Hamburger agenda voor maart 2016

Deze maand doen we de agenda een klein beetje anders. Gesundheitlich angeschlagen wil ik namelijk alleen maar plaatjes kijken, eigenlijk. Op de agenda voor maart daarom fotografietentoonstellingen en kunstigheden. Maar als je dat stom vind moet je toch even verder lezen, want ik laat je natuurlijk niet zomaar achter zonder je te vertellen waar je andere leuke dingen kunt vinden om te doen in Hamburg.

New York Analog | Nissis Kunstkantine

Hohe Häuser, tiefe Schluchten, weiter Blick: Christian Brinkmann und seine analogen New York Fotos
Nissis Kunstkantine is zo’n win-win adresje waar je en fijn koffie kunt lurken en Kuchen kunt eten én kunst kunt bekijken. De nieuwe tentoonstelling is wat mij betreft zeker reden voor een kruisje in de agenda: zwart-wit foto’s van New York, allemaal analoog, geschoten door Christian Brinkmann.

Te zien van 4 maart – 27 april in Nissis Kunstkantine in HafenCity, Am Dalmannkai 6.

New York Analog - Nissis Kunstkantine

Manfred Voss | east Hotel

Het east Hotel kwamen we al tegen in de blog over hotels met een verhaal: het is gevestigd in een voormalige ijzergieterij. Tegenwoordig kun je er niet alleen lekker slapen, borrelen, wellnessen en eten, maar ook cultuur snuiven bij een van de tentoonstellingen. Dit voorjaar exposeert fotograaf en lichtontwerper Manfred Voss in het hotel. Hij reist de hele wereld over en legt overal waar hij komt de mooiste landschappen vast. Een spel met licht is wat zijn foto’s bijzonder maakt. Tip: eten. Foto’s hangen vooral in het restaurant van east. 🙂

Te zien tot 25 mei 2016 te zien in het east Hotel, Simon-von-Utrecht-Straße 31
Website fotograaf: Manfred Voss

Raymond Pettibon, Homo Americanus | Deichtorhallen Hamburg – Sammlung Falckenberg
Phoenix Fabrikhallen (Harburg)


De dependence van de Deichtorhallen in Harburg, de Sammlung Falckenberg laat dit jaar de grootste overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon ooit zien. Over vier verdiepingen zijn meer dan 700 tekeningen, flyers, schilderijen en ook films van zijn hand te zien. Pettibon documenteert de Amerikaanse cultuur, in al zijn aspecten. Spannend aan zijn werk is vooral (vind ik) zijn kritiek op politieke ontwikkelingen.

Te zien tot 11 september 2016, Sammlung Falckenberg, Hamburg Harburg (door Haus der Fotografie/Deichtorhallen), Wilstorfer Straße 71, Tor 2

NB Sammlung Falckenberg kun je normaal gesproken alleen tijdens een rondleiding bezoeken, waarvoor je je aanmeldt op de website. Nieuw bij deze tentoonstelling is dat je elke 1e zondag van de maand zonder aanmelding kunt langskomen.

Pettibon in Haus der Fotografie

Africa’s Top Models | Museum für Völkerkunde

“Wat is schoonheid?” – een vraag die mensen al eeuwenlang bezighoudt en waarop het antwoord per regio, tijdperk en persoon verschilt. Deze tentoonstelling duikt in de Afrikaanse opvattingen over schoonheid door de eeuwen heen, aan de hand van sculpturen, maskers en foto’s. Speciale aandacht is er voor de invloed van de Afrikaanse mode-industrie op het schoonheidsideaal.

Te zien tot november 216, Museum für Völkerkunde, Rothenbaumchaussee 64
Check ook de Veranstaltungskalender voor speciale rondleidingen door de tentoonstelling en lezingen/discussiegroepen.

Africas Top Models Voelkerkunde

Foto © Paul Schimweg / Museum für Völkerkunde Hamburg

No Name Design | Museum für Kunst und Gewerbe

Omdat een blog geen blog is als ik niet minstens één keer over het MKG begonnen ben…

Berlijn heeft een heel Museum der Dinge (zie Berlijn-Blog), maar bijzondere huis-tuin-en-keuken zaken hebben we in Hamburg natuurlijk ook. Hoogste tijd voor het MKG om een ode te brengen aan die gereedschappen die nooit iemand opmerkt, maar die ons leven aanzienlijk makkelijker maken. Een liefdesverklaring aan schroefjes, kleerhangers, blikopeners en steundingesen, samengesteld door de Zwitserse productontwerper Franco Clivio. Ik heb de poster alvast in mijn keuken gehangen. En nee, ik weet eigenlijk niet wat erop afgebeeld is.

No Name Design MKG - Standort Hamburg

Te zien tot 3 april, Museum für Kunst und Gewerbe, Steintorplatz, direct naast het Hauptbahnhof

Waar je verder terechtkunt:

Zit er niks voor je tussen en/of wil je tijdens je stedentrip precies weten wat er wanneer en waar abgeht in Hamburg? Dan kun je hier losgaan:

Hamburg Kulturlotse – voor alle gratis culturele Veranstaltungen in Hamburg, van concerten tot tentoonstellingen en alles ertussenin.

Heute in Hamburg – ‘keinen Plan haben war gestern’: als je op zoek bent naar wat er morgen of overmorgen in Hamburg te beleven valt aan feestjes, concerten en vernissages.
Ook beschikbaar als app voor Android en iPhone.

Szene Hamburg – voor een uitgebreid overzicht van alles wat je maar zou willen doen, van rondleidingen en tentoonstellingen tot party’s, vlooienmarkten en weekmarkten. Ook beschikbaar als tijdschrift in de lokale kiosk.

En niet te vergeten de Evenementenkalender!

2 gedachten over “Hamburger agenda voor maart 2016

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.