El Bocho in Hamburg

El Bocho is een van de bekendste street artists van Berlijn. Grote kans dat je wel eens iets van hem gezien hebt, want zijn paste-ups vind je echt overal.  Maar wist je dat El Bocho in Hamburg ook een behoorlijk aantal kunstwerken op de muur geplakt heeft? In St. Pauli en het Schanzenviertel kom je vele dames uit de Citizen-Serie tegen en kun je Little Lucy akelige dingen met haar kat zien doen.

M20160607110846_Standort Hamburg_El Bocho in Hamburg

El Bocho

Mocht je ‘El Bocho‘ nog niet kennen: de Frankfurter Wahlberliner is van huis uit illustrator, maar is sinds 1997 ook actief als street artist. Inmiddels komen bezoekers speciaal voor zijn werk naar Berlijn (en na het lezen van deze blog ook naar Hamburg, toch?) en exposeert hij in tentoonstellingen over street art. In Hamburg deed hij al een paar keer mee aan het Knotenpunt Contemporary & Urban Art Festival.

El Bocho’s werken zijn paste-ups, unieke tekeningen die hij in zijn studio op papier zet en vervolgens in de stad op de muren plakt. Zijn bekendste personages zijn Little Lucy, het meisje dat het slechtste met haar kat voor heeft, en de Citizens, de Berlijnse (en in Hamburg Hamburgse?) vrouwen met romantische inslag. De Citizens zijn zijn grootste werken, soms zijn ze wel drie meter hoog. Niet te missen dus! Kleinere series zijn bijvoorbeeld CCTV en Life of Pete.

El Bocho in Hamburg

In love to the city | Citizens

Deze dame siert de muur van het oude pand van de Affenfaust Galerie for Urban & Contemporary Art (organisatoren van het Knotenpunkt Festival). Nu zit de St. Pauli Treff er, waar vooral mannen komen om sport te kijken. In het pand ernaast kun je echter nog steeds kunst kopen, waaronder ook van El Bocho. Dit is tot nu toe mijn El-Bocho-favoriet in Hamburg. (Update april 2017 – ik moet helaas vaststellen dat een of ander onverlaat deze dame heeft stukgemaakt, mispunt.)

Waar: St. Pauli Treff, Detlev-Bremer-Straße 21

P1070418_El Bocho in Hamburg_Standort Hamburg

In my dream I have kissed her lips… | Citizens

Het nieuwe onderkomen van Affenfaust is iets verderop, aan de Paul-Rosen-Straße. Uiteraard is daar ook een Citizen te zien, op de muur bij de parkeerplaats.

Waar: op de muur van de Affenfaust Galerie, Paul-Roosen-Straße 43

P1070423_El Bocho in Hamburg_Standort Hamburg

I’m still falling | Citizens

Ik neem aan dat deze Citizen nog steeds in love aan het fallen is met Hamburg, dat lijkt me erg voor de hand liggen. 😉 Je vindt haar aan de Hein-Köllitz-Platz, waar nog meer interessante street art te vinden is (o.a. op een appartementencomplex), waar in de vroege lente de bloesems felroze zijn en waar ook graag rondgehangen wordt door allerlei lieden. Hier kun je bij Café Geyer Kaffee & Kuchen doen met uitzicht op een El Bocho.

Waar: op de muur bij Café Geyer, Hein-Köllisch-Platz, St. Pauli

P1070395_Standort Hamburg_El Bocho in Hamburg

I miss my Tagebuch | Citizens

De dame die haar dagboek mist is relatief nieuw. Om haar heen zitten nog allerlei kleine El-Bochootjes, en ónder deze paste-up zit een ander kunstwerk van El Bocho. Of het zat er, in elk geval.

Waar: Rosenhofstraße, Schanzenviertel

M20160607110335_El Bocho in Hamburg_Standort Hamburg

I won’t sleep | Citizens

Deze foto maakte ik in 2013 of 2014. Omdat ik niet meer precies wist wáár in de Schanze ik hem genomen had, heb ik me een ongeluk gezocht de afgelopen weken. Ik kon haar niet meer terugvinden. Tot ik mijn foto’s eens naast elkaar legde. Hee. Dat gebouw, die muur, die Mona Lisa… dat lijkt ja wel dezelfde muur… Indeed. I miss my Tagebuch zit over I won’t sleep heen. Of is in elk geval geplakt op de plek waar de slapeloze dame eerst doorwaakte nachten beleefde.

Waar: Rosenhofstraße, Schanzenviertel (overgekwast dus)

Fatal + El Bocho | Citizens

Fatal is een street artist die fotograferende toeristen graag op de hak neemt. Hier in de Susannenstraße zijn bij toeval twee kunstwerken gecombineerd: de mannen met hun camera’s waren er al, El Bocho heeft er later een van zijn Citizens bij geplakt. (En weer wat later hebben anderen haar gezicht geanonimiseerd…)

Waar: Susannenstraße, Schanzenviertel

Little Lucy

Het kleine krengetje Little Lucy heeft El Bocho gebaseerd op de hoofdpersoon in een oude Tsjechische kinderserie (‘Kleine Lucy, de Schrik van de Straat’). Hij vond haar echter saai, en dus gaf hij haar een nieuwe hobby. Zodoende is Lucy altijd bezig creatieve manieren te bedenken om haar kat om te brengen. Zo verdwijnt het arme poezenbeest onder verdachte omstandigheden in de wasmachine, wordt hij aan een spies geregen of rukt Lucy zijn hoofd eraf. Het houdt haar, uh, op de straat, zullen we maar zeggen. Hoewel je onderstaande Lucietjes mee naar huis kunt nemen, je vindt ze in de Detlev-Bremer-Straße 21, naast St. Pauli Treff.

M20160713122923_Standort Hamburg_El Bocho in Hamburg
Oppassen geblazen met die Lucy, ze is bijna altijd gewapend, maar kan ook met huis-tuin-en-keuken voorwerpen niet vertrouwd worden!

Waar: allebei in de Rosenhofstraße, Schanzenviertel

P1070305_El Bocho in Hamburg_Standort Hamburg

CCTV

Deze serie is op het eerste gezicht misschien wat saai: beveiligingscamera’s, huh? Maar het zijn niet zomaar beveiligingscamera’s, nee, het zijn camera’s die Kalle en Bernd heten en ze kletsebetsen de hele dag met elkaar. Zo bekent Kalle (in Berlijn, dat wel) aan Bernd dat hij een crush heeft op een webcam (waarop Bernd zegt ‘Ik wist het!’) en maken ze zich druk over wat er gegeten gaat worden. Hieronder vraagt Kalle of Bernd Spätzle wil (een typisch Schwabisch gerecht), en heeft Bernd liever een Hamburgs Fischbrötchen. (Op een andere variant vraagt hij om een Hamburger.) Ze zijn klein en op het eerste gezicht niet spannend, maar ik vind ze nu ik ze ben gaan lezen hilarisch.

Waar: Rosenhofstraße, Schanzenviertel

P1070307_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Pete | Life of Pete

Pechvogeltje Pete is een van de jongste toevoegingen aan de El Bocho familie. Pete valt vaak om, of staat op gebroken eierschalen. Hier, op een muur bij Park Fiction (St. Pauli Hafenstraße in St. Pauli), maakt hij het naar omstandigheden redelijk:

El Bocho in Hamburg | Pete

Links van Pete op diezelfde muur had een van de Citizen dames overigens wat minder geluk:

El Bocho in Hamburg | Park Fiction

Toen ik net in Hamburg woonde heb ik haar gelukkig een keer op de foto gezet, zo zag ze er vroeger uit:

El Bocho op de kerstmarkt

Zelfs op de kerstmarkt kun je werk van El Bocho tegen het lijf lopen: de St. Pauli Wintergarten is een kleine designkerstmarkt) voor de Rindermarkthalle St. Pauli. Afgelopen jaar waren er behoorlijk wat Lucy’s en Citizens te vinden:

Volgens mij heb ik nog lang niet alle El Bocho’s in Hamburg gezien en heb ik vooral nog veel kleinere paste-ups gemist. Ik ga dus vrolijk verder met speuren en foto’s maken! (Grappig is dat, je ziet vooral veel oudere mensen een beetje verward kijken als ze zien wat je aan het fotograferen bent, vooral bij de kleinere werkjes als CCTV en de aardappelmannetjes – ja, er zijn ook nog aardappelmannetjes!)

Meer El Bocho in Hamburg

Nieuwe werken van El Bocho

Zie ook:elbocho.net, en El Bocho opInstagram

Meer street art in Hamburg

In Hamburg is natuurlijk nog veel meer straatkunst te bewonderen. Begin bijvoorbeeld hier: Street art spotten in Hamburg

of hier: Street art, koffie en wijn in St. Pauli

In de Marktstraße is nog een halve Citizen-dame overgebleven:

Er komt steeds meer bij – kijk hier voor nieuw werk:

Op jacht naar nieuwe El Bocho’s

Ben jij El Bocho’s werk al eens in het wild tegengekomen? In Berlijn, of Hamburg, of in een klein stadje, of misschien zelfs in Afrika? (Ja, echt! Die gast – ik bedoel, digga – is óveral!)

2 gedachten over “El Bocho in Hamburg

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.