Favorieten in Dresden-Neustadt: de creatieve wijk van ‘Florence aan de Elbe’

Naar Dresden met Marjolein van Berlijn-blog.nl, dat is wat we vandaag gaan doen. Naar Dresden-Neustadt om precies te zijn. Marjolein kent namelijk niet alleen Berlijn als haar broekzak, maar weet inmiddels ook in Dresden goed de weg.

En omdat ik tot mijn grote verdriet nog steeds niet in Dresden geweest ben, heb ik Marjolein gevraagd om ter leering ende vermaeck, en natuurlijk vooral voor de voorpret, op Standort Hamburg iets te vertellen over het Florence aan de Elbe.

20150411 - P1120755- BerlijnBlog Dresden Neustadt

Marjoleins favorieten in Dresden-Neustadt

Prachtige oude gebouwen sieren de Altstadt van Dresden. Klassiekers als de Frauenkirche, Semperoper en de Brühlsche Terrassen zijn na de Wende hersteld van hun oorlogsschade en trekken legio fotofanatiekelingen vanuit de hele wereld. Toch is het de later gebouwde Dresdener Neustadt die me telkens terug laat verlangen naar deze stad, oké oké, en eerlijk is eerlijk, mijn schoonfamilie ook een beetje. Maar feit blijft dat de Neustadt me het gevoel van thuiskomen geeft. Het heeft namelijk veel weg van het alternatieve karakter van Berlijn en een bijkomende voordeel is: die legio toeristen blijven veelal aan de andere kant van de Elbe hangen.

20150411 - P1120762- BerlijnBlog Dresden Neustadt

20150412 - FUJI4886- BerlijnBlog Dresden Neustadt

Slenter door de Rothenburger Straße

De Neustadt leer je het beste kennen door simpelweg door de straten te slenteren en op te gaan tussen het overwegend jonge publiek. Ik vergaap me continu aan de mooie Altbau die je hier overal ziet. Nog niet overal perfect gerenoveerd en daarom misschien juist wel zo charmant. Daarnaast wordt het straatbeeld vooral gekenmerkt door leuke kleine winkeltjes, cafeetjes en eettentjes. Hop voor een snelle hap zeker even bij de Suppenbar binnen, waar elke dag verschillende soepen op het menu staan. Voor later op de avond is Hebeda’s een gezellige studentenbar.

20150920 - _DSF3619- BerlijnBlog Dresden Neustadt Hebedas

20150411 - P1120844- BerlijnBlog Dresden Hebedas

Kunst kijken in de Kunsthofpassage

Er hangt een creatief sfeertje in de Neustadt en zeker in de Kunsthofpassage komt deze goed tot uiting, meerdere kleine ontwerpers hebben hier een boektiek geopend. Een favoriet is EyeCatcher, een atelier waar vintage meubels worden opgeknapt. Vergeet ook zeker niet omhoog te kijken in de hoven zelf, want ze worden gesierd door allerlei kunstige objecten aan de muur. Bij goed weer kun je gelijk bij Lila Soße op het terras neerstrijken. Duitse gerechten met een moderne twist worden hier geserveerd in kleine glazen potjes. Veel proberen is een must!

Biertjes bij Katy’s Garage

Een bezoek aan een Duitse stad is natuurlijk niet compleet zonder bezoek aan een Biergarten. Middenin de Neustadt zit Kathy’s Garage, mijn persoonlijke favoriet. Rockmuziek, worst van de gril en pullen bier. Niets mis met een beetje stereotypen op z’n tijd!

20150411 - P1120811- BerlijnBlog Dresden Neustadt

Cultuur snuiven tijdens de Schaubudensommer

Elk jaar in juli wordt het cultuurfestival Schaubudensommer georganiseerd. In allerlei kleine tenten kun je dans-, muziek- en theatervoorstellingen bezoeken. Betalen doe je met een strippenkaart. Een leuke manier om voor weinig wat van de lokale kunstcultuur mee te krijgen! Ben je er toevallig een andere week? Geen nood! Bij het Projekttheater worden ook vaak leuke voorstellingen gegeven.

20150412 - P1120928- BerlijnBlog Dresden locatie Schaubudensommer

Zondagsbrunch bij Café Laika

Een zondag in Dresden begin je relaxed en het liefst in je favoriete café met een uitgebreide brunch. Bij Leika staat de hele bar uitgestald vol broodjes, salades, fruit en vele andere zoete en hartige lekkernijen. Bij goed weer kun je op het terras neerstrijken midden in de Neustadt.

20150411 - P1120808- BerlijnBlog Dresden Laika

Uitzicht vanaf de Elbwiesen over de Altstadt

Natuurlijk mag je de Altstadt bij een eerste bezoek aan Dresden niet overslaan. Vanaf de oevers langs de rivier de Elbe heb je het beste zicht op de meest bekende bouwwerken van Dresden. De breden grasoevers zijn bovendien uitstekend geschikt voor een picknick of biertje in de zon.

Heb je nog langer de tijd? Huur dan een fiets om de rest van de Elberadweg te verkennen. Fiets je richting het oosten, dan kom je langs verschillende kastelen en rijd je vanzelf het prachtige rotsachtige natuurgebied Sächsische Schweiz binnen. In westelijke richting zijn aan de stadsrand van Dresden enkele toffe strandbars te vinden.

20150412 - P1130041- BerlijnBlog Dresden Elbwiesen

20150412 - P1120997- BerlijnBlog Dresden Elbwiesen

Meer lezen?

Nu willen we allemaal naar de Neustadt van Dresden, oder?! Ik in ieder geval wel. Veel dank aan Marjolein dus voor deze gastblog!

Meer lezen van Marjolein? Check dan vooral Berlijn-blog.nl!
Meer lezen van Marjolein over Dresden? Sla dan haar artikel Dresden in 1990, over het bombardement op Dresden in de oorlog en de nasleep daarvan niet over.

Bekijk ook: De gaafste street art in Duitsland.

En voor meer info over andere steden vind je hier de andere Duitse steden en regio’s waarover ik op Standort Hamburg geschreven heb.

Voor de volledigheid: de tekst en foto’s in dit artikel zijn © Marjolein van der Kolk en mogen niet zomaar overgenomen worden.

7 gedachten over “Favorieten in Dresden-Neustadt: de creatieve wijk van ‘Florence aan de Elbe’

 1. Oh, wat een fijne post dit. Mooie plaatjes! Ik heb al zo veel Duitse steden bezocht en eigenlijk staat alleen Dresden nog op mijn lijstje. Deze ga ik bewaren!

  Beantwoorden
 2. Hallo Fem

  Wat komt dit goed uit, wij gaan toevallig maandag 11 april 2016 naar Dresden
  Je hebt ons weer veel inspiratie gegeven. Denk dat we tijd tekort komen we hebben maar 10 dagen
  Maar goed we gaan er van genieten net als in Berlijn

  Beantwoorden
 3. Destijds had ik een stukkie door moeten lopen. Een paar jaar geleden sliep ik op een botel de Elbe tussen de ‘oude’ en nieuwe stad. Die oude stad vind ik mooi, maar erg onpersoonlijk. Ik raakte daarover in gesprek met een schilder, die er net zo over dacht. Mij te ruim en graag veel meer bomen.

  Een leuk restaurant trof ik er niet en dat was de reden dat ik de brede straat in het oostelijke deel heb bekeken. In elk geval stonden hier wel bomen en was er zeker het een en ander aan restaurants te vinden en heb ik daar op een terras gegeten. De volgende morgen zat ik weer aan die oostkant voor een ontbijt. Maar omdat het daar allemaal nieuw was kreeg ik niet de indruk dat er nog wat fraais was te zien en ben ik verder gefietst. Nu begrijp ik dat ik aan die kant wat meer had rond moeten kijken. Mooi voor een volgende keer

  Beantwoorden

Plaats een reactie