Home Emigratie Een beetje Hamburg voor thuis: Franzbrötchen bakken

Een beetje Hamburg voor thuis: Franzbrötchen bakken

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Vandaag duiken we de Hamburger keuken in: we gaan eigenhandig Franzbrötchen bakken!

Of liever, ik dook de keuken in om Franzbrötchen te bakken en neem je in deze blog mee, maar dat is toch bijna hetzelfde, oder?

Mocht je nu denken, wasda, een Franzbrötchen, dan wordt het hoog tijd eens op bezoek te komen om dit kaneelbroodje te proeven – waarna je vermoedelijk niet alleen verzadigd en verkwikt, maar ook aanzienlijk aangedikt bent, maar dat mag de pret geenszins drukken.

Afijn, laten we maar beginnen.

P1070247_Standort Hamburg Franzbroetchen bakken

Ingrediënten voor 8-15 Franzbrötchen

Voor het deeg:

  • 7 gr gedroogde gist
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 500 gr witte bloem
  • 75 gr bruine suiker
  • 75 gr zachte, ongezouten boter
  • snufje zout
  • evt. kun je ook kaneel aan het deeg toevoegen

 Voor de vulling:

  • 200 gr zachte, ongezouten boter
  • 200 gr bruine suiker
  • 2 tl. kaneel

En dan gaan we nu Franzbrötchen bakken!

Stap 1: meel, gist en 2 tl. melk

Hoewel mijn recept hier iets verwarrends zei (namelijk ‘verkruimel de gist’, wat met gedroogde gist toch echt niet kan), is dit een makkelijke stap, om in te komen.

Mik al het meel, de gist en 2 tl. van de melk in een kom en hussel het geheel door elkaar.

Uitrusten – dit was erg inspannend voor het deeg in wording! Laat het dus afgedekt 20 minuten rusten en drink zelf een kop koffie. #tinydoughresting

Stap 2: suiker, boter en meer melk

Na het rusten is het tijd voor stap 2. Dit is het moment waarop je denkt ‘waarom schreef ik op datingsite profielen vroeger dat ik van koken houd, ik houd vooral van eten’. En dat betekent dan weer dat het een plakkerige bedoening wordt.

In elk geval: maak een kuiltje in het meel, mik daar de suiker bij (buh, bruine suiker plakt*) en jop daar dan weer de boter bij. Als je in het bezit bent van een mixer, dan haal je die nu uit de kast. Ligt die bij je moeder in een ander land, dan kneed je dit mengsel handmatig tot een coherent deeg, waarbij je tot je ellebogen onder het deeg komt te zitten.

Uitrusten – ook hiervan is het deeg moe geworden. Het moet nu afgedekt 20 minuten rusten en rijzen, liefst ergens waar het warm is. Zelf moet je onder de douche, want je zit onder het deeg.

Hier ontstaat een win-win situatie: neem het deeg mee naar de badkamer, waar het warm en stomerig wordt.

P1050407_Standort Hamburg_Franzbroetchen

Ondertussen: verwarm de oven voor op 220 °C.

Tiny dough sleeping...

P1070254_Standort hamburg_Franzbroetchen

Uiteindelijk wordt dat dan best een aardige deegbal:

M20160709113957_Standort Hamburg_Franzbroetchen

Bonustip: als je de plastic maatbeker even kwijt moet, zet die dan niet op de kookplaat die nog heet is van het koken van de melk voor de koffie….

P1070250_Standort Hamburg_Franzbroetchen

Stap 3: rol het deeg uit tot een soort rechthoek/vierkant/platte toestand

Het idee is nu dat je het deeg uitrolt tot een soort vierkant van 70 bij 70 cm. Het is namelijk de bedoeling dat je Franzbrötchen straks allemaal ongeveer even groot zijn. Dat is natuurlijk een leuke theorie, maar zie het maar eens voor elkaar te krijgen. Ik ging voor ‘plat’.

Ik ben niet in het bezit van een deegroller, maar die heb je ook helemaal niet nodig als je een fles Tulipe (leeg, natuurlijk) en een stuk bakpapier hebt:

M20160709120407_Standort Hamburg_Franzbroetchen

Niet slecht, toch?

P1070257_Standort Hamburg_Franzbroetchen

Stap 4: smeer met boter, suiker en kaneel

Het Franzbrötchen heeft de naam nogal een calorieënbommetje te zijn en ik begin te begrijpen waarom. Er gaat echt een fuckload aan boter in! (En ja, ik weet dat je dat kunt zien aan de lijst met ingrediënten, maar ik heb talen gestudeerd, hè, ik zie dat pas als ik het op het deeg uitsmeer).

Ik vond dat ik mijn deeg zo ruim voldoende met boter ingesmeerd had, en heb dan ook niet alle voorgeschreven boter gebruikt.

Daarna volgt dan het smeren/strooien met kaneel en (eveneens een fuckload aan suiker), dat ziet er zo uit:

P1050408_Standort Hamburg_Franzbroetchen

Stap 5: rol het deeg op

Het uitdagende gedeelte van het programma is nu voorbij. In elk geval heb je nu een deeg dat klaar voor gebruik is. Je rolt het nu op, zodat je in feite één groot Franzbrot creëert:

P1050899Standort Hamburg_Franzbroetchen

Stap 6: snijd de rol in stukjes

Omdat we geen Franzbrot willen, maar meerdere Franzbrötchen, snijd je die deegrol nu in stukjes. Ongeveer 5 cm per stuk.

Mijn recept vindt dat je uit deze rol 15 Franzbrötchen kunt knutselen, ik kwam op 8 stuks van normale grootte. (Ik heb genoeg Franzbrötchen van bakkers gegeten om te kunnen weten wat geldt als ‘normale grootte’.)

M20160709122518_Standort Hamburg_Franzbroetchen
P1070264_Standort Hamburg_Frantbroetchen

Mijn keuken werd inderdaad een zooi. Dat gebeurt als je kookt en bakt. Iedereen die je anders wil laten geloven liegt dat hij barst.

P1070265_Standort Hamburg_Frantzbroetchen

Stap 7: doe kunstige dingen met die stukjes

Dan volgt nu de kunstzinnige uitdaging: met een fallusvormig voorwerp, bijvoorbeeld een pollepel, druk je nu in het deeg, zodat je de Franzbrötchen hun typische vlinderachtige (?) vorm geeft. Dit leek me erg moeilijk, maar een simpele Youtube tutorial leert dat je gewoon de steel van de lepel in het deeg duwt en de boel waar nodig met de hand in model brengt. Zoiets, dus:

P1070266_Standort Hamburg_Frantzbroetchen

Als je een pro bent, dan ziet dat er zo uit:

Franzbrötchen bakken

In de oven gaat het deeg nog rijzen (al moet je je daar ook weer geen al te grote illusies over maken). Zorg er dus voor dat een en ander niet te dicht op elkaar ligt.

Uitrusten – ook dit was weer heftig voor de Frantbrötchen-in-wording. Tijd dus om wederom 20 minuten uit te rusten. Ondertussen kun je de deegresten van je aanrecht poetsen.

P1070267_Standort Hamburg_Franzbroetchen

Stap 8: prop het geheel in de oven en wacht opnieuw 20 minuten

Hoera! Nu is het tijd om de oven de rest van het werk te laten doen. Mijn tip: houd in de gaten wat die oven met je Franzbrötchen doet. In mijn geval lekte er allerlei boter en suiker uit het deeg, wat zorgde voor spannende stoomvorming.

Stap 9: en dan heb je Hamburg in huis gehaald en zelf Franzbrötchen gebakken

Tadaaa! Ziet er toch niet heel slecht uit, al zeg ik het zelf. Ja, goed, niet Heel-Holland-Bakt-materiaal, maar hey, voor een eerste poging…

Nu wil je natuurlijk weten: was dit ook nog een beetje te eten??

Jawel. Ze hadden iets korter in de oven gemogen, want de suiker was een beetje te wild gekaramelliseerd. De volgende keer snijd ik ze toch iets kleiner en sla ze dan met de fallusachtige pollepel iets platter. Het waren nu toch een soort bakstenen maaltijdfranzbrötchen…

Als je zelf aan het bakken slaat laat ik me graag onder de indruk brengen door mooie plaatjes (en proeverijen!) Laat het me weten in de comments!

Guten Apetit!

Liever een Franzbrötchen eten in Hamburg?

Ga je liever bij een profi Franzbrötchen eten? Geen probleem: Kaffee & Kuchen in Hamburg, de beste adressen. Ben je nou benieuwd naar nog meer typische gerechten uit Hamburg, dan heb ik daar uiteraard ook een artikel over.

Meer weten over de geschiedenis van het Franzbrötchen? Dan tip ik je de roman Der Duft von Zimt. Hier vind je mijn recensie.

M20160709131531_Standort Hamburg_Franzbroetchen

Op naar Hamburg!

Lijkt Hamburg je wel wat, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Recept: zelf Franzbrötchen bakken

* Ben ik de enige die Maxima hoort zeggen “ik vin’t goor”? Waar zouden we zijn zonder Lucky TV….

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Esther 14 juli 2016 - 09:48

Lekker! Tip tegen plakkerige tatten: wrijf je handen in met olijfolie, dan is zo’n bal gemakkelijker te kneden.

Antwoorden
Fem 15 juli 2016 - 21:06

Goeie! Maar dan zit je wel weer zonder activiteit tijdens alle rustpauzes…

Antwoorden
Sabine 14 juli 2016 - 14:52

Wat lijkt me dit heerlijk zeg! Ga ik eens proberen!!

Antwoorden
Fem 15 juli 2016 - 21:06

Leuk! Ben erg benieuwd! Hamburg goes Colombia, puik plan!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid