Fietstocht in Hamburg: Falkensteiner Ufer

Wat doe je als je een week vrij hebt en buiten een zonnestraal ziet? Precies, dan spring je op de fiets voor een strandvakantie in eigen stad. Dit keer had ik mijn oog laten vallen op een fietstocht naar de Falkensteiner Ufer, zo’n 12 km van Altona.

Hier is niet alleen een strand, maar ook een groot bos. Dat leek me een prima vakantiebestemming.

Ik legde mijn route vast, zodat jij hem ook kunt rijden. In de pedalen en los!

Fietstocht in Hamburg_Falkensteiner Ufer_Standort Hamburg_P1070122

Route Altona – Falkensteiner Ufer: in het kort

Bahnhof Altona – Falkensteiner Ufer
Start: Bahnhof Altona, uitgang Museumstraße
Afstand: 11,5 km (Falkensteiner Ufer / 14,5 km (Wittenbergener Heide)
Duur: 45-75 minuten. Google Maps schat zuinig in, maar als je de route voor het eerst rijdt, heb je toch wat meer tijd nodig.
Moeilijk/makkelijk: makkelijk, vooral rechtdoor rijden! Bij het Jenisch-Park wat heuvelig, bij de Elbchaussee/Teufelsbrück goed opletten met oversteken.
Zien onderweg: strand, villa’s, parken en natuurgebieden
Opties voor de terugweg: op de fiets, of met de S-Bahn vanaf Blankenese (fiets mag mee in de S-Bahn).

Het mooiste op deze route

Hoe ik vroeger zonder Google Maps toe kon is me een raadsel… In Berlijn fietste ik (2007, nog jong en onbesuisd) met enkel een toeristenplattegrondje naar plaatsen die van de kaart af vielen, hier zoek ik zorgvuldig uit waar ik heen moet. Je weet in Duitsland toch nooit helemaal hoe goed sommige wegen op fietsers voorbereid zijn. Nu zegt Google Maps je daar ook niet veel over, maar het is een begin. Deze route beloofde in elk geval simpel te worden, met veel immer geradeaus. Daar houd ik best van.

Twee alternatieven voor de fietsroute

Voor deze fietsroute naar de Falkensteiner Ufer heb je twee opties: ofwel je fietst het hele stuk langs de Elbe, zo goed als autovrij, of je rijdt eerst een stukje door Ottensen, langs het kinderziekenhuis en brengt nog een bezoek aan het Jenisch-Park voor je aan de Elbe verder gaat.

Variant 1: Uitsluitend langs de Elbe

Bij deze variant rijdt je bij het Altonaer Rathaus direct naar beneden richting Övelgönne. Ben je daar aangekomen, moet je even een stukje lopen (want in het smalle straatje Övelgönne mag je niet fietsen), daarna bestijg je je stalen ros weer.

Je rijdt langs de Alter Schwede, een reusachtige zwerfsteen op het strand. Ben je al toe aan een verfrissend drankje, dan kun je een plekje zoeken op het terras van Brücke 10 im Strandhaus.

Je hoeft nu alleen nog maar rechtdoor te rijden tot Blankenese/de Falkensteiner Ufer. 🙂

Deze route is geheel autovrij.

Doen in Hamburg: naar het strand | Standort Hamburg

Variant 2: een stukje Ottensen, het Jenisch-Park en dan langs de Elbe

Dit is de route zoals ik hem voor het eerst reed en zoals ik hem verder in de blogpost beschrijf.

Via Café Von der Motte naar het Altonaer Kinderkrankenhaus

Via de Lobuschstraße reed ik dus Ottensen in en weerstond de verleiding Von der Motte binnen te lopen. Daar doe je leuk Kaffee & Kuchen, maar ik dacht, als ik nu al ga pauzeren, wordt het natuurlijk helemaal niks met die strandvakantie. Gauw door dus op de Bleickenallee, waar het al snel groener werd:

M20160616122556_Standort Hamburg_Altonaer Kinderkrankenhaus_Bleickenallee

Aan het groen ligt het Altonaer Kinderkrankenhaus; gebouwd in 1914 en nog steeds een van Hamburgs belangrijkste ziekenhuizen. Nu zijn zieke kinders nooit reden tot vreugde, maar een fraai gebouw is het wel, ook als de zon zich even verstopt.

Zie ook andere fraaie baksteenarchitectuur in Hamburg.

Fietstocht Falkensteiner Ufer_Standort Hamburg_Altonaer KinderkrankenhausP1070144

Altonaer Kinderkrankenhaus_Fietstocht Falkensteiner Ufer_Standort Hamburg_P1070139

Route: Museumstraße > rechtsaf Lobuschstraße > Klausstraße > Eulenstraße > Bleickenallee > Hohenzollernring oversteken > verder op de Bleickenallee

Volkstuintjes en kapitale villa’s

Direct na het ziekenhuis gaat de Bleickenallee over in de Othmarscherkirchenweg en begonnen de eerste volkstuintjes zich aan te dienen.

Fietstocht Falkensteiner Ufer_Standort Hamburg_M20160704110838

Google Maps hield zich keurig aan de afspraak van immer geradeaus, heel fijn. Ondertussen wisselde de weg nog twee keer van naam, maar daar merk je niks van, dus ik karde fijn rechtdoor, inmiddels op de Klein Flottbeker Weg, aan de Christuskirche voorbij. Het is hier prima fietsen, ook al is de weg bepaald geen landweggetje.

Fietsers mogen hier echter op de stoep rijden. ‘Fahrräder Frei‘ staat er dan op een bordje, wat helaas meestal te interpreteren valt als ‘vogelvrij’ en ‘als je hier wilt fietsen, you’re on your own‘. Gelukkig valt dat hier echt mee.

M20160704111523_Standort Hamburg_Christuskirche Othmarschen

Aan de Klein Flottbeker Weg staan vooral veel van wat Peter R. de Vries ‘kapitale villa’s’ zou noemen. Dit soort optrekjes, bijvoorbeeld:

M20160704111723_Standort Hamburg_Fietstocht

Route: rechts aanhouden, nog steeds rechtdoor: Othmarscherkirchenweg > Holmbrook oversteken >  door parkje Grotsche Heide, langs oude boerderij met restaurant Röperhof > Agathe-Lasch-Weg > Klein Flottbeker Weg > Hochrad (dit alles enkel rechtdoor!)

Vals plat in het Jenisch-Park

Na een kilometer of 7 stuitte ik op een soort t-splitsing: links rijd je de Holztwiete in, rechts vervolg je Hochrad, maar dat ging zwaar bergafwaarts. Daar zwaar bergafwaarts betekent dat je op enig moment weer bergopwaarts moet, viel rechtsaf slaan af (want bah).

Bovendien wilde ik rechtdoor, want voor me lag het Jenisch-Park. Gelukkig bood zich ook meteen een leuk paadje aan, en mag je fietsen in dit park.

M20160616114609_Standort Hamburg_Jenisch-Park

Stiekem kende ik dit gedeelte al, want het Jenisch-Park is een van mijn favoriete parken. Het is 42 ha groot, waarvan 8 ha beschermd natuurgebied is. Verder is er een 19e-eeuws landhuis (het Jenisch-Haus, nu een museum), het Ernst-Barlach-Museum en een kiosk met terras.

Enig bergbeklimmen kon ik niet helemaal vermijden, want het golft nogal in het Jenisch-Park. (En ik ben een Hollander, dus voor mij is alles dat een beetje omhoog gaat een Alpe d’Huez.)

Ik reed onder de Knüppelbrücke door, waarachter je het Jenisch-Haus al kunt zien liggen. Deze brug heeft een eigen vriendenvereniging, maar het is dan ook een mooie brug – we gaan hem zien in de volgende bruggenblog. De weg naar het Jenisch-Haus lijkt vals plat, maar is eigenlijk gewoon een berg. Trap er niet in:

P1070073_Standort Hamburg_Jenisch-Park

Route: t-splitsing > links is Holztwiete, rechts vervolgt Hochrad > ga echter rechtdoor, het Jenisch-Park in > pad volgen > cruising rechts, onder Knüppelbrücke door > park verlaten bij Jenisch-Haus > linksaf Baron-Voght-Straße in > tot aan de Elbchaussee > oversteken bij Teufelsbrück > rechtsaf Elbuferweg

Teufelsbrück, nu echt alleen nog rechtdoor

Na het park slaagde ik erin een klein stukje verkeerd te rijden (ieder heeft zijn talenten) (maar dit was de schuld van de kaart), stak ik de Elbchaussee over naar Teufelsbrück en sloeg rechtsaf de Elbuferweg in.

Als je nu de weg blijft volgen, kom je vanzelf bij Blankenese en de Falkensteiner Ufer. Er rijden bovendien geen auto’s, de zon scheen en de Elbe lag er mooi bij te schitteren. Dit begon op vakantie te lijken!

P1070084_Standort Hamburg_Falkensteiner Ufer

Route: immer geradeaus nu! > Elbuferweg wordt Strandweg

Stolperstein, Treppenviertel en strand in zicht

Parkzichten werden doorkijkjes op bootjes, de vuurtoren en het Treppenviertel: ik had het tot Blankenese geschafft! (Dit was eerder de bestemming van mijn strandvakantie, vandaar mijn euforie.) Ik vond onverwacht ook een nog Stolperstein. 

Om te vieren dat ik op vakantie was leek een drankje bij mijn favoriete strandkiosk Kajute SB 12 me wel op z’n plaats (Strandweg 79).

M201607041223_Standort Hamburg_Fietstocht

Route: immer geradeaus op Strandweg

Langs het voormalig Altonaer Wasserwerk

Ik was natuurlijk nog niet op mijn bestemming, dus ik reed, voor de verandering, nog weer een stukje rechtdoor, aan het voormalige Altonaer Wasserwerk voorbij:

Altonaer Wasserwerk_Fietstocht Falkensteiner Ufer_Standort Hamburg_20160704120534

Dit wasserwerk werd in 1858 in gebruik genomen en filterde het water van de Elbe tot bruikbaar drinkwater. De cholera-epidemie die Hamburg in 1892 volledig lamlegde bleef Altona zo bespaard.

Wasserwerk_Fietstocht Falkensteiner Ufer_Standort Hamburg

Route: nog steeds rechtdoor > Strandweg maakt flauwe bocht naar rechts > linksaf, Falkensteiner Ufer, volg Elbe

Eindelijk, de Falkensteiner Ufer!

En dan, een paar honderd meter verderop, kwam eindelijk het strand van de Falkensteiner Ufer in beeld, compleet met scheepswrakken, een natuurgebied en een hondje dat om mijn benen heen sprong. Tijd om de schoenen uit te schoppen en rond te huppelen. Of gewoon in het zand ploffen…

P1070116_Standort Hamburg_Falkensteiner Ufer

P1070114_Standort Hamburg_Falkensteiner Ufer

P1070097_Standort Hamburg_Falkensteiner Ufer

P1070120_Standort Hamburg_Falkensteiner Ufer

Route: nog steeds rechtdoor > Strandweg maakt flauwe bocht naar rechts > linksaf, Falkensteiner Ufer, volg Elbe

En dan het bos in: Waldpark Falkenstein

Ondertussen had ik natuurlijk honger gekregen, dus ik stapte weer op mijn fiets en reed het bos in om op krachten te komen op het terras van camping Elbcamp.

Dat was wel nodig ook, want ik bevond mij beneden aan de Elbe, en Waldpark Falkenstein ligt dan hoog boven je. Een flinke klim stond me nog te wachten.

M201607022652_Standort Hamburg_Falkensteiner Ufer

M20160704122313_Standort Hamburg

Route: rechtdoor, bij Elbcamp parkeren en bos in lopen (klauteren)

Verder naar de Wittenbergener Heide

Omdat ik eigenlijk wel lekker op dreef was en het weer nog steeds leuk meedeed, besloot ik nog een stuk verder te rijden: op naar het volgende strand (Strand Rissener Ufer) en het volgende natuurgebied (de Wittenbergener Heide).

Daar had ik het vervolgens wel gezien met het steeds maar rechtdoor rijden – tenslotte moest ik ook nog terugfietsen – en was het hoog tijd mijn boek uit de tas te halen en de bladzijden van wat vakantiezand te voorzien…

M20160704121221_Falkensteiner Ufer_Standort Hamburg

Route: Falkensteiner Ufer volgen > linksaf Rissener Ufer (gewoon Elbe blijven volgen) > Strand Rissener Ufer (links) > Wittenbergener Heide (rechts)

M20160704121237_Standort Hamburg_Falkensteiner Ufer

Voor de doe-het-zelver: de route in detail

Mocht je nu zelf op de fiets willen klimmen (doen!), dan vind je hier je de route die ik op mijn telefoon had opgeslagen en afgelegd heb. Hoewel ik vermoed dat je ook zonder kaart deze route wel kunt bedwingen. 😉
route Bahnhof Altona – Falkensteiner Ufer.

Wil je liever de hele route langs de Elbe fietsen, dan kun je ook bij de Landungsbrücken op de fiets springen. Het is dan enkel een kwestie van immer geradeaus. Ter hoogte van Teufelsbrück kun je dan natuurlijk altijd alsnog even het Jenisch Park in duiken!

Bekijk ook al mijn tips over fietstochten in Hamburg:

Fietsen in Hamburg

12 gedachten over “Fietstocht in Hamburg: Falkensteiner Ufer

  • Zeker, mooi weer is wel een beetje een voorwaarde, omdat je heel laag aan het water rijdt, in gebied dat makkelijk overstroomt bij woest klotsende Elbgolven enzo. Maar met zon is het toch een vrij perfecte strandtrip. 🙂

   Beantwoorden
 1. Hai Fem, leuk jouw fietstips! Ik probeer uit te zoeken waar de stations van Stadtrad zijn maar vind het niet. Weet jij hoe ik daar aan kan komen? Beetje kort dag want we gaan overmorgen al naar Hamburg 🙂

  Beantwoorden
 2. Vorig weekend de route langs de Elbe gefietst, tot aan de camping en weer terug. Al meerdere keren Hamburg bezocht en deze keer met jouw leuke tips! Geslapen in hotel Volksschule, mooi hotel en met de fiets ben je zo in ‘t centrum. Wat toch een mooie stad! Volgende keer kijk ik weer even jouw site voor leuke ideeën! Dank!

  Beantwoorden

Plaats een reactie