maar die moet je gewoon later via de ingang weer verlaten. Toch staat er ook lelijke plattenbau dat totaal niet midden in hun centrum past. Toch is het al met al een fraaie stad, met een berg kerktorens.

  Beantwoorden
  • Ja, je kunt inderdaad een hele ‘alternatieve’ route lopen als je wilt. Het gebouw van bv Peek&Cloppenburg is in Lübeck werkelijk stuitend lelijk inderdaad. Bizar contrast tegenover het Rathaus…

   Beantwoorden
 4. Superleuk Fem! Echt zo’n stad waar ik niet veel van wist, maar ziet er gezellig uit! Zeker nu ik weet van de marsepein moet ik er toch maar eens een bezoekje aan brengen :))

  Beantwoorden
 5. Ik vind persoonlijk dat Marzipan eten hier op één had moeten staan, maar goed 🙂 In Lübeck vond ik de marsepein heerlijk, en dat terwijl ik er anders helemaal niet van houd!

  Beantwoorden
  • Hihi, als ik ze gerangschikt had als een top-15 lijstje, dan had bij mij waarschijnlijk Katten Aaien op 1 gestaan 😉 Maar ik ben ganz bei dir wat marsepein aangaat: ik ben niet zo’n fan, maar in Lübeck smaakte het!

   Beantwoorden
 6. Over dat Hanzemuseum heb ik vaker positieve verhalen gehoord. Als ik ooit naar Lübeck ga, wil ik daar echt wel naartoe. Over winkelen in Lübeck heb ik ook veel gehoord!

  Beantwoorden

Plaats een reactie