Fietsen in Hamburg

Ik vermoed dat het genetisch bepaald is. Een kaaskop hoort op de fiets, waar dan ook. Deze kaaskop in ieder geval wel.

Zonder fiets is het leven toch een beetje als zonder kaas: kaal. Vandaag gaan we dus fietsen in Hamburg.

Fietsen in Hamburg | Standort Hamburg

Is Hamburg wel geschikt om doorheen te fietsen?

Jazeker, Hamburg is vrij plat en we hebben ook fietspaden. Er komen ook voortdurend nieuwe fietspaden bij, want Hamburg wil zichzelf graag op de kaart zetten als fietsstad.

Er valt soms wel een en ander aan te merken op sommige fietspaden… ze zijn niet overal even duidelijk aangegeven en ze hebben ook nogal eens de neiging midden op de weg op te houden, alsof de stad wil zeggen “Dude, als je hier verder wilt fietsen, you’re on your own”.

Fietspaden zijn ook niet altijd helemaal barrièrevrij omdat sommige mensen fietspaden uiterst geschikt vinden om auto’s of containers neer te zetten. De blog Things on Bike Lanes is geheel gewijd aan dit obstakels en daarmee je eerstehulppost voor fietsfrustraties.

Daarnaast is Hamburg natuurlijk ook een grote stad en dus op sommige plekken erg druk. Houd daar gewoon goed rekening mee en voilà, de stad ligt aan je voeten wielen.

P1070304_Stedentrip naar Hamburg_Standort Hamburg

Waar haal je een fiets vandaan?

De goedkoopste manier om aan een goede fiets te komen is een Stadtrad. De fietsen zijn stevig, voorzien van een goed licht en je regelt ze heel eenvoudig bij een Stadtradstation. Met één account kun je twee fietsen meenemen en als je het handig uitkient, kun je steeds gratis fietsen: het eerste half uur van ieder ritje is namelijk gratis. Als je dan na 30 minuten de fiets parkeert bij een Stadtradstation en iets anders gaat doen en daarna opnieuw een fiets meeneemt, fiets je opnieuw een half uur gratis.

NB het Stadtrad-syteem wordt geheel vernieuwd, daarom zijn er heel januari 2019 géén Stadtrad-fietsen te huren. Vanaf februari 2019 zijn ze er weer. Alle info vind je hier: Neustart Stadtrad Hamburg.

Andere opties, voor bijvoorbeeld tochten van meerdere dagen, zijn de fietsen van Hamburg CityCycles of Zweiradperle.

Van helmen en licht…

Ik begrijp het wel, je bent een Nederlander, je navigeert thuis de fietspaden bij windkracht 10 met een flatscreen onder de arm, een kind achterop en de boodschappen aan je stuur, dan wil je geen helm op. We gaan toch zeker de Alpe D’Huez niet op?

Het is in Duitsland niet verplicht om een helm op te hebben. De meeste Duitsers dragen er echter wel een. Ik niet, maar ik ben op dit punt slecht geïntegreerd. Waar fietsen verhuurd worden, worden ook helmen verhuurd (behalve bij de Stadtradstations).

Licht hoor je uiteraard wél op je fiets te hebben, waar je ook rijdt. Houd er rekening mee dat de politie in Hamburg ijverig controleert en geen kinderachtige boetes uitdeelt als je zonder licht gesnapt wordt. Dat geld kun je in Hamburg echt veel beter besteden.

Waar is het mooi fietsen in Hamburg?

De voorpret begint natuurlijk pas echt bij het bekijken van de routes. Zelf een route samenstellen of met een kaartje op pad, of samen met een gids in de wielen, het kan allemaal:

Langs de Elbe naar de Falkensteiner Ufer

Voor een flinke dosis strandvakantiegevoel fiets je langs de Elbe: zon, zee en strand! Ik reed vanaf Altona naar de Falkensteiner Ufer en de Wittenbergener Heide en zette de route meteen op mijn favorietenlijstje.

Lees hier hoe je moet fietsen en wat je onderweg tegenkomt: Fietstocht in Hamburg – naar de Falkensteiner Ufer.

P1070092_Standort Hamburg_Fietsen in Hamburg

Groene ring

Hamburg.de heeft 15 Freizeitroutes voor je samengesteld, waaronder de Grüner Ring route. Met de complete ringroute ben je wel even zoet, die heeft namelijk een lengte van 100 km en voert langs alle mogelijke landschappen (denk aan parken, landbouwgebieden, meertjes, beschermde natuurgebieden, etc.) De route is gemakkelijk op te splitsen in meerdere fietstochten.

De beschrijving van de route vind je hier: Grüner Ring, details over de route wonen hier: Radwege in Hamburgs Grün.

Op de site van Outdoor Active vind je nog veel meer groene fietsroutes (niet alleen in Hamburg), bijvoorbeeld deze die in 29 km van de Jungfernstieg via de Alster, het Niendorfer Gehege en het Altonaer Volkspark aar Pinneberg gaat: Zum Niendorfer Gehege und Altonaer Volkspark. Er is heel veel info samengepakt op de pagina, ik vind het soms een beetje puzzelen, maar behalve de route staat er ook info over het weer, de duur van de route, dingen die je onderweg tegenkomt, alternatieve routes, enz. op de site.

Alster-Radwanderweg

Een andere erg mooie route voert je langs de Alster, helemaal tot de bron van de rivier in Schleswig Holstein. Hamburg.de vindt dat je de Alster-Radwanderweg het beste kunt starten bij S-Bahn Ohlsdorf, maar ik vind dat je beter eerst koffie kunt drinken bij Café Leinpfad en van daaruit op de fiets springt. In het begin van de route is moet je dan iets meer puzzelen, maar het is erg de moeite waard. (Bovendien heb je de belangrijkste richtlijn altijd bij de hand: volg het water!)

Hafenerlebnisroute

Dit blijft een van mijn favorieten, want: haven! Deze route laat je de bekende en onbekende plekken aan beide kanten van de Elbe zien. Om van de ene oever van de Elbe naar de andere te komen kun je met de ferry gaan, maar je kunt ook door de oude Elbtunnel fietsen. (Voordeel van met de fiets door de Elbtunnel gaan is natuurlijk dat je sowieso de enge trap over kunt slaan en de lift kunt nemen ;))

NB deze route voert je langs veel dampende industrie. Ik vind dat juist wel spannend, maar heb mensen horen mopperen over het industriegehalte op de route, dus beter ben je voorbereid. 😉

Je kunt de route hier gratis downloaden via de site van Hamburg Port Authority.
Er is ook een app beschikbaar voor op je telefoon (android).

Hafenerlebnisroute - Fietsen in Hamburg

De app geeft je ook updates van het Youtube kanaal Hafen-TV en geeft bovendien aan waar de fijne terrasjes zijn om neer te ploffen voor een pauze.

Hafenerlebnisroute app - Fietsen in Hamburg

Fahrrad-Routenplaner

Wil je zelf een route bepalen en meerdere bezienswaardigheden met elkaar combineren, dan is de Fahrrad-Routenplaner een uitkomst. Handig als je zelf naar Blankenese of Niendorf wilt fietsen (want waarom zou je dat niet willen!), of een rondje om de Alster wilt rijden.

Fahrrad-Routenplaner

Route Bei der Friedenseiche – Niendorf

Zo’n route uitspugen, dat kan Google Maps natuurlijk ook. Voordeel van de Fahrrad-Routenplaner is dat deze zich concentreert op fietsroutes en dat je er dus van uit kunt gaan dat je op de aangegeven route daadwerkelijk fietsen kan.

Op je telefoon kun je de Fahrrad-Routenplaner gebruiken via de app Fahrrad & Outdoor Routenplaner (android en iPhone).

Op pad met Zweiradperle

Ga je liever met een gids op pad? Dan heeft Zweiradperle zes fietstours voor je (met een gids die Engels of Duits spreekt). Na afloop ga je aan de koffie in het Bike Café. Ben je bang dat je onderweg omvalt van de honger, doe dan de Hamburg Tour de Gourmet: in vier uur fiets je langs de highlights van de stad en proef je bovendien bij de leukste (en steeds wisselende) restaurants allerlei hapjes. (Eten en fietsen, topcombinatie, vind ik zelf…)
Je hoeft geen eigen fiets mee te nemen, bij alle tours is fietshuur al inbegrepen.

Zweiradperle

Route op maat met Hamburg City Cycles

Hamburg Citycycles heeft meerdere guided bike tours in het assortiment waarbij je met een gids de stad verkent. Daarnaast kun je Citycycles ook een route op maat laten maken: jij geeft aan wat je graag wilt zien of wat je belangrijk vindt bij een fietstocht, Hamburg City Cycles zet een route voor je in elkaar en samen met je gids ga je dan op pad. De gidsen van Hamburg City Cycles spreken Engels of Duits, en de tours zijn inclusief fiets.

Bekijk bijvoorbeeld deze fietstours:

Fietstocht Oevers van de Elbe

Fietstocht langs de Alster

Fietsen in Hamburg - Schanze - Standort Hamburg

Zien we jou dit jaar ook op twee wielen door Hamburg zoeven?

Overigens, psst, in de nieuwe 100% Hamburg gids, wordt ook meer aandacht besteed aan fietsen in Hamburg (door mij geschreven, inderdaad :)).

9 gedachten over “Fietsen in Hamburg

  1. Zweiradperle ziet er cool uit. Ik ontdek steden graag per fiets, dus bedankt voor de tips! In Berlijn had ik ook geen hellum op, noch de rest van de NL’ers. Daar kregen we de Amerikanen goed gek mee.

    • Hm, de Amerikanen wilden misschien het liefst ook nog knie- en elleboogbeschermers op? Ik vond het de eerste keer dat ik in Berlijn fietste best spannend, maar toch weer niet zo spannend dat ik een helm op wilde…

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.