Hamburger bruggen: ik snorde weer 7 fraaie voor je op

Als een stad er prat op gaat dat ze meer bruggen dan Venetië en Amsterdam bij elkaar heeft – zoals Hamburg dat doet – dan kun je bijna niet anders dan een kijkje gaan nemen bij al deze bruggen. Ik duikelde weer zeven fraaie exemplaren voor je op, waarvan er zowaar tweeënhalf over water heen gaan.

M20160604151217_Standort Hamburg_Alte Harburger Elbbruecke

Alte Harburger Elbbrücke

Deze schoonheid, gebouwd tussen 1897-1899, was de eerste autobrug over de Süderelbe en was lange tijd de enige manier om van Wilhelmsburg naar Harburg te komen.
Het is de laatst overgebleven brug met zulke grote poorten aan beide kanten. Op de poorten staan de wapens van zowel Wilhelmsburg als Harburg afgebeeld, daarboven ooit twee adelaars (een daarvan woont tegenwoordig in het Helmsmuseum).

Voor langsrazende auto’s hoef je op de Alte Harburger Elbbrücke vandaag de dag niet bang te zijn: auto’s razen over de Brücke des 17. Juni, die naast de oude brug gebouwd is. De Alte Harburger Elbbrücke is nu een brug voor fietsers en voetgangers.

M20160604151113_Standort Hamburg_Harburger Elbbruecke Wilhelmsburg

M20160604151214_Standort Hamburg Alte Harburger Elbbruecke

Doen in de buurt:

Wilhelmsburg bezoeken
Door de Moorwerder polder fietsen

Meer lezen over de geschiedenis van deze brug doe je bij Hamburg aus meiner Sicht.

M20160604174845_Standort Hamburg_Alte Harburger Elbbruecke

Kersten-Miles-Brücke

De Kersten-Miles-Brücke, gebouwd tussen 1895-1897, overbrugt de Helgoländer Allee – helaas, geen brug over water – en is vernoemd naar Kersten Miles, hoofdburgemeester van Hamburg tussen 1378 en 1320. De Helgoländer Allee loopt van de kop van de Reeperbahn (U-Bahn St. Pauli) langs het Alte Elbpark (met daarin een reusachtig, maar lelijk, beeld van Von Bismarck) naar de Landungsbrücken.

P1060978_Standort Hamburg_Kersten Miles Bruecke

Op de hoeken van de brug zijn beelden neergezet van drie Hamburger burgemeesters (Kersten Miles, Simon von Utrecht, Ditmar Koel) en één admiraal (Berend Jacob Karpfanger). Als ik me niet vergis, is Kersten Miles te zien op de op één na onderste foto (maar pin me er niet op vast, want ik navigeerde tussen hollende mensen, Harleys en mensen die maniakaal water naar de renners gooiden – dan wil ik nog wel eens wat minder oplettend zijn.)

P1060980_Standort Hamburg_hamburger bruggen_Kerstin Miles Bruecke

Doen in de buurt:

9x gratis bezienswaardigheden voor een eerste kennismaking met Hamburg

P1060992_Standort Hamburg_Hamburger bruggen_Kerstin Miles Bruecke

P1060979_Standort Hamburg_Hamburger bruggen_Kerstin Miles Bruecke

Waar de laatste dag van de Harley Days en de halve marathon elkaar treffen… 🙂

Kersten-Miles-Bruecke_1900_Standort Hamburg_Hamburger Bruggen

Zo zag de brug er rond 1900 nog uit. Op de achtergrond het toenmalige gebouw van de Deutsche Seewarte.

U-Bahn Brücke Helgoländer Allee

Iets verderop loopt er nog een fraaie brug over de Helgoländer Allee, en wel een U-Bahnbrug waar de U3 overheen rijdt. Deze brug is inmiddels ook een dame op leeftijd: ze werd in 1912 al in gebruik genomen.

P1060994_Standort Hamburg_Hamburger bruggen_Helgolaender Allee Ubahnbruecke

Onder de brug bivakkeren momenteel enkele daklozen – ook dat is Hamburg, helaas… wist je trouwens dat Hamburg zijn eigen straattijdschrift heeft, Hinz & Kunzt? Gemaakt door professionele journalisten, verkocht door daklozen.

Onder de brug bevindt zich echter nog iets, namelijk een Tiefbunker (ondergrondse bunker) uit 1939, waar plaats was voor ruim 600 mensen.
De bunker is niet te bezoeken, maar de club Hamburger Unterwelten (die rondleidingen door andere bunkers verzorgt – aanrader) mocht in 2007 een kijkje nemen in de bunker en deed daar hier verslag van: Tiefbunker Helgoländer Allee – Ein Blick in die Vergangenheit. Zie ook Der Weltkrieg war vor deiner Tür.

M20160410153328_Standort Hamburg-Hamburger bruggen_Helgolaender Ubahnbruecke

Doen in de buurt:
Loop bij de vorige brug (Kerstin-Miles-Brücke) omhoog en bekijk de haven vanaf het straatje Bei der Erholung. Loop je helemaal door, dan kom je bij het Riverside Empire Hotel uit en kun je een drankje in de 20Up Bar nemen.

P1070001_Standort Hamburg_Hamburger bruggen_Helgolaender Ubahnbruecke

Hochstraßenbrücke

Een relatief kleine en opvallende, maar toch erg fraaie brug (die ook het Denkmalschutzamt ontgaan lijkt te zijn) is de Hochstraßenbrücke, die over de Pepermolenbek heen loopt.

P1050900_Standort Hamburg_Hamburger bruggen_Hochstrasse Bruecke

Doen in de buurt:

Je bent hier vlak bij Café Geyer, een prima plek om taart te gaan eten. Voor bonte street art en een goed zicht op de haven loop je door naar Park Fiction.

AP1050899_Standort Hamburg_Hamburger Bruggen_Hochstrasse Bruecke

Breite Straße Brücke

Vanaf de Fischmarkt loop je onder deze brug door naar het Walter-Möller-Park en de Trinitatiskirche. Daar vind je ook deze openbare toiletten… Of ze nog in gebruik zijn weet ik eigenlijk niet (ik heb er nog nooit mensen gezien, noch open deuren), maar fraaie bewegwijzering voor vrouw- en manvolk (Froonslüd en Mannslüd, prachtig toch, dat Hamburgs) heb je er wel.

M20160326105715_Standort Hamburg_Hamburger Bruggen_Breite Strasse

Ook deze brug stamt uit de late 19e eeuw en staat, inclusief de lantaarntjes, onder Denkmalschutz. Of dat ook geldt voor de toiletbordjes weet ik niet, maar ik vind dat dat wel zou moeten:

M20160326105704_Standort Hamburg_Hamburger Bruggen_Breite Strasse

Doen in de buurt:

Je bent niet ver van de Fischmarkt af, dus waarom wandel je niet een stuk langs de Elbe?

M20160326105659_Standort Hamburg_Hamburger bruggen_Breite Strasse

Stilwerkbrücke

Stilwerk is tegenwoordig een hip winkelcentrum voor alle mogelijke designzaken, maar het typische baksteengebouw is in 1875 neergezet als moutfabriek. De vele versieringen aan de gevel lieten zien dat het goed ging met de Hamburger bierindustrie.

De brug loopt over de Große Elbstraße en lijkt op het eerste gezicht alleen decoratieve doeleinden te dienen. Dat is echter niet het geval: deze brug doet dienst als vluchtroute voor de mensen die in het gebouw tegenover Stilwerk werken. Mocht de Elbe overstromen, dan kunnen ze via deze brug het pand veilig verlaten. (Een brug die in principe dus niet over water heen gaat, maar in geval van nood wel…)
Meer over de oude moutfabriek bij Kulturkarte.

Doen in de buurt:

FrauenFreiluftgalerie
Eten in een van deze restaurants

P1050946_Standort Hamburg_Hamburger bruggen_Stilwerk Bruecke

P1050945_Standort Hamburg_Hamburger bruggen_Stilwerkbruecke

Fischmarkt

Tot slot vandaag, jawel, een brug die over water heen loopt, en wel van de ferry-aanlegplaats naar de Fischauktionshalle aan de Fischmarkt.

Doen in de buurt:

De Fischmarkt, natuurlijk 🙂 En dan met de ferry naar Övelgönne om de Museumshafen te bekijken en te relaxen aan het Elbstrand.

P598018_Standort Hamburg_Hamburger Bruggen_Fischmarkt

Meer Hamburger bruggen? Die hebben we:

Meer bruggen dan Venetië: Hamburgs bruggen

En ook nog heel veel meer bezienswaardigheden:

Bezienswaardigheden in Hamburg die je niet moet overslaan

4 gedachten over “Hamburger bruggen: ik snorde weer 7 fraaie voor je op

  1. Wat leuk! Ik moet de volgende keer in Hamburg echt een beetje beter opletten haha, ik herken deze bruggen niet. Behalve die bij de Fischmarkt! Die ken ik nog wel. Gelukkig 🙂

    • Haha, als je erop gaat letten zie je hier overal bruggen! 🙂 En fraaie ook, waar je ongetwijfeld al 100 keer overheen gelopen bent zonder ze op te merken…

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.