Creatieve Duitse scheldwoorden

Ja, ik was eigenlijk van plan om over valse vrienden te schrijven, maar ik ben meer in de stemming voor Duitse scheldwoorden vandaag. Je moet het er maar even mee doen. Voordeel van deze blog is dat je me dan na het lezen ervan op gepaste wijze voor rotte vis uit kunt maken…

Veel Duitse scheldwoorden hebben een hoog Arsch-, poep-, en piesgehalte. Dat is natuurlijk weinig creatief, dat kunnen we zelf ook wel bedenken. Laten we dus mijn favoriete en vooral wat creatievere Duitse scheldwoorden onder de loep nemen.

Je weet tenslotte nooit wanneer ze van pas komen. Voor het gemak deel ik ze even in verschillende categorieën. Los geht’s!

De mooiste Duitse scheldwoorden | Standort Hamburg

Kom maar op met je Duitse scheldwoorden! Meer van dit soort gave street art vind je hier.

De zeiksnor

Je kent ongetwijfeld een aantal zeiksnorren. De zeiksnor is zo iemand die altijd wat te zaniken heeft, overal over mekkert, of in het geval van een Duitser: iemand die wildvreemden erop wijst dat ze door rood licht gelopen zijn en het dus niet verdienen om te leven. En degene die altijd dreigt zijn advocaat te gaan bellen.

der Nörgler en co.

Zo iemand is een Nörgler. Beter uit de weg gaan. In Noord-Duitsland worden zulke types ook wel Muckstoffel of Queesebüddel genoemd. Knurrhahn kun je zo iemand ook noemen. Knurrhahn! Beweer nu nog eens dat Duits geen mooie taal is!

Mijn allerfavorietste Duitse scheldwoord om een zeiksnor aan te duiden is echter het Hamburgse Quarkbüddel.

De snuggere Henkie en anderen die het buskruit niet hebben uitgevonden

Bij sommige mensen ben je blij dat het buskruit al door iemand anders uitgevonden is… Types bij wie de evolutie stilgestaan lijkt te hebben en die op de evolutie zelfs een remmende werking hebben:

die Evolutionsbremse

Een tamelijk beschaafde manier om iets heel naars te zeggen. Dat scheldt fijn, oder?! Variant hierop is overigens ‘Orgasmusbremse‘, maar die vind ik toch minder effectief.

der Inteligenzverweigerer

Een variant is de Intelligenzverweigerer. Ik heb toch een beetje de indruk dat de Intelligenzverweigerer zich vooral op z’n plek voelt in een baan bij een zorgverzekeraar. Maar dat kan aan mij liggen, natuurlijk.

Ik kan me in elk geval levendig voorstellen dat het woord uit pure frustratie geboren is. (Het is bepaald niet moeilijk je een scène voor te stellen waarin een of ander Amt en 100 formulieren een rol spelen…)

der Trottel

Trottel kan breed ingezet worden voor oelewappers, sukkels, domkoppen, niet al te snuggeren en gekke Henkie. Of, volgens het woordenboek een klunzig en/of dom iemand, met ‘eingeschränkter Intelligenz’. Voor zowel mannen als vrouwen.

Vaak ook op kantoor ‘der letzte Arsch‘ die alle kakklussen in z’n schoenen geschoven krijgt.

Duits schelden, een beetje creatief graag

De bange poeperd

Er zijn genoeg lieden die mij in deze categorie willen scharen, maar tegen die lieden wil ik enkel roepen ‘du Quarkbüddel’…

der Bangebüx

Anyhow. De Bangebüx is inderdaad een angsthaas. In de Hamburgse variant. Letterlijk is het een ‘bangebroek’.

der Waschlappen

Ook een mooi alternatief: het natte washandje. Der Waschlappen.

In de Pfalz heet zo iemand een Labbeduddel, vergelijkbaar met onze labbekak.

De over het paard getilde kwast

Fluks door dan met over het paard getilde lieden en de haantjes – daar zijn er immers ook genoeg van.

der Pomadenhengst en consorten

Zo iemand is een Pomadenhengst, iemand die opvalt door een enorme laag gel in zijn haar, figuurlijk, waarschijnlijk ook vaak letterlijk – hoe mooi is dat? Ik heb er meteen een beeld bij, jij toch ook?!

Een alternatief is Graf Koks, of, in het noorden, Blaffbeck, maar dat bekt toch net minder goed als je het mij vraagt.

Een ander alternatief is nog het fraaie woord Obermotz.

Creatief schelden in het Duits doe je zo

Het irritatiefactortje

Sommige mensen gaan je gewoon binnen 10 minuten voll auf den Keks (ook zo’n fijne uitdrukking), drijven je tot waanzin. Instanties zijn daar overigens ook goed in, als je voor de zoveelste keer je complete doopceel moet lichten voor het aanvragen van een onbenulligheid.

der Nervensäge

Nervensägen zijn het, allemaal.

Dit is overigens ook het moment waarop ik het ‘wat creatievere’ in de scheldwoorden voor het Noord-Duits wat moet nuanceren.

De Noord-Duitser noemt zo’n type namelijk gewoon Blubberkopp. (Maar de irritatie spat er wel vanaf, dus in dat opzicht toch zeker effectief te noemen.)

De betweter

der Klugscheißer

Anale varianten had ik ja een beetje uit het lijstje met scheldwoorden gebannen, maar Klugscheißer is natuurlijk toch te mooi om niet te noemen. Iemand die als het ware pure intelligentie uitkakt 😉

Alternatief: der Schlaumeier.

der Wiesnöös

In het Plattdeutsch heet de smartypants een Wiesnöös, wat ik dan weer heel erg süß vind. Wijsneus, inderdaad!

Creatieve Duitse scheldwoorden om op los te gaan.

De duffe drup

Iemand bij wie je in slaap valt zodra hij z’n mond open doet kun je gewoon een Schlafmütze noemen.

der Dreupsteert

Ben je in Niedersachen, dan kun je zo’n duffe drup een Dreupsteert noemen.

Dreupsteert! Wordt het nog mooier??

De kletsmajoor

Sommige Dreupsteerten zijn helaas ook kletsmajoors. Er komt geen einde aan hun slaapverwekkende verhalen.

der Babbelmaul

In Hessen is dat een Babbelmaul (brabbelkous).

der Dibberbüdel

In het noorden heet zo iemand een Dibberbüdel. (In het noorden kun je zelf creatief aan de slag met scheldwoorden door overal gewoon ‘büd(d)el‘ achter te plakken – Beutel – buidel, zak.)

P1070307_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Kalle en Bernd zouden wel raad weten met een Dreupsteert, denk ik. Wie Kalle en Bernd zijn? Creaties van de Berlijnse street artist El Bocho. Je vindt ze ook in Hamburg.

De huilebalk

die Heulsuse

Iemand die altijd maar aan het jammeren en grienen is, is een Heulsuse. Wordt trouwens ook gebruikt voor huilers, als in aangespoelde babyzeehondjes die wij naar Leny ‘t Hart brengen.

der Greinmichel

Franken zouden zo’n huilebalk een Greinmichel noemen. (Onwillekeurig moet ik aan Aeneas denken – die was ook altijd zo aan het janken over alles. Dit terzijde.)

Het watje en de zeurkous

der Warmduscher en zijn maat der Jammerlappen

Der Warmdoucher deelt zijn plaats in mijn favorietenlijstje met Jammerlappen – Het zijn beide handige woorden voor mannen die lijden aan ‘man flu’ of andere typen watjes. Vooral Jammerlappen wordt veel gebruikt (in elk geval in de Krimis die ik lees ;)).

Buurtaal heeft nog een rijtje synoniemen voor je, mocht de man flu aanhouden: Warmduscher und Schattenparker (Schattenparker, ook een juweel, trouwens!)

Van Quarkbüddel tot Giftnudel: de mooiste Duitse scheldwoorden

Het mispunt

das Miststück

Miststück, mispunt, stuk ongeluk, letterlijk ‘mestvee’. Je gebruikt het voor mensen (misschien wel voor je kinderen als je ‘s morgens vroeg op een stukje lego stapt), maar ook voor dieren (bijvoorbeeld voor de kat als hij op je lievelingskussen gekotst heeft).

Het is bijna hetzelfde woord als in het Nederlands, maar de herkomst is anders. Het Nederlandse mispunt is een oude biljartterm (een foute bal waardoor je een punt verliest), in het Duits noem je iemand gewoon een stuk poep (Mist).

der Sackhaarlutscher

Grof geschut zet je in met Sackhaarlutscher, een variant op Schwanzlutscher, dat weer afgeleid is van het Engelse ‘cocksucker’. Het wordt gebruikt als denigrerende term voor ‘homo’, maar ook algemeen om iemand te beschrijven als een eikel.

Eigenlijk horen deze woorden niet in het rijtje thuis, want ik vind ze ordinair en ook niet erg creatief. Maar goed, ik dacht, ik zet er ook eens een vies woord tussen.

Als ik het je hoor gebruiken ga ik je sommeren je mond met water en zeep te spoelen!

Schelden in het Duits: de mooiste scheldwoorden

En het allermooiste scheldwoord…

der Giftnudel

Giftnudel. De ‘gifnoedel’. Voor iemand die puur vergif is. Met als enige nadeel dat degene die je voor Giftnudel uitscheldt waarschijnlijk alleen maar heel hard moet lachen. Zou ik tenminste denken, want ik vind gifnoedel een dusdanig absurde belediging dat hij eigenlijk gewoon schattig is. Tevens denk ik bij dit woord altijd aan mijn vorige huisbaas.

Wat is jouw favoriete Duitse scheldwoord?

Genoeg gescholden? Bekijk dan deze wunderbare uitdrukkingen voor op een feestje, mocht je daar überhaupt nog uitgenodigd worden na al dit gescheld.

Of scheld gewoon nog even door:

Meer munitie nodig?

Lees nog even door, want Duits is zo mooi!

En nu we het toch over Hamburg hebben, kom een keertje langs! Hier zijn vast 100 dingen die je in Hamburg gedaan moet hebben, en check zeker hieronder ⇓ vast wat er nog meer te beleven is in Hamburg!

doen in Hamburg

13 gedachten over “Creatieve Duitse scheldwoorden

 1. Hilarisch weer Fem! En om toch even op het anale terug te komen. Ik vind “Arsch mit Ohren” wel lekker bekken. Soort “Lul met vingers” maar dan schattiger.

  Beantwoorden
 2. Haha leuk om te lezen! 😀 Die laatste is inderdaad heel grappig 🙂 Ik kende er geen één trouwens, spreek ook geen Duits ben ik bang. Ik ken sowieso weinig scheldwoorden, ook in het Spaans. Ik ken er wel wat, maar dat is allemaal nog vrij netjes 🙂

  Beantwoorden
  • De onschuldigste scheldwoorden zijn het leukst, en volgens mij ook het effectiefst. 🙂 Ik maak toch ook liever iemand uit voor emmer behangplak dan dat ik met nare ziekten smijt! (hoewel een welgemeend ‘voorbips’ mij ook regelmatig ontschiet, een krachtterm waarvoor ik in het Duits nog geen passend equivalent gevonden heb) Ik heb trouwens toen ik in Granada op taalcursus was niet één Spaans scheld- of schuttingwoord geleerd…

   Beantwoorden
 3. Leuke blog weer!
  Tijdens het lezen beeldde ik me mijn oma zaliger in die dit blog op zijn plat zuid-oosts Noord-Brabants voorlas. Extra punten. Vooral de Dreubsteert zou zo in haar vocabulaire hebben gepast qua uitspraak.

  Beantwoorden
 4. Haha, leuke verzameling. Ik mis de categorie ‘Watjes’ – met geniale scheldwoorden zoals ‘Schattenparker’, ‘Sitzpinkler’ en ‘Warmduscher’. De categorie ‘Idioten’ is ook een rijkgeschakeerde. ‘Vollpfosten’ is een van mijn favorieten. En dat heb je nog allerlei plastische uitdrukkingen voor walgelijke types zosls ‘Kotzbrocken’ en ‘Oberarschloch’…

  Beantwoorden
  • Ja! Schattenparker en Sitzpinkler zijn prachtig. Heerlijk simpel, eigenlijk onschuldig en daardoor tegelijk heel beledigend. Effectiever en veel bevredigender ook dan strooien met nare aandoeningen 🙂

   Beantwoorden
 5. Het eerste Duitse woord dat ik ooit leerde was een scheldwoord: Schweinhund. Wellicht niet heel creatief, maar we vonden het machtig interessant! Geleerd van mijn in Duitsland woonachtige neef-met-Duitse-moeder, toen hij een jaar of 8 en ik ongeveer 5 was. Hij leerde mij en mijn broertje ook het woord ‘dog shit’, wat wij vervolgens (tot mijn moeders ongenoegen) iedere keer wijzend uitriepen als we weer eens een drol op straat zagen liggen.

  Beantwoorden
  • 5! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van nuttig vocabulaire 🙂 Schweinvarianten zijn inderdaad ook erg geliefd in het Duits, zowel in scheldwoorden als in positieve uitdrukkingen (“Schwein gehabt” is bv “Mazzel gehad”) (Overigens is het toch alleen maar vriendelijk van jullie geweest om de omgeving te waarschuwen voor drollen op straat ;))

   Beantwoorden

Plaats een reactie